Cum au acumulat ţările UE atâtea datorii?

  2

  Diagrama de mai jos ilustrează creşterea cheltuielilor pentru “beneficii sociale”, ca procent din PIB, în perioada 1999 – 2009. Ţările cu cele mai acute probleme financiare în prezent – Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda – au înregistrat cele mai mari creşteri. Germania este singura ţară din UE care a cunoscut o (foarte) uşoară scădere. Iar comparaţia dintre Grecia şi Germania este revelatoare: Grecia, cu o economie mult mai mică decât cea germană, a mărit cheltuielile bugetare destinate “beneficiilor sociale” de la 14% din PIB în 1999 la aproape 21% din PIB în 2009, în timp ce Germania s-a menţinut în jurul unui 17%.

  Pe de altă parte, diagrama ilustrează transformarea statului asistenţial în stat de confort social. Toate bune şi frumoase, dar confortul sponsorizat de împrumuturi nesăbuite nu durează la infinit. Ziua scadenţei este inevitabilă.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentJanet Daley: Nimic nou în această nebunie europeană
  Articolul următorUnde e Delors?
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  2 COMENTARII

  1. “Pregatiti-va de rascoale dupa prabusirea euro”- avertizeaza ministerul de externe britanic. Ambasadele britanice din zona euro au fost insarcinate sa elaboreze planuri care sa-i ajute pe expatriatii britanici, dupa ce moneda unica se va prabusi, asta din cauza noilor temeri privind Italia si Spania.
   ” Diplomatii britanici se pregatesc sa-i ajute pe britanicii expatriati in Europa sa faca fata unei prabusiri bancare si tulburarilor legate de criza datoriilor”
   Un ministru britanic de prim rang a dezvaluit acum amploarea preocuparilor guvernului, afirmand ca Marea Britanie se pregateste pentru o prabusire a Euro, prabusire care este acum doar o chestiune de timp.
   http://www.fdesouche.com/261868-«-preparez-vous-a-des-emeutes-lors-de-l’effondrement-de-l’euro-»-avertit-le-foreign-office

  2. Ce usor ii vezi pe repetenti, ca si pe socialisti. Numai socialisti, actuali si viitori repetenti. Cum au crezut ca va merge scamatoria asta, e greu de inteles, dar mintea revolutionara functioneaza numai pe wishful thinking, nu-si pierde vremea cu realitatea si posibilul, numai cu utopia linistitoare.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here