FUNDATIA IOAN BARBUS

Provocările nord-coreene şi Globalistanul

Cu ani în urmă, Preşedintele George W. Bush a inclus Coreea de Nord – alături de Iran şi Irak – în „axa răului”, o construcţie teoretică ce s-a dovedit a fi reală, depăşind faza unei ipoteze de lucru produsă de o administraţie ce caută confruntarea şi îşi construieşte inamici din regimuri politice neagreate. Coreea de Nord a efectuat luni 25 mai o nouă experienţă nucleară subterană pe care agenţia de presă oficială KNCA a pus-o sub semnul măsurilor de „auto-apărare pe orice cale” pentru „apărarea suveranităţii ţării, a naţiunii şi a socialismului, pentru asigurarea păcii şi securităţii în Peninsula Coreeana”.

Regimul nord-coreean are o experienţă îndelungată în războiul psihologic anti-occidental bazat pe producerea, deţinerea şi experimentarea focoaselor nucleare. Convingerea ascunsă a conducătorilor nord-coreeni că aliaţii China şi Rusia vor găsi mijloacele să pună piedici unor măsuri punitive iniţiate de Statele Unite le-au alimentat retorica bolovănoasă şi reacţiile paranoice. Dacă în 2006, anul primului test nuclear, liderul comunist Kim Jong-il a „acceptat” întreruperea experimentelor în schimbul ajutoarelor economice occidentale, criza începută pe data de 5 aprilie curent, când Phenianul a testat o rachetă balistică intercontinentala pare că nu mai poate fi oprită prin mijloacele deja probate. ONU îşi dovedeşte ineficienţa chiar atunci când toată lumea este de acord, aşa cum a fost pe 12 aprilie când Consiliul de Securitate a condamnat testul rachetei balistice. Şi atunci a fost vorba despre o frânare ruso-chineză a unei reacţii mult mai puternice propuse de americani.

Încurajaţi de susţinerea prost ascunsă a aliaţilor ruşi şi chinezi, liderii nord-coreeni au escaladat confrunarea anunţând că nu mai participă la convorbirile de pace „în şase”. Mai mult, după ce a şocat cu testul nuclear subteran de pe 25 mai, Coreea de Nord a efectuat nu mai puţin de 5 lansări de rachete cu rază medie de acţiune în zilele de 26 şi 27 mai.

Rezoluţia 1718 a Consiliului de Securitate ONU este literă moartă, asta lasă să se înţeleagă comuniştii nord-coreeni. Ruşii le ţin isonul în surdină, apelând la politica ascunderii după draperiile discursurilor ineficiente după cum se poate vedea din reacţiile publicate de Vocea Rusiei, unde Serghei Karaganov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi a securităţii Rusiei spune că testul nuclear „este o lovitură mortală dată întregului regim de neproliferare” şi continuă astfel:

„În pofida tuturor piedicilor, Coreea de Nord, o ţară slabă şi săracă, a reuşit să creeze şi armă nucleară, şi mijloacele pentru transportarea ei. Acum totul e demonstrat deja. Uniunii Europene nu îi rămâne decât să-şi exprime dezamăgirea, să condamne acţiunea Phenianului. Şi atât. În ce priveşte reacţia Rusiei, fireşte, ea este una negativă. Apropo, noi, în comparaţie cu europenii, avem mai multe posibilităţi pentru a schimbă situaţia. Dacă e să mă refer în ansamblu, toţi au suferit un eşec!
Probabil este nevoie de o politică mai flexibilă faţă de R.P.D. Coreeană. Însă, repet, această politică va fi dusă nu de ţări europene, ci de altele, care dispun de pârghii de influenţă asupra acestui regim”.

Karaganov nici măcar nu-l aminteşte pe Obama în context, actualul locatar al Casei Albe fiind în fond cel care a provocat o distanţare de întrega politică externă a predecesorului său, George W. Bush. Kim Jong-Il a simţit terenul slab şi a acţionat, va cere mai mult şi va obţine chiar mai mult decât se aşteaptă. Iar ruşii o spun pe şleau, ei şi chinezii sunt interlocutorii de care ascultă Phenianul, nu occidentalii. Este încă o reafirmare a tendinţei de întărire a altor centre de putere ce folosesc un dublu limbaj, raţional şi pacific în mediile oficiale, dar tenebros şi agresiv în modul de acţiune directă.

Pepe Escobar, a scris cartea Globalistan: How the Globalized World îs Dissolving Into Liquid War în 2007 în care îl critică pe Preşedintele George W.Bush. Globalistanul este definit de Escobar ca o re-medievalizare a lumii prin apariţia unor „stan-uri”, de la terminaţiile denumirilor unor ţări şi regiuni islamice. Într-o carte recentă, Obama Does Globalistan, se poate citi definiţia Globalistanului:

”Globalistanul real este un turn Babel în care naţiunile, popoarele mercenare, teroriştii, democraţiile, dictaturile, triburile, mafiile nomade şi organizaţiile religioase se luptă pentru bogăţie, credinţă, pământ şi libertate”.

