Cristian Câmpeanu: Cum a făcut Victor Ponta jocul lui Viktor Orban

  0

  Premierul Victor Ponta a declarat ieri, referitor la controversa legată de acţiunile preşedintelui parlamentului ungar, Laszlo Kover, că „noi suntem mai deştepţi, nu ne lăsăm provocaţi şi nu ducem lucrurile dincolo de limita normală”. În realitate, autorităţile române s-au comportat „mai prost” decât cele ungare şi au căzut în capcana întinsă de Orban şi Kover.

  Tensiunile create în ultimele zile între România şi Ungaria sunt legate de alegerile de duminică şi de relaţiile dintre UDMR şi actualul guvern de la Budapesta. Pe scurt, acestea sunt cât se poate de proaste. Din acest motiv, Viktor Orban şi FIDESZ susţin în alegeri orice alternativă politică la UDMR, adică atât Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania al lui Laszlo Tokes şi Toro Tibor cât şi Partidul Civic Maghiar, condus de Sasz Jeno. Mai mult, Laszlo Kover este preşedinte de onoare al PCM şi, în această calitate, este legitim ca el să fie prezent în campania electorală din România.

  Declaraţiile oficialilor români – de la Vasile Blaga şi Roberta Anastase până la Kelemen Hunor şi Victor Ponta – că vizita lui Kover nu ar fi binevenită în campania electorală din România pentru că ar reprezenta un soi de „ingerinţă” în afacerile interne ale României nu au, în actuala arhitectură europeană, nici un fel de acoperire. În principiu, orice lider din Europa poate să exprime o poziţie în favoarea sau defavoarea unor candidaţi la alegerile din alte ţări membre ale UE, aşa cum s-a întâmplat recent când Angela Merkel şi-a declarat deschis susţinerea pentru Nicolas Sarkozy şi nimeni din staff-ul lui François Hollande nu s-a gândit s-o acuze de „ingerinţă”, pentru că o asemenea reacţie naţionalistă este perdantă. Pe de altă parte, este o atitudine ipocrită pentru că ar trebui să îi dăm dreptate lui Voronin că liderii politici români comit o „ingerinţă” atunci când susţin deschis forţele democratice şi pro-europene de la Chişinău.

  Prin atitudinea agresivă faţă de Kover şi de PCM, pe care l-a taxat drept „partid extremist”, Victor Ponta încearcă să obţină puncte electorale în rândurile românilor transilvani pentru candidaţii USL, dar ceea ce face, în realitate, este să slăbească poziţia UDMR şi s-o întărească pe cea a PPMT şi PCM, adică exact formaţiunile susţinute de FIDESZ.

  Ascensiunea limitată a celor două partide se întemeiază pe un deficit democratic în judeţele majoritar maghiare unde, vreme de mulţi ani, UDMR a dominat viaţa politică şi administraţia cu toate consecinţele care decurg de aici în materie de stagnare şi de corupţie. Nevoia de alternativă a maghiarilor transilvani este legitimă şi nu ar trebui descurajată de autorităţile române. Ostilitatea arătată de Victor Ponta celor două partide nu face decât să întărească linia narativă adoptată de acestea potrivit căreia UDMR ar fi o reprezentantă ilegitimă pentru că ar fi formaţiunea „agreată” la Bucureşti, care nu serveşte interesele maghiarilor, ci pe ale majorităţii. De aceea, orice manifestaţie ostilă faţă de alternativele la UDMR va fi exploatată de acestea pentru a se declara persecutate de Bucureşti, pentru a clama „discriminarea” faţă de minorităţi şi pentru a sublinia nevoia de autonomie pe criterii etnice. De aceea, cea mai „deşteaptă” atitudine a autorităţilor române ar fi trebuit să fie completa neutralitate faţă de disputa politică dintre partidele maghiare.

  Blaga şi Anastase ar fi putut face declaraţii în sprijinul UDMR, dar din poziţia de lideri PDL, nu de preşedinţi ai Camerelor iar Ponta ar fi trebuit să se rezume să sublinieze că statul român garantează tuturor formaţiunilor maghiare libertăţile politice cuprinse în Constituţie. Aceasta ar fi fost o poziţie „deşteaptă”.

  […]

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here