Mişcarea Tea Party – ghid de concepte primare

  18

  Li se spune rasişti, bigoţi, săraci cu duhul sau, mai direct, bătuţi în cap, zavragii, lipsiţi de patriotism, o minoritate extremistă şi periculoasă. Acestea sînt cîteva din insultele cu care protipendada progresistă din SUA (şi nu numai) – o castă nec plus ultra la capitolul toleranţă şi sofisticare – linşează mişcarea Tea Party. Inspirată de unul din gesturile definitorii ale Revoluţiei Americane (distrugerea încărcăturii de ceai a trei vase ancorate în portul Boston, în semn de protest faţă de impozitarea abuzivă a coroanei britanice), revolta din prezent are motive similare de protest: un aparat de stat din ce în ce mai intruziv şi abuziv şi un corp legislativ ale cărui edicte par a emana dintr-o capitală europeană. Bruxelles, de exemplu.

  În pofida acestui baraj de invective mediatice, mişcarea Tea Party a reuşit ceva extraordinar în ultimele 18 luni: galvanizarea unei mari părţi a publicului american şi inaugurarea unei francize politice în cadrul partidului Republican, al cărei succes (mai ales la alegerile preliminare intrapartid pentru determinarea candidaţilor Republicani la sufragiul naţional din 2 noiembrie) a scuturat conducerea Republicană din inerţia politicianismului de tip dă-mi-o mie, na-ţi-o ţie.

  Populistă şi conservatoare, mai ales în domeniile fiscale, de guvernanţă şi ale apărării, mişcarea Tea Party şi-a articulat cu succes un set de concepte şi o viziune concretă a ceea ce înseamnă America. Această viziune rezonează intens cu americanul de rînd, deoarece se află în continuarea tradiţiei americane de libertate, autodeterminare şi primat al guvernanţei locale faţă de tendinţele autocrate ale centrului, Washington.

  Bill Whittle, conservator şi asociat al sitului Pajamas Media, explică în termeni clari filozofia mişcării Tea Party.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentCea mai rece iarnă din ultimii 1000 de ani
  Articolul următorSuperstiţii şi fantezii eco-totalitare
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  18 COMENTARII

  1. emil b.

   Buna sinteza a platformei miscarii Tea Party, careia ii apartin. Bill Whittle e, ca de obicei, un filozof ambulant, fara catedra, dar asa de autentic si plin de spirit, vorbind adevarul.
   Pe mine, invectivele de genul “rasişti, bigoţi, săraci cu duhul sau, mai direct, bătuţi în cap, zavragii, lipsiţi de patriotism, o minoritate extremistă şi periculoasă” — m-au motivat sa continui in miscare. Le mai auzisem odata.
   Leftistii au operat de decenii in SUA si in Europa pe modelul comunist pe care noi, cei din Romania, il stim prea bine: Ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra. Neincolonatii, rezistentii la sistem, intelectualii opozanti, copiii de preoti si tarani si artizani liberi, ca si muncitorii insuficient de constienti de marea “eliberare” comunista, au indurat procese staliniste in care etichete ca “mic burghez”, “cosmopolitan,” “reactionar”, “vindut vestului imperialist”, “sabotor”, “spion al CIA”, te condamnau la ani grei de pirnaie.

   Leftistii occidentali au invatat perfect lectia leninist-stalinist-maoista de stigmatizare si excludere a opozitiei prin etichete stigmatizante sociale si ideologice comandate de un Comitet Central sau altul via Moscova.

  2. Romania Libera, fosta reduta ziaristica de dreapta, continua sa publice articolele lui Naomi Wolf, care reia discursul politic gen Silviu Brucan din anii ’80. Sub titlul “Dumnezeu distruge mişcarea Tea Party”, autoarea cartii “Da-mi Libertate: Un manual pentru revolutionarii americani” scrie urmatorele:

   “Astăzi, intelectualii şi grupurile de presiune de dreapta pompează bani în site-urile şi evenimentele „marca Tea Party”, alterând mesajul acestei mişcări prin înclinaţia spre o „cultură a războiului” din ce în ce mai vizibilă.

   De exemplu, pe site-urile Townhall.com şi LibertyCentral.org, explicaţiile din Constituţie stau lângă articole care îndeamnă cetăţenii să ia măsuri împotriva construirii unei moschei în locul Turnurilor Gemene din New York.”

   Scrierile plezirist-stangiste ale lui Wolf, care face parte din cel de-al treilea val al feminismului american, contin afirmatii de genul:

   “The West interprets veiling as repression of women and suppression of their sexuality. But when I travelled in Muslim countries and was invited to join a discussion in women-only settings within Muslim homes, I learned that Muslim attitudes toward women’s appearance and sexuality are not rooted in repression, but in a strong sense of public versus private, of what is due to God and what is due to one’s husband. It is not that Islam suppresses sexuality, but that it embodies a strongly developed sense of its appropriate channelling – toward marriage, the bonds that sustain family life, and the attachment that secures a home.”

   Revenind la Silviu Brucan in anii ’80, acesta echivalase neoconservatorismul cu o forma de fascism.

  3. emil
   Mi-au disparut citeva comentarii despre Tea Party, ca si comentariile celor carora le raspundeam, ca Liviu Craciun.
   Unde le pot regasi?

  4. Daca imi aduc bine aminte Reagan a spus: ” Recession is when your neighbor lose his job, Depression is when you lose your job and Recovery is when Jimmy Carter lose his job: 🙂
   Foarte misto Cedra, si spre rusinea mea – e prima data cand aud de ea.

  5. Ha ha – un alt citat sin Reagan:

   Ronald Reagan : Republicans believe every day is the Fourth of July, but the democrats believe every day is April 15.

   15 aprilie e data limita cand depui taxele 🙂 🙂 🙂

  6. Panse… Cristina, Cedra e cu adevărat remarcabilă!
   doc, candidează la Camera Statului, am găsit o hartă a districtului 43, e în zona metropolitană Chicago, Kane County. M-am uitat iute și la compoziția demografică: circa 80% albi, sub 6% negri. Intervenția mea de mai sus (#8) nu-i deci deplasată!

  7. dr pepper:

   Nici o rusine. Nici eu nu auzisem de ea pina acum citeva zile. Asta e magia internetului, accesul la informatie.
   Cedra Crenshaw e foarte misto, intr-adevar. Ea exemplifica un val urias de negri care au parasit, in ultima vreme, plantatia democrata ce le promite negrilor statutul de victime permanente ale “omului alb” cu restitutiile de rigoare pentru victimizare de la contribuabili dar care ii mentin pe negri in permanenta sclavie spirituala si economic.

  8. Faceti cunostinta cu Star Parker, o alta negresa conservatoare care candideaza pentru Congres din districtul 37 al Californiei, dar cu o agenda profund–si socant, pentru unii–social si cultural conservatoare, spre deosebire de Cedra Crenshaw:  9. Bill Whittle continua seria de concepte primare ale miscarii Tea Party: in cele mai recente episoade, despre legea naturala si imigratie.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here