Legislația împotriva asocierii românilor în partide politice

  9

  Avem cea mai stupidă, abuzivă și restrictivă legislație din Europa în privința înființării de partide politice. Rectificarea acestei tâmpenii ar trebui să fie una din temele majore de activitate politic-cetățeanească imediată, a cât mai multor cetățeni, indiferent de preferințele ideologice.

  Această aberație trebuie să înceteze.

  PS

  Dacă această monstruozitate ar fi aplicată în Canada, partidul francofonilor separatiști din Quebec – Parti Québécois – nu ar putea să existe. Sunt prea puțini francofoni în restul provinciilor anglofone, iar numărul celor care militează pentru separarea provinciei Quebec de Canada este și mai mic. Și totuși, sistemul politic canadian permite existența unui partid local dedicat ieșirii unei provincii întregi din confederația canadiană. Dau acest exemplu doar pentru a ilustra felul în care o democrație matură – de cetățeni adulți și nu parazitată de politicieni egotiști și infantili – își asumă riscuri (pe care le poate gestiona prin alte pârghii) care trebuie asumate, dacă e să fie cu adevărat reprezentativă.

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentDreapta și pasărea colibri
  Articolul următorLa France à l’heure de la colère révolutionnaire
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  9 COMENTARII

  1. au fost doua initiative in aceasta legislatura, pentru modificarea legii partidelor. ambele asteapta in Parlament. presa online de dreapta nu a dezbatut-o pe prima dintre ele, de fapt nici n-a pomenit-o (oct 2013, Valeriu Todirascu), si nici cu cea de-a doua nu si-a batut capul (febr 2014, Monica Macovei).

  2. Alina, eu sunt departe si nu eram la curent cu aceste initiative. Multam pentru informatie. Ai dreptate, acest subiect nu mai poate fi neglijat.

  3. On-topic.

   Saptamana trecuta am avut un schimb de mesaje cu Dan Masca, vad ca el se ocupa de campania asta. Nu cred ca marea problema a Romaniei este lipsa a 15.000 de partide, Emil. In cele din urma, in spatele acestor partide trebuie sa se afle putina minte, ceva idei. Idei ioc, minte ioc, partide ne trebuie? Nu mi se pare ca Romania e o tara plina de mari lideri politici, maresali fara armata. Din contra. Oriunde te uiti, dai de pigmei… 🙂 Partide le trebuie pe mana?

  4. e o problema falsa

   ong-uri cu scopuri politice se pot constitui liber; pot sustine candidati la alegeri locale sau nationale; singura diferenta fata de un “partid politic” consta in faptul ca nu vor primi bani de la buget (putini, oricum, si se aplica doar celor parlamentare) si sedii de partid (chestiune dubioasa in sine, de altfel)

   vrea cineva salvarea Mediasului? face un ong pt salvarea Mediasului si propune primar si consilieri locali; daca ii alege lumea din Medias, ei vor conduce Mediasul; daca dezvolta o doctrina atractiva si au rezultate bune, peste 4 ani poate se extind si in sighisoara, poate in tot ardealul; si in 10-15 ani devin si “partid politic”; pentru ca in 10-15 ani pot arata in urma ce au facut si astfel pot garanta stabilitate si responsabilitate politica

   in 90 legislatia iliesciana a partidelor politice prevedea necesitatea a 251 de membri fondatori; rezultatul? 1000 de partide, 99% cu orientari si denumiri fanteziste (facute de multe ori pentru incasarea subventiei), si mai usor coruptibile decit cele mari, si mai iresponsabile (cine naiba mai sta cu ochii pe 1000 de organizatii de cartier?), fara cea mai mica stabilitate doctrinara sau de alta natura; pentru ce ai vota asa ceva? pina peste 4 ani oricum nu va mai exista sau cine stie ce orientare va avea atunci

   oricum, singurii care au profitat de starea respectiva de fapt au fost iliescu & co (toate, intr-un fel sau altul au devenit anexe ale partidului mare, cu acces la resurse si disponibilitate la utilizare de metode dubioase de formare a majoritatilor – corupere sau intimidare); flexibilitatea ppdd e mic copil fata de ce a iesit atunci; suna bine pe hirtie, dar in practica a fost un dezastru, o harmalaie si o confuzie totala – e unul dintre motivele pt care partidele istorice nu s-au consolidat doctrinar si organizational

   tea party nu e un partid politic, e o organizatie care face presiune pe un partid; de asa ceva este nevoie; au votat multi pdl pentru ca au dorit sa o voteze pe macovei; ok, e nevoie de un ong care sa o sustina si sa o preseze sa isi indeplineasca programul politic propus, in interiorul sau in afara pdl; decit ong-uri care alearga dupa cai verzi pe pereti (miscarea lui Dan Masca pt schimbarea legii partidelor), nu mai bine un tea party care sa afirme niste valori, sa preseze niste partide, sa propuna, sa sustina si sa preseze apoi niste candidati (din interiorul sau din exteriorul partidelor respective)?

  5. @Vlad M> acum vreo doua luni cineva mi-a zis “ai grija cum iti gestionezi like-urile pe Fb”.
   cei de dreapta sa aiba grija sa nu ajunga la o corectitudine politica pe invers. il citesc si pe Mircea Platon, si pe Victor Roncea, si pe altii.

  6. Stati cam prost cu manipularea.

   1. Mesaj Mircea Platon despre ILD.

   Mircea Platon Mesaj revista 22 ILD

   2. Mesaj pe care Alina Ioana Dida il aproba.

   3. „acum vreo doua luni cineva mi-a zis “ai grija cum iti gestionezi like-urile pe Fb” ”, zice aceeasi Alina Ioana Dida, care il aplauda pe Platon cand injura ILD, dar se trezeste vorbind pe acelasi ILD.

   4.
   Alina Ioana Dida 1

   Unde scrie „ai grija cum iti gestionezi like-urile”?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here