FUNDATIA IOAN BARBUS

Cum ne-ar fi fost acum cu nave Mistral în Marea Neagră?

Știți cum e vorba aia atribuită lui Lenin, capitaliștii ne vor vinde funia de care îi vom spânzura?

Ne bucurăm de crearea de urgență a Grupului de Luptă NATO în România. Această forță de apărare și descurajare la Marea Neagră va fi comandată de Franța. În componența ei știm, până în acest moment, că vor fi militari români, francezi (500), americani, belgieni (300), canadieni (200), polonezi (premierul Morawiecki a spus că vor trimite o subunitate polonă).

În legătură cu Franța, ca națiune-cadru a acestei forțe NATO la Marea Neagră, mi-am amintit de invadarea Georgiei de către Rusia din 2008 (dar și de „Compactul de securitate franco-german post Brexit, despre care am scris în 2016)

Nu doar de cum a prins atunci, în 2008, propaganda putinistă din Vest contra „nebunului” de Șaakashvili care l-ar fi provocat pe Putin(eșuată acum contra lui Zelenski, în ciuda eforturilor zeloșilor agenți pro-ruși și AUR-iști de pe la noi și de aiurea), ci și de promisiunea iresponsabilă a președintelui și premierului Franței de atunci de a dota armata lui Putin cu două nave Mistral.

Când și-au analizat invazia din Georgia, rușii au constatat că una dintre principalele deficiențe a ținut de deplasarea prea lentă a forței pe care o aveau. Comandantul marinei ruse din 2008, Vladimir Vîsoțki, spunea că „dacă Rusia ar fi avut un Mistral ar fi câștigat războul din Georgia în 40 minute în loc de 26 de ore”.

Pentru a-i repera onoarea lui Putin și a-l ajuta să-și proiecteze și mai rapid elicopterele de atac în Marea Neagră, în 2010 cuplul Nicolas Sarkozy (președinte) – Francois Fillon (prim-ministru, fost candidat la prezidențiale, angajat vara trecută la conducerea unor companii rusești) au angajat construirea pentru Rusia a două nave de luptă Mistral, o comandă de 1,37 miliarde euro.

Livrarea acestor moderne nave de război către Rusia (și accesarea de către Rusia a tehnologiei vestice) a fost blocată în ultima clipă de șocul anexării Crimeii și războiului purtat de milițiile teroriste din Luhansk și Donețk cu susținerea armatei ruse. Navele au fost vândute în cele din urmă Egiptului.

Altfel, am fi ajuns în situația paradoxală ca noul Grup de Luptă NATO de la Marea Neagră, având ca națiune-cadru chiar Franța, să apere România și să descurajeze marina rusă dotată cu două super-