Cristian Câmpeanu: Sistemul corupt de sub tronul ţarului Putin

  0

  Moscoviţii au organizat ieri un lanţ uman pentru a protesta împotriva lui Vladimir Putin după ce sâmbătă la, Sankt Petersburg, alte zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa falsele alegeri prezidenţiale de duminica viitoare în care Putin este favorit. Valul revoluţionar are însă puţine şanse să zdruncine „verticala puterii” creată de Putin.

  Revista moscovită New Times a publicat recent o diagramă complexă a poziţiilor şi relaţiilor dintre primii cei mai influenţi 140 de oameni din guvernul şi economia rusă. Dintre cele 22 de poziţii cele mai apropiate de Vladimir Putin, 14 sunt ocupate de 14 foşti agenţi KGB asociaţi ai viitorului preşedinte, iar restul de colegi de încredere aduşi de la Sankt Petersburg sau de prieteni apropiaţi.

  Foştii kaghebişti (celebrii siloviki) ocupă posturile de viceprim-miniştri, ministru de interne, serviciului de migraţie, comunicării în masă, transportului şi agenţiilor vamale precum pe aceea de secretar al consiliului de securitate. Alţii ocupă funcţii la vârf în sistemul financiar bancar, în transportul feroviar şi aerian, în construcţii şi, bineînţeles în industria de petrol şi gaze.

  Gazprom, braţul economic al Kremlinului
  Potrivit unui studiu recent realizat de jurnalişti şi economişti ruşi, Putin şi cercul său de siloviki controlează cel puţin 15% din Produsul Intern Brut al Rusiei. Din aceştia, cea mai mare parte revine gigantului Gazprom – 10% dintr-un PIB estimat la 1470 de miliarde de dolari în 2010. Gazprom nu se ocupă numai cu extragerea, transportul şi exportul de gaze naturale ci are nenumărate subsidiare în alte domenii, cum ar fi sistemul bancar precum şi cel mai mare trust media din Rusia.

  În 2001, Putin l-a adus de la Sankt Petersburg pe omul său de încredere, Alexei Miller şi l-a instalat în poziţia de preşedinte executiv. În anul următor, l-a instalat în poziţia de preşedinte al consiliului de administratie pe nimeni altul decât Dmitri Medvedev, pe care l-a făcut ulterior preşedinte de paie şi pe care îl va înlocui după alegerile de duminică.

  […]

  Cuvântul cu „F”…
  Ilarionov numeşte reţeaua de putere formată din lideri politici, administraţie, decidenţi economici, poliţie, armată, Justiţie şi servicii secrete „corporaţia siloviki-lor”. Această corporaţie s-a înstăpânit peste sistemul politic rus peste întreaga Rusie. Ei controlează o bună bucată din avuţia naţională şi o bună bucată din fluxurile financiare, totul în valoare de miliarde de dolari. O asemenea îngemănare de corporatism economic şi autoritarism politic poartă un nume binecunoscut – fascism – dar există puţine voci în Rusia care să îl rostească, iar comentatorii şi liderii politici occidentali se feresc de el ca de Necuratu’ pentru că o dată admisă realitatea, regimul lui Putin ar deveni nefrecventabil.

  Corupţi până în adâncul sufletului
  După ce s-a înstăpânit peste cele mai importante poziţii din stat, Putin a construit ceea ce el a numit „verticala puterii”, care îi conferă controlul efectiv asupra piramidei guvernamentale, de la vârf până la bază. Funcţionarea ei este simplă. Funcţionarii corupţi de rang înalt tolerează corupţia celor aflaţi la nivelurile inferioare şi închid ochii la abuzurile acestora atâta vreme cât rămân loiali. În felul acesta se consolidează un sistem de legături vinovate care ţin Sistemul în viaţă. La cel mai mic semn de nesupunere, apar procurorii care încep să pună întrebări despre casa de vacanţă, maşini şi proprietăţi. Tribunalele şi Poliţia sunt parte din Sistem şi nu există stat de drept, deci nimeni nu poate scăpa de braţul lung al Corporaţiei. „Toată lumea spune că Rusia este coruptă – aminteşte Ilarionov -, dar nimeni nu-şi imaginează cât de extinsă şi de profundă este această corupţie”.

  Putin pare însă să îşi imagineze foarte bine. Într-un articol recent publicat în Kommersant el aminteşte un episod din secolul al XIX-lea, când ţarul Nicolae I a declarat război corupţiei şi a primit următorul răspuns din partea şefului poliţiei secrete: „Dacă faceţi asta, credeţi că va mai rămâne cineva în jurul dumneavoastră?”.

  Potrivit lui Nikolai Petrov de la Carnegie Moscow Center, nu demonstanţii îl vor înlătura pe Putin, ci Corporaţia, elita privilegiată, atunci când va decide că a sosit timpul să îşi caute un alt sponsor. Or, până acum această elită nu a dat niciun semn că are de gând să îşi schimbe loialitatea atâta vreme cât puterea şi privilegiile le sunt garantate.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here