FUNDATIA IOAN BARBUS

Românii îşi vor putea asculta istoria prin reprezentanţii lor direcţi

2010: Proiectul „Europa Liberă, Aici”

Europa Liberă, Aici este un proiect inițiat și coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă împreună cu echipa foștilor angajați și colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă. Scopul proiectului este realizarea unei copii digitale a arhivei emisiunilor difuzate de Europa Liberă.

Istoria României din a doua jumătate a secolului 20 și pătimirile societății românești sub comunism nu pot fi studiate și înțelese fără cuprinderea fenomenului “Europa Liberă” într-un asemenea demers. Arhiva emisiunilor REL se află la Hoover Institution din Stanford, California, peste mări și țări. Din această cauză, arhiva este practic inaccesibilă celor din țară. Digitalizarea ei ar face accesibile emisiunile Europei Libere fără nici o îngrădire și ar facilita enorm folosirea arhivei ca material de studiu.

Liviu Tofan a explicat că Institutul de Istorie Recentă, al cărui director este, a demarat, în luna decembrie a anului trecut, un proiect prin care se intenţionează realizarea unei copii digitale a celor 600.000 de texte şi circa 3.500 de benzi audio care compun arhiva acestui radio în cei 40 de ani de regim totalitar în România şi care acum se află la Hoover Institute, din Stanford, California. Însă, pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit, ar fi nevoie de 200.000 de euro, din care institutul a reuşit să strângă 60.000 de euro din donaţii.

Cu toate acestea, Liviu Tofan este optimist şi speră ca, în viitorul apropiat, arhiva completă a Radio Europa Liberă să se găsească atât la Arhivele Naţionale din Bucureşti, cât şi online, fiind astfel disponibil tuturor celor interesaţi de „istoria reală” a României din perioada regimului totalitar.

Sînt unul dintre acei donatori. Am plătit pentru că am vrut să le mulţumesc americanilor din ale căror taxe a fost susţinută această oază de libertate şi normalitate pentru români.

Am plătit din nostalgie; eu am crescut cu aceste emisiuni, acolo sînt unii dintre eroii copilăriei mele, acolo se spuneau cu voce tare lucruri normale, evidenţe pe care aici ne prefăceam că nu le vedem. De acolo aflai că nu eşti nebun şi că undeva în lume există normalitate. Am plătit pentru ca acei eroi trebuie să fie auziţi de noile generaţii şi reauziţi de noi ceilalţi.

Am plătit pentru că nu trebuie să uităm; copiii mei şi ai altora trebuie să audă direct, fără intermediari, trebuie să poată închide ochii şi să asculte în întuneric, să simtă frigul şi frica, să fie terorizaţi de absurd, imbecilitate, rea-voinţă şi sadism.

Am plătit pentru că demonii care ne-au bîntuit şi care au făcut posibil comunismul sînt vii şi nevătămaţi; iar dovada e acolo, în înregistrările acelea.

Iată că, după cîţiva ani, primele înregistrări ajung la Bucureşti:

Bucureşti, 16 mai 2013 – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a intrat în posesia primelor înregistrări în format digital ale emisiunilor realizate de Departamentul Românesc al Radio Europa Liberă din perioada 1956-1991. Cele 415 de înregistrări audio au ajuns la IICCMER în urma unui acord de parteneriat încheiat cu Hoover Institution Archives, Stanford University, în cadrul căruia urmează a fi digitizate 3.350 de materiale.

Rezultatele proiectului de digitizare vor fi disponibile pentru cercetători şi publicul interesat la sediile IICCMER şi Hoover Institution Archives (California, SUA), iar unele extrase vor fi postate pe internet. De asemenea, un website dedicat acestei ințiative va fi creat în curând. O copie a arhivei digitale a Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă va fi depusă la Arhivele Naționale ale Romaniei.

Nu este nevoie să vă obosiţi sau, mă rog, dacă chiar aveţi drum prin California şi nu găsiţi acolo nimic altceva mai bun de făcut, vă primim cu plăcere. Oricum, nu are rost să ascultaţi zeci de ore de înregistrări proaste ale unor emisiuni vechi de zeci de ani ale unui radio plătit de americani să transmită propagandă împotriva regimului. E şi periculos, veţi înţelege greşit, veţi trage concluzii pripite, cine ştie la ce se mai poate ajunge dacă oamenii ascultă liber emisiuni ale unui post cum e Europa Liberă. Cercetătorii noştri vor studia, vor alege, vor mesteca, vor extrage şi vor interpreta pentru voi tot ce este nevoie să ştiţi despre această epocă a istoriei multimilenare a poporului nostru. Vă asigurăm că nu veţi fi niciodată expuşi fără  bruiaj protecţie în faţa propagandei  occidentale a CIA.

E adevărat, n-a fost nevoie să ascult nici o înregistrare, am revăzut demonii comunismului în toată splendoarea lor în comunicatul IICCMER.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

2 comentarii

  1. Costin Andrieş
    18 mai 2013

    avem noroc! arhivele „radio romania libera” vor ajunge la „bucuresri” subito, presto, integral!

    radio romania libera bucuresri

    http://adevarul.ro/news/evenim…..index.html

  2. RazvaN
    18 mai 2013

    Stiu ca acum niste ani, nu multi, se strangeau fonduri si prin trimiterea unuia sau mai multe SMS-uri catre un numar cu suprataxa. Am trimis atunci, pe calea amintita, atat cat am putut in acel moment. Si eu am „crescut” cu Europa Libera in casa, cu politica in timpul saptamanii si cu muzica in weekend.
    Mai exista cumva aceasta modalitate de donatie prin SMS, aici, in Romania? Am sa si „goagalez” in cautarea raspunsului la aceasta intrebare.

    P.S. Despre Adevarul, numai de „bine”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian