Stille Nacht, Heillige Nacht – Cântecul care a adus o zi de pace în primul război mondial

  1

  În urmă cu două secole, pe 24 decembrie 1818, s-a auzit pentru prima oară Stille Nacht, Heillige Nacht – Noapte de pace, noapte sfântă -, într-o biserică din Oberndorf sat aflat la câțiva kilometri nord de Salzburg.

  Cântecul despre bucuria venirii pe lume a lui Isus, compus de un organist austriac, pe versurile preotului catolic al locului avea inițial șase strofe din care au rămas trei. Fără să fie o certitudine, se zice că este piesa tradusă în cele mai multe limbi, peste 300.
  Anul acesta, s-a încercat o inventariere a acestor versiuni și s-au găsit 125, câteva dintre acestea fiind și în limbi artificiale, cum ar fi klingoniana.

  Se mai spune că piesa a adus o zi de pace în primul război mondial, pe 24 decembrie 1914. Nemții au început s-o cânte în tranșee, inamicii englezi i-au urmat, germanii au ridicat la rândul lor un steag alb, după care s-au înțeles pentru un armistițiu de o zi, în care combatanții au avut timp și de un meci de fotbal.

  Astăzi, este cântecul cu care se încheie de fiecare dată liturghiile de Crăciun din spațiul vestic. Oamenii primesc câte o broșură cu versurile cântărilor și întreaga asistență devine un cor.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here