Suspendarea lui Traian Băsescu a fost, ca rechizitoriu, un proces stalinist. Nazistii au luat puterea prin dictatura parlamentara, asa au aparut Curtile Constitutionale – Vladimir Tismăneanu la By Alexa

  6
  Che Ponta și tentația totalitară

  Vladimir Tismăneanu: “Victor Ponta a spus că îl admiră pe Ernesto Che Guevara. Ernesto Che Guevara s-a autodefinit ca “guerrillero”, ca luptător de gherilă, o mașină de ucis. Ernesto Che Guevara a fost unul dintre fondatorii poliției secrete din Cuba, nu știu dacă Dl Ponta știe. Che Guevara a fost un misionar, un desperado al Revoluției și a murit pentru ideile sale. Eu nu știu dacă Ponta e gata să moară pentru ideile sale, mai degrabă pentru afacerile sale.

  Ernesto Che Guevara nu era un afacerist, un spirit mercantil, nu era omul oligarhilor. Detestînd ideile lui Che Guevara trebuie să recunosc că există ceva autentic în el. Moare cum moarte, într-un fel de martirologie revoluționară aproape cristică. Eu atunci am scris “un Che Guevara din Balcani”. Che Guevara, da, Dl Ponta nu poate să nege că Bucureștiul e în Balcani, nu era o jignire. El a luat-o ca pe o jignire.

  Acum se dovedește că Dl Ponta este un mincinos în serie. Minți o dată, minți de două ori, dar cînd minți în fiecare zi…”

  Alexa Ionescu: “Ultima minciună trosnitoare a fost acum la Bruxelles, cînd a spus că nu poate da ordonanțe de urgență în vacanța parlamentară, și de fapt unul dintre decretele date de Crin Antonescu de cînd este la Cotroceni este exact în acest sens, că guvernul este îndreptățit să dea ordonanțe de urgență în vacanța parlamentară.”

  Vladimir Tismăneanu: “În cazul de față e un proces stalinist ca rechizitoriu, fără îndoială! Retorica, lexicul… Ordonața de urgență privind noua funcționare a ICR-ului este scrisă într-un limbaj jdanovist care l-ar fi făcut gelos pe călăul culturii române, Leonte Răutu. Parcă e tradus din rusă, eu vorbesc rusește. În anii ’50 editorialele Scînteii erau traduse din rusește, titlurile. Erau niște lucruri care nu sunau foarte românește, dar cu timpul ne-am obișnuit. Titluri ca “Pentru continua întărire a rîndurilor Partidului”, “pentru nu știu ce și nu știu cum”. În limba română un titlu nu începe cu “pentru”, e “за” din rusă. Hotărîrea asta începe, “Cu privire la unele măsuri, pentru imbunătățirea…” Mi-am imaginat, poate am și dreptate, nu știu, că trebuie să mai existe acolo un domn, între 80 și 85 de ani, care a tot lucrat la SGG de pe vremea lui Chivu Stoica. Să îl numim “domnul de pe vremea lui Chivu Stoica” a scris și hotărîrea asta.

  O instituție care este recunoscută pe plan mondial(ICR), care are acorduri de colaborare cu Woodrow Wilson Center din capitala Statelor Unite, care trimite bursieri din toată lumea, nu agenți ai SIE cum am auzit recent că, efectiv, se bat cîmpii. Istorici, sociologi, politologi, teologi, ce-or fi ei, merg să studieze Războiul Rece. Sînt bursieri între Wilson Center și ICR.

  Ei bine, o asemenea instituție trebuie să reprezinte, ce era acolo, “valorile perene ale primordialilor noștri strămosi”? Cădem într-un protoconism de care speram să ne fi vindecat, sună vetust, sună anacronic, sună de pe altă lume.

