Lego – funcţionarea mecanismului Antikythera

  2

  Digital Science, o divizie a Macmillan Publishers, a sponsorizat o reconstituire Lego a mecanismului Antikythera, considerat a fi cel mai vechi calculator ştiinţific. Este de fapt un dispozitiv mecanic cu funcţie de ceas astronomic care determină cu o extraordinară precizie poziţiile corpurilor cereşti. Rămăşiţele mecanismului au fost descoperite în anul 1901 în epava unui vas dar funcţionarea sa a fost înţeleasă abia cu câţiva ani în urmă.

  Articole relevante despre acest subiect:

  Aţi auzit de mecanismul Antikythera?

  Revista Nature – “Ancient astronomy: Mechanical inspiration”

  Blogul lui Massimo Mogi Vicentini

  Print Friendly, PDF & Email

  2 COMENTARII

  1. Cateva ganduri pentru cei care se cred intr-o lume cu oamenii cei mai destepti care au trait vreodata pe pamant:
   Realizarea unui asemenea mecanism nu cere mai putina capacitate intelectuala si cunostinte decat pentru realizarea unui program de calculator sofisticat. Poate mult mai multa, caci constructorul de atunci a trebuit sa rezolve si problemele mecanice puse de construirea mecanismului in sine, nu numai calculele pe hartia (?) de atunci. Programatorul de azi are la indemana o multime de programe de-a gata pe care le foloseste pentru a crea ceva nou, nu trebuie sa le inventeze.
   Si sa nu mai spunem de cunoasterea precisa a mecanicii ceresti, astronomia, cu legile ei matematice.
   Secretul este curiozitatea, interesul pentru cunoasterea lumii, nelegate direct de subzistenta sau de satisfactiile primitive comune.
   Aceasta curiozitate nobila a fost motorul magic in progresul lumii.
   Celelalte incentive au creat numai cantitati uriase de “more of the same”.
   Cat priveste motivatiile economice, de supravietiure sau dictatoriale, in lipsa acestui motor magic, ele ar fi pastrat lumea la un nivel primitiv. Si in multe locuri aceasta s-a si intamplat.
   Bineinteles ca numai atunci cand motivatia economica a intalnit oameni capabili, posesori ai acestui motor magic, s-au realizat lucruri exceptionale si intreaga societate a beneficiat.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here