Două atentate teroriste evitate în Polonia. Și o veste bună.

  2

  În 19 mai, un bagaj suspect a fost lăsat de un tânăr într-un autobuz din Wroclaw. Șoferul a bănuit ceva, a luat coletul pe care l-a aruncat din autobuz, pe stradă. A explodat – era o bombă artizanală – se pare oală cu presiune, cu artificii, nitrati și cuie – asemănătoare celei puse de Djokar Tsaranev la maratonul de la Boston. O persoană a fost rănită, se pare că era un pasager. A fost arestat un student de 22 ani, student la chimie. (sursa)

  În 23 mai, două bombe artizanale au fost au fost plasate sub două mașini de poliție în fața unei secții de poliție din Varșovia. Reacția a fost rapidă, au fost dezamorsate. Au fost arestați trei indivizi care au spus că-s anarhiști și ei luptă contra poliției care e reprezentant al statului. (sursa)

  Dar e și o veste bună.

  În 18 mai, seviciile poloneze l-au reținut pe Mateusz Piskorski, politician pro-rus, anti-NATO, liderul partidului „Zmiana”.
  În 20 mai, Piskorski a fost acuzat de spionaj și arestat preventiv pentru 3 luni. Și-a înființat partidul cu bani de la Moscova, fiind răsplătit regulat de către Rusia pentru acțiuni de manipulare contra Ucrainei și organizarea de echipe de „observatori” la „referendumul” din Crimeea. (sursa)

  piskorski

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDr. Anca Cernea – Cultural Marxism: A Threat to The Family (VIDEO)
  Articolul următorÎn sprijinul decretinizării. Condamnați la moarte
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  2 COMENTARII

  1. Anarhiștii care au fost prinși pe când puneau bombe sub mașinile poliției au declarat că au făcut asta pentru că sunt împotriva guvernului conservator. Pentru ei, poliția reprezintă guvernul.

   Așa cum vedem, împotriva guvernului conservator polonez este dusă o campanie intensă de calomnii și injurii. Și în Polonia, și în afara țării. Desigur, în spate se află interesele Rusiei și Germaniei, precum și fanaticii ideologici stângiști din toate țările uniți-vă. Dar, în afară de agenți, campaniei i se alătură și o mulțime de habarniști, incapabili de a se documenta cum trebuie; și analiști, care ar fi capabili de a se documenta, dar nu asta îi interesează, ci ocazia de a se evidenția în rândul lumii chic, isterizându-se un pic mai mult decât ceilalți.
   Joaca asta nu este nevinovată. Are consecințe. Agenții chiar asta au ca sarcină. Iar tovarășii de drum se prefac a nu băga de seamă că s-au alăturat unei anumite scheme, și că nu văd unde duce ea.

   Dacă cineva cunoaște personal vreun astfel de analist, vă rog să-i transmiteți din partea mea următoarele – ca să nu poată spune că n-a știut, sau nu s-a gândit la ce contribuie.

   1. În Polonia, propaganda anti-PiS (partidul conservator, aflat la putere) este exact ca aceea a lui Iliescu împotriva PNȚ și a lui Voiculescu împotriva lui Băsescu. Poate chiar mai mare. E dusă de imperiul media al Gazetei Wyborcza – organul lui Adam Michnik – și o serie de moguliziuni asociate, precum și de majoritatea presei scrise – care aparține unor firme germane (presa germană în limba polonă, cum îi spun polonezii). Gradul de isterie și delirul manifestat de aceste publicații duce la:

   a. discreditarea opoziției useliste din Polonia și a mass media conexe – oamenii normali văzând cât de departe de realitate sunt aceste zbierete mediatice; astfel, PiS crește în sondaje cu fiecare nouă campanie de denigrare; opoziția uselistă pierde teren, dar nu pare să înțeleagă că evidenta lipsă de argumente și vocabularul extrem îi îndepărtează publicul.

   b. radicalizarea unui grup, nu neapărat numeros, dar periculos, de indivizi cu tulburări pre-existente, pe fondul cărora instigarea mediatică determină trecerea la fapte de violență.
   S-a mai întâmplat. În nov 2011, Marek Rosiak, angajat la biroul parlamentar PiS din Łódź a fost ucis, iar colegul său, Pawel Kowalski a fost grav rănit – i-a fost tăiat gâtul cu cuțitul, de către un dement, Ryszard Cyba, fost milițian pe vremea comunismului, fost membru PO (Platforma Civică partidul liberal), care venise la sediul PiS înarmat, cu scopul declarat (zbierat) de a-l omorî pe Jaroslaw Kaczyński (acesta chiar era așteptat să sosească acolo). Dar la vremea respectivă nu s-au mobilizat jurnaliștii și analiștii din lumea întreagă să-și manifeste îngrijorarea, indignarea și conștiința civică. Pe atunci era la butoane PO, și nimeni nu se văicărea prin UE că sunt probleme cu democrația și pluralismul în Polonia.

   Jacek Żakowski, un guru al cercurilor Gazetei Wyborcza, un fel de aghiotant de-al lui Michnik, un tip uns cu toate alifiile trecute și prezente, a îndemnat recent „opoziția totală” din Polonia (USL-ul care a pierdut puterea, plus clienții și adepții săi) să acționeze precum Hamas!

   Nu mai psihanalizez aici atitudinea profundă acestui guru GW față de Israel, dezvăluită cu ocazia asta.
   Mă refer strict la mesaj. Hamas e o organizație teroristă, cât se poate de asasină. A acționa precum Hamas exact asta înseamnă: violență, terorism, omoruri. Și nu numai Żakowski vorbește așa de agitat. Așa vorbește acea (mare) parte a presei, așa vorbește Michnik, așa vorbesc liderii useliști din Polonia și amicii lor din Vest.

   Nu avem de ce să ne mirăm că iată, s-au și găsit niște descreirați, care să treacă la fapte, să pună bomba.

   Există și posibilitatea ca băieții care au pus bomba să fie dirijați – nu neapărat cu știința lor – de către agenturi, de exemplu, rusești. Chiar și în această variantă, campania de isterie media are un rol. Slujește drept camuflaj. Nimeni nu se miră că pe fondul unei polarizări extreme a societății, în care se ceartă și prietenii, și rudele, se ajunge până la urmă la violență. Așadar, ce să mai căutăm omuleți verzi… Avem explicații sociologice. Așa cum, încingerea atmosferei de către TVR a deschis drumul mineriadelor, pe vremea lui Iliescu – deși mineriadele nu au fost deloc „spontane”.
   În caz de ceva, analiștii utili se vor grăbi să dea vina tot pe PiS și pe Kaczyński – așa au făcut și când cu asasinarea lui Marek Rosiak – așa cum făcea CTP în 90, dând vina pe țărăniști.

   2. Pe plan extern, există o campanie orchestrată, vizibilă cu ochiul liber, împotriva Europei de Est în Occident. Mai ales împotriva Poloniei, dar nu numai. Și împotriva noastră. Suntem făcuți intoleranți și xenofobi, pt că nu vrem să ne umplem de milioane de musulmani și să ajungem să avem necazurile Vestului. Suntem făcuți fundamentaliști pentru că nu vrem căsătorie și adopție gay, și nu ne atrage ideea „libertății alegerii WC-ului”. Se vorbește de „lagărele poloneze ale morții”, cu referire la lagărele de exterminare germane de pe teritoriul Poloniei ocupate în timpul celui de-al II-lea Război – și asta are efect, pentru că lumea de azi, din păcate, nu are cultură istorică; milioane de occidentali sunt în stare să creadă că pentru Shoah sunt de vină polonezii, nu nemții. Guvernul polonez este tot mereu arătat cu degetul de UE, că nu ar fi democratic (între timp, Europa e năpădită de milioane de imigranți arabi, zguduită de terorism, Franța e în stare de asediu de luni de zile, iar Germania a arătat cum cenzurează informații incomode despre violențele islamiste împotriva femeilor; dar UE are treabă, să intervină în disputele politice interne din Polonia).
   Est-europenii, dar mai ales polonezii, sunt făcuți naziști, antisemiți, retrograzi etc de către tot felul de politicieni, analiști și editorialiști din Vest.
   Efectul este că opinia publică din Occident devine ostilă Europei de Est. Iar când rușii vor ataca vreuna dintre Țările Baltice, Polonia, R. Moldova, sau România, aliații NATO occidentali vor ezita să se implice.
   Doar sunt țări democratice, nu? Vor trebui să țină cont de opinia publică, de manifestanții pacifiști, de toți idioții utili și de toți propagandiștii care vor cere abținerea de la „escaladarea conflictului est-european”. În Germania, peste 60% dintre cetățeni s-ar opune, cf. unui sondaj recent, intervenției militare de partea țărilor din Est, în cazul unui atac din partea Rusiei.
   Peste câteva săptâmâni, are loc summit-ul NATO la Varșovia. Așa cum se știe, guvernul polonez este cel mai activ, cel mai vocal susținător al implicării mai importante NATO în apărarea flancului estic al alianței.

   Așa că, ar face bine să ia aminte toți cei care participă la campania de calomnie și de ură împotriva guvernului Poloniei. Asta nu e o joacă, un antrenament la sacul de box. Este o contribuție la războiul informațional, în folosul adversarului. Este o acțiune care poate avea urmări tragice. Poate deschide calea terorismului și războiului hibrid. Chiar și războiului clasic – întrucât, se știe, singura modalitate de a stăvili agresivitatea Rusiei în zona noastră este întărirea prezenței NATO și a coeziunii alianței. Negocierile de tip Minsk nu ajută. Războiul mediatic ce duce la șubrezirea politică a solidarității NATO și, prin urmare la șubrezirea capacității de apărare a flancului estic, constituie o invitație pentru Putin, care va avea tot mai puține motive să ezite. Cine contribuie la această campanie, acționează împotriva intereselor vitale ale României.

   Cine are urechi de auzit, să audă.

  2. “cine are urechi de auzit, sa auda” – nu e cazul sa dau nume aici insa tu, Anca, deja cunosti pe cineva care cunoaste asemenea analisti. Citesc in ultimul timp cu tot mai multa sila revista22 – acolo absolut toti comentatorii le extern, toti, au impresia ca “in polonia au loc derapaje de la democratie”. Si pe oamenii aia chiar ii citeste lumea, predau la facultati, apar la tv, cu “derapajele” lor in gura. Gosu, de ex., nici nu-s convins ca-i urechist, si nu interesat. Si mai sunt multi.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here