„Salvați Roșia Montană!” de activiștii și ideologii care o parazitează

  28

  Fiind foarte atent la cum se poziționează vedetele de la Hollywood, văzând sensibilitățile lor stângiste și incapacitatea de a gândi și acționa altfel decât ca membru al castei actoricești, nu am avut și nu am pretenția ca actorii români să dea dovadă de inteligență sau bun simț în intervențiile lor publice. Știu că le este aproape imposibil. Au trăit într-un mediu toxic și s-au lăsat dominați de narcisism și megalomanie, ajungând să-și confunde condiția cu cea a vocilor. De aceea nu am fost deloc surprins de noua campanie eco-isterică împotriva RMGC.

  Puțină propagandă verde
  Papaya Advertising a realizat o serie de clipuri împotriva exploatării zăcămintelor de aur de la Roșia Montană. Stilul folosit este unul specific artiștilor progresiști, șoc și demagogie într-un amestec de prost gust care are ca unic scop impresionarea celor care îl văd și anularea capacității lor de a raționa.

  [Ca o paranteză, următoarea reclamă este opera aceleiași Papaya Advertising.

  De când a apărut la televizor, m-am tot întrebat cine a putut să născocească acest spot publicitar ce trădează atâta frustrare sexuală.]

  Actorii folosiți sunt Maia Morgenstern și Dragoș Bucur. Ce fac cei doi? M. Morgenstern își smulge cerceii de aur din carne, iar Bucur își scoate, chipurile, un dinte de aur cu un patent. Totul pe muzica de la Dead Can Dance (The Host of Seraphim), ca să pară mai tragic.

  Maia Morgenstern: Bună ziua. Sunt Maia Morgenstern și vreau să fac o donație celor care au nevoie neapărată de aur. Poftiți, domnilor, tot aurul meu, numa’ lăsați-ne în pace!

  Dragoș Bucur: Salut. Sunt Dragoș Bucur și… mă aflu aici pentru a face o donație celor care încearcă să extragă tot aurul nostru. Tot aurul meu… sper să fie de ajuns.

  Mesajul final?

  Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel și o țară.

  Încă o dată, realitatea este lovită de science-fiction. Săriți, fraților! Au venit niște străini „care au nevoie neapărată de aur” și acum „încearcă să extragă tot aurul nostru”! Sună ridicol? Chiar este.

  Adevărul incomod
  Vă mai aduceți aminte de petarda Cuprumin, aruncată de USL, de toată indignarea roș-montanistă care s-a ridicat atunci, la porunca apoliticilor Antonescu și Ponta, împotriva guvernului Ungureanu? Premierul era acuzat, ca la începutul anilor ’90, că vinde țara. Singura diferență era că acum nu avangarda proletariatului era cea care se lupta cu hidra capitalistă, ci „societatea civilă” a activiștilor anticapitaliști. Discursul era aproximativ același, doar aspectul promotorilor lui era schimbat.

  Cătălin Alistari: Daţi câte o roabă de cupru, să ajungă la toată lumea

  Douăzeci şi ceva de ani de economie de piaţă n-au fost suficienţi pentru ca termeni precum afaceri şi afacerişti, profit sau privatizare să capete o conotaţie pozitivă în insondabila şi mereu suprinzătoarea conştiinţă publică românească.

  […]

  Cu puţine excepţii, media sau comentatori de tot felul, ca să nu mai spun de diverşi purtători de cuvânt ai interesului naţional, au tratat încercarea de privatizare a Cuprumin ca pe o tentativă de trădare la nivel înalt. Agitaţi de prezentările patriotice, români de toate culorile au simţit cum li se scurge printre degete minereul de cupru proprietate naţională, deci al şi lor.

  […]

  Probabil că, după reacţia opiniei publice, multă lume de la Ministerul Economiei a răsuflat uşurată când Roman Copper n-a venit cu banii în termenul agreat. Tocaţi o lună de zile pentru că vând ţara, întorşi pe toate feţele şi suspectaţi de comisionare a preţului, oficialii ministerului s-au grăbit să anunţe organizarea unei noi licitaţii. Îndrăznesc să spun că n-o să mai obţină niciodată 200 mil. dolari pe dezastrul de la Roşia Poieni […]. Pur şi simplu oficialii s-au temut să negocieze încă un pic cu câştigătorii licitaţiei, riscând să rateze o afacere bună de frica scandalului public.

  În cel mai rău caz, Cuprumin o să rămână a statului. Pe lista de cheltuieli a statului, ca să fiu mai exact. România nu mai are industrie, deci “resursa strategică” o să aducă profit maxim traderilor, cuprul nu poate fi folosit decât la export. În curând, necesitatea investiţiilor şi ceva creanţe nerezolvate o să facă activitatea Cuprumin neprofitabilă. Ce înseamnă asta? Vom plăti cu toţii, “proprietarii zăcământului de miliarde”, pentru ca industria chineză să funcţioneze cu cuprul “nostru” şi un trader să plătească cinci salarii.

  Interesează pe cineva? Nu.

  Cât despre mesajul final al clipurilor Morgen-Bucur, firește că un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă, cu atât mai mult o țară, dar ce are asta de a face cu Roșia Montană? Absolut nimic. Problema care se pune – și nu poate fi discutată din cauza isteriei și urii taberei eco-isterice care confundă teribilismul cu patriotismul – este dacă exploatarea este oportună sau nu, dacă aduce foloase celor din jur și economiei românești sau nu.

  Mișcarea ecologistă e ca pepenele roșu: verde pe dinafara, roșu pe dinăuntru.
  Mișcarea ecologistă e ca pepenele roșu: verde pe dinafara, roșu pe dinăuntru.

