Contrar sfaturilor de la Europa Libera, R. Moldova nu trebuie sa ignore geopolitica, ci sa faca geopolitica Vestului

  2

  Echipa de le Radio Europa Liberă, infiintat de SUA pentru a combate propaganda URSS in timpul Razboiului Rece, adica pentru a face geopolitica vestului in Estul Europei, a facut un reportaj din care incearca sa afle “de ce isi pierd moldovenii increderea in tara lor”.

  Interviurile au fost luate de Valentina Ursu, in felul urmator:

   

  Valentina Ursu, Europa Liberă

  “Această geopolitică chiar a făcut să se dușmănească frate cu soră, vecin cu vecin, nepot cu nepoată, verișor cu verișoară.”

  “Iată, dezbinarea asta va fi și mai pronunțată în cadrul scrutinului parlamentar, pentru că politicienii sunt cei care își pun umărul la scindarea societății moldave. În ce condiții ar putea să lase la o parte cetățeanul geopolitica și să se gândească că trebuie să-i dorești binele și celui de aproape? Și să vezi lumea din jur cu alți ochi, nu doar că tu ești cu Rusia și nu sunt prietenă cu tine, că tu te duci în Occident și ai alte interese? Iată, în ce condiții s-ar putea coagula o societate atât de divizată?”

  Observati si modul in care sunt conduse intrebarile, cu raspunsul indus si, de fapt, inclus.

  Intrebare aparent complicata, cu un raspuns foarte simplu pentru Valentina Ursu (una dintre cei care, de altfel, il promoveaza foarte mult la Europa Libera pe Vasile Ernu, cu tot cu geopolitica lui agramata — io, mi-ar placea sa vad o Europa de la Lisabona la Vladivostok“, iunie 2017):

  • Geopolitica este facuta de Rusia, cu tancurile din Transnistria, cu mafia din RM, cu 80% din presa din tara pe care o detine, cu oameni ca cei pe care ii promoveaza Europa Libera;
  • Taranul care vinde cartofi in piata ca sa traiasca de pe o zi pe alta nu face geopolitica, este victima geopoliticii de aproape 80 de ani, si va continua sa fie victima geopoliticii chiar daca Europa Libera ii spune ca nu exista;
  • De fapt, cetatenii R. Molodova continua sa fie victimele geopoliticii tocmai din cauza celor ca Valentina Urusu, care de aproape 30 de ani spun ca geopolitica nu exista;
  • Daca pretinzi ca Rusia si geopolitica ei nu exista, nici una, nici cealalata nu dispare, ci vor face victime in continuare.

  Ca sa inceapa de undeva, Radio Europa Liberă ar putea sa nu mai faca geopolitica Rusiei, promovand pro-rusi dughinisti, apropiati ai teroristilor rusi care lupta in Estul Ucrainei (la o simpla cautare pe Google, numele lui Vasile Ernu apare de 2790 de ori pe site-ul Europei Libere).

  Nu geopolitica e rea. Exista geopolitica buna si geopolitica rea. Rusia face geopolitica rea. Vestul face geopolitica buna. Sarcina voastra la EL e sa faceti geopolitica Occidentului, nu sa va frasuiti ca geopolitica “dezbina”. Geopolitica dezbina pentru ca nu stiti sa faceti indeajuns de convingator mesajul Occidentului si sa atacati suficient de puternic pozitiile Rusiei in RM. Lupta pentru civilizatie nu se face de pe pozitii “neutre”
  si “deontologice”.

  Cateva nume care au indemnat la ignorarea geopoliticii, la Europa Libera:  Vasile BotnaruNatalia MorariLilia Barbarosie, Armand Gosu.

  interviul EL: https://www.europalibera.org/a/de-ce-moldoven…/29044967.html

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  2 COMENTARII

  1. Ar trebui ca vreun cititor inteligent sa faca o scrisoare catre congresmanii americani sa le spuna cum banii contribuabilului american sunt cheltuiti de jurnalisti pro-rusi

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here