Hidoșenii „mai actuale” și „mai frumoase”

  5

  Închipuiți-vă o restaurare de proporții la Biertan – o vreme sediu episcopal al sașilor luterani; ori refacerea acoperișului și turnului bisericii săsești de la Prejmer, a cărei construcție a început pe vremea așezării teutonilor în Țara Bârsei, la câteva decenii după începerea lucrărilor la Notre-Dame, în „bezna” Evului Mediu cum ar veni; sau o restaurare la un alt obiectiv UNESCO din România – biserica de lemn din Maramureș. Cum ar fi ca să-i facă acum, la restaurare, un acoperiș de sticlă, modern. Ori la Prejmer – să-i pună și o turlă ortodoxă cu o cupolă, iar la biserica de lemn din Maramureș – una neo-brâncovenească. Să reflecte monumentul restaurat fie modernitatea, fie România de azi cu bogăția ei confesională ori schimbările ei confesionale. Cam așa și cu ideile crețe vehiculate de politicieni sau arhitecți privind restaurarea catedralei Notre-Dame.

  Parte a unui sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, catedrala Notre-Dame este considerată un monument de o „valoare universală excepțională” – “Outstanding Universal Value” – a cărui integritate și autenticitate trebuie prezervate. Orice intervenție nesăbuită ar conduce la declasificarea monumentului. Curios este că niciun expert UNESCO nu a emis vreo critică față de ideile vehiculate în aceste zile, nu a reamintit criteriile care trebuie să ghideze o astfel de restaurare. Pentru omul recent orice astfel de criză este o oportunitate de a-și avansa agenda, iar ambiția lui Macron este ca în cinci ani să facă o catedrală „mai frumoasă”.

  P.S. Păstrînd proporțiile, ca să vă faceți idee despre astfel de hidoșenii, în care trecutul este șters și siliconat în numele „realităților actuale”, uitați-vă numai la turla și acoperișul bisericii din Cimitirul Vesel din Săpânța. Vechea biserică – un lăcaș de cult tipic transilvan, fără pretenții, ca o biserică de cimitir – a fost transformată într-o struțo-cămilă viu colorată și disproporționată, un hibrid între o biserică din Bucovina și una maramureșeană.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentMărinimia pe banii altora sau de ce rămâne Iuda actual
  Articolul următorAccidentul aviatic rusesc de pe aeroportul Seremetyevo
  Gelu Trandafir
  Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

  5 COMENTARII

  1. Aveti multa dreptate ! In urbanism si arhitectura a ajuns in ultimele decenii sa prevaleze star-sistemul, care se foloseste de ideea “aggiornamentului” in toate ocaziile…
   Din pacate mai toate concursurile esueaza in jurizari de acest tip, pt ca respectivii componenti sunt si ei din star-sistem…

  2. UNESCO nu mă mai miră cu nimic; nici dacă ar susține indiciile arhitectonice și detaliile unui clădiri cu felinar roșu la Notre-Dame (Doamne, iartă-mă !). Pentru bordelul moral care a ajuns astăzi UNESCO, noua Notre-Dame n-ar fi decât o probă de mai puțină intoleranța și mai multă incluziune bla, bla..
   Progresistoizii sânt la fel de previzibili ca și resortul ultim al relativismului cultural: Horror Dei.
   Vorba lui Sevilla : a te debarasa de prejudecăți mai vechi, nu-ți garantează automat că nu vei dobândi altele noi..

  3. Au aparut in discutii si justificari pentru abordarea de noi solutii. Una ar tine de imposibilitatea gasirii de arbori de stejar asa de mari, dar si de dezacordul verzilor pentru a taia atitia copaci seculari.
   A doua sustine ca la momentul construirii acestei catedrale solutiile de constructie si sustinere au fost inovatoare pentru acea vreme si deci extrapolind, “profitind” de acest dezastru, la restaurare sa se profite de noile tehnologii si materiale.

   Cred ca inainte de orice ar trebui gasite si spuse cauzele catastrofei si luate masuri ca in caz de noi santiere de restaurare sa nu se mai intimple ceva similar nu numai in Franta, ci oriunde in lume…

  4. Ce mai tura vura!
   Dl Trandafir a scris foarte bine.
   Dar… prostia nu se termina pe lumea asta.

  5. Din poza cu sugestia reiese că noua Notre Dame va avea acoperiș ca la AFI Cotroceni.

   Ca să fie pe deplin în acord cu vremurile, arhitectul mai trebuia să adauge însă și un cartof în țeapa aceea din sticlă.

   Cu privire la scopul acelei “viewing platform” (!?) sunt în dubii – va fi folosită eventual de muezzinul cartierului?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here