Cristian Câmpeanu: Cât de rapid este „peștele” Victor Ponta?

  0
  […]

  Congresul PSD s-a dorit o sărbătoare a “armoniei şi unităţii” de partid într-un moment în care mizele interne păreau destul de mici în raport cu găsirea celei mai bune formule pentru a asigura PSD rolul de protagonist al vieţii politice româneşti în viitor. Numai că la PSD nimic nu este ceea ce pare. Singurele relaţii care contează cu adevărat în PSD sunt cele de putere într-o organizaţie dominată de o cultură de tip “homo homini lupus”/”dog-eats-dog”. Sau, cum, s-a exprimat chiar Victor Ponta, în care “peştele cel mare îl înghite pe cel mic”.

  În acest context, Ponta nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte să devină “nu doar şi cel mai mare peşte, ci şi cel mai rapid”, într-o versiune 2.0 a pesedismului, în care “cei mai rapizi” îi pot depăşi pe “cei mai mari”.Să foloseşti metafore piscicole atât de aproape de Robert Negoiţă şi Nicolae Bănicioiu nu este foarte inspirat, dar în pofida acestei scăpări, mesajul lui Ponta pare să fie acela că are de gând să conducă o transformare de substanţă a PSD şi, prin PSD, a României şi un avertisment adresat celor care vor să-l tragă înapoi că cine nu va ţine pasul, mic sau mare, va fi ori lăsat în urmă, ori înghiţit.

  […]

  Pentru a contrabalansa in­fluen­ţa crescândă a lui Dragnea, Ponta avea nevoie de cât mai mulţi dintre colaboratorii săi cei mai apropiaţi în structurile de conducere ale partidului, deci în funcţiile de vicepreşe­dinţi. Cele cinci femei pentru care au fost rezervate funcţii – Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Rovana Plumb, Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea – pot fi un atu, dar nu toate vor lucra pentru Ponta. La nivel naţional, Ponta a asigurat funcţii de vicepreşedinţi pentru Bănicioiu şi Şova, dar şi pentru “fidelizaţii” Titus Corlăţean, Constantin Niţă şi Mircea Duşa, precum şi pentru omul său de la Gorj, Ion Călinoiu. Eugen Bejinariu poate fi, deocamdată, şi el adjudecat la Ponta. În schimb, lucrurile au mers prost în ceea ce priveşte ultimul post de vicepreşedinte naţional, în care a fost ales – în absenţă – Marian Vanghelie – asta după ce omul său de la Piteşti, Constantin Nicolescu, se retrăsese din cursă.

  Pentru funcţiile de vicepreşe­dinţi regionali au fost aleşi pentru nord-est, Gheorghe Nichita, sud-est, Marian Oprişan, sud, Mircea Cosma, sud-vest, Paul Stănescu, vest, Ion Mocioalcă, nord-vest, Ioan Rus, centru, Mircea Duşa Bucureşti-Ilfov, Robert Negoiţă. Cea mai mare surpriză o reprezintă victoria lui Oprişan, care a reuşit să învingă mafia de la Constanţa, Mazăre-Nicuşor Constantinescu, în favoarea proprie-i organizaţii care se bucură de sprijinul lui Dragnea.

  Ponta a lăsat de mai multe ori de înţeles că doreşte transformarea PSD şi a României şi modernizarea ţării, dar cum poţi să vorbeşti despre viitor când propriul tău vicepreşedinte (Nego­iţă) omagiază PCR în aplauzele sălii sau cum poţi să ataci corup­ţia, când proaspătul preşedinte executiv ţine să le reamintească pesediştilor că “Adrian Năstase a plătit pentru noi toţi”?

  Cristian Câmpeanu

  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here