  Dar ce să mai discuți când totul se reduce la ideea tembelă că unii au „nevoie neapărată de aur” și „încearcă să extragă tot aurul nostru”? Nici unul dintre acești oameni nu pricepe că într-o economie există companii care extrag resurse pe care mai apoi le prelucrează și că nu este nimic rău în asta, din contră: munca trebuie respectată, nu denigrată. Și apoi, cu ce este mai imoral să scoți aurul din pământ decât să te faci că îți smulgi cerceii din carne pentru a minți cu ochii plânși că străinii vor să îți fure țara?

  Cel mai deranjant este că nici unul dintre acești mari apărători ai Roșiei Montane nu face ceva pentru a-i ajuta pe cei de acolo. Toți plâng cu lacrimi de crocodil pentru soarta lor, dar unul nu ridică un deget pentru a-i ajuta cu adevărat. Unde sunt investițiile în Roșia Montană? Cu ce s-a îmbunătățit condiția locuitorilor din Roșia Montană de când hipsterii urlă împotriva RMGC? Cu nimic. Unde sunt locurile de muncă create de Maia Morgenstern, Dragoș Bucur sau revoluționarul fără revoluție de la Luna Amară, Mihnea Blidariu? Nicăieri, desigur, doar nu e treaba lor să ofere alternativă la exploatarea zăcămintelor de aur. Singura lor misiune este aceea de a zădărnici planurile diabolice ale capitaliștilor, oamenii răi care vor să fure aurul „nostru”, și să se simtă bine că luptă „lupta cea bună”.

  De o asemenea atitudine și un astfel de discurs comunistul Ion Iliescu ar fi mândru. Toți acești „activiști” sunt copiii lui de suflet, chiar dacă unii dintre ei nu își dau seama, încă.

  Indiferent de ce spun „marile conștiințe”, șomajul din Roșia Montană nu poate scădea numai prin vorbe. Locurile de muncă se fac cu bani, iar banii vin acolo unde există posibilitatea de a desfășura o activităte economică ce ar putea aduce profit. Roșia Montană trebuie salvată de idioții utili, hipsterii și ideologii roșii care o parazitează pentru a-și avansa propriile interese.

  Mișcarea Ecologistă
  Dezvoltată în special în anii ’60 ca ramură a Noii Stângi, mișcarea ecologistă întotdeauna a avut această componentă anticapitalistă. Pentru ecologist, oamenii de afaceri și companiile numite generic „corporații” sunt adversarii principali, întrucât funcționează în baza unei logici axate pe profit, iar profitul este imoral și se face pe spinarea mediului înconjurător prin consumarea resurselor existente și poluare. Singura soluție pe care o poate gândi este intervenția masivă a statului împotriva sistemului privat și a pieței libere, adică a tuturor acelora care se pot face vinovați de crime împotriva mediului. Ecologistului nici nu îi poate trece prin cap că statul s-ar putea face vreodată vinovat de poluare, poluarea fiind, în ochii lui, un fenomen eminamente capitalist. Soluțile? Etatiste, socialiste și comuniste.

  În clipul următor, Robert J. Smith vorbește despre cum mișcarea socialistă a ajuns să fie una dintre principalele mișcări roșii din Statele Unite ale Americii.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  28 COMENTARII

  1. Foarte bine ati spus: munca trebuie respectata, nu denigrata. Daca Maia Morgenstern si Dragos Bucur isi exercita meseria prin jocul actoricesc, minerii din Rosia de ce nu ar putea sa intre in galerii si sa munceasca? Cum actorii isi intretin prin roluri familiile, si minerii ar trebui sa-si poata intretine familiile prin meseria pe care au invatat-o din mosi-stramosi!

  2. Te-ai intors, Cristian Popescu? Te macina Rosia Montana, asa-i? Ia spune, cate locuri de munca ai creat tu pentru locuitorii din Rosia Montana?

  3. cristian, de ce sa ne ducem la doctor, ca sintem nebuni? De ce sintem nebuni, pt ca nu esti de acord cu articolul? Pai daca nu esti de acord, de ce nu enumerezi erorile din articol? Pentru ca nu conteaza daca exista sau nu, nu-i asa ? Doar un bolnav mintal poate sa nu fie de acord cu stinga radicala care conduce protestele? (vezi ultimul comentariu de la articolul despre mockus si nicusor dan)

   stii cine mai demoniza asa pe cei care nu aveau parerile ‘corecte’? Hai ca sint sigur ca nu e nevoie sa iti spun… Bine, iti spun: comunistii! Si tu faci la fel ca ei. Felicitari!

  4. Voi ganditi, va exprimati si actionati ca si comunistii/fascistii – tot aia. Voi nu va mai raportati la viata, comunitate si realitate, ci la interese, ca si Ponta, Iliescu sau Basescu. Scuzati-ma, ati creat voi locuri de munca undeva? Familia Ungureanu incaseaza 7.000 de euro lunar de la OMV Petrom. Voi cat estimati sa primiti? Daca va pricepeti la economie, aveti idee de procentele pe care le aduce turismul in PIB-ul tarilor civilizate?
   http://www.romania-actualitati.ro/raiul_dintre_munti-41129

  5. Nu-l cunosc pe Cristian Popescu si nici nu ii iau apararea, dar am o intrebare. De ce ar trebui cineva sa creeze locuri de munca pentru rosieni? Vorbim cumva de copii care trebuie ajutati sa supravietuiasca? Nu mi se pare. Pun intrebarea asta tocmai pentru ca mi se pare foarte de stanga si nu ma asteptam tocmai la asta aici 😀 Stiu, poate sunt eu atat de ingalata de n-am idee ce-i dreapta sau stanga.

  6. Cristian Popescu>

   Voi nu va mai raportati la viata, comunitate si realitate, ci la interese, ca si Ponta, Iliescu sau Basescu.

