Câteva relatări ale lui Camil Demetrescu și contextul lor

  0

  Ion Cristoiu comenta de curând câteva pasaje din cartea “Note. Relatări” (Editura Univers Enciclopedic, 200) a lui Camil Demetrescu în articolul Talk-show-uri în puşcăriile comuniste.

  http://www.adevarul.ro/opinii/comentarii/ion_cristoiu/Talk-show-uri_in__puscariile_comuniste_7_649205075.html

  Este îmbucurător că, destul de des în ultimul timp, se amintește de Camil Demetrescu în contextul evenimentelor de la 23 august 1944. Opinia lui este într-adevar importantă și credibilă pentru dubla sa valoare: istorica și morală. Fostul diplomat a plătit un preț deosebit de mare pentru a nu-și schimba opinia în inchisoare și după “eliberare”. Această atitudine l-a costat, în 1977, o a treia arestare. Din aceste motive este important ca noi să-i citim azi mărturia în contextul stabilit de el.

  Discuțiile dintre rezistenţii aflaţi în închisorile comuniste NU au multe asemănări cu un talk-show. Părerile anticomuniste erau pedepsite foarte sever de conducerile închisorilor. Formula “băieți deștepți” nu arată respectul cuvenit unor oameni ca Grigore Niculescu-Buzești, Victor Radulescu-Pogoneanu, Camil Demetrescu sau Neagu Djuvara. Cristoiu e un duşman al lor şi nici nu ştie ce spune.

  Ca diplomat în timpul răzoiului şi în primii ani de după 23 august 1944, Camil Demetrescu vorbeşte mult de Ion Antonescu în memoriile sale. Cristoiu scoate din context o relatare a unei discuţii din închisoarea Piteşti despre Pogromul de la Iaşi şi o face să pară informaţie despre “opinia generală din inchisorile comuniste” în legătură cu pogromul sau chiar opinia generală a diplomatului despre Mareşal. Informaţiie pe care le dă Camil Demetrescu despre I. Antonescu, numeroase şi nuanţate, nu duc la concluzia vreunei admiraţii faţă de Antonescu sau faţă de vreun alt dictator. În plus, în memoriile lsale, Demetrescu relatează cu precădere momente din activitatea diplomatică, referirile la experienţa din inchisoare fiind mult mai reduse.

  Contrar celor afirmate de Cristoiu, Camil Demetrescu nu consideră că actul de la 23 august a fost o greșeală și nici nu a exprimat regrete pentru implicarea sa în acele evenimente.

  Mihaela Barbus

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentPonta minte. Din nou
  Articolul următorTombolă cu excursie în Cuba!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here