  […]

  Ce caută Dl Dinu Zamfirescu, figură importantă a exilului românesc, senior liberal, om cu convingeri liberale… cum poate sa fie în compania unor Cozmâncă, Hrebenciuc…

  Să vă dau un exemplu despre care nu cred că s-a vorbit sufiecient. Există un protest pe care l-am preluat și eu pe blogul meu, scrisoarea deschisă adresată de Anca Cernea către conducerea IICCMER (Protest față de manipularea și instrumentalizarea istoriei de către IICCMER, în slujba intereselor USL).
  După declarația Dnei Lucia Hossu Longin și după celebra, în sens negativ, copertă a Jurnalului Național, în care sînt puși prim miniștrii martiri ai României alături de Adrian Năstase; Dna Hossu Longin consideră că procesul lui Năstase, într-un stat de drept al Uniunii Europene, a fost un proces stalinist și a mers pînă într-acolo, domnia sa fiind membră a unor structuri importante ale statului de drept, conducerea televiziunii… să compare procesul Năstase, un proces legal, într-un stat de drept, al unui mare corupt dovedit… ei bine, Dna Lucia Hossu Longin vine și ne spune aceste lucruri (că va face un episod din Memorialul Durerii dedicat lotului Năstase n.e.).

  Curtea Constituțională

  Vladimir Tismăneanu: “Aceste Curți Constituționale au fost gîndite ca mecanisme care să prevină repetarea prăbușirii republicii de la Weimar pe cale parlamentară. O dictatură parlamentară, pentru că asta a făcut Partidul Nazist, a luat puterea prin dictatură parlamentară.”

  Alexa Ionescu: “Fix ce se întîmplă acum la noi.”

  Vladimir Tismăneanu: “Asta s-a petrecut, și atunci ce au spus acești gînditori și au fost înțeleși de către marii politicieni care au construit Europa unită? […] Să se facă Curți Constituționale la care să se meargă în condițiile în care Parlamentul o ia razna, sau riscă să cadă pe direcția populismului carismatic în acest lucru. În momentul în care Victor Ponta și Crin Antonescu, și cei care îi dirijează, fie că sînt de pe teritoriul României sau înafară, nu știu, nu am date, dar am mai mult decît banuieli… în momentul respectiv au atacat Curtea Constituțională. Nu atît de mult Victor Ponta cît a făcut-o Crin Antonescu.

  În clipa cînd o Curte Constituțională se adresează Curților Constituționale din Europa, gîndite, create, concepute pentru a apăra Europa de o revenire a unei dictaturi populiste de tip fascist sau comunist, pe baza parlamentara, ei au declanșat practic un război cu Europa Unită. Nu e războiul cu Traian Băsescu, e războiul cu ideea “vrem ca România să fie în Europa, sau vrem să fie în altă parte?”

  Puciul parlamentar din 2007, repetiție pentru 2012

  Vladimir Tismăneanu: “Puciul din 2007 a fost, după părerea mea, repetiția generală, ce a eșuat în 2007 a fost gîndit să nu mai eșueze în 2012. Băieții și-au făcut lecțiile, au analizat foarte serios ce s-a greșit în 2007, au văzut care sînt pașii care trebuie făcuți și au lucrat cu un calendar și cu un metronom politic extraordinar.”

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  6 COMENTARII

  1. Radu Pavel Gheo: “am tot mai mult impresia că sîntem irecuperabili. Nu eu, nu dumneavoastră, ci ţara, poporul sau cum i s-o mai zice. Plagiatul dlui Ponta chiar pare să nu mai însemne mare lucru în comparaţie cu ampla manevră de preluare a ţării, lansată de el şi de gaşca USL, manevră mai brutală şi mai neruşinată decît şi-ar fi permis chiar şi dl Iliescu.”

  2. Radu Pavel Gheo scrie ca un emo. Hai sa ne vaicarim, hai sa ne lamentam, hai sa ne punem cenusa in cap! Hai sa ne plangem ca suntem neintelesi, hai sa ne dam de ceasul mortii ca in timp ce Radu Pavel Gheo si compania frecau manganu’ in ultimii ani, romanii au ajuns antenisti. Bai, ce chestie, ce surpriza! Adica unii s-au retras si apoi sunt nemultumiti ca toata suflarea stie astazi numai ce spune tabara cealalta, de ani de zile.

