R. Moldova este reprezentarea ideală a eșecului pretenției tehnocrate

  0

  “Măi, nu contează orientarea ideologică și geopolitică, ei și ce dacă oamenii îs socialiști și Dodon umblă de 3 ori pe săptămână la Moscova să ridice valiza cu ruble pentru întreținerea partidului?

  Important e să primim ordinele de la Berlin pe linie partinică și ong-istică, pentru că trebuie mancat ciucalată pe temele astea, că au ei de făcut concursuri de Miss în comisii de experți independenți de la Fundația Soros, care să noteze pe o scară de la 1 la 10 concurenții pentru procuror, sau așa ceva.”

  R. Moldova este reprezentarea ideală a eșecului pretenției tehnocrate, manageriale asupra politicii, a excluderii politicii din politică, pe motivul că ideea, conținutul, asumarea unei poziții valorice și doctrinare “divizează societatea”.

  E proiecția ipocrită a unui elitism populist, i-aș zice, dacă tot e la modă (re)inventarea de termeni și de biciclete: poporul e inocent, el nu prezintă în sine clivaje, nu se divide real pe diverse teme – identitare, morale, politice, economice șamd, în mod natural sau chiar sub acțiunea externă, asteptând ca politicienii să-l reprezinte. Nu, poporul e o toloacă de mioare care păștea liniștit până la venirea politicienilor, care s-au apucat de exploatat machiavelic aceste clivaje doar cu scopul pervers de a obține și păstra puterea. Poporul nu are idei, și chiar când le are, nici nu realizeaza că nu-s ale lui, de fapt: perverșii de politicieni au indus artificial clivajul, acolo unde el chipurile nici nu exista inainte, doar cu scopul meschin de a diviza societatea pentru a-și aranja propriile interese.

  Ca apoi sa vină elitistul populist care să se rupă de practica politică anterioară și să se prezinte ca salvatorul total: el nu face politică, el nu are doctrina, el nu divizează societatea după criterii, după clivaje. Acest salvator e elitist pentru că nu se mulțumeste doar să te reprezinte în functie de clivaj, dar își asumă să-ți spună cum trebuie să gândești de fapt, să-ți spună că ai votat greșit până acum, și populist ordinar în măsura în care își flatează și îmbrobodește poporul cu complimentul inocentei: politicienii dinainte v-au divizat artificial, când voi de fapt erați o fraternitate și nu vă dădeați seama de acest lucru. Bineînțeles, tot el vine cu soluția salvatoare: crearea unei comisii de integritate și meritocratie, formată din experți independenți care să rezolve pe baza unor criterii grila problemele umanității prin suspendarea subiectivității creatoare a ideii.

  Oamenii ăștia nici măcar nu sunt originali: acum 100 de ani, Internaționala dicta proletarilor din toate țările să înceteze de urgență războiul, să părăsească imediat tranșeele: solidaritatea voastră națională, sau de oricare alt tip, e o iluzie în care vă ține prizonieri elita burgheză și capitalistă, care nu vă reprezinta, doar vă exploatează. Primordial e să vă lăsați ghidați spre limanul Revoluției de o elită și mai puțin reprezentativă, dar care și-a făcut loc în viețile voastre prin lucrarea obscură a altor actori, nu e treaba voastră oricum.

  O gramadă de povestit.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here