Tavariş Barry

  40

  obama_comisarÎntr-un radio interviu recent, John C. Drew povesteşte despre întîlnirea sa cu tînărul Barack Obama (sau Barry, cum îi plăcea să se recomande) din iarna anului 1980. Barry era în primul an la Occidental College din Los Angeles, iar Drew absolvise acelaşi colegiu şi se înrolase la Cornell University. Drew se afla la locuinţa prietenei sale Caroline Boss, colegă cu Obama la Occidental, cînd şi-au făcut apariţia Barack împreună cu prietenul şi colegul de cameră Mohamed Hasan Chandoo, un pakistanez care în 2008 a strîns 100 de mii de dolari pentru campania electorală a viitorului preşedinte.

  A urmat o seară în patru la restaurant şi o discuţie lungă despre o pasiune comună: marxismul. În cuvintele lui John Drew: “[Obama] argumenta dintr-un punct de vedere marxist-leninist direct, anticipînd o revoluţie a clasei muncitoare condusă de revoluţionari, care va răsturna sistemul capitalist şi va institui un guvern socialist ce va redistribui avuţia [poporului].” John Drew, şi el un marxist în acea perioadă, continuă: “Ideea de bază era că pătura bogată îi exploatează pe ceilalţi. Acesta era secretul bogăţiei lor, faptul că muncitorii nu erau plătiţi cum se cuvine, iar bogaţii se foloseau în avantajul lor de ceilalţi oameni. [Obama] era convins că va avea loc o revoluţie şi că aşa ceva ar fi numai spre bine.” Cum se vedea tînărul Barry în schema societăţii sortită să dea nas în nas cu binele? “[Obama] se vedea drept parte a avandardei inteligente şi radicale ce conducea calea spre revoluţie şi spre o nouă societate.”

  Nu-i adevărat, e doar o bîrfă din partea unui răuvoitor cu memorie şubredă şi imaginaţie bogată. Dar să dăm cuvîntul memoriei lui Obama: “Pentru a evita să fiu luat drept un vîndut, mi-am ales prietenii cu grijă. Dintre studenţii negri mai activi politic. Dintre studenţii străini. Dintre chicanos. Dintre profesorii marxişti, feministele structuraliste şi poeţii punk-rock.” – autobiografia Dreams of My Father, capitolul despre perioada la Occidental College.
  Întrebat dacă relatarea lui John Drew este veridică, Mohamed Hasan Chandoo a declarat că Barry nu era cunoscut pentru vederi sau înclinaţii marxiste. De asemenea, întrebat cînd l-a văzut ultima oară pe Obama, a răspuns ferm: “înainte de intrarea sa în Senat.” Deci cel puţin cu patru ani în urmă. Însă în toamna lui 2009 Hasan Chandoo a fost invitat la un dineu la Casa Albă, cu ocazia sărbătorii islamice a Ramadanului. “Dar nu l-am văzut” – însă ulterior Hasan admite că a dat mîna cu preşedintele. Memoria, ce feste joacă…

  Şi ce dacă… gînduri de tînăr cu intenţii bune şi, în plus, o fază normală de viaţă. Desigur lăsată în urmă, la fel cum şi John Drew s-a trezit din marxism pe la mijlocul anilor 80. Însă viaţa lui Barry s-a încadrat constant într-un tipar ce confirmă amintirile lui John Drew. Frank Marshal Davis, mentorul comunist din adolescenţă, Bill Ayers şi Bernardine Dhorn, radicalii stingişti foşti membri ai grupului terorist Weathermen, pastorul Jeremiah Wright aparţinînd de o sectă religioasă formată din Black Liberation Theology, o teologie cu rădăcini plantate în marxism de teoreticienii James Cone şi Cornel West, influenţa metodelor propovăduite de Saul Alinksy, agitatorul şi organizatorul marxist-comunitar cel mai influent din deceniul şase, afilierea din 1995/1996 cu partidul socialist New Party – iată o colecţie de mentori şi colaboratori aparţinînd aceleiaşi familii intelectuale revendicată de tînărul şi avangardistul Barry.

