Europa. Istoria în mișcare

  5

  E de groază ce se întîmplă în Europa. Cel puțin pentru oamenii cu un simț mai acut al istoriei, așa cum poate îl avem noi acum, est europenii, ca avantaj relativ față de vestici.

  Noi suntem la 25 de ani de la prăbușirea comunismului, eveniment fundamental care ne-a lăsat cu sentimentul că istoria e (încă) în mișcare, că niciodată nu poți ști ce-ți aduce anul, luna, clipa (URSS s-a prăbușit în cîteva luni! Un reporter (nu mai știu exact) polonez îi estima unui interlocutor român: cică vedeți că Ceaușescu al vostru mai stă cîteva „godina”, românul cu oleacă de cunoaștere de rusă crezînd că era vorba de „ani”, deși „godina”, în poloneză, înseamnă „oră”!).

  Între timp, de partea cealaltă a cortinei de fier, Europa se culca liniștită cu gîndul la o lungă hibernare împreună cu ursul sovietic, de asta nu le-a venit să creadă și se freacă și-acum la ochi cum a fost posibil ca niște popoare, odată depășită frica, sau diverse alte bariere (odată cu Perestroika, spre ex.) au rupt lanțurile și au ieșit afară din URSS și din lagărul socialist, ei care se pregăteau să coabiteze mult timp de-atunci încolo cu comunismul (ost-politik, etc). Sunt călcați pe-ureche, istoria e așa, o disciplină ce se învață la școală, fără absolut niciun sens, decît atunci cînd le zice cît de răi au fost europenii îndeobște.

  Niciun sentiment sacru nu le mai traversează ființa, niciun un sentiment de umilitate în fața unor, dacă nu legități, măcar „pattern”-uri istorice (vorba lui Djuvara) care pot să-i lovească drept în moalele capului dacă nu-s atenți la simptome. Nimic. Totul e actualitate repezită. Și nici aia bine digerată. Pentru că n-au cu ce. Tot soiul de slogane fudule, „welcome refugees”, poze cu copii, văleu, aoleu, inchiziție, „lets not get high on our horses”, „je suis aia-ailaltă”.

  Și gata. S-o terminat.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  5 COMENTARII

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here