Sorin Oprescu, expresia imposturii

  0

  în urmă cu şase ani, pe când Oprescu candida la preşedinţie, scriam despre personaj:

  Plictisit şi sleit, cu cearcănele eşuate pe pomeţi, cu vorba tot mai buimacă, Oprescu este una dintre marile imposturi ale vieţii publice. Şi-a măsluit dosarul care i-a permis să ajungă profesor universitar, cum demonstra jurnalistul Mihai Răzvan Vintilescu, a trăit din numeroase tantieme ale instituţiilor sanitare din deplorabilul sistem românesc de sănătate, a câştigat primăria capitalei promiţând o gogomănie, iar în an de criză, a propus Consiliului General construcţia în Herăstrău a celei mai mari fântâni muzicale din Europa, în valoare de aproape nouă milioane de euro.

  În materialul video, cu morgă lătăreaţă, agentul sanitar Oprescu pretinde că îl respectă pe omul de rând atunci când îl numeşte “pulime”, îi apreciază pe foştii activişti, “verificaţi din punct de vedere al caracterului”, fabulează despre “tendinţele de trecere ale parlamentelor europene la sistemul bicameral”, afirmaţie pe care insistă, deşi Luca Niculescu îi zice că aşa ceva nu există şi este complet inept prin clişeele debitate despre politica internaţională: românii trebuie să-şi recâştige locul pe care îl merită, să ne apărăm concetăţenii din Italia şi Spania etc.

  Oprescu apare ca un falsificator fără cusur când îl vezi că şi-a păcălit şi profesorii de limba română: zice “titirambic”, “reeşapaţi”, “în cele ce privesc”.

  Oprescu înseamnă urechism, încropeală, şmecherie populistă şi joc de măşti. Măşti pe care le compune scurt, cu puncte vizibile de inflexiune: acum e lider intransigent, acum e hâtru, acum e pensionar bombănitor. Îndărătul lor stă însă, la fiecare întrebare, un şcolar habarnist, care nu-şi priveşte interlocutorul în ochi şi care simulează reflecţia, ca şi cum ar avea în ce cunoştinţe să scormonească. Arghezi pare că s-a gândit la el scriind în Cimitirul Buna-Vestire despre tăcerile prostului.

  mondorama.info

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here