  Peste ani, cînd Obama îşi va aduce aminte de perioada preşedinţiei sale, nu este deloc exclus să gîndească cu amărăciunea lui Vasea, personajul din povestirea lui Radu Părpăuţă:
  “Dacă la Casa Albă pravitelstvo nu încălcam pastaiano normele leniniste… Dar n-am avut noroc.”

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentRecolte în Africa, în ciuda experţilor ONU
  Articolul următorVolo răstignit de “vânătorii de securişti”. (Viorel Padina)
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  40 COMENTARII

  1. neinfectat:

   In contextul actual, nu vad care e diferenta. Cum se zice, e o “distinction without a difference”. Scopul e acelasi. Tipii lucreaza mina in mina.

  2. emil:

   Pasajul autobiografic pe care l-ai citat incapsuleaza perfect caracterul lui Obama. Nu doar calculul politic in alegerea prietenilor la o virsta in care asocierile sunt bazate, de regula, pe afinitati intens emotionale (Obama isi construia deja viitorul politic) ci, mai ales, cinismul omului matur in a declara asa ceva, fara nici o urma de jena. Pasajul completeaza portretul de personalitate narcisista al lui Obambi: el e deasupra moralitatii comune, nu greseste niciodata, doar omul de rind greseste ca nu-i intelege exceptionalismul, tot ce face e providential, etc.

  3. De cand a fost ales Obama ma tot intreb daca este manipulat sau crede sincer in politica de stanga.Am fost tentata sa optez pentru prima varianta
   Acum insa imi este foarte clar .Este extrem de calculat.
   Periculos de calculat

  4. despina:

   Am vazut la TV discursul lui Obama la conventia democratica din 2004. I-am ghicit imediat traiectoria la virf, pentru ca intrunea calitati esentiale pentru a ajunge “cineva” in ierarhia Partidului Democrat: rasa colorata, imaginea de star modern “cool”, oratoria demagogica nerusinata, lipsita de idei.

  5. Panseluta,

   Eu am tot crezut ca e un fel de “Prostanac” ca Geoana al nostru.
   Acum m-am lamurit .Face ceea ce face din convingere.
   Am senzatia totusi ca a inceput sa vada ca a gresit .Cere banii inapoi de la banci,cred ca s-a lamurit cu Iranul.Asa miros eu,fara sa fi urmarit foarte atent asa cum faceti voi.
   Ce parere ai ?
   Si-a dat seama ca a gresit?
   Repara ceva? Schimba ceva ?
   O ia de la capat sau o tine ca la inceput?
   E greu de crezut insa ca va schimba ceva din linia pe care merge Are o baza stangista fondata in tinerete…

  6. despina:

   “Am senzatia totusi ca a inceput sa vada ca a gresit.”

   Nu. Obambi se repozitioneaza dupa cum bate vintul politic.
   E pur oportunism. Face concesii demagogice minore dupa gafe penibile (se duce in Las Vegas si ii imbratiseaza, populist, pe cei care isi joaca banii la cazinouri, dupa ce-i anatemizase intr-un alt discurs, si primarul Las Vegas a refuzat sa se intilneasca cu Obambi). Hi hi hi, zice Obama care abia isi gaseste cuvintele si se exprima innodat, cu limba si dictie de lemn, noi vrem sa va cheltuiti banii in Las Vegas, dupa ce spusese exact contrariul cu o saptamina inainte.
   Obama “Cere bani inapoi de la banci…”
   Despina, marile banci de investitii lucreaza mina in mina cu administratia Obama, cum au facut-o si pe vremea lui Clinton si a lui Bush Junior. Toata chestia cu bancile e praf aruncat in ochii naivilor.

   Obama nu s-a lamurit in privinta Iranului (de unde ai constatat asta???)

