Unirea va fi, uitați-vă la oamenii ăștia! Hora Unirii la Soroca

  1

  Și în Soroca la cetate s-a sărbătorit Unirea!

  Trebuie să știți că în 1918, înainte de decizia definitivă a Sfatului Țării de la Chișinău, cel puțin două foruri locale, două sfaturi locale – Sfatul Țării din Soroca și cel din Bălți se pronunțaseră deja în favoarea unirii. Sorocenii se pot mândri cu o tradiție unionistă!

  Unirea va fi, pentru că n-are cum. Uitați-vă la oamenii ăștia 🙂

  • La 13 martie 1918, Zemstva din Soroca, urmând îndemnul celei din Bălţi, a votat cu majoritatea voturilor pentru unirea Basarabiei cu România. Adunarea Generală a Zemstvei sorocene îşi motiva decizia prin faptul că în “anul 1812, în urma sângeroaselor frământări ale tuturor popoarelor europene, Basarabia a fost smulsă, fără consimţământul ei, de la trunchiul politic şi etnografic al naţiunii sale de origine”. Hotărârea a fost luată în urma consultărilor cu micii şi marii proprietari, membrii comunei, ai clerului şi a învăţământului. Sorocenii au făcut atunci apel la Sfatul Ţării şi la toate adunările constituante din întreaga Basarabie, de la Hotin până la Ismail, ca să adopte decizii asemănătoare, şi să depună “la picioarele Tronului României omagiile noastre de devotament şi credinţă către Regele Ferdinand I-iul, Rege al tuturor Românilor”. Astfel că la 27 martie 1918 Sfatul Ţării din Chişinău a şi adoptat proclamaţia de unire, iar la 1 decembrie a aceluiaşi an, la Alba Iulia, a fost săvârşită Marea Unire. (sursa: Cetatea Soroca, Fb)
  •  Până la sfârșitul lui februarie anul acesta, 45 de localități din R. Moldova semnaseră Declarații simbolice de unire cu România. Peste 140 de localități au semnat până azi.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  1 COMENTARIU

  1. BRAVO LOR !!!
   Ce oameni extraordinari, ce familii serioase ! După atâta propagandă sovieto-satanistă….

   Oare de ce nu mă mir că în mass-media de dincoace de Prut nu se suflă nici o vorbă despre toate astea ??

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here