Cristian Câmpeanu: România lui Voiculescu a murit, în sfârşit

  9

  Condamnarea lui Voiculescu poate constitui momentul ieşirii vieţii publice româneşti din mlaştina morală a tranziţiei, momentul în care putem să începem să sperăm că jaful, ticăloşia, miciuna şi corupţia adică emblemele ultimilor 24 de ani, vor deveni în sfârşit falimentare. O dată cu această condamnare, gheara vechii Securităţi a mai slăbit strânsoarea în jurul gâtului societăţii româneşti, care începe să respire puţin mai liber.

  Înainte ca milioane de români indignaţi de condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare a lui Dan Voiculescu să iasă în stradă pentru a denunţa această „mascaradă” de Justiţie şi să ceară, de pe baricadele insurecţiei, eliberarea acestui „deţinut politic” victimă inocentă a regimului „scelerat” Băsescu, înainte ca zeci, dacă nu sute, de replici ale Cristianei Anghel să declare spontan greva foamei până la exonerarea acestui apostol al omului mic şi foarte mic de orice acuzaţii, înainte ca Gâdea, Grecu, Badea, & Co. să facă apoplexie în direct la Antena 3, deci înainte de toate acestea, permiteţi-ne să le explicăm acestor oameni rătăciţi pe ce lume se vor trezi mâine dimineaţă.

  În primul rând, se vor trezi într-o lume care va fi la curent că Dan Voiculescu nu mai este dom’ Profesor, ci „infractorul Voiculescu” condamnat la închisoare de un complet de judecători români. Această împrejurare îmbunătăţeşte cu câteva grade calitatea morală a societăţii româneşti şi a vieţii publice. Faptul că poţi să numeşti un infractor „infractor” este un prim pas spre o limpezire morală absolut necesară. Aşadar, de mâine, toţi oamenii asociaţi cu infractorul Voiculescu se vor vedea degradaţi la nivelul propriei meschinării şi acesta este un efect la fel de benefic.

  În al doilea rând, de mâine, oricine va mai spera să îşi subordoneze Justiţia va trebui să se gândească de mai multe ori. Dacă prin condamnarea lui Năstase, Justiţia a dat primul test major de independenţă, odată cu Voiculescu a dat testul de maturitate, pentru că, din multe puncte de vedere, Voiculescu a fost şi a rămas o nucă mai greu de spart decât Năstase. Este în întregime meritul procurorilor, în special al DNA, şi al judecătorilor care au ales să meargă pe acest drum al independenţei şi asumării demnităţii de magistrat că au avut curajul să spargă vechiul sistem al corupţiei, complicităţilor şi obedienţelor care ţineau legată în întuneric Justiţia română. Acum iese la lumină cu capul sus şi toţi aceşti magistraţi merită o reverenţă din partea noastră. De mâine, Justiţia e mai puternică, mai dreaptă şi mai sigură de ea însăşi. Lumea fetidă a lui Voiculescu în care integritatea magistratului se târguia ca la piaţă a murit. Desigur, ca orice lucru de valoare, nici independenţa şi demnitatea regăsite ale Justiţiei nu sunt eterne, bunuri câştigate pentru totdeauna. Ele trebuie păzite cu gelozie şi cultivate cu fiecare caz şi cu fiecare „Voiculescu” ce va mai îndrăzni să apară.

  În al treilea rând, vremea capitalismului de jaf care a caracterizat tranziţia şi care a fost controlat de vechea gardă a Securităţii, s-a încheiat. Privatizarea ICA poartă toate semnele unei astfel de tranzacţii supravegheate şi aprobate de Securitate şi, de aceea, condamnarea lui Voiculescu are, pe lângă valoarea intrinsecă, şi una simbolică, chiar poetică. E semnalul că timpul vechii gărzi securiste s-a terminat şi că vremurile acelea sunt apuse. Nimeni nu s-a zbătut mai mult decât Voiculescu, de la câştigarea alegerilor de către USL să aducă România dacă nu în vremurile de aur ale securismului triumfător ale anilor `90, măcar în perioada securismului bine temperat a lui Adrian Năstase. Nimeni nu s-a străduit mai mult să scoată România de pe orbita europeană, a statului de drept şi a responsabilităţii şi s-o arunce înapoi în izolare, acolo unde totul este permis pentru un grup de iniţiaţi care nu au a se teme de nimic. Asta nu înseamnă că de mâine nu se va mai fura şi că nimeni nu va mai încerca să căpuşeze statul sau că nu există deja o gardă de lupi tineri care abia aşteaptă să îi ia locul celei vechi, dar nu se va mai fura în halul şi pe scara pe care a făcut-o generaţia lui Voiculescu. În plus, societatea şi-a creat încet şi dureros anticorpi care, atunci când vor avea ocazia, vor reacţiona. Şi asta este o veste excelentă indiferent cum ai privi-o.

