Josh Fox, fripturistul pus în ramă de #unitisalvam

  0

  Ezra Levant: jurnalist canadian conservator. Cea mai recentă carte a sa, de-abia publicată și intitulată Groundwell: The Case for Fracking, documentează pe larg motivele pentru care fracturarea hidraulică este o tehnologie matură și aducătoare de numeroase beneficii.

  JoshFox
  Josh Fox
  Josh Fox: autor american de minciuni filmate și de trucuri ieftine cu gaze flambate; icoană la care se închină secta antifracturiștilor. Imediat după apariția cărții lui Levant a dat un interviu unui post radio din Montreal, în care a oferit o mostră tipic progresistă de “deconstrucție” (adică de înfierare proletară) a cărții lui Levant. De asemenea, conform binecunoscutei toleranțe și echidistanțe progresiste, lui Ezra Levant nu i s-a dat posibilitatea să răspundă criticilor lui Josh Fox în cadrul respectivei emisiuni radiofonice.

  Nicio problemă, Ezra Levant are propria emisiune de televiziune. Răspunsul canadianului confirmă, încă o dată, faptul că minciuna are picioare scurte… cam ca ale vulpii.

  Clipul video cu răspunsul lui Levant nu mai este disponibil.

  Ezra Levant revine cu un articol în ziarul Toronto Sun, despre Josh Fox și bolboroselile zănatecilor de mediu.

  Probabil că l-ați văzut pe internet sau la știrile televizate, un clip video cu un texan care dă foc furtunului din grădină.

  Adică apei care iese din furtun.

  Cum se poate așa ceva? De fapt, conform persoanei cu aruncătorul de flăcări din grădină, așa ceva e posbil datorită fracturării hidraulice. Steven Lipsky susține că de vină sunt exploatările care folosesc acest procedeu și de aceea le-a dat în judecată, cerând despăgubiri masive.

  Nu e nevoie să așteptați procesul – credeți mai degrabă o corporație miliardară, sau ce vedeți cu proprii ochi?

  Imaginile video sunt atât de impresionante încât au devenit “dovada“ principală într-un film de propagandă antifracturare numit Gasland 2, difuzat de canalul HBO.

  Atâta doar că nu este adevărat. E o înșelătorie.

  Desigur, flăcările chiar au ieșit pe gura furtunului. Dar asta s-a întâmplat deoarece Lipsky a cuplat furtunul la o conductă de gaze, nu la cea de apă.

  Asta nu e părerea mea. Este un fapt evident, determinat de judecătorul Trey Loftin, de la curtea de judecată din districtul judiciar 43, care a judecat procesul dintre Lipsky și compania de fracturare.

  În sentința din 2012 judecătorul Loftin a precizat faptul că Lipsky a “cuplat în mod intenționat un furtun de grădină la o valvă de gaz – nu la o conductă de apă… Această demonstrație a fost făcută nu în scopul unui studiu științific, ci pentru a furniza imagini înșelătoare agențiilor de presă locale și naționale, calculate în scopul de a face publicul să creadă că apa a luat foc.”

  Sentința a fost emisă în 2012. Însă Josh Fox, extremistul antifracturare care a produs filmul, a inclus aceste imagini în Gasland 2, care a fost lansat în 2013.

  Așadar furtunul aruncător de flăcări a fost de fapt o fraudă deliberat planificată pentru a înșela. Și, în loc să fie dezgustat de acest tertip, Fox și l-a însușit și se folosește de el și în prezent.

  E ușor de înțeles de ce. Fracturarea hidraulică este sigură – una dintre cele mai neprimejdioase tehnologii din era noastră industrială. A fost inventată în 1947, patentată în 1949 și a fost folosită cu succes de peste un milion de ori în SUA și o sută de mii de ori în Canada. E firesc; 90% din sondele de gaz natural din SUA sunt fracturate. Peste 150 de studii științifice au investigat gradul de siguranță al acestei tehnologii; Agenția de Protecția Mediului din SUA o monitorizează în permanență, împreună cu agențiile similare la nivel regional. Știința spune că este o tehnologie neprimejdioasă.

  Asta înseamnă că arsenalul antifracturiștilor e format numai din scamatorii și acuzații nefondate. Nu sunt victime, iar apa nu este otrăvită. De fapt, în comparație cu alte surse de energie, fracturarea hidraulică este deosebit de curată. Iată de ce trebuie improvizate aruncătoare de flăcări – adevărul nu poate fi folosit ca argument acuzatorial.

  Să comparăm cu combustibilii fantastici propuși de cei ca Fox și alți antifracturiști. Turbinele eoliene și panourile solare conțin metale rare ce sunt excavate mai ales în China, în condiții groaznice de mediu. Nu e nevoie să înscenezi furtune incendiare în China – acolo sunt râuri întregi năclăite de reziduuri toxice. Așa arată tehnologia “verde” la sursă, acolo unde e extrasă din mine și produsă în fabrici. Așa ceva e ușor de filmat – mult mai ușor decât să creezi o farsă cu un furtun de grădină. Dar carburanții fosili din America de Nord sunt mai curați decât schemele verzi internaționale și acest lucru nu se potrivește cu narațiunea activiștilor antifracturare.

  Întotdeauna vor exista conspiraționiști convinși că fracturarea e responsabilă de gustul neplăcut al apei de la robinet, sau de orice neplăcere pentru care au nevoie de un țap ispășitor. Unii dintre ei sunt litiganți de profesie, unii sunt pur și simplu duși cu pluta, unii sunt avizi de atenția presei și alții sunt toate la un loc.

  Dar acești indivizi nu sunt cu nimic deosebiți de trăzniții antivaccinare, de cei care cred că Wi-Fi cauzează cancer, sau de secta 9/11 truthers. De fapt, aceste convingeri anti-științifice sunt comune pentru mișcarea radicală de mediu. Elizabeth May, conducătoarea Partidului Verde din Canada, este anti-Wi-Fi și antifracturare. Megan Leslie, parlamentar al NDP (partid socialist din Canada, n. trad.) e și ea o extremistă obsedată de carburanții fosili, care recent a promovat discursurile unui 9/11 truther.

  Firul comun îl constituie psihologia celui convins că se află în posesia unei “cunoașteri secrete”, pe care “sistemul oficial” o ascunde cetățeanului obișnuit. E un gen de simțire specială, justițiară și care se crede mai deșteaptă decât a omului obișnuit. Însă, la fel ca furtunul lui Steven Lipsky, e o plăsmuire mincinoasă.

  Backyard flamethrowers and other fracking myths

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentMartin Schulz? În nici un caz!
  Articolul următorJoe Biden: Corupția este doar o altă formă de tiranie
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here