   Ba tocmai ca ma raportez la viata, comunitate si realitate. Realitatea e ca acolo exista niste zacaminte de pe urma o comunitate si-ar putea castiga banii care sa isi traiasca viata. Ponta, Iliescu sau Basescu nu sunt relevanti pentru discutia noastra decat in masura in care au de a face cu Rosia Montana. Chiar daca el personal este pentru investitie, presedintele Basescu a cerut autoritatilor sa decida intr-un sens sau altul, adica da sau nu, si sa nu mai tergiverseze la nesfarsit procedurile. Cat despre actualul premier, domnul Victor Ponta, el s-a remarcat ca un oponent inversunat al proiectului si a produs un discurs demagogic despre strainii care vin sa fure. Asta in loc sa se gandeasca la realitate: exista posibilitatea de a face chiar treaba buna acolo.

   Scuzati-ma, ati creat voi locuri de munca undeva?

   Eu personal nu, dar altii de aici da. Totusi, nu noi trebuie sa producem locuri de munca in Rosia Montana pentru ca noi credem ca ideea e buna. Voi trebuie sa faceti locuri de munca pentru ca voi nu acceptati exploatarea zacamintelor de aur si refuzati unor oameni amarati posibilitatea de a trai din munca.

   Familia Ungureanu incaseaza 7.000 de euro lunar de la OMV Petrom. Voi cat estimati sa primiti?

   😆 Familia Ungureanu incaseaza bani pe degeaba? Si care e problema ca sotia este platita pentru ceea ce face? Tu muncesti pe gratis? Cat despre ultima intrebare, refuz sa raspund la o asemenea impolitete.

   Daca va pricepeti la economie, aveti idee de procentele pe care le aduce turismul in PIB-ul tarilor civilizate?

   1. Daca te pricepi la economie, ai idee de procentele pe care le aduce industria in PIB-ul tarilor civilizate?
   2. Unde am sustinut eu sau vreunul dintre colegii mei ca turismul trebuie neglijat?

   morringain

   De ce ar trebui cineva sa creeze locuri de munca pentru rosieni? Vorbim cumva de copii care trebuie ajutati sa supravietuiasca? Nu mi se pare. Pun intrebarea asta tocmai pentru ca mi se pare foarte de stanga si nu ma asteptam tocmai la asta aici Stiu, poate sunt eu atat de ingalata de n-am idee ce-i dreapta sau stanga.

   🙂 Pai, e chestie de nuanta. Stanga vorbeste ipocrit despre locuri de munca. pentru ca singurele locuri de munca pe care stie sa le creeze sunt cele din administratia locala sau centrala. Dreapta, pe de alta parte, intelege ca economia trebuie sa produca, iar oportunitatile trebuie fructificate. Este pacat ca o resursa naturala sa nu fie exploatata. In loc de cetateni activi, ai parte de someri sau dependenti de stat; in loc de taxe platite catre buget, un mare gol.

   Revenind la discutia noastra, am vrut sa spun altceva. Adversarii proiectului au datoria morala de a veni cu alternative credibile. Bun, nu vor minerit, dar turismul este o fantasma. De unde bani pentru investitii in turism? Chiar nu isi dau seama ca oamenii aia nu au de unde sa scoata fondurile necesare pentru a face orasul atractiv? Si apoi de ce ecologistii nu baga bani in Rosia Montana, dar refuza rosienilor posibilitatea de a munci in mina? Nu este asta o dovada de inconstienta? Eu zic ca este.

  7. Vlad M., poate sunt eu mai de dreapta decat voi atunci, dar chiar nu mi se pare un argument potrivit in favoarea exploatarii de la Rosia Montana nevoia rosienilor de a fi mineri. Ma repet, oamenii aia sunt adulti si ar trebui sa fie in stare sa isi gaseasca o slujba ceva, nu e treaba restului romanilor sa dea pe doi firfirici (oricum ai lua-o, asa e) dreptul la exploatare unei companii doar pentru ca ei sa aiba o slujba. Pentru ca minereul ala e, pana la urma, proprietatea tuturor romanilor si mie mi se pare ca se pierde mai mult decat se castiga (si ma refer doar din punct de vedere financiar, nu si ecologic, istoric, samd, desi ar trebui toate luate in considerare). E ca si cum eu impreuna cu altii am avea niste lingouri de aur depozitate undeva la gramada si ar trebui sa dau accesul la ele unora pe motiv ca le e foame. Sunt poate eu mai a dracu decat restul, dar nu sunt dispusa la asa acte de generozitate. Si nici nu vad de ce ar trebui sa vin cu solutii pentru oamenii aia, din nou, nu vorbim de niste copii. Stiu doar ca atat timp cat pot sa impiedic un coproprietar sa vanda un imobil pe care il detinem impreuna, o fac fara sa dau explicatii si/sau solutii.

  8. Cred ca pot sa te linistesc, nu esti, dar nu e o problema.

   Nu am vorbit despre nevoia rosienilor de a fi mineri sau despre generozitate. Am spus cu totul altceva.

   Exista oportunitea pentru investitii economice private si nu exista nici un motiv pentru a te impotrivi lor. Oamenii aceia sunt adulti, da, dar alti adulti, ca tine ori precum Cristian Popescu, cred ca este de datoria lor sa le puna bete in roate, iar problema este ca nu aveti dreptate. Sa fim bine intelesi: minereul acela este proprietatea statului roman, dar statul roman ar urma sa castige orisicum, in functie de cum isi negociaza contractul, pe langa taxe si impozite pe venit, o anumita cota din profitul realizat pe seama exploatarii aurului. Unde e tragedia? De ce atata zbatere?

   A nu se uita ca statul roman nu are de gand sa faca investitii acolo pentru ca nici nu are capacitatea financiara sau tehnologica de a o face. Si apoi, chiar daca ar fi capabil sa o faca, tot nu ar fi indicat. Socialismul nu functioneaza, macar atata lucru ar trebui sa stim dupa atata amar de vreme.

  9. Inca ceva:
   1. Nici un cuvant despre campania de prost gust cu Maia Morgenstern si Dragos Bucur?
   2. Nimic despre stangismul ecologismului?

   P.S. Cristian Popescu, afla, luptatorule “Salvati Rosia Montana!”, ca nazistii aveau o obsesie cu apararea naturii de explotarea capitalista. Asa-i ca habar nu aveai? Pai, daca vorbim despre fascisti, sa vorbim despre fascisti, nu despre SF-uri.

  10. @Vlad M: oh, ba da, exista motive pentru a te impotrivi lor. Pur si simplu faptul ca ai dreptul sa te impotrivesti e un motiv al naibii de bun. Atat timp cat sunt cetatean roman si deci parte din bogatia aia e si a mea, am dreptul sa spun ca nu-s de acord cu asta. Iar problema e ca vindem ceva pe prea putini bani, doar pentru a le garanta (si nici asta nu-i sigur, pana la urma, sincer eu patron nu as da slujbe unor necalificati care au idee doar sa dea cu barosul cand de fapt eu planui sa rad vreo patru munti cu totul) slujbe la vreo o mie de rosieni si ceva comisioane politicienilor (de orice culoare ar fi ei).

   Care rosieni ar putea frumusel sa isi miste fundurile pana in Spania la cules de capsuni daca de altceva nu-s in stare, fara ca pe noi restul sa ne coste ceva. Si tot ar aduce in tara banii, poate mai multi decat s-ar obtine din exploatare (nu stiu cate taxe poate plati cineva intr-un an platit cu salariul minim pe economie, dar imi inchipui ca e putinel tare, mai putin decat trimite in medie un roman care munceste in vest acasa sigur). Asta ca tot se vorbea de dat solutii 😀 In fine, mi se pare hilar cum voi, autodeclarati de dreapta, puteti invoca asa argumente in sprijinul unor oameni care isi justifica actuala stare de lene cronica prin faptul ca nu li se da de munca.

   PS Ah, deci daca nu-s pentru exploatare la Rosia, nu-s de dreapta 😀 Misto test, ii faceti praf de aia de la political compass 😀

  11. 1. Impotrivirea de dragul impotrivirii este aberanta.
   2. Atata timp cat “bogatia” aia ramane in pamant, nu se intampla nimic cu ea. Ai auzit vreodata de pilda talantilor?
   3. Am spus deja ca nimeni nu sustine ca intelegerea trebuie sa fie paguboasa pentru statul roman. Concesionarea nu se poate face decat in urma unei analize serioase a ce se poate obtine.
   4. Miscatul fundului in Spania este, dupa cum am spus, o prostie. Sa inteleg de aici ca nici nu avem nevoie de investitii pentru ca putem toti sa ne “miscam fundurile” in Spania?
   5. Grosul taxelor venea de la companie, nu de la angajatii ei.
   6. Noi, “autodeclaratii de dreapta”, credem ca este stupid sa agiti drapele verzi, sa gonesti investitori si sa iti bati joc de oameni a caror principala vina este ca nu au avut sansele tale in viata.
   7. Political Compass este o gluma. Inclina spre stanga si oricum nu pricepe prea bine ce sunt dreapta sau stanga, dar banuiesc ca te-a impresionat din moment ce l-ai adus ca argument.
   8. Am spus ca nu esti mai de dreapta decat noi, dar poti sa intelegi ce vrei. In cele din urma, fiecare pricepe ce si cat vrea.

  12. Observ ca refuzi sa raspunzi la intrebarile mele.

   1. Nici un cuvant despre campania de prost gust cu Maia Morgenstern si Dragos Bucur?
   2. Nimic despre stangismul ecologismului?

   Ecologismul “Salvati Rosia Montana!” este anticapitalist, conspirationist si stangist.

  13. @Vlad M:

   1. Nu atat timp cat eu consider ca nu e o buna afacere. Si da-mi voie sa cred ca in conditiile actuale din Romania nu are cum sa fie o solutie buna, dimpotriva.

   2. Repet punctul unu. Cred ca e mai profitabil sa imi tin banii la banca (cu o dobanda mica – vezi cresterea valorii aurului in timp si dezvoltarea tehnologica ce-mi va permite vreodata, daca imi doresc asta, sa am costuri mai mici de exploatare), decat sa vand acum la pret minim, fara sa fie absoluta nevoie sa fac asta.

   3. Cine face analiza asta? Politicienii? Permite-mi sa te tutuiesc… nu fii copil 😀

   4. Mda, e o prostie care aduce anual cati bani in Romania? Nu zic ca e singura solutie, dar e mai buna decat ce ni se ofera acum.

   5. Cele faimoase patru miliarde de dolari? Si cam cat s-ar fi scurs din ele pe drum la functionari flamanzi? Ca la ce aparat birocratic avem in Romania mai avem putin si ii depasim pe americani la numarul angajatilor de stat. Asta sa ne fie marele chilipir? Eu zic mai bine sa cerem reducerea cheltuielilor cu bugetarii 🙂

   6. Mai gresit din punctul meu de vedere e sa permiti unora sa puna mana pe ceva la pret de nimic doar pentru ca, nu-i asa, trebuie sa vinzi, ca altfel economia sta pe loc. Ne-a ramas aurul ala ultima speranta, in rest nu mai avem nimic. Cu ce imi bat eu joc de oamenii de la Rosia fiind impotriva acestui proiect? Ah, deci daca nu renunt la dreptul meu, imi bat joc de oameni. La fel spuneau si comunistii bunicului cand n-a vrut sa isi dea amaratele alea de 50 de hectare de pamant la cooperativa. Si sanse am avut toti egale. Toti avem creier cat sa putem supravietui de unii singuri, maini si picioare, altfel primim pensie pe caz de boala parca. Nu cred ca ne trebuie mai multe sanse.

