Cristian Câmpeanu: Dreapta, între clientela baronilor şi mâna lui Băsescu

  1

  Alianţa România Dreaptă şi-a definitivat în linii mari listele de candidaţi la alegerile legislative de pe 9 decembrie, care nu prezintă surprize foarte mari faţă de numele avansate la începutul săptămânii. Cu toate acestea, există cazuri spectaculoase de abandon, dar şi câteva schimbări de ultimă oră care sugerează o luptă aprigă pentru colegiile eligibile până în ultima clipă soluţionată, parţial, de intervenţia discretă a preşedintelui.

  Cea mai surprinzătoare victimă a procesului de selecţie a candidaţilor este Sever Voinescu, unul dintre „intelectualii lui Băsescu” sosiţi cu patru ani în urmă în PDL pentru a aduce sânge proaspăt zestrei de cadre a partidului. Voinescu nu şi-a mai păstrat colegiul din judeţul Prahova în care a candidat în 2008 şi, fie că şi-a pierdut energia pentru lupta politică, fie că nu mai găseşte resursele necesare, iese prematur şi oarecum surprinzător din scenă, având în vedere că a fost purtătorul de cuvânt al campaniei preziden-ţiale atât în 2009, cât şi în campania pentru referendum. Dacă este adevărat că Voinescu şi-ar fi dorit un colegiu în diaspora, atunci absenţa sa de pe liste ar putea fi interpretată drept o scădere a influenţei preşedintelui în partid.

  Ar fi putut fi interpretată în acest fel dacă n-ar fi intervenit trei cazuri care sugerează o intervenţie de ultim moment a preşedintelui. Primul este disputa între Adrian Papahagi şi fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău, rezolvată în favoarea primului în pofida faptului că Hărdău era totuşi un om al PDL, în vreme ce Papahagi vine pe filiera Fundaţiei Creştin Democrate. Al doilea este cazul lui Theodor Baconschi, care, deşi şi-a dorit un colegiu în diaspora, ce i s-ar fi potrivit, nu a putut să îl obţină, cineva de la vârful PDL considerând că domnul Viorel Richeard Badea nu poate fi clintit din loc, deşi se clintise singur în direcţia USL prin mai-iunie.

  Lui Baconschi i se oferise la schimb să aleagă între colegii proletare pe Valea Oltului sau rurale în Suceava, în care n-ar fi avut nicio şansă, dar a sfârşit în cele din urmă într-un colegiu universitar – „în Copou” – la Iaşi, unde are cel puţin şansa să concureze. În sfârşit, cel de-al treilea caz care sugerează intervenţia prezidenţială este disputa stupidă dintre liderii Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, şi Noii Republici, Mihai Neamţu, care, după săptămâni de luptă de orgolii, au încăput în cele din urmă în aceeaşi teacă la Arad, unul la Senat şi celălalt la Cameră. Dacă preşedintele a sugerat această soluţie, atunci le-a oferit celor doi o şansă să lucreze împreună.

  […]

  Maşina de tocat de la Bucureşti
  Pe terenul ostil de la Capitală pârjolit de echipa Udrea-Prigoană au fost aruncaţi în luptă Toader Paleologu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Cristina Trăilă, Radu F. Alexandru, Ştefan Vlaston, Cristian Rădulescu, Cristian Petrescu, Valeriu Todiraşcu sau Vasile Gherasim. Oricare dintre ei va reuşi să câştige colegiul va înregistra o victorie importantă pentru ARD, dar este mai probabil că la Bucureşti dreapta va suferi, în premieră şi spre ruşinea liderilor săi, un măcel electoral fără precedent.

  Candidaţii ARD nu răsuflă încă uşuraţi pentru că după toate luptele pe care le-au dat în interiorul partidelor urmează să treacă prin filtrul Comisiei de Etică, condusă de Monica Macovei, unde unii dintre ei s-ar putea vedea respinşi.

  Anul acesta marchează şi un moment istoric pentru PDL. Pentru prima oară, unul din greii partidului, Radu Berceanu, nu şi-a depus candidatura, preferând să se retragă alături de alt membru al tripletei BVB, Adriean Videanu, şi lăsându-l pentru prima oară singur pe Vasile Blaga, care candidează sigur pe mandat, dar fără glorie la Timiş.

  Cristian Câmpeanu

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. Radu Berceanu, nu şi-a depus candidatura, preferând să se retragă alături de alt membru al tripletei BVB, Adriean Videanu, şi lăsându-l pentru prima oară singur pe Vasile Blaga, care candidează sigur pe mandat, dar fără glorie la Timiş.

   Pai da, dezastrul (prevazut de autorul articolului) de anul asta li se datoreaza lor in intregime: lui Blaga, Videanu, Berceanu. E mult, mult prea tarziu, sa se retraga acum: sa ne amintim cum s-au opintit in 2010 si au blocat “Criteriile de integritate” ale lui Macovei, sa ne amintim cum “ce bine ca partidul asta nu are mai multe Monici Macovei”. Ca simpatizant (inca) PDL, cum pot sa nu las capul in jos cand colegii mei mai varstnici, ingineri, imi povestesc, de exemplu, cat de hei-rupist s-a facut operatiunea “Anveloparea termica a blocurilor”, cum au castigat din ea gramezi de bani diverse SRL-uri care nu se ocupasera pana atunci vreodata cu asa ceva? Cand stiu prea bine ca oamenii astia audreptate, cand am vazut si eu luni de-a randul polistirenul atarnand in ploaie, pe unele blocuri de pe Calea Mosilor, cand aceeasi Cale a Mosilor arata acum, dupa “anvelopare”, ca un curcubeu, cand am participat la seminarii in care se facea comparatia cu Cehia, unde se facuse aceeasi anvelopare, dar intr-un cu totul alt mod? Cum pot eu, dupa asta, sa dau replica “da, dar totusi Udrea e o femeie foarte inteligenta, un om politic mai bun decat X, Y”, etc? Pentru ca da, Udrea este un om politic inteligent, si de 1000 de ori mai votabil decat orice PSD-ist vreti dvs! Berceanu este un om de 100 de ori mai inteligent (si, posibil, si mai cinstit) decat oricare dintre USL-ei! Numai ca…deh….daca se aplicau criteriile alea de integritate mai demult…..si apropo, faptul ca Sever Voinescu se retrage acum, el care spusese din 2009 ca alegerea tripletei BVB+Udrea ca ministri nu-i un lucru bun, e dezamagitor….
   Vorba unui comentator, “o sa trecem noi si peste alegerile astea, macar ca o sa ne ascundem in casa, sub pat, si nu mai iesim de acolo pana a doua-treia zi, dar trebuie sa supravietuim cumva!”.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here