„Înapoi la argument” cu Horia-Roman Patapievici: „Despre Parabolele lui Iisus”. Invitat: Andrei Pleşu

  1

  Dezbaterea “Înapoi la argument” va avea loc în ultima joi a ficărei luni la Librăria Humanitas de la Parcul Cișmigiu, de la ora 19:00.

  Flacăra Iașului: “Emisiunea pe care am făcut-o pentru TVR Cultural împlinise zece ani în anul în care a fost desfiinţată. La început, s-a numit «Idei în libertate». Ea a apărut din 2002. Motivul pentru care i-am spus «Idei în libertate» era pentru că îmi place Maurice Blanchot, care a definit literatura ca fiind «cuvinte în libertate» – am făcut o aluzie la această expresie a lui – şi pentru că era un timp în care guvernul Năstase colonizase spaţiul public şi presa devenise o anexă a guvernului şi atunci de libertate era nevoie mai mult decât de orice (…)”, a spus Horia-Roman Patapievici.

  El a precizat că după aceea “s-a schimbat regimul” şi “nu libertatea a devenit problema în spaţiul public”. “(…) ci un soi de distorsiune a ei, care era bazată pe o practică a talk show-urilor politice ori culturale, în care moderatorul se instituia constant ca o vedetă intruzivă, care călca cu picioarele peste cuvintele invitaţilor, care nu asculta ce se spune – lucrul poate fi documentat pe varii emisiuni, fie politice, fie culturale -, în care realmente se vede din privirea uneori optuză, opacă, greşită, apoasă a moderatorului că el nu ascultă răspunsul la întrebarea pe care o pusese. Şi împotriva acestui tic de a nu fi politicos din punctul de vedere al dicţiei ideilor şi din punctul de vedere al moralităţii publice cu interlocutorul, i-am schimbat numele în «Înapoi la argument», făcând aluzie iarăşi la un citat faimos, anume a lui Otto Liebmann, care a spus «Trebuie să ne întoarcem înapoi la Kant», iar ceea ce spuneam implicit eu este că trebuie să ne întoarcem la o morală a argumentului şi a politeţii faţă de interlocutor”.

  Potrivit lui Patapievici, “încă suntem în această nevoie”. “Avem nevoie de politeţe faţă de interlocutor şi de rigoare faţă de ceea ce emitem în spaţiul public, grijă faţă de argumentul pe care îl construim şi atenţie, sub formă de iubire de aproape, care stă la originea acestui sentiment, faţă de ceea ce spune interlocutorul”.

  Horia-Roman Patapievici a mai spus că ideea reluării dialogurilor “Înapoi la argument” sub forma unor dezbateri cu public a aparţinut editurii Humanitas.

  “Graţie editurii Humanitas, care a avut ideea excelentă ca un soi de sfidare a societăţii civile faţă de desfiinţarea incalificabilă a TVR Cultural, acest tip de dialog îl voi relua cu public, o dată pe lună, în ultima joi a fiecărei luni, de la ora 19.00″, a anunţat Patapievici.

  Totodată, el a mulţumit echipei de la TVR Cultural cu care la Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Minovici” a realizat emisiunea “Înapoi la argument”, care joi seară a adus publicul la librăria Humanitas de la Cişmigiu. “Prezenţa dumneavoastră aici este un semn că emisiunea s-a bucurat de apreciere”, le-a spus Patapievici persoanelor venite la librăria Humanitas.

  “Ce am încercat să fac este să îi permit interlocutorului să fie dat spaţiului public, pe vremea aceea prin intermediul televiziunii, pe data aceasta, prin intermediul acestui dialog în prezenţa dumneavoastră (a publicului, n.r.), ca şi cum ar fi un om respectat, iubit, înţeles, un om ale cărui gânduri sunt importante, a cărui prezenţă este dorită. Am vrut să fac un spaţiu de iubire, de iubire înţelegătoare faţă de idei, faţă de gânduri, faţă de manifestări. Când reuşeam acest lucru simţea şi interlocutorul că s-a petrecut ceva, aşa ca un fel de înger între noi, ca un fel de prezenţă inefabilă (…) Cam acest tip de atmosferă vreau să o avem şi în continuare”, a spus Patapievici.

  Acesta a precizat că “situaţia este dramatică”, referindu-se la faptul că mulţi dintre oamenii prezenţi la librăria Humanitas au stat în picioare, în timp ce el şi invitatul său au stat jos şi, la fel ca în timpul emisiunii de la TVR Cultural, s-au uitat unul la altul, fapt care reprezintă însă o impoliteţe faţă de publicul prezent. Glumind, Andrei Pleşu a “salvat” situaţia, spunând: “Mai aruncăm câte un ochi (l-a public, n.r.)”.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  1 COMENTARIU

  1. Felicitari domnilor!
   Criza culturala impusa de politic, este strapunsa prin “ferestre” de acest gen.
   O singura remarca domnule Liiceanu: Andrei Plesu, nu se misca doar in spatiul restrans al ortodoxiei, ci impresia mea este ca “zburda” catre esentele crestinismului. Va rog, nu ingaduiti ca Iisus sa fie cantonat sau arestat intr-o religie. EL , Iisus este “usa” deschisa catre Libertate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here