Cristian Câmpeanu: De ce susține Ponta poziția Rusiei?

  3

  Prim-ministrul României a pus la îndoială poziția exprimată de președintele Traian Băsescu în privința sancțiunilor care ar trebui impuse Rusiei, susținând că România ar trebui să țină seama de interesele comerciale și energetice ale unor state europene, nu să meargă „cu zece pași înainte“. Dacă se află într-o asemenea contradicție cu președintele țării în problema Rusiei, domnul Ponta ar trebui să demisioneze.

  Domnul Ponta are o echipă masivă de imagine care îi pregătește discursurile și aparițiile publice. Atunci când nu o face, domnul Ponta își dă măsura propriei găunoșenii, așa cum a făcut-o în întâlnirea de la Cotroceni pe tema CAS. Atunci când o face, domnul Ponta pare că spune lucruri inteligente. Așa s-a întâmplat și ieri în interviul de la „Adevărul“.

  Domnul Ponta a început prin a se declara în acord total cu președintele în chestiunea Rusiei, pretinzând că „nu există diferență între palate“ în privința atitudinii față de atacul asupra zborului MH17 și a caracterului terorist al așa-numitei insurgențe din Ucraina de Est. A fost o mișcare inteligentă, care mima responsabilitatea în politica externă. După care, pronunțându-se „ca premier și președinte“, Ponta a trecut la atac și s-a concentrat asupra poziției exprimate de președinte privind necesitatea politică și morală a implementării fazei a treia a sancțiunilor, motivând că Băsescu „merge cu zece pași înainte“ și că există interese comerciale și energetice legitime în țările Uniunii Europene de care trebuie ținută seama. Cu alte cuvinte, a răsturnat din trei vorbe politica față de Rusia și de Uniunea Europeană exprimată de președinte în numele României cu numai câteva zile înainte.

  Aceasta este o defecțiune extrem de gravă a statului român. Ponta încearcă de multă vreme să își creeze un profil care să fie acceptat la Bruxelles sau la Berlin și să-și răscumpere cumva legitimitatea europeană după tentativa de lovitură de stat din 2012. Este unul dintre motivele pentru care insistă atât de mult să participe la summit-urile UE. Același lucru în relația cu Statele Unite, unde a fost primit cu brațele deschise de Administrația Obama și a fost privit ca un tânăr lider social-democrat progresist, fiind considerat reprezentantul viitorului luminos al patriei. Până la episodul din iulie 2012 și până la marțea neagră. Americanii au o vorbă – „Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me“ (aproximativ, m-ai dus o dată, rușine ție, m-ai dus și a doua oară, rușine mie), deci Ponta n-o să se mai întoarcă niciodată în grațiile Washingtonului, indiferent cine îi va urma lui Obama. Va fi primit cu politețe, cu deferența necesară etc., dar încrederea s-a terminat, la fel și legitimitatea.

  Ponta este conștient de acest lucru, după cum este conștient că nu poate fi președinte cu adevărat dacă nu are susținerea Washingtonului, Berlinului și/sau Bruxelles-ului. Și aici intervine meschinăria acestui personaj mic și toxic. Pentru că există tensiuni în Europa privind sancțiunile împotriva Rusiei, Victor Ponta s-a gândit să profite de acest lucru și să-și „asume“ o poziție pro-rusă și antiamericană, doar ca să se legitimeze european în ochii celor care ar face orice numai să nu-și strice afacerile cu Moscova. Dacă ești prim-ministrul României, iar președintele exprimă un punct de vedere limpede cu privire la sancțiuni, treaba ta este să pui în operă acest punct de vedere și să îl instruiești pe ministrul de Externe să susțină exact aceeași poziție. Când vii la televizor și arunci în deriziune poziția României exprimată de președinte, atunci subminezi cu bună știință postura României în Europa și în lume.

  Din acest motiv, Ponta, dacă ar avea onoare, ar trebui fie să ceară public președintelui – în calitate de lider al Opoziției, parcă? – să își schimbe poziția față de Rusia, fie să demisioneze. Șmecherii din astea ieftine produse de echipa de spin-doctors iresponsabili fac rău țării. Victor Ponta, demisionează!

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  3 COMENTARII

  1. Gresesc eu, sau bate intr-adevar un vant prorusesc insistent in politica romaneasca?
   In privinta unei demisii, cata vremea legea nu-l obliga, am mari indoieli daca Ponta se va gandi chiar si o secunda la ideea asta.

  2. Alt putinist, cica de dreapta:
   http://www.hotnews.ro/stiri-international-17765205-viktor-orban-vrea-sfarsitul-democratiei-liberale-ungaria.htm
   ” Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui “stat neliberal”, urmand exemplele Rusiei si Turciei, informeaza Bloomberg.

   Criza financiara globala din 2008 a aratat ca “statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global”, a declarat Orban la 26 iulie, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.

   “Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale”, a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni “de succes”, care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.”

  3. Ponta are si un pronuntat simt al plierii dupa cum bate vantul zilei. Cand Basescu a criticat Rusia, a simtit ca SUA il sprijina. Si toti oficialii (europeni) erau siderati de atacul terorist asupra vionului MH17, de catre Rusia. Vorbele lor erau la unison. Ponta nu a intirziat sa marseze, pentru a-si evidentia apartenenta la acest grup. Din pacate, intilnirile la nivel inalt, nu au reusit sa aduca nici o masura eficienta impotriva Rusiei, din varii motive. In acest moment, Ponta a sarit iar cu gura, aratindu-si simpatia si pentru aceasta idee si -implicit- faptul ca doreste sa fie admis in acest grup. Ponta zice orice, de la o zi la alta, chiar daca se contrazice. Cine il mai poate lua in serios, dupa astfel de actiuni repetate? Este si greseala sa, dar consilierii sunt sub orice critica…
   Daca Ponta va fi ales, e foarte clar ca vom avea un regres serios al democratiei si o apropiere de pozitiile Ungariei si Turciei, sub conducerea Rusiei, in lupta antiglobalizare. Asta ne va intoarce cu zeci de ani in urma, la nivelul Ceausescu. (Iar, cu binecuvintarea Occidentului…)

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here