   Dar scarbitii au vreo vina? Isi asuma in vreun fel raspunderea? Nu, nici vorba de asa ceva. ROMANII sunt cretini, dom’le, imbecili, stupizi, animale proaste, comunisti incuiati, etc. Ei nu. Nefacand parte, pesemne, dintre romani, ei nu-s cretini.

   As rade.

   P.S. Am citit candva o carte de-a lui Radu Pavel Gheo, Romanii e destepti. Mi-a placut, dar incep sa cred ca aveam o scuza: eram in anul I de facultate, adica extrem de prost.

  3. @Vlad #3: Nu e vorba de vaicarit, e o constatare doar; sa fii constient ca ai o problema e primul pas. Plus, daca spunem ca sintem destepti, neinfricati, extraordinari si realitatea vedem ca e alta – e de mai mare ajutor? Vrei sa spui ca CRBL “Romanul n-are noroc, da’ se pricepe la tot”? 🙂
   Despre RPG, inseamna ca n-ai citit cea mai recenta carte a lui “Noapte buna, copii!”. E un fel de fiction, dar are multe elemente reale: cum era pe vremea lu’ Ceasca, neo-manelismul de dupa, emigratia etc etc. E cea mai buna carte a lui Radu Pavel Gheo si cea mai buna carte din Romania pe 2010.

  4. Nu, asta e vaicarit, nu constatat. Daca RPG ar fi constient de gravitatea problemei, ar spune ca intelectualii anticomunisti au suferit de prea multe ori de un snobism care a pornit de la ideea ca oamenii sunt cretini si imposibil de ridicat din conditia lor de primate. In loc sa faca asta, ingroasa corul snobilor bocitori, intotdeauna prea destepti pentru o tara de prosti, intotdeauna emilconstantinescieni (invinsi).

