Cristian Câmpeanu: Răsturnaţi guvernul! Suspendaţi-l pe Băsescu! Trăiască “elita” comunisto-securistă!

  4

  Dacă tot s-a degradat discursul politic până într-acolo încât până şi moţiunile de cenzură au ajuns să nu mai poată fi ambalate stilistic decât în interjecţii guturale, de ce să nu ne aducem şi noi o contribuţie modestă? La cele din titlu, mai putem adăuga: Jos FMI! Jos Europa! Huo, America! Nu ne vindem ţara! Foarte bine, urăm USL să facă toate lucrurile acestea, pentru că e timpul să ne reamintim din ce material este făcută elita românească.

  […]

  Cei câţiva reprezentanţi diplomatici ai unor ţări occidentale cu care am discutat în ultimele zile s-au declarat stupefiaţi de dezinvoltura cu care politicienii PDL trec la PSD şi PNL ca şi cum loialităţile politice, convingerile şi angajamentele doctrinare n-ar fi decât nişte mofturi. Toată lumea înţelege că peste tot în lume există o anumită doză de oportunism, dar proporţia acestei migraţii politice îl nedumereşte pe occidental pentru că aceasta nu se explică exclusiv prin oportunism ci indică spre altceva, mai profund, ceva ce nu face parte din înzestrarea genetică a politicianului din Vest dar este inseparabil de substanţa celui român.

  Pentru că în România n-aduce anul ce-aduce ceasul, este imposibil să prezicem, cu mai puţin de 24 de ore înaintea votului din Parlament asupra moţiunii de cenzură, care va fi rezultatul acestui vot, dacă guvernul Ungureanu va supravieţui la limită sau un val de trădări de ultima oră va asigura şi ultimele voturi care lipsesc USL pentru demiterea cabinetului. Dacă va supravieţui acum, se va prelungi confuzia cel puţin până la alegerile locale, când este posibil ca PDL să se confrunte cu un al doilea val de migraţii. Aşa că îndemnul nostru sincer adresat celor care încă nu s-au decis să schimbe barca este s-o facă acum. Împliniţi visul de aur al lui Dan Voiculescu şi Crin Antonescu! Răsturnaţi guvernul Ungureanu, suspendaţi-l pe preşedintele Băsescu şi preluaţi puterea! Veţi putea proclama victoria la capătul unei lupte care durează din 2005 şi revenirea la “normalitatea” mult invocată, iar România va avea cel puţin un câştig: va avea parte de o binemeritată clarificare.

  Pentru prietenii noştri vestici, câteva precizări terminologice. Prin “normalitate”, în politica românească se înţelege situaţia creata la începutul anilor ’90 când o “elită” (în lipsă de alt termen) politico-economică formată din foşti activişti ai Partidului Comunist şi ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii sub patronajul lui Ion Iliescu au acaparat cea mai mare parte a resurselor economice şi a puterii politice în România. Această “elită” nu s-a creat pe model occidental, ci pe singurul model cunoscut la acea vreme cel sovietic/rusesc împreună cu care împărtăşeşte aceleaşi trăsături.

  În primul rând, este antidemocratică şi opacă. Orice democratizare reală şi orice reformă în direcţia transparenţei sunt privite drept ameninţări directe la adresa monopolului puterii şi tratate în cheia trădării de ţară. Cine este împotriva elitei conducătoare, este duşmanul poporului.Cine denunţă corupţia este vânzător de ţară, aşa cum încerca Adrian Severin s-o descrie pe Monica Macovei la Bruxelles. De aceea, controlul asupra Justiţiei este esenţial, iar desfiinţarea instituţiilor anticorupţie (DNA, ANI) reprezintă o prioritate.

  În al doilea rând, este anti-europeană şi anti-americană. Uniunea Europeană şi SUA aduc experienţa bunelor practici – chiar dacă departe de a fi perfecte – în materie de guvernare, stat de drept şi responsabilitate democratică. De aceea, Occidentul reprezintă o ameninţare permanentă la adresa elitei şi trebuie tratat ca inamic al României. De aceea auzim tot mai des astăzi vorbindu-se despre “vânzarea ţării”, “cozile de topor ale intereselor străine” şi “patriotism economic”.

  În al treilea rând, este atât anti-capitalistă cât şi anti-socială. Capitalismul (adică piaţa) este bun atâta timp cât generează avuţie pentru membrii elitei şi de aceea nu poate fi lăsată liberă. Cât priveşte redistribuţia, aceasta trebuie controlată astfel încât cetăţenii să nu devină niciodată autonomi. Regimul “normalităţii” în România este unul de colonizare internă în care o elită auto-impusă îşi tratează cetăţenii drept populaţie indigenă semi-vasală care are nevoie de tutelaj binevoitor. În sfârşit, este transpartinică.

  Aşa se şi explică traseismul masiv în toate direcţiile pe care occidentalii nu-l pricep. Nu contează în ce partid eşti câtă vreme rămâi conectat la reţeaua de putere care îţi asigură bunăstarea şi influenţa. În România, au existat trei încercări de a sparge monopolul elitei constituite sub Iliescu şi de reformare a ţării. Prima, de către Petre Roman, care a fost înnăbuşită rapid de minerida din septembrie 1991, a doua sub guvernarea CDR, care a eşuat în mineriada din ianuarie 1999 şi dispariţia PNŢCD, iar a treia de către Traian Băsescu şi este pe cale să eşueze anul acesta cu largul concurs al unei bune părţi a PDL.

  Aşa că lăsaţi şarada, faceţi ce aveţi de făcut şi reinstauraţi-vă “normalitatea”! Măcar se vor despărţi nişte ape de prea multă vreme stătute.

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  4 COMENTARII

  1. Dle .Campeanu , cred ca vedeti eroii in clasa politica. Eu o vad in clasa muncitoare ,traita toata viata in comunism si care au o nostalgie totala :atunci au fost tineri,frumosi,bautori,eventuali curvari .Tinerii de sub 25 ani asculta cu bale la gura povestile erotice a celor care nu au avut altceva .Iar tinerii de peste 18 ani sunt socialisti prin definitie (pana la 30 ani ).Sansa romanilor se ragaseste in cei lucizi (putini) si intelectuali .Intelectuali din toate colturile ,uniti-va !

  2. Cu impresia foarte pozitiva la citirea primelor dumitale articole in RL, cu aceeasi impresie raman si dupa multa vreme de cand nu mai frecventez RL. Excelent desi disperant de trist.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here