  În al patrulea rând, de mâine mass-media de tip bâtă (sau tigaie) propagandistă este compromisă. Nu că Antenele nu se vor lamenta şi nu vor încerca să stoarcă şi ultimele rămăşiţe de simpatie sau de ură din telespectatorul zombificat, dar stigmatul patronului-infractor şi al aparatului său de propagandă nu va putea fi şters. După Vîntu, a venit vremea lui Voiculescu. Imperiul său media se va destrăma în irelevanţă, complet ignorat de public ca şi cel al primului. De mâine, oamenii cu aspiraţii de mogul de presă, cum e cazul domnului Ghiţă, care pare că păşeşte hotărât pe urmele primilor doi, ar trebui să înţeleagă că modul acesta de a înţelege presa ca pe un accesoriu personal este falimentar şi nu duce nicăieri.

  În sfârşit, în al cincilea rând, avem câteva clarificări morale în politică. Domnul Antonescu, pe care l-am avertizat să nu înfunde PNL în smârcurile abjecţiei voiculesciene, va trebui acum să lase capul în pământ de ruşine, dacă mai are vreuna, şi să facă pasul înapoi. Domnii Ponta şi Antonescu (chiar dacă primul s-a ţinut deoparte) vor trebui să justifice moral şi politic întregul eşafodaj al USL care s-a constituit sub patronajul şi chiar sub acoperişul de la Grivco al infractorului Voiculescu.

  […]

  Ca un Terminator în mizerie, Dan Voiculescu a promis/ameninţat că va reveni. Biet bătrân bolnav de mania grandorii! Nu a înţeles că lumea lui a murit, că nu mai are unde să se întoarcă şi că noua/vechea lume pe cale să se nască îi va respinge ca pe un cancer pe cei ca el.

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  9 COMENTARII

  1. @1: Da, insa in R nu e mare lucru. In orice tara normala l-ar fi luat in catuse din sala. Felix mai are doua instante si totul oricum se prescrie prin 2015. Deci nu e ‘pe bune’.

  2. Dar daca si cind va fi pe bune, i se vor inchide si posturile de televizie? Sau reuseste sa le disasocieze de vinele ce i se aduc?

  3. Eheee, mai e mult pina departe. Tara Varanului e bine merci si asa va ramine inca multa vreme de acum inainte, prea e peste tot, chiar si acolo unde nu este deloc iubita – din moment ce “politicienii sunt la fel”, “toti sunt hoti”, “vot ? = moft”, “nu ma intereseaza politica”, ca si cum politica nu ar fi despre trebile cetatii. Intr-o parte e padurea, in alta copacii, de vazut vedem exact cit ne permit propriile limite si disponibilitati, tot uitam la ce porti suntem, ou tout est pris a la cit se poate de lejer. Intr-o tara cu insi resposabili, insasi povestea fara sfirst (povestile) a/le acestui ins ar fi scos lumea in strada. Nu e cazul.

  4. Nu cred. E judecat ca persoana fizica. Companiile de media sint altceva. O sa amine la maxim pina obtine prescriere, are resurse si are suficient tupeu sa se bata la nesfirsit. Nici sistemul juridic roman nu are *oaie: nu ar trebui sa-i permita nici-un comentariu pe canalele tv. Azi a comentat ca dosarul cu ‘telepatia’ nu e ok etc. Deci face presiuni asupra justitiei.

  5. @1 Ma bucur ca te “aud’ iar Silvapro! 🙂
   @4 Subscriu, titlul articolului este de un optimism care neaga realitatea.

  6. Sper sa se insele Dan Tapalaga in articolul de mai jos si sa fie contrazis de catre justitia romana.

   http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15664752-semnificatiile-condamnarii-lui-dan-voiculescu.htm

   Sper sa ma insel cand vad ca accentul a inceput sa fie pus pe directori de regii si departamente, deci linia a doua. Nu e nici asta rau, dar astept in continuare cu nerabdare dosare pentru oameni din prima linie. Si mai sper sa nu fie doar circ mediatic cu trimiterea in judecata a diversilor indivizi si apoi achitarea lor. Un lucru insa e cert: politicienilor si oamenilor de afaceri corupti a inceput sa le fie frica de justitie. Sper ca oamenii legii sa realizeze si sa se foloseasca de acest lucru pentru a-si consolida puterea in stat!

  7. Penultimul paragraf este de-a dreptul naiv. Mai jos exemplul clar ca in Romania orice infractor este “domnul x”, nu “fostul infractor x”.
   http://www.mediafax.ro/politic/ponta-facem-alegeri-pentru-presedintia-cn-al-psd-cand-nastase-va-putea-candida-din-nou-11401101

   Traim totusi in tara in care chemarea minerilor din studioul televiziunii s-a terminat cu ciomege si panselute, nu cu demitere si puscarie.
   Sau mai recent, Becali nu era la Comisia Juridica de la Camera Deputatilor? A lasat Antenescu privirea in jos?

  8. Buna Calehari,
   Sa ne vedem mai des!

   In plus, mai da si tu pe la “Prietenii israelului”! Am fi multi sa ne bucuram!

   =========================

   Merci de raspunsuri si lamuriri! Speram ca lucrurile merg mai rapid cu televizia.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here