Cristian Câmpeanu: Moţiunea de cenzură, între “Afară, Afară cu ungurii din ţară!” şi “Nu ne vindem ţara”

  0

  “Vă mai chem, prieteni, – şi din dreapta şi din stânga – să mai avem curajul de a fi împreună şi fără teamă naţionalişti. Vreau să fim naţionalişti.” a proclamat “camaradul” Crin Antonescu de la tribuna reuniunii USL. Acest naţionalism regăsit al stângii române intră pe scena politică marţi 17 aprilie, când potrivit celuilalt camarad, Victor Ponta, opoziţia va depune o moţiune de cenzură pe tema privatizărilor şi a liniei de studiu în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

  Liderii USL susţin că hotărârea guvernului de a înfiinţa o linie de învăţământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureş ar fi ilegală pentru că încalcă autonomia universitară, iar coaliţia se apără susţinând că legea învăţământului afirmă principiul multiculturalismului în învăţământ şi, ca atare, nu face decât să respecte legea. Indiferent ce argumente invocă o parte sau alta, nici unii nici ceilalţi nu au în minte bunăstarea studenţilor de la UMF Târgu Mureş ori calitatea învăţământului medical românesc.

  PDL doreşte să se menţină la guvernare până la alegeri şi, pentru că fără UDMR pierde majoritatea în parlament, a cedat şantajului acestora. La rândul ei, Uniunea Maghiară avea nevoie de un succes înaintea alegerilor locale în condiţiile în care a pierdut monopolul politic asupra Ţinutului Secuiesc şi trebuie să înfrunte, cel puţin la alegerile locale, competiţia puternică venită din partea unei posibile alianţe între Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, care sub conducerea lui Laszlo Tökes, ameninţă supremaţia UDMR.

  În sfârşit, USL a găsit un bun prilej să apese pedala naţionalismului şi face apel la sentimentele xenophobe şi/sau antimaghiare ale românilor cu două obiective clare. Pe de o parte, încearcă să zdruncine baza electorală a PDL pictându-şi “duşmanii” politici în culorile “trădării intereselor naţionale” şi politicii “antiromâneşti”. În al doilea rând, liderii USL ştiu că dacă vor să obţină peste 50% la alegerile din toamnă, atunci trebuie să obţină un scor bun în Transilvania, ceea ce nu s-a întâmplat la ultimele două runde electorale când aproape întreg Ardealul a votat cu dreapta şi Traian Băsescu. Cum cea mai simplă metodă de a pătrunde pe piaţa politică transilvană este naţionalismul anti-maghiar, USL speră să profite de situaţia de la UMF Târgu Mureş pentru a se prezenta drept apărătoarea românilor transilvani de invazia ungurilor. Moţiunea de cenzură este un bun prilej de a lansa – în variante mai soft, probabil, care să nu rănească urechile sensibile ale europenilor – sloganul USL pentru Transilvania, acelaşi cu al Vetrei Româneşti şi al PRM: “Afară, afară cu ungurii din ţară!”.

  Nu ne vindem ţara
  Al doilea motiv pentru care USL vrea să doboare guvernul îl constituie privatizările limitate, de până la 15% ale Transelectrica, Hidroelectrica, NuclearElectrica, Romgaz şi Transgaz. USL a reînviat naţionalismul economic al începutului anilor ’90 şi sloganul “nu ne vindem ţara” şi pretinde că Guvernul “înstrăinează resursele naţionale” sau că “transferă patrimoniul national” unor companii străine. Desigur, guvernul nu “înstrăinează” şi nu “transferă” nimic, nici resursele, nici patrimoniul, iar privatizările limitate vor aduce nu numai bani la buget ci şi o mai mare transparenţă şi responsabilitate în administrarea acestor companii şi în cheltuirea banului public, dar nu acestea sunt obiectivele USL. Obiectivul lor este să se bată cu cărămida naţionalismului economic în piept profitând de ostilitatea faţă de capitalism şi multinaţionale creată de criza economică pentru a se prezenta drept gardienii bogăţiei naţionale în luptă cu “vânzătorii de ţară” de la guvernare.

  […] moţiunea pare să aibă alte două ţinte: Pe de o parte, este un bun prilej pentru USL să revină în parlament după situaţia stânjenitoare pentru ei creată de greva parlamentară, iar pe de alta este o platformă excelentă pentru a lansa public noul proiect şi noua identitate naţionaliste ale USL.

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here