  5. Din punctul meu de vedere Justitia din judetul Olt si Dolj a devenit o latrina in care s-au strans si solidarizat impotriva firii umane, impotriva tuturor valorilor lumii civilizate si impotriva statului de drept, cele mai rapace, hidoase, infioratoare si dezgustatoare mutatii ale speciei umane in general si ale natiunii romane in special. Tribunalul Olt si Curtea de Apel Craiova au fost transformate în BAZARE în care se vând la tarabă sentinţe judecătoreşti pentru Alro Slatina, judecatorii afisind o totala indiferenta in fata dreptatii, fara a avea puterea de a se desface de prejudecatile care le intuneca vederea. La Tribunalul Olt si Curtea de Apel Craiova este fabrica de infractori in roba, pentru a apara infractorii care fura si jefuesc aceasta tara. Judecatorii acestor instante au un comportament antisocial, nu respecta nici o lege, fapt confirmat de Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile date pana acum de acestea pentru a favoriza infractorii de la Alro Slatina avand in spate complicitatea oamenilor politici si SPAGA. Toata debandada din societatea romanesca se datoreaza in special nefunctionarii institutiilor statului cauzata de coruptia din politie, parchet si justitie. Romania este capusata, pana la varf, de oamenii obedienti, de infractori in roba. Corupţia este un cancer care a ucis sistemul judiciar şi ideea de dreptate. Justitia dragi tovarasi se face la ordin, santaj si SPAGA. Iata cateva dosare in care INFRACTORI de la Alro Slatina sunt aparati de 0ameni legii:
   DOSAR NR. 3891/104/2008; DOSAR NR. 3228/104/2008; DOSAR NR. 3890/104/2008; DOSAR NR. 3193/104/2008; DOSAR NR. 3971/104/2009; DOSAR NR. 5412/104/2008; DOSAR NR. 1459/54/2009; DOSAR NR. 3755/104/2008; DOSAR NR. 869/104/2010; DOSAR NR. 1337/104/2009; DOSAR NR. 132/104/2009; DOSAR NR. 447/104/2009; DOSAR NR. 227/104/2010; DOSAR NR. 1459/54/2009; DOSAR NR. 932/P/2010; DOSAR NR. 2091/104/2012; DOSAR NR. 665/104/2012; DOSAR NR. 2370/104/2011; DOSAR NR. 734/104/2011; DOSAR NR. 1815/54/2011; DOSAR NR. 1723/104/2010; DOSAR NR. 5214/311/2011; DOSAR NR. 267/311/2011; DOSAR NR. 13.804/311/2010; DOSAR NR. 6978/311/2010; DOSAR NR. 4018/311/2011; DOSAR NR. 5059/P/2009; DOSAR NR. 663/II/2/3011; DOSAR NR. 1334/311/2011; DOSAR NR. 147/P/2011; DOSAR NR. 285/VIII/1/2011; DOSAR NR. 5049/104/2008; DOSAR NR. 531/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1893/VIII/1/2010; DOSAR NR. 541/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1029/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1881/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1551/104/2009; DOSAR NR. 148/P/2010; DOSAR NR. 152/P/2010; DOSAR NR. 164/P/2010; DOSAR NR. 196/P/2011; DOSAR NR. 106/P/2010; DOSAR NR. 1171/P/2012; DOSAR NR. 1340/P/2010; DOSAR NR. 800/P/2011; DOSAR NR. 3177/P/2011; DOSAR NR. 1167/P/2011; DOSAR NR. 1643/P/2011; DOSAR NR. 818/P/2011; DOSAR NR. 1571/VIII/1/2011; DOSAR NR. 953/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1721/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1505/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1025/VIII/1/2011.
   – infractorii de la ALRO au modificat fara ca salariatii sa fie informati, peste 1.000 Contracte Individuale de Munca si au beneficiat de CAS neplatit Statului Roman;
   – infractorii de la Alro si-au insusit prin inselarea salariatilor suma de 5.388.402 RONI, reprezentand 33,35 % din platile compensatorii acordate de Consiliul de Administratie in anul 2008, celor 608 salariati disponibilizati si peste 26.587.509,87 RONI, reprezentand 33,35 % din platile compensatorii acordate de Consiliul de Administratie pentru cei peste 3.000 salariatii disponibilizati pentru a nu mai beneficia de prevederile Contractul de Protectie Sociala .
   Pentru solutionarea acestor DOSARE oamenii legii fac coada sa pupe varfurile pantofilor infractorilor de la Alro care isi bat joc de salariatii, falsifica acte etc.,
   1. Oamenii Legii isi bat joc de institutiile STATULUI in care isi desfasoara activitatea, politie, parchete, Judecatorii, Tribunale si Curtea de Apel Craiova etc.;
   2. Oamenii Legii isi bat joc de Presedintele ROMANIEI care i-a investit s-a judece si le-a dat inamovibilitate;
   3. De codul deontologic care le este atat de drag.
   Acum, am certitudinea ca oamenii Legii care au instrumentat aceste DOSARE sunt autorii morali ai tuturor nedreptăţilor strigătoare la cer comise în sălile de judecată neavand curajul sa audieze sau sa citeze infractorii de la Alro, fapt confirmat de Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile date pana acum in aceste DOSARE.
   Am certitudinea dupa trei ani de zile luptand pentru drepturile mele salariale ca toti oamenii Legii sunt conectati (la cei 26.587.509,87 RONI ) ce constitue conducta de banii murdari de la Alro, ca vin in Sala de judecata cu Solutia in buzunar, ca au de executat un ordin, intemeind un blat intre domniile lor si infractorii de la Alro, participand efectiv la genocidul din Alro Slatina, Solutiile date in cauzele respective reprezintă o nesocotire flagrantă şi un dispreţ evident faţă de lege.
   Domniile lor şi-au arătat pe faţă obedienţa si slugărnicia faţă de infractorii de la Alro, prin incalcarea flagranta a drepturilor mele, prin folosirea cu rea credinta a functiei publice.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here