Crăciun 2011 sărbătorit în filatelia lumii

  0

  Emisiunile filatelice oficiale reprezintă un barometru al felului în care sărbătoarea Naşterii Domnului este reflectată în cultura unei ţări. Timbrele oferite publicului în acest an înfăţişează tematica religioasă a sezonului, iar unele colecţii sunt spectaculos de frumoase.

  Romfilatelia -- Marca poştală a emisiunii Crăciun 2011 ilustrează imaginea icoanei „Naşterea Domnului Iisus Hristos“ din patrimoniul Arhiepiscopiei Tomisului (Biserica de lemn „Înălţarea Domnului“ din Satu Nou, Oltina - judeţul Constanţa), icoană pictată cu tempera şi foiţă de aur, care datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea. Biserica de lemn din Satu Nou a fost construită în anul 1863 şi pentru valoarea ei istorică şi arhitectonică a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice din România în anul 2004.
  Canada Post a pus în circulaţie această serie superbă de trei timbre, care prezintă vitralii din catedrala Saint Mary of the Immaculate Conception din Kingston, Ontario. Catedrala a fost construită cu mai bine de 150 ani în urmă, iar vitraliile au fost restaurate în anii 1990, de artistul Mark Thompson.
  US Postal Service -- Timbrul din stânga este din 1965, prima oară când serviciul poştal american a emis un timbru de Crăciun cu temă religioasă. Timbrul central este din 2009, iar cel din dreapta din 2011.
  Colecţia australiană a fost ilustrată de Gavin Ryan, după un concept de Jo Muré.
  Marea Britanie -- Seria filatelică de Crăciun, emisă de Royal Mail pe 8 noiembrie. Şapte timbre prezentând scene ale Naşterii Domnului, inspirate de evangheliile lui Luca şi Matei.
  La Poste a tipărit 12 timbre de Crăciun, reproduceri după 12 picturi găzduite de muzee din Franţa: Maître de Flémalle, “Adoration des bergers”, Georges de La Tour “Le Nouveau né”, Maître de Moulins “L’Adoration de l’Enfant Jésus”, Maître de la Nativité du Louvre, “La Nativité”, Ecole italienne “Adoration des mages”, Francisco de Zurbaran, “Adorations des mages”, Maître, “Triptyque de l’Adoration des mages”, Pierre Paul Rubens, “L’Adoration des mages”, Jean Fouquet, “La Nativité”, Mariotto di Nardo, “Scènes de la vie du Christ – Nativité”, Maître du Retable de Saint – Barthélémy, “Adoration de l’Enfant”, Mathias Stomer, “Adoration des bergers”.
  Germania - emisiunea filatelică germană, concepută de Karen Scholz, cuprinde două timbre înfăţişându-i pe St. Nikolaus şi St. Martin, doi sfinţi asociaţi tradiţional cu spiritul de generozitate.
  Austria Post - colecţia austriacă a fost concepută de Adolf Tuma şi cuprinde reproduceri de artă din muzeul Catedralei din Viena.
  Ceska Posta - timbru conceput de Dušan Kállay, gravură de Miloš Ondráček.
  Irlanda - reproducere după pictura "Fuga în Egipt", de Jan de Beer.
  Gibraltar Post a tipărit un set de cinci timbre, conceput de Stephen Perera. Sunt prezentate reproduceri după picturi de Charles Le Brun, Lorenzo Lotto, Agnolo di Cosimo (Il Bronzino), Gerard van Honthorst şi Giorgione.
  Magyar Posta - o serie de două timbre, realizate de József Hajdú şi Eszter Domé. Scene ale Naşterii Domnului, din bisericile din Nagykaracsony şi Vors.
  Polonia - Realizare grafică de Marek Kwiatkowski.
  Spania - Timbrul din imagine prezintă o pictură de J. Carrero.
  Seria filatelică din Andorra a fost realizată de oficiul poştal spaniol Correos.
  Philatelie Liechtenstein a emis un set de timbre cuprinzând scene ale Nativităţii din bisericile St. Gallus (Triesen), St. Florin (Vaduz) şi Assumption (Bendern). Design filatelic de Stephanie Keiser.
  Din păcate, emisiunea filatelică rusă este pur şi simplu urâtă.
  Timbrele braziliene, emise de Correios Brasil şi ilustrate de Jamile Costa Salum, prezintă simboluri creştine.
  Vizita magilor, timbru emis de Correo Argentino.
  Insulele Pitcairn - Un set de patru timbre reprezentând vizita magilor. Concept de Karen Mounsey-Smith.
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentTrei Crai de la Răsărit
  Articolul următorTradiții populare din Ajunul Crăciunului
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here