Tînără musulmană rănită în sentimente de o coafeză, deznodămînt

  16
  Sentimente rănite
  Sentimente rănite

  Cu altă ocazie am relatat cazul unei tinere musulmane care a dat în judecată pe patroana unui salon de coafură din Londra pe motiv de discriminare, întrucît, după 25 de interviuri de angajare fără succes, a fost refuzată şi la al 26-lea, în urma unui răspuns negativ la întrebarea dacă ar fi dispusă să lucreze fără basma pe cap.

  Cu toate că audierile au evidenţiat faptul că patroana salonului de coafură s-a purtat profesional şi decent pe parcursul interviului de doar 10 minute, curtea a decis că Noah Bushra, musulmana de 19 ani care a interpretat un refuz profesional drept discriminare religioasă, merită compensată cu 4000 de lire sterline. Sarah Desrosiers e silită să plătească această sumă pentru sentimentele rănite cauzate de “discriminare indirectă”, dovedită fără tăgadă deoarece nu a fost în stare să demonstreze dincolo de orice dubii faptul că cerinţa de tunde părul altora fără basma pe cap nu constituie o practică discriminatorie. În procesele civile engleze acuzatul este considerat vinovat pînă la proba contrară. Aberant, dar avantajos pentru cei cu sensibilităţi acute. Noah Bushra ceruse iniţial 14 mii de lire sterline despăgubiri, dar ulterior şi-a re-estimat valoarea sentimentelor la 34 de mii. După un an de înfăţişări în curte, Sarah Desrosiers şi-a epuizat toate economiile personale şi business-ul ei a pierdut 40 de mii de lire sterline. Suma de 4000 de lire, ordonată de curte drept despăgubire, va fi extrasă din profiturile viitoare.

  Asul de picăCe se poate spune în concluzie despre Bushra Noah? Este o profitoare care a testat cu succes sistemul legal britanic. Ce se poate spune despre sistemul legal britanic? A creat un precedent prin care şantajul pe motiv de “sentimente rănite” devine o industrie profitabilă. Dar să nu credeţi că toată lumea capătă automat şanse egale de a-şi vedea sentimentele rănite pansate de verdictul curţilor de justiţie. În lumea multi-culti, egalitatea este ierarhică. Musulmanii au cele mai sensibile sentimente. Taie totul, ca asul de pică.

  It seems too lunatic to be true. But here a hair salon boss reveals how she was driven to the brink of ruin – and forced to pay £4,000 for ‘hurt feelings’ – after refusing to hire a Muslim stylist who wouldn’t show her hair at work.

  For Sarah Desrosiers, meeting Bushra Noah was not a moment in her life that she would describe as especially memorable.

  Not only was it brief – lasting little more than ten minutes – but it was rapidly obvious to Sarah that Bushra was not the person for the junior stylist position she was trying to fill at her hairdressing salon.

  Sarah’s reasoning? Quite simply that Bushra, a Muslim who wears a headscarf for religions reasons, had made it clear she would not be removing the garment even while at work.

  Sarah felt that a job requirement of any hairdresser was that the stylist’s hair would provide clients with a showcase of different looks. Especially one working in a salon such as hers, which specialises in alternative cuts and colours.

  Yet the ten minutes during which Sarah’s world collided with Bushra’s has resulted in an extraordinary employment battle, in which she was accused of ‘direct’ and ‘indirect’ discrimination.

  ………..

  ‘I am a small business and the bottom line is that this is not a woman who worked for me,’ says Sarah.

  ‘She is simply someone I met for a job interview, who, for a host of reasons, was not right for the job. I cannot see how she deserves £4,000.

  ‘As for the notion that I’ve injured her feelings – well, people’s feelings get injured every day. I dread to think the sorts of things that people will try to claim injured feelings for now that this precedent has been set.’

  Articolul din Daily Mail merită citit în întregime.

  How I nearly lost my business after refusing to hire a Muslim hair stylist who wouldn’t show her hair

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentSecolul credinţelor
  Articolul următorCe citim şi de ce? Umanizarea prin reflecţie
  Emil Borcean
  În 1985 am absolvit facultatea de geologie din București. După trei ani de stagiatură la mina de cărbune din Anina, în Banat, am renunțat la geologie și am învățat să fiu programator software. Am plecat din România în 1990, toamna. Am trăit patru ani în Anglia, 19 ani în Canada și aproape doi ani în Germania. M-am întors nu demult în țară. În 2007 am creat blogul Patrupedbun.net, care în 2010 a fuzionat cu blogul Dreapta.net. Din această fuziune s-a născut ILD.

  16 COMENTARII

  1. Ce poti sa zici cand vezi atata nedreptate? Sistemul legal englezesc, bazat pe precedente, va oferi de acum incolo nenumarate sanse pentru profitorii de acest gen. In ultimii 5 ani in UK au venit 5000000 de emigranti iar din UK au emigrat 2000000 de britanici. Pe acestia din urma ii inteleg de ce, ii “motiveaza” si justitia cu sentinte aberante, nu numai costul sufocant al vietii.

  2. Ce poti sa zici cand vezi atata nedreptate? Sistemul legal englezesc, bazat pe precedente, va oferi de acum incolo nenumarate sanse pentru profitorii de acest gen. In ultimii 5 ani in UK au venit 5000000 de emigranti iar din UK au emigrat 2000000 de britanici. Pe acestia din urma ii inteleg de ce, ii “motiveaza” si justitia cu sentinte aberante, nu numai costul sufocant al vietii.

  3. Din pacate era previzibil rezultatul, partea “buna” e ca nu trebuie sa plateasca decat 4000 de lire.

  4. Din pacate era previzibil rezultatul, partea “buna” e ca nu trebuie sa plateasca decat 4000 de lire.

  5. Discriminarea indirecta este cea mai tare discriminare, asta e clar. Perla coroanei. Sa nu uitati sa o aveti in vedere atunci cand un altul nu va angajeaza.

  6. Discriminarea indirecta este cea mai tare discriminare, asta e clar. Perla coroanei. Sa nu uitati sa o aveti in vedere atunci cand un altul nu va angajeaza.

  7. … eu ar fi trebuit sa il dau in judecata pe fostul patron pt ca m-a dat afara.. dupa ce i-am cerut voie .. sa port batic la servici….

  8. … eu ar fi trebuit sa il dau in judecata pe fostul patron pt ca m-a dat afara.. dupa ce i-am cerut voie .. sa port batic la servici….

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here