   7. Da, m-a impresionat foarte tare. Mai ales ca e singura mea sursa privind dihotonomia dreapta stanga. In rest, e prima oara cand aud de asta 🙂

   8. In anumite privinte, sunt sigur mai de dreapta (eu nu ma simt responsabila pe lumea asta pentru nimeni altcineva decat propria-mi persoana – si copilul meu, atat timp cat inca nu e matur – nu cred ca se poate mai de dreapta de atat, si nici nu ma astept la nimeni sa imi dea ceva; poate frizez ridicolul, dar nici la burse nu ma bag, din ambitia de a face totul de una singura). In altele sa zicem ca sunt mai de centru (de stanga in niciun caz!). Oricum, am simtit nevoia sa contrez ceva pe care il percep ca pe un fel de tic (vezi punctul 7), asta de a te grabi sa etichetezi pe cineva fara a cunoaste prea multe despre el. Eu va citesc pe voi (cu intreruperi) de pe vremea patrupezilor (unele lucruri mi-au placut, altele nu aveau cum sa-mi placa). Voi nu ma cunoasteti pe mine de nicaieri.

   Intrebarile alea doua nu stiam ca imi sunt adresate mie, te-ai referit in comentariu la Cristian Popescu. Fie.

   1. Nu mi se pare o campanie de prost gust. Infinit mai putin de prost gust decat campania RMGC-ului. Si pana la urma e o tara libera, au dreptul sa faca ce vor si unii si altii. Oricum, nu dupa campanii de astea ma iau eu. Sunt campanii emotionale si una si alta. Nu cred ca e cazul sa ne facem calcule asa. Ma rog, unii n-or pricepe nimic fara ele. Dar nu e treaba mea asta.

   2. Ecologismul nu cred ca e circumscris stangii in totalitate. La fel cum inteligenta nu e circumscrisa doar de o parte. Eu una de exemplu tin la natura si la animale poate dintr-un fel de conservatorism. Nu imi doresc sa distrug o padure doar pentru ca pot face asta. Sau doar pentru profit cand as putea face profitul asta in alt mod si sa imi pastrez verdele intact. Imi doresc ca Romania sa devina o Elvetie, nu o tara din lumea a treia mulsa de resurse si atat.

  14. Initial, proiectul minier de la Rosia Montana a fost reactivat pentru prelucrarea haldelor de steril rezultate din activitatea miniera anterioara, deoarece tehnologiile folosite nu extrageau decat aproximativ 30% din aurul aflat in minereul scos la supafata. Ulterior, pentru ca in Romania orice este posibil, s-a venit cu aceasta idee halucinanta de a rade pur si simplu de pe fata pamantului un areal imens si de creare a unei exploatari gigant la suprafata, care nu numai ca va distruge localitatea, siturile arheologice, natura si muntii dar creeaza si un imens lac de deversare a cianurilor folosite, o bomba ecologica pentru Muntii Apuseni si nu numai. Pentru unii, lucrurile astea inseamna ca muncesc si considera ca este normal sa mai si primeasca bani pentru asta. Un asemenea proiect ar fi de neconceput intr-o tara civilizata, din pacate, pentru unii, civilizatia se masoara in banii care le intra in buzunare.

   Exemplul lui Morringain cu exploatarea padurilor este sugestiv si se poate referi si la alte proiecte de exploatare a resurselor, promovate de catre cei pentru care banii nu au miros.

   Pe de alta parte, este cinic din partea voastra sa ¨intrebati¨ despre locuri de munca, atat timp cat locuitorii Rosiei Montane, cati au mai ramas – 25%, pentru ca restul de 75% si-au vandut proprietatile companiei – sunt impiedicati sa desfasoare alte activitati economice prin complicitatea autoritatilor care tin localitatea la discretia RMGC prin declararea zonei ca monoindustriala. Aceasta complicitate se numeste coruptie si nu munca, toti cei care au castigat bani din asta sunt hoti, samsari ai vietilor oamenilor, nicidecum, capitalisti sau ce incercati sa va dati voi. Dealtfel, in contextul mondial, in care serviciile detin 70% din economie, promovarea celei mai de jos ramuri a industriei, cea extractiva, spune totul despre asa-zisa viziune capitalista pe care (nu) o aveti. Despre numarul ¨locurilor de munca¨ si a beneficiilor financiare pentru statul roman, nici nu are rost sa mai vorbim, sunt insignifiante sau aproape de zero – chiar pe minus daca tinem cont de faptul ca generatiile viitoare vor trebui sa plateasca ecologizarea zonei sau, Doamne fereste, o catastrofa ecologica.

   Altfel, sincer, nu vad nici o diferenta intre voi si Voiculescu, alias Felix, de exemplu. Matricea capitalismului suprapusa pe cea a comunismului a nascut monstri in Romania, se vede cu ochiul liber dupa 23 de ani in toate aspectele societatii.

   Dar ce conteaza, daca ne intra sute de mii de euro in buzunare, suntem capitalisti acum, nu?

   De tot rasul!

  15. Sa o luam in sens invers.

   Cristian Popescu> Depinde la ce tara civilizata te referi. Daca ai in minte tari precum Germania (“hai sa punem pe butuci centralele nucleare ca sa devenim dependenti de gazele rusesti!”), atunci ai dreptate. Daca te referi la Statele Unite ale Americii sau chiar Marea Britanie, atunci nu mai fi atat de sigur. Acolo lumea nu este atat de spalata pe creier si nici nu are o parere atat de buna despre pepenele ecologist, verde pe dinafara si rosu pe dinauntru, finantat si sustinut decenii la rand de Uniunea Sovietica si promotor al unui anticapitalism de duzina.

