Originea războaielor separatiste din spațiul post-sovietic

  1

  De unde vine discursul cu „R. Moldova – victimă a intereselor geopolitice”, de unde vine filosofia relativistă cu Rusia și Occidentul care, în egală măsură, atentează prin acțiunea lor la pacea și stabilitatea țărișoarei prin „jocurile geopolitice”.

  De unde vine „explicația” mizerabilă a lui Nicu Popescu și a lui Dodon cu privire la originea războaielor separatiste din spațiul post-sovietic.

  Originea acestor războaie nefiind revanșismul, imperialismul rusesc, ci „politicile mioape ale elitelor naționale”, în traducere „naționalismul” anilor ’89-91, cu efect de „dezmembrare a URSS”. În sensul în care, decât „naționalismele” românesc, baltic șamd, care ar fi dus la „dezmembrarea URSS”, și „a provocat războaie civile”, mai bine rămâneam internaționaliști și încercam să păstrăm o formă „reformată”, gorbaciovistă a Uniunii Sovietice.

  Asta, apropo, se învață și la cursurile de istorie a spațiului (post)sovietic din universitățile occidentale absolvite de marii maeștri ai politicii externe moldovenesti actuale. Asta se sugerează, în orice caz. Există o astfel de viziune: Gorbaciov o vrut să reformeze, pe baze noi, sănătoase, dar a existat factorul „naționalismelor” locale, al „miopiei elitelor si liderilor momentului” din republicile unionale etc etc. Da, într-adevăr, păcat. Ce Uniune Sovietică am avut, dar miopia unor lideri sau patosul naționalist al micilor națiuni din URSS a dus la vărsări de sânge, războaie secesioniste șamd. Mda.

  Inutil să clarificăm faptul limpede că URSS s-a prăbușit, precum cupola reactorului de la Cernobîl, sub povara propriei mizerii liberticide, a propriei insuficiențe și ineficiențe economice în concurență cu lumea liberă, și că „naționalismele” micilor popoare erau expresia unei perfect legitime revendicări de eliberare din închisoarea popoarelor, ceea ce face ca vina absolută pentru declansarea războaielor secesioniste să stea în sovinismul rus.

  Nicolae Negru:

  Dodon a adus la cunoștința lumii întregi că Republica Moldova este teritoriul unei bătălii geopolitice înverșunate între Occident și Rusia, punându-i pe ambii „jucători mari” pe același cântar, sugerând că răul ni se trage în egală măsură din Est și din Vest. Pentru el nu e nicio deosebire în faptul că Occidentul finanțează diferite proiecte sociale, economice, ajutând Republica Moldova să se mențină pe linia de plutire, să se democratizeze, și faptul că Rusia ocupă o parte a teritoriului nostru, lovește cu bâta economică, finanțează separatismul.

  Suntem victima războiului geopolitic, s-a plâns „șmecherește” președintele moldav, temându-se să spună lucrurilor pe nume sau crezând că vorbește în fața unor proști.

  A fost „război civil”

  Dacă Volodymir Zelenski, președintele ucrainean, a arătat direct spre Rusia-agresoare, revanșardă, Dodon nu a pomenit deloc despre implicarea Armatei 14 în războiul de pe Nistru, punând toată vina pe umerii „elitei naționale” și „politicile mioape promovate de liderii momentului, agravate și de efectele dezmembrării fostei URSS”, care „au generat disensiuni în societate” și care „au degenerat în conflict armat”. Cu alte cuvinte, a avut dreptate Nicu Popescu, ministrul de Externe: nu a existat un război moldo-rus în 1992, a fost un „război civil”.

  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. Înafară de a citi toată propaganda aberantă rusească și rusofilă, de a-ți încurca logica cu stupidele prezentări exact pe invers a situațiilor din realitate, poți să faci un lucru simplu — să mergi, măcar o săptămână prin rep. Moldova, să deschizi bine ochii și să vorbești cu oameni normali, eventual cu ziariști bine/corect informați.

   Vei putea găsi (deși destul de ascunse) dovezi ale ajutoarelor financiare și logistice venite din S.U.A., Europa și mai ales din România, în folosul public și al progresului social cu acte oficiale, DAR nici o urmă a pandantului din partea rusească !
   Sunt în multe locuri șosele pe bani americani, moșteniri patrimoniale renovate pe bani românești, operații economice pe bani europeni, etc.
   Iar de partea cealaltă – propagandă rusească pe toate canalele posibile, gaz rusesc la cele mai mari prețuri, operații economice de tip mafiotic cu spolierea resurselor locale, drenarea forței de muncă moldovenești către marile orașe din rusia, ca să nu mai vorbim despre șantajarea actorilor politici și infectarea scenei politice cu toate scursorile serviciilor secrete pro-moscovite…

   Foarte bune lămuriri asupra manevrelor subterane, militare și politice și economice (subteranul este specialitatea și singura modalitate cunoscută de ruși) – în Basarabia de după 1991 am găsit în emisiunile canalului NAȘUL.TV.BASARABIA !

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here