Garry Kasparov: Oameni ca Henry Kissinger, importanți pentru supravieţuirea lui Putin ca dictator absolut al Rusiei

  1

  Putin a fost vizitat de fostul secretar de stat american din vremea lui Nixon, Henry Kissinger (92 de ani). Întâlnirea dintre cei doi a fost susţinută de un discurs în care americanul cheamă la un parteneriat al SUA cu Rusia.

  Garry Kasparov, fost campion mondial de şah şi opozant autoexilat al lui Putin, se indignează şi scrie un text în care aminteşte cum acţionează Kissinger, “prietenul lui Putin”.

  Am tradus mai jos cea mai mare parte a articolului intitulat “Kissinger, Putin şi spălarea reputaţiei“.

  Kissinger, Putin şi spălarea reputaţiei

  Gari Kasparov

  Spălarea de bani e o mare afacere în cleptocraţia lui Putin, cu sute de miliarde de dolari albiţi în bănci occidentale… Dar la fel de importantă pentru supravieţuirea lui Putin ca dictator absolut al Rusiei este spălarea reputaţiei… Cruciali pentru acestă misiune sunt oameni ca Henry Kissinger, “vechiul prieten” al lui Putin şi campion al politicii externe “pragmatice”, concept care spune că acolo unde e vorba de interesul statelor nu e loc de moralitate, de bine sau de rău…

  … Kissinger rămâne o figură proeminentă a afacerilor externe. Firma sa de lobby este în relaţii cu multe regimuri de pe planetă, iar acest prestigiu este cel mai important motiv pentru care persoane ca Putin îl angajează. Kissinger doar ce a vizitat Moscova şi a publicat un articol în care apelul la un parteneriat între SUA şi Rusia ignoră suveranitatea Ucrainei şi încălcarea drepturilor omului din Siria.

  Da, asta se întâmplă cu toate că Putin este din nou în presa zilei acuzat de asasinarea lui Litvinenko, chiar dacă Rusia a anexat Crimeea şi continuă să menţină în Ucraina o importantă forţă armată invadatoare şi chiar dacă Rusia continuă să-i bombardeze în Siria pe rebelii susţinuţi de americani, nu pe ISIS, pentru a sprijini regimul criminal Assad.

  Putin acţionează împotriva intereselor SUA, ale UE şi a stabilităţii în lume şi suportă sancţiuni pentru asta.
  Dar conform lui Kissinger şi altor susţinători ai realpolitikului său, Putin trebuie curtat şi tratat ca un partener numai pentru faptul că Rusia e mai puternică decât victimele sale. Acest pragmatism imoral este un scut care permite dictatorilor ca Putin să se simtă atât de siguri încât să-şi zdrobească opoziţia internă şi să aibă mână liberă în lume.

  Ronald Reagan a câştigat războiul rece refuzând să facă compromisuri cu URSS-ul lui Gorbaciov, înţelegeri pe care Kissinger le-ar fi făcut, păstrând oroarea Cortinei de fier pentru multă vreme. Reagan a fost criticat pentru politica sa externă “nerealistă” şi “idealistă”, dar a câştigat tocmai datorită acestor idealuri nedorite de criticii săi.

  Incredibil, dar această “conciliere cu orice preţ” pe care Kissinger o recomandă azi este aproape identică cu cea pe care el a încercat să i-o impună viitoarei administraţii George Bush, în ultimele zile ale lui Reagan:

  “În decembrie 1988, cu o lună înainte de instaurarea noii administraţii, Kissinger a vizitat Casa Albă pentru a discuta cu oamenii viitorului preşedinte. Le-a spus acestora că Bush trebuie să deschidă un canal de comunicare secret cu Gorbaciov. Mai exact, Kissinger voia să medieze o înţelegere între cei doi privind viitorul Europei de Est. Liderul sovietic ar fi urmat să nu intervină în forţă pentru a stopa reformele din statele în care comunismul se prăbuşea. În schimb, Bush trebuia să recunoasă interesele de securitate ale URSS-ului şi se obliga să nu ademenească Ungaria, Polonia sau Cehoslovacia să părăsească Tratatul de la Varşovia.”

  Bush ar fi fost interesat de acest plan, dar din fericire lucrurile au evoluat prea repede pentru a mai putea păstra zidul Berlinului. Ce face Kissinger astăzi este şi mai grav pentru că instabilitatea e creată de Rusia însăşi.

  Să negociezi azi cu Putin viitorul ostaticilor săi europeni, după invadarea Ucrainei şi anexarea Crimeei, trebuie să te dezguste dacă te preocupă suveranitatea naţională şi libertatea… Ucraina este o ţară independentă cu 45 de milioane de locuitori, nu un stat tampon pe care Putin să-l ţină sub ocupaţie o vreme.

  Putem spune cu certitudine că dacă SUA şi Europa ar fi acceptat în anii 90 propunerile lui Kissinger, acum ar fi fost tancuri ruseşti la Tallin, Vilnius şi Riga, aşa cum găseşti azi foţe militare ruseşti în Georgia şi Ucraina, singurele foste republici sovietice care s-au orientat spre Europa şi democraţie fără protecţia NATO.

  Politicienii occidentali care au încercat să fie concilianţi cu brutalii dictatori ai Germaniei şi ai URSS-ului în anii 30, 40 şi 50 măcar aveau o laşitate sinceră, justificată de interesul lor naţional. Nu erau concilianţi pentru a obţine bani sau pentru grupurile de lobby, cum se întâmplă azi, când oamenii politici tratează ca derizorii sancţiunile internaţionale şi ignoră orice decenţă pentru a susţine cele mai brutale regimuri.

  Kissinger spune că Rusia şi SUA trebuie să meargă mai departe “indiferent de obiecţii”. Asta ar însemna ignorarea obiecţiilor georgienilor şi ale ucrainenilor, asaltaţi militar de ruşi, obiecţiile familiilor şi prietenilor Anei Politovskaya, ai lui Magnitsky, Litvinenko, Nemtsov şi ale multor altora care au fost omorâţi pentru că s-au opus lui Putin, obiecţiile familiilor celor 298 de oameni morţi în zborul MH17, doborât de o rachetă rusească, obiecţiile miilor de civili sirieni omorâţi de bombarbadamentele ruseşti, iar lista se va lungi atâta vreme cât Putin e la putere şi va fi susţinut de buni prieteni ca Henry Kissinger.”

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here