   Exemplul lui Morringain cu exploatarea padurilor este sugestiv si se poate referi si la alte proiecte de exploatare a resurselor, promovate de catre cei pentru care banii nu au miros.

   Cred ca mai degraba modul tau de a gandi este sugestiv. Esti impotriva exploatarii aurului, padurilor si a altor “proiecte de exploatare a resurselor”, adica impotriva a tot, si mai si trantesti prostia cu “promovate de catre cei pentru care banii nu au miros”, de parca este o crima sau o dovada de indecenta sa te folosesti de ce ai la dispozitie.

   Pe de alta parte, este cinic din partea voastra sa ¨intrebati¨ despre locuri de munca, atat timp cat locuitorii Rosiei Montane, cati au mai ramas – 25%, pentru ca restul de 75% si-au vandut proprietatile companiei – sunt impiedicati sa desfasoare alte activitati economice prin complicitatea autoritatilor care tin localitatea la discretia RMGC prin declararea zonei ca monoindustriala. Aceasta complicitate se numeste coruptie si nu munca, toti cei care au castigat bani din asta sunt hoti, samsari ai vietilor oamenilor, nicidecum, capitalisti sau ce incercati sa va dati voi.

   Asta este teoria selectiva a conspiratiei> corupti sunt toti cei care sustin proiectul, puri sunt toti cei care i se opun. Nu mai conteaza ca adversarii sunt uslasi, socialisti, anarhisti, comunisti sau elevi de-ai lui Soros. Nu, pentru fraieri e de ajuns ca injura “exploatarea” “samsarilor”. Este biletul fiecarui cetatean la puritate intelectuala si morala.

   Dealtfel, in contextul mondial, in care serviciile detin 70% din economie, promovarea celei mai de jos ramuri a industriei, cea extractiva, spune totul despre asa-zisa viziune capitalista pe care (nu) o aveti.

   Si clasele 1-4 sunt ramura cea mai de jos a invatamantului, nu cumva vrei sa renuntat si la ele si sa trecem direct la 9-12? Gandesti mic, tovarase. Serviciile alea sunt imposibile in lipsa unor “primitivi” care se implica in extragerea unor resurse, indiferent cum se numesc ele.

   Altfel, sincer, nu vad nici o diferenta intre voi si Voiculescu, alias Felix, de exemplu. Matricea capitalismului suprapusa pe cea a comunismului a nascut monstri in Romania, se vede cu ochiul liber dupa 23 de ani in toate aspectele societatii.

   La inceputul anului faceai propaganda pentru “uamenii” din piata, de aceea ti-ai si luat block din partea mea pe contul de Facebook. Capacitatea ta de a judeca este orisicum extrem de mica, dovada ca erai de acord cu loazele care urlau in Piata Universitatii ca traiesc in dictatura. Chiar nu esti in masura de a a-ti mai da cu parerea, zau, privitor la comunism, capitalism sau orice alt subiect mai greu.

  16. Traiti intr-un glob de sticla, in orice caz, intr-o lume total separata de societatea romaneasca. Ati luat “block” de la oamenii ridicati de pe strada si bagati in dube, intru linistea si bunul mers al combinatiilor voastre si ale Fuhrerului.

   Cat despre “capacitatile” voastre, ele nu depasesc, in mod evident, limitele farfuriei lui Basescu, circumscrisa acelorasi interese, comportamente si mentalitati specifice celor care conduc tara asta din 1946 incoace.

   Relevanta pentru trecut si prezent, este condescenta fata de asa-zisa noua speranta a “dreptei”, UTC-istul sponsorizat de OMV Petrom, si de cine mai stie cine, pentru ca nu-i asa, banii nu au miros. Acesta este “capitalismul” – subiectul greu – pe care il promovati.

   Sunteti baieti destepti, ca si Felix.

  17. Ati luat “block” de la oamenii ridicati de pe strada si bagati in dube, intru linistea si bunul mers al combinatiilor voastre si ale Fuhrerului.

   N-avem combinatii si n-avem Fuhrer.

   Relevanta pentru trecut si prezent, este condescenta fata de asa-zisa noua speranta a “dreptei”, UTC-istul sponsorizat de OMV Petrom, si de cine mai stie cine, pentru ca nu-i asa, banii nu au miros.

   Cica asta este un rationament de om sanatos la cap: adica nu vrei un “utecist” si atunci te duci direct la bolsevici, in bratele lui Iliescu. Genial.

   Cati ani ai, Cristian Popescu? Chiar nu stii ca In dictatura nu ai internet, Antene 3, Realitati, Jurnale Nationale, Ciutaci, Dane Grecu, etc.? Chiar crezi ca in dictatura exista televiziuni care injura dictatorul, atat esti de prost?

  18. Nu cred ca are rost sa continuam in stilul asta.

   Puteti aplauda si ridica in slavi pe cine si ce doriti, nu uitati insa ca traiti intr-o comunitate.

   Tara asta nu este nici a lui Basescu, nici a lui Felix sau a altora ca ei. Din punctul meu de vedere, intreaga clasa politica actuala trebuie sa se retraga – Alba ca Zapada inclusa.

   Internet si televiziuni exista in toata lumea, chiar si in Rusia, China, Iran, Siria, Egipt si Cuba.

  19. Cristian Popescu “Altfel, sincer, nu vad nici o diferenta intre voi si Voiculescu, alias Felix, de exemplu. ”
   “Sunteti baieti destepti, ca si Felix.”
   Observ ca ai o parere proasta si vis-a-vis de Felix Voiculescu. Super tare! “Catelul lui Pavlov”, gandind, vorbind si actionand exact cum l-a conditionat acesta, dar avand o parere proasta despre el. 🙂 Conditionatule, daca Basescu era dictator, erati impuscati, in Piata Universitati, inca din prima seara ( asa cum s-a intamplat la Timisoara sau, pe 21 dec. 89, in P-ta. Universitatii, desi, cei de atunci, n-au atacat magazinele sa le jefuiasca) si nu i se permitea lui Felix Papusarul si slugilor sale, sa va transforme in paiatele lui – personaje intr-un spectacol televizat non-stop, in beneficiul lui si nu al vostru. Cand n-a mai avut nevoie de voi a oprit filmarea si v-ati imprastiat dezorientati( in lipsa stimulului extern) pe la casele voastre, biete carpe folosite si golite de paie. Cand va fi iar nevoie( daca va mai fi), veti fi iar reparati, retusati, cosmetizati pusi in lumina reflectoarelor si filmati, intr-un nou spectacol trist, in care papusari profesionisti manuiesc niste paiate, fara trecut si fara viitor.

  20. morringain
   1, 2. Repet, depinde de cum se face contractul.
   3. N-am spus sa o faca politicienii. Am zis sa nu o faca cristian-popestii.
   5. Cele cate miliarde vor fi. Pe principiul asta, “nu ne trebuie ca se scurg”, refuzam orice investitie, ne mutam “fundurile in Spania” si ramanem strict un exportator de forta de munca ieftina. Sa fim seriosi, nu ne impiedica nimeni sa reducem aparatul bugetar, doar nu RMGC ne impune sa avem peste un milion de angajati.
   6. Opozitia la proiect este opozitia fata de ORICE PROIECT. Astia cu “SAVATI ROSIA MONTANA!!!!” nu vor sa scoata nimic din pamant, isi doresc sa ramana toate acolo in pamant ca sa se simta virtuosi, ecologisti, superiori moral canaliilor si tradatorilor care au alta parere. In rest, comparatia ta cu comunistii este de necomentat. Mai lipseste sa spui ca tot spatiul public este un CAP. Acum e randul meu sa zic “Nu fii copil”. 😀 Cele doua nu pot fi comparate.
   7. Vezi 8.
   8. Atitudinea “every man for himself” se numeste anarhism sau libertarianism, in functie de dozaj si ratiuni, si este stangism pentru ca toate extremele (colectiviste, individualiste pana la atomizare, internationaliste, nationalist-turbate, etc.) sunt stangisme. 🙂 In aceasta privinta, nu ne intelegem pentru ca nu am citit aceleasi lucruri. Political Compass este o prostioara si daca chiar vrei sa intelegi ce e cu dreapta si stanga, este nevoie sa citesti scrieri mai serioase. Cateva dintre ele pot fi intalnite la rubrica De Referinta, sub autorii Olavo de Carvalho si Roger Scruton.

   https://inliniedreapta.net/dereferinta/de-ce-nu-sunt-liberal/
   https://inliniedreapta.net/prostie-criminala-olavo-de-carvalho/
   https://inliniedreapta.net/perversiuni-definitorii-ale-mentalitatii-revolutionare-olavo-de-carvalho/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/ratusca-cea-urata/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/olavo-de-carvalho-principiile-unei-politici-conservatoare/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/mentalitatea-revolutionara-olavo-de-carvalho/

   https://inliniedreapta.net/dereferinta/arta-frumusetea-si-judecata/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/frumusetea-si-denaturarile-ei/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/fuga-de-frumusete/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/frumusetea-si-profanarea/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/noul-umanism/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/sentimentalism-totalitar/
   https://inliniedreapta.net/dereferinta/fara-iubire-si-fara-rusine/

   Chiar is lecturi interesante, i kid you not.

   1. De gustibus.
   2. Ecologismul ca ideologie este circumscris in intregime stangii.

   Multumesc pentru raspuns.

  21. Cristian Popescu

   Internet si televiziuni exista in toata lumea, chiar si in Rusia, China, Iran, Siria, Egipt si Cuba.

   Cate televiziuni care injura dictatorul sunt in Rusia, China, Iran, Siria, Egipt si Cuba? Aud?

  22. @Vlad M.:

   1.2. La cat de corupta si incapabila e clasa noastra politica (in intregimea ei), nu are cum sa iasa bine. Cand o sa vad parlamentari inlaturati la fel ca la mine pentru cheltuieli abuzive de zece lire, atunci sa zicem ca o sa am incredere. Si poate nici atunci.
   3. Si Cristian Popescu, ca si restul cetatenilor romani, are dreptul de a exprima un drept de veto cand ceva ce il priveste nu ii convine, la fel cum orice copropietar are drept de a se opune vanzarii unui anumit imobil. Asta e legea, daca imi aduc eu bine aminte.
   4. Nu zice nimeni ca trebuie sa ramanem un exportator de munca ieftina. Ramane la latitudinea fiecareia sa faca ce il taie capul. Eu spuneam doar ca solutii mai bune exista. Daca deranjeaza Spania si capsunarismul (desi nu vad de ce, e o munca cinstita), pot sa isi miste fundurile pana la Alba si sa se recalifice. Ah, ca vor ei neaparat sa faca minerit… nu vad de ce neaparat ar trebui sa le fie satisfacuta pretentia asta (desi mine exista aiurea prin lume, pot oricand merge acolo sa isi indeplineasca visurile – vezi personajul din campanie care argumenta ca el asta a studiat, asta trebuie sa faca). Oricum ar fi pentru o perioada relativ scurta de timp si dupa tot in situatia de acum ar fi.
   5. Nu ne obliga RMGC-ul sa avem un milion de angajati publici (desi daca am eu surse corecte, sunt vreo trei milioane de taietori de frunze la caini prin Romania). Sugeram doar ca dreapta ar trebui sa militeze in primul rand pentru asta, pentru reducerea aparatului statal, si dupa sa vada ce si cum cu Rosia Montana, ca in conditiile de acum, orice profit de la Rosia s-ar pierde in buzunarele birocratilor. Si dupa ce ca suma care ne-ar revine e mica, ea ar ajunge la final aproape de zero.
   6. Vezi punctul 3. Nu conteaza ce motive au opozantii proiectului, atat timp cat au dreptul de a se opune. Si pot face comparatia asta, pentru ca ma vad, cum ii vad si pe ceilalti, proprietar la comun acolo. Si nu stiu cum o considerati voi, dar pentru mine proprietatea e ceva sfant (singurul lucru sfant dupa mine :D). Stiu, poate parea o tampenie si ca ma contrazic singura, doar sunt pentru un stat minimal, dar daca tot avem drepturi cu totii acolo, oricare din noi are dreptul de a decide dupa cum crede de cuviinta, fara sa fie obligat de ceilalti sa renunte la drepturile sale pentru beneficiul majoritatii (desi in cazul asta ar beneficia – si exista dubii cat de mult – doar o foarte mica minoritate).
   8. Exista si un libertaniarism de dreapta, pe langa cel de stanga. Ala promovat de Friedman, Hayek, Rand, Nozick. Sunt de dreapta in chestiuni economice, si de centru in celelalte (vezi separarea bisericii de stat, drepturile individuale – aici intrand si avortul, samd). Si sunt individualista, pentru ca sunt singura in care pot avea incredere. Nu cred in colectivism prea tare, desi la o adica iau colectivele drept ceea ce sunt (de exemplu, sunt de parere ca statele ar trebui sa aiba suveranitate absoluta pe teritoriul lor, de asta nici nu ma reped sa le critic pentru ce fac pe propriul teritoriu, atat timp cat e o chestiune pur interna). Multumesc de recomandari, dar pentru mine Olavo de Carvalho e o caricatura. Daca astea sunt lecturi interesante…