Pepe Escobar este marxist, el îl iubeşte pe Obama, noul Mesia ce va salva lumea din ghearele capitalismului „sălbatic” şi va produce „schimbări în protocolul diplomatic”. Asta s-a văzut în modul în care Obama a făcut sluj în faţa regelui Arabiei Saudite, dar va fi Obama în stare să oprească reactorul nuclear şi să pună la naftalină rachetele nucleare nord-coreene ca şi predecesorul său? Fiind slab şi retractil, Obama invită la atac asupra intereselor americane şi este în fapt un promotor al Globalistanului, o lume multipolară în care dictatul fiecărui grup de forţă este liber să se manifeste, este chiar ajutat să îşi obţină compensaţiile. Orice ţară va putea să reclame existenţa precedentului nord-coreean pentru a-şi justifica producerea armelor nucleare, iar ameninţările se înteţesc la adresa lumii libere, atât cât este ea în realitate.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

11 comentarii

  1. Francesco
    27 mai 2009

    Republica Populara Democratica a Coreei a denuntat armistitiul incheiat in 1953 si a declarat ca Statele Unite se pregatesc sa o atace!

    Conform KCNA, agentia nord-coreeana de stiri, RPD Coreeana va „lovi decisiv si fara mila” in inamicul care va incerca sa opreasca si sa controleze vasele de transport comuniste.

  2. emil
    27 mai 2009

    Stii ce-i interesant? Daca RPD Coreeana reneaga oficial armistitiul din ’53, se revine automat la starea de razboi dintre cele 3 tari… cel putin din punct de vedere tehnic. No worries, Obama’s empathy will work wonders and the world will breathe a sigh of relief.

  3. Cosmin
    27 mai 2009

    Nu erau incluse in Axa Raului Irakul, Iranul si Coreea de Nord? Nu cred ca era vorba de Siria. Stiu ca sintagma a parut prin 2002…

  4. Imperialistu'
    27 mai 2009

    Daca nu ma insel, Siria a fost inclusa ulterior de catre John Bolton, ambasadorul american la Natiunile Unite.

  5. Cosmin
    27 mai 2009

    Probabil. Dar Bush s-a referit atunci la Irak. Nu stiam ca Siria a fost introdusa ulterior.

  6. Imperialistu'
    27 mai 2009

    Da, corectam.

  7. costin
    27 mai 2009

    Here’s a prediction: Isarel will attack Iran to take out it’s nuclear facilities sometime in July or August, and perhaps as early as June. This is no real secret except to Americans who depend upon the mainstream media for their news.

    What is my reasoning for this?

    1. In the recent election, Israel overwhelmingly voted for a hawkish government that would protect the country. Israeli citizens want their safety guaranteed. Half of the country supports an immediate strike on Iran.
    2. Prime Minister Benjamin Netanyahu has repeatedly said that he will not allow Iran to gain access to nuclear weapons.
    3. President Barack Obama does not support Israel. A few days ago, the Obama administration stepped in to block the sale of six advanced Apache helicopters to Isreal out of concern that they might be used to harm Palestinans.
    4. The US estimates that Iran could have a nuclear bomb sometime in 2010. Israel believes that Iran could have nuclear capabilities in 2009.
    5. Less than two weeks ago, Iran successfully tested a missile that is capable of accurately striking anywhere in Israel.

    Israel has little time to act, yet it must act in order to survive.
    Prediction: Israel will attack Iran in July-August timeframe

  8. israelianca
    27 mai 2009

    Uite inca o predictie: Obama a zburat de week-end la New York pentru a vedea un spectacol si a lua masa la restaurant, bineinteles cu prima doamna. Numele spectacolului: Joe Turner’s Come and Gone. Eu pun accentul pe „come and gone”. Vis-a-vis de teatrul Belasco de pe Broadway se afla restaurantul Bistro, adica „repede” in ruseste.
    Pentru ca nea Obama n-a facut sluj numai in fata regelui saudit, ci a facut pe el de placere la intilnirea cu Abu-Mazen, care nu mai reprezinta pe nimeni, pentru ca mandatul i-a expirat in ianuarie, Gaza este in miinile Hamasului, iar Cisiordania fierbe – Hamas s-a incaierat cu Fatah ceea ce a dus la moartea a 6 persoane, dintre care una neimplicata in conflict.
    De omora Israelul pe cineva din greseala, Consiliul de Securitate uita de bombele atomice nord-coreene si intrunea o sedinta fulger prin care sa condamne Israelul. Dar daca palestinienii se omoara intre ei, putem sa ne vedem linistiti de distractiile de sfirsit de saptamina.

  9. emil
    27 mai 2009

    Israelianca, in aceeasi tema, Mark Steyn are un articol nou (plin de formulari memorabile si umor steynian):
    Speak Softly and Carry a Big Teleprompter

    Despre provocarile nucleare ale Coreei de Nord:

    The president’s general line on the geopolitical big picture is: I don’t need this in my life right now. He’s a domestic transformationalist, working overtime — via the banks, the automobile industry, health care, etc. — to advance statism’s death grip on American dynamism. His principal interest in the rest of the world is that he doesn’t want anyone nuking America before he’s finished turning it into a socialist basket-case.

  10. israelianca
    27 mai 2009

    emil, un apel subliminal sa-l traduc?

  11. Francesco
    27 mai 2009

    Nord-coreenii se pregatesc sa reporneasca reactorul nuclear de la Yongbyon si au trecut la amenintari directe fata de sud-coreeni. In plus, nord-coreenii au intentia de a lansa o alta racheta de croaziera de la baza din Dongchang-ri. Avand capacitatea de a atinge zone din Alaska, aceste rachetele de croaziera nord-coreene ar putea fi echipate cu focoase nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian