Libia liberă şi moderată faţă cu sinagoga

  0

  Scurtă recapitulare: Mustafa Abdel Jalil, conducătorul Consiliului Naţional de Tranziţie, a anunţat pe 12 septembrie că sistemul juridic al Libiei post-Gaddafi se va inspira din sharia. Menţionam cu acea ocazie cîteva particularităţi ale jurisprudenţei islamice, printre care: “Infidelii nu sunt egali cu musulmanii în faţa legii… Nu au voie să construiască biserici noi, sau să le construiască mai înalte decât moscheile.” Am uitat să vă spun că nici repararea lăcaşurilor de cult neislamice nu poate avea loc fără aprobare specială. Care se dă… se ia… depinde.

  Unui evreu libian care s-a întors din exil i-a fost blocată luni intrarea în sinagoga principală din Tripoli, spulberându-i speranța de a restaura acest lăcaș de cult, după decenii de dărăpănare.

  David Gerbi, care a petrecut majoritatea vieții sale în Italia, a declarat că luni s-a dus la sinagogă pentru a o curăța de gunoaie, o zi după ce a spart ușa de la intrare cu un baros. Însă persoane la fața locului i-au spus că există avertismente conform cărora ar putea să devină ținta unor acte violente și că ar trebui să renunțe.

  Gerbi, care a părăsit Libia cu familia în 1967, a afirmat că a fost surprins, deoarece obținuse în prealabil permisiunea șeicului local. Richard Peters, colegul lui Gerbi, spune că ulterior a văzut mai multe persoane înarmate cu puști de asalt, care au înconjurat clădirea.

  Cu ochii în lacrimi, Gerbi a declarat că Libia trebuie să decidă dacă va o țară rasistă sau una democratică.

  Întrebați la o conferința de presă, noii conducători libieni s-au arătat nepăsători față de această problemă, spunând că este prematură grija față de renovarea unei sinagogi, în timp ce forțele revoluționare sunt încă în luptă împotriva forțelor loiale liderului fugitiv Moammar Gaddafi.

  “Această chestiune este prematură și nu am decis nimic în această privință”, a spus Mustafa Abdel Jalil, capul Consiliului Național de Tranziție care guvernează țara. “Orice persoană în posesia naționalității libiene se poate bucura de toate drepturile, cu condiția să nu posede și altă naționalitate înafară de cea libiană.”

  Duminică, Gerbi a folosit un baros pentru a-și croi drum în interiorul singagoii Dar al-Bishi, care timp de decenii s-a umplut cu gunoaie după ce Gaddafi a expulzat mica comunitate evreiască, doi ani după ce a preluat puterea.

  Un grup de ajutoare au cărat înăuntru mături, greble și butoaie de plastic, cu intenția de începe operația de curățenie luni.

  Psihanalistul de 56 de ani a făcut apel la noua conducere pentru a da un exemplu de toleranță, spunând că în timp ce Gaddafi “a eliminat diversitatea, ei ar trebui să o includă.”

  Gerbi a afirmat că primise permisiunea de a renova sinagoga de la un șeic din vecinătate, dar se pare că aceasta a fost revocată.

  Familia lui Gerbi s-a refugiat în Roma în 1967, când furia arabă era în creștere datorită victoriei israeliene din războiul de șase zile, în urma căruia Israel a cucerit teritorii largi de la Iordania, Siria și Egipt. Doi ani mai târziu, Gaddafi a expluzat restul comunității evreiești din Libia, care număra aproximativ 37.000 persoane.

  Gerbi s-a întors în patria sa în această vară, pentru a se alătura rebeliunii care l-a detronat pe Gaddafi și a ajutat oferind sfaturi de strategie și tratamente psihologice.

  El spune că tovarășii săi de luptă l-au poreclit “evreul revoluționar” și că a fost încântat atunci când a intrat în capitală împreună cu luptătorii din regiunea montană din vest, la sfârșitul lunii august.

  CBS

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentSultanul Gonflat
  Articolul următorLiviu Antonesei îl (critic)atacă pe Mihail Neamțu
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here