   1. Ma repet, campaniile astea sunt niste mesaje emotionale, nu am nevoie de ele. Din cele doua insa, mai falsa si mai penibila e cea a RMGC-ului. Sa fim seriosi, nu de grija rosienilor vin canadienii sa extraga aurul.
   2. Te pomenesti ca toti cei care iubesc natura si sunt impotriva industrializarii cu orice pret sunt de fapt de stanga. Hm. Ajungem din nou la caracterizari superficiale. Ce culoare politica aveau cei care se opuneau industrializarii acum cateva sute de ani? Funny, ei se numeau conservatori pe atunci 🙂

   PS. Discutia nu zic ca n-a fost interesanta, si desi probabil avem multe in comun, cred ca avem multe cu care nu putem fi vreodata de acord. Ma retrag acum, n-am scris pentru a va schimba parerea (nici n-am cum, n-am “sarmul” lui Base:D), ci pentru a sublinia ca va indepartati cu argumente de genul “proiectul e bun pentru ca ofera slujbe rosienilor” de pozitia de dreapta. Stiu, tot degeaba am facut-o 🙂

  23. Nu stiu cine este morringain, insa tot respectul pentru rabdarea pe care a avut-o la argumentatie. Nu sustin ca argumentele sunt complet valabile, insa mai rar atata rabdare si respect pentru interlocutori.

  24. Raspuns foarte tarziu. S-a intamplat ceva atunci si mi-a iesit din cap subiectul.

   1,2. Cu alte cuvinte, sa nu se faca vreodata ceva cu resursele din Romania pentru ca pazitorii resurselor (politicienii nostri dragi) nu sunt de incredere. Unde ajungem asa?
   3. Pe Cristian Popescu il cunosc mai bine decat tine. Tipul este un om cu probleme la cap. Ne injura pe Facebook, ne-a injurat pe aici, iar la articolele lui Tismaneanu a gasit de cuviinta sa scrie comentarii antisemite. Coproprietar sau nu, omul are cateva probleme de sanatate care il fac mai putin interesant.
   4. Printre solutii, la plural, se afla si valorificarea resurselor aflate la indemana.
   5. Dreapta, in masura in care exista, ar trebui sa aiba cateva idei fixe: reducerea drastica a numarului de angajati la stat, raducerea programelor de asistenta sociala care nu fac altceva decat sa permanentizeze dependenta de stat si, implicit, de promisiunilor politicienilor; scaderea taxelor pe venit si a contributiilor sociale; privatizarea sistemului de sanatate; valorificarea potentialului economic. Toate acestea facute in timp, desigur, nu de pe azi pe maine, dar nu este absolut nimic imoral in a incuraja investitiile in industria minera, daca exista motive pentru a o face.
   6. Dreptul moral este una, valabilitatea argumentelor este alta, iar cauza pentru care lupta este cu totul altceva. In situatia noastra, cauza este anticapitalismul de nuanta ecologista. Ala cu Captain Planet, daca-ti aduci aminte de Captain Planet.
   8. Indiferent de parerea pe care o ai despre Olavo de Carvalho, Morringain, ar trebui sa fii constienta ca nu exista „de dreapta in chestiuni economice”. E ca si cum ai spune „fiscal conservative”. Poate suna interesant, nitel chic, dar „fiscal conservative” e doar newspeak pentru „progresist care accepta capitalismul”, adica pentru aripa dreapta a socialismului.

   +

   1. Mesaje emotionale folosesc toti si nu exista „mai penibil”. Propaganda Maiei Morgenstern nu este cu nimic mai morala decat propaganda RMGC.
   2. Critica industrializarii facuta de conservatori nu are prea multe in comun cu critica stangista Gotiu – Blidariu – Cernea.

   P.S. Daca tot veni vorba, care e pozitia centrista in problema avortului? Unii spun ca e o fiinta umana si viata ei trebuie aparata; altii zic ca nu e o fiinta umana. Care e pozitia centrista? Poate e o fiinta umana, dar fiecare poate sa faca din ea ce doreste?

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here