Cristian Câmpeanu: Va candida Monica Macovei la conducerea PDL?

  0
  […]

  Printre reproşurile grave aduse de Băsescu joi seara, într-un interviu la B1 TV, lui Blaga a fost acela că parlamentarii PDL care au susţinut moţiunea lui Blaga la convenţia partidului din mai 2011 au fost tocmai aceia care au dezertat la USL în aprilie 2012 şi “l-au lăsat pe Mihai Răzvan Ungureanu fără majoritate”, contribuind în acest fel căderea guvernului PDL. Blaga s-a apărat vineri susţinând că cel mai cunoscut dintre trădători, Sorin Frunzăverde, ar fi fost, din poziţia de prim-vicepreşedinte, unul dintre “locotenenţii” lui Emil Boc. În realitate, Frunzăverde a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai moţiunii Blaga, iar numirea sa drept “locotenent” a fost rezultatul unei înţelegeri de ultim moment între gruparea Boc şi Blaga, care acuza “aranjarea Convenţiei” de către Boc prin limitarea numărului de delegaţi. De această dată, Băsescu l-a acuzat pe Blaga că încearcă să “aranjeze Convenţia” în favoarea sa. Blaga nu a negat acuzaţiile, dar a contraatacat declarând că “este pentru a doua oară când preşedintele se implică în competiţia din partid”. Blaga nu a negat nici faptul că oamenii săi au doborât guvernul Ungureanu, cu atât mai mult cu cât există cazuri de parlamentari – Viorel Badea fiind numai unul dintre ele – care au plecat la USL înainte de alegerile locale, dar s-au întors după preluarea puterii în partid de gruparea Blaga şi ulterior au candidat pe locuri elibile la Parlament.

  Băsescu l-a mai atacat pe Blaga pentru faptul că s-a grăbit să dea o lovitură de forţă în PDL după locale, deşi Emil Boc câştigase primăria Cluj, că deşi i-a reproşat acestuia din urmă rezultatele slabe din vară, când partidul nu a depăşit 23%, la parlamentare nu a obţinut decât 16%. Băsescu i-a mai reproşat lui Blaga că PDL “a stat pitit” în campania electoral, când i-a cedat prim-planul lui Dan Diaconescu şi nu s-a sfiit să declare răspicat că “Au fost şi blaturi, indiscutabil”. Faptul că între locale şi parlamentare, PDL a pierdut un milion de voturi este unul dintre punctele vulnerabile ale lui Blaga în lupta din interior. Cele un milion de voturi s-au pierdut la nivelul organizaţiilor locale, care au trădat în favoarea USL, or, dacă Blaga, care şi-a creat imaginea de om care ţine cu mână de fier organizaţiile, nu a reuşit să oprească hemoragia de voturi, atunci fie nu a dorit, fie nu este nici pe departe organizatorul capabil care se doreşte.

  Încolţit, Blaga l-a acuzat pe Băsescu că o susţine pe Elena Udrea la preşedinţia PDL şi că “22 de milioane de români ştiu acest lucru”, dar, în acest caz, este posibil ca Blaga şi “cei 22 de milioane” să se înşele.

  A treia moţiune, într-o săptămână?
  Este adevărat, Băsescu a lăudat calităţile Elenei Udrea, pe care a admis că “a crescut-o” din punct de vedere politic, dar atunci când a fost întrebat pe cine ar prefera la preşedinţia partidului între Blaga şi Udrea, a răspuns Emil Boc, deşi ştia că Boc nu are de gând să candideze, cum a şi confirmat ulterior primarul Clujului. Mai mult, Băsescu a sfătuit-o pe Udrea să nu candideze dacă, aşa cum se prefigurează acum, convenţia va fi aranjată. Ceea ce ar putea da un indiciu asupra intenţiilor preşedintelui sunt acuzaţiile acestuia că “PDL seamănă din ce în ce mai mult cu FSN-ul în interior” că “şi-a abandonat valorile” şi că aceste valori sunt cele care i-au conferit respectabilitate europeană.

  […]

  Această pierdere de valori “zguduitoare” cum a calificat-o Băsescu, nu poate fi compensată acum nici de Blaga (autorul fesenizării) nici de Udrea, ci de grupul reformiştilor în frunte cu Monica Macovei şi Cristian Preda, care ar putea depune, până la sfârşitul săptămânii, propria moţiune conţinând cel mai probabil candidatura Monicăi Macovei.

  În acest moment, există foarte mulţi oameni din interiorul şi din afara PDLcare îl îndeamnă pe Vasile Blaga să îi trântească lui Băsescu uşa în nas pentru totdeauna şi să “lanseze o nouă eră” a partidului. Îi va fi însă mult mai greu să facă acest lucru dacă riscă să rămână după Convenţie numai cu structura “fesenistă” a PD, în vreme ce gruparea “valorilor de dreapta” se regrupează pentru a face opoziţie autentică la USL.

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here