  7. Panseluta
   Cu Iranul- ma gandesc ca s-o fi lamurit ca Ahmadinejad a ras de el si de asta s-a hotarit sa puna scut in Romania.

   Pe de alta parte, eu astept sa vad scutul pus(sa nu fie cumva tot praf in ochi)

   Cu bancile – o mare mizerie “globalizata” !

   Tipul e mai nemernic decat ma asteptam

  8. despina la #5

   “daca este manipulat sau crede sincer”… cred că toți ne frămîntăm să aflăm, eu aș zice “manipulaNt” pe motiv că crede sincer că el e un “El” cu majusculă, ceea ce-l face mult mai puțin inteligent decît se crede… (adică decît se crede în general și decît se crede el însuși!) de fapt cuvîntul “sincer” nu se poate lipi nicicum de el. În plus, e și manipulat, prin simpla gîdilare a orgoliului. Manipulat de cine? ASTA-I problema de fapt. De bănci e clar, dar mai sînt și toți progresiștii imaginabili, cu sau fără cingătoare detonabilă… Scutul? – probabil praf în ochi, vor urma îndelungi trageri de timp, ezitări etc. Nemernic? Cu siguranță.

  9. costin:

   West candideaza pentru Congres din districtul 22 al Floridei. Am luat o insigna la CPAC cu “GO WEST!”

  10. costin:

   Multzam pentru video.
   Extraordinar! L-am rulat de citeva ori. Nu stiu ce mi-a placut mai mult in speech-ul lui West … curajul de a spune lucrurilor pe nume, identificarea dusmanului point-blank, asa cum numai un soldat o poate face, analiza desteapta a militarismului imperialist/universalist al lui MO, legatura directa, peste milenii, dintre MO si Osama, intre Coran si sharia care a penetrat Occidentul, intre Islamul originar si cel contemporan, revolta impotriva corectitudinii politice care sufoca ratiunea si interzice libera expresie de opinii …

   Am retinut sfatul vechiului soldat: “The reality of your enemy must become your own.”
   Din perspectiva lui West, Mohamed a fost un soldat in slujba unei ideologii, si continuatorii sai trebuie tratati in aceiasi termeni militari stabiliti de comandantul psihotic care a inceput conflagratia in secolul 7: We win, they lose.

  11. Scott Brown

   “I came to Washington to be an independent voice, to put politics aside, and to do everything in my power to help create jobs for Massachusetts families,” Brown said in a statement issued by his office. “This Senate jobs bill is not perfect. I wish the tax cuts were deeper and broader, but I will vote for it because it contains measures that will help put people back to work.

   “I was disappointed with the continuation of politics-as-usual in the drafting of this bill, as it was crafted behind closed doors, without transparency and accountability. I hope for improvements in that process going forward. All of us, Republicans and Democrats, have to work together to get our economy back on track. I hope my vote today is a strong step toward restoring bipartisanship in Washington.”

   Eu cand v-am spus… Wolf in sheep’s clothing.

  12. frumoasa treaba. deunazi se oripilau stalpii republicani: ce-a spus Beck??? say what? republicanii au parazitii lor??? neahhh, blasfemie!!!
   ca un facut, imediat apare progresistul republican Scott Brown.
   ar fi corect din partea lui Limbaugh sa arunce un: yeah, Glenn was right. n-are s-o faca. e prea cowboy.

  13. Vlade, dar unde a zis Rush ca Beck nu are dreptate in privinta lui Brown? Nu cumva te pripesti? Rush este unul dintre cei care au sustinut intotdeauna ca nu are nici un rost sa te prezinti in alegeri cu republicani light, RINOs si “moderati”. 🙂

  14. s-ar putea sa ma pripesc, dar asta am inteles de aici.
   criticizing Beck for “beating down” Republicans
   in fond, si Beck se lua tot de acei pseudo-republicani, asa ca sincer nu inteleg nemultumirea lui Rush. scoate din context si reformuleaza: “the republicans are just as bad”… pe cand Beck subliniase clar ca se refera la ACEI republicani progresisti (dragul de Scott s-a grabit sa-l confirme)
   personal ma asteptam la mai multe de la Levin

   scuze daca voi raspunde mai greu zilele astea, sunt cu laptopul in plop, kind of

  15. Doua vesti, una buna, una proasta.

   Sindicatele incep sa piarda masiv la capitolul imagine: Pew: Unions approval rating plummets

   Iar stimulus-ul mascat ca Jobs Bill a trecut cu ajutorul unor tradatori: 13 RINOs si-au dat arama pe fata, in frunte cu “republicanul” de Massachussets, conducatorul de camion ce a pozat nud si a zis in fata unei intregi natiuni ca fetele lui sunt available – Scott Brown.
   Jobs bill passes Senate — with 13 Republican votes
   Idiotii.

  16. aa, nu. nu a zis Rush ca Beck n-ar avea dreptate in privinta lui Brown. nu-i inteleg insa stupefactia. mai ales ca avertizeaza si el, dupa cum spui, asupra RINOs.
   Rush se scandalizeaza: “how can you say the Republicans are jus as bad”, dar se pripeste, pentru ca Beck nu a zis asa ceva, daca nu scoti din context. Si el se referea la acei RINOs. cred ca Rush s-a pripit. in fine, nu e o tragedie, mai ales ca nu a dorit sa dezvolte o critica la adresa lui Glenn.

   cum spuneam, mai neplacut m-a surprins Levin. critica lui la adresa lui Glenn imi pare nu doar scoasa din context, ci chiar ieftina. come on, Glenn e un show man. sa-l faci clovn (ma intreb daca va avea aceeasi parere si despre episodicul Rush) e pur si simplu malitiozitate ieftina. un atac cu mai multe sanse sa dezbine conservatorii (prin impatimirea simpatizantilor, stim cat de labili pot fi FANII), decat afirmatiile adevarate si realiste ale lui Beck despre RINOs. Il admir pentru faptul ca nu s-a lasat intimidat si ca nu si-a “inmuiat” discursul fata de RINOs, doar pentru ca nu mai era in platoul propriei emisiuni, ci invitatul conservatorilor. a spus franc, loud and clear. nota 10***

  17. Primită pe mail:

   A recent “Investor’s Business Daily” article provided very interesting statistics from a survey by the United Nations International Health Organization.

   Percentage of men and women who survived a cancer five years after diagnosis:
   U.S. 65%
   England 46%
   Canada 42%

   Percentage of patients diagnosed with diabetes who received treatment within six months:
   U.S. 93%
   England 15%
   Canada 43%

   Percentage of seniors needing hip replacement who received it within six months:

   U.S. 90%
   England 15%
   Canada 43%

   Percentage referred to a medical specialist who see one within one month:

   U.S. 77%
   England 40%
   Canada 43%

   Number of MRI scanners (a prime diagnostic tool) per million people:
   U.S. 71%
   England 14%
   Canada 18%

   Percentage of seniors (65+), with low income, who say they are in “excellent health”:
   U.S. 12%
   England 2%
   Canada 6%

   I don’t know about you, but I don’t want “Universal Healthcare” comparable to England or Canada.

   Moreover, it was Sen. Harry Reid who said, “Elderly Americans must learn to accept the inconveniences of old age.”

   SHIP HIM OFF TO CANADA OR ENGLAND!

   He is “elderly” himself but be sure to remember his health insurance is different from yours as Congress has their own high-end coverage! He will never have to learn to accept “inconveniences”!!!

   AND THE WINNER IS VERY INTERESTING!

   The percentage of each past president’s cabinet who had worked in the private business sector prior to their appointment to the cabinet. You know what the private business sector is…a real life business, not a government job. Here are the percentages.

   T. Roosevelt……..38%
   Taft………………. 40%
   Wilson ………….. 52%
   Harding………….. 49%
   Coolidge………….48%
   Hoover…………… 42%
   F. Roosevelt……. 50%
   Truman………….. 50%
   Eisenhower………57%
   Kennedy………….30%
   Johnson………….47%
   Nixon……………. 53%
   Ford………………42%
   Carter…………… 32%
   Reagan…………..56%
   G H Bush………..51%
   Clinton ………….39%
   G W Bush……….55%

   And the winner of the Chicken Dinner is:
   Obama…………….. 8% !!!

   Yep! That’s right! Only Eight Percent!!!..the least by far of the last 19 presidents!! And these people are trying to tell our big corporations how to run their business? They know what’s best for GM…Chrysler… Wall Street… and you and me?

   How can the president of a major nation and society…the one with the most successful economic system in world history.. stand and talk about business when he’s never worked for one?.. or about jobs when he has never really had one??! And neither has 92% of his senior staff and closest advisers.

   They’ve spent most of their time in academia, government and/or non-profit jobs….or as “community organizers” when they should have been in an employment line.

   GOD HELP US!!

  18. Extraordinar !

   De cate ori nu m-am gandit ce se intampla si la noi.
   Vor sa faca economie capitalista cu guvern de oameni care n-au lucrat in mediu privat

  19. Ma bucur ca urmaresti IBD, Pataphyl. Este tragic ce se intampla… Nu ai vrea sa traduci ce ai primit pe mail si sa il postezi ca articol? E mult prea tare ca sa ramana doar la stadiul de simplu comentariu.

  20. Imperialistu’

   Ziceam că e un mass-mail, am verificat și într-adevăr circulă (prima parte, cu health care) și e foarte controversat. Într-adevăr nu există articol în IBD cu acest conținut, așa că m-am apucat să dau de urma datelor, am verificat cam jumătate din ele și sînt reale sau concordă, îmi mai ia ceva timp (se pare că provine dintr-o o ceartă tipică cu canadienii, care-i acuză pe americani că le golesc farmaciile 🙂 ).

   Partea a doua cu procentajul membrilor cabinetului ce au lucrat în domeniul privat e însă confirmată, cred că mai pot adăuga ceva… Din fericire mîine intru în weekend și chiar voi avea timp 🙂

  21. hmmm, nu mai stiu ce sa cred despre comunitatea evreiasca din america.
   america si israel trec prin cea mai adnca criza diplomatica din istorie.
   ca vorba aia – tot ce se petrece in ziua de azi este “istoric”.
   pacat ca israelianca nu mai intre sa ne tina la curent de la fata locului.
   pe scurt – in timpul vizitei lui biden, negociator de pace, cabinetul lui bibi a anuntat inceputul proiectului de case din ierusalimul de est.
   apoi biden si hillary au reactionat foarte dur si nediplomatic.
   bibi si’a cerut scuze pentru momentul anuntului dar a sustinut ca proiectul ramane.
   tensiunile dintre washington si tel aviv au continuat sa creasca degenerand in cea mai adanca criza diplomatica dintre cei doi aliati ( istorica – ca tot e la moda).
   si acum pe buna dreptate se pune intrebarea de ce administratia nu a raspuns la fel de dur teheranului cand acesta a raspuns ca impotriva tuturor declaratiilor si minunatelor discursuri, continua sa construiasca nuca?
   dar a raspuns extraordinar de dur proiectului de construire a 1600 de case – inflamand in acelasi timp sentimentele antisemite ale palestinienilor care s’au dedat iar la violente.
   iar peste toate acestea merita adaugat ca america a refuzat vanzarea de bombe de adancime ( impotriva bunker-elor) israelului insa a aprobat o vanzare de armament de 10 miliarde catre tarile arabe.
   si din moment ce majoritatea comunitatii evreiesti a votat cu obama – si continua sa creada in el – rezulta ca este ceea ce isi doresc pentru israel si anume visul lui ahmanedijan.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here