Cristian Câmpeanu: Împotriva regimului Ponta

  0
  […]

  Schimbarea de regim nu constă în coabitare sau în asumarea de către prim-minstru a unor puteri din ce în ce mai mari, deşi nimeni, între 2005-2012 n-ar fi îndrăznit să facă ceea ce face Ponta azi. Schimbarea de regim nu constă nici în înlocuirea lui Băsescu cu Ponta ”pe tron” şi nici măcar în guvernarea prin Ordonanţe de Urgenţă. Toate guvernele au recurs la Ordonanţe de Urgenţă dar numai un singur prim-ministru a îndrăznit să justifice acest abuz acuzând ”sabotajul” Opoziţiei. Ai peste 70% în Parlament şi te deranjează Opoziţia? Păi, ce fel de guvern conduci şi cum îţi imaginezi că poţi justifica faptul că legiferezi discreţionar acuzând o opoziţie cvasi-inexsistentă?

  Semnele schimbării de regim le-am văzut în cazul liceului Bolintineanu şi a fraudei de la Bacalaureat pentru că asta a vrut domnul Ponta să vedem. Pentru aceia dintre noi care mai au o legătură oarecare cu şcoala, ceea ce s-a întâmplat acolo a fost o fraudă evidentă şi clară şi, mai important, această fraudă s-a petrecut la nivel de profesor, la nivelul directorului, al inspectoratului şi chiar mai sus. Când în astfel de lucruri sunt implicaţi foarte mulţi oameni, inevitabil, se află şi, natural, SRI a aflat. De fapt, potrivit unui comunicat difuzat de purtătorul de cuvânt al SRI, . Sorin Sava, Ponta a fost informat despre fraudele de la Bolintineanu înainte de declanşarea operaţiunii. ”Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sorin Sava, a dezvăluit marţi seara, la Realitatea TV, că SRI a informat Ministerul Educaţiei, Ministrul Public, dar şi pe premierul României despre existenţa unor indicii clare de corupţie în unităţi de învăţământ, înainte de declanşarea operaţiunii de la liceul Dimitrie Bolintineanu”. SRI a informat, de asemenea, că este vorba de mai multe cazuri, în toată ţara, ceea ce nu este o surpriză. Surpriza este că guvernul Ponta s-a concentrat asupra cazului Bolintineanu.

  Pentru cine nu ştie, liceul Dimitrie Bolintineanu, este unul din liceele submediocre ale Bucureştiului, care nu produce genii sau elevi excepţionali, situat pe undeva prin Calea Rahovei, în ”ţara lui Vanghelie”. Nu e Sava, Vianu sau Mihai Viteazul. Este o şcoală proastă, dar care se bucură de recunoaştere bună, din motive inexplicabile. Faptul că domnul prim-ministru a ales să facă un caz din această şcoală este însă relevant. Inspecţia Judiciară a fost sesizată în legătură cu acţiunile dlui Ponta după o scrisoare semnată de Monica Macovei, Teodor Baconschi, Cristian Preda, Ionuţ Popescu, Adrian Papahagi şi Sever Voinescu, dar lui Victor Ponta nu îi pasă. Obiectivul său a fost atins.

  Iar obiectivul său a fost să se prezinte pe sine ca apărătorul maselor împotriva ”sistemului Morar-Macovei”. Ponta ştia foarte bine că procuroriii îşi vor face treaba şi îi vor trimite pe poliţişti la liceul respectiv pentru că fusese informat dinainte, dar a ales să îl atace pe bietul Radu Stroe care a trimis, aşa cum cere legea, poliţia la locul faptei. Nu avem nicio simpatie pentru Radu Stroe dar modul în care a fost folosit invită la compasiune.

  Adevărul este că Ponta a aşteptat liniştit să se prodcuă o fraudă evidentă dar cu consecinţe limitate – cui i-a păsat vreodată de plagiatul său – pentru a-i ataca pe procurori şi ”sistemul Morar-Macovei”.A aşteptat să se producă prima ”hoţie populară”. Dar, dacă a existat vreodată vreun regim Morar-Macovei, acesta a fost despre apărarea legii până la obsesie şi împotriva ”aranjamentelor” şi înţelegerilor. Regimul Ponta este pentru apărarea lor, aşa cum încearcă să ne forţeze să acceptăm. Dar nu încă! Ponta nu este încă Dumnezeu.

  Cristian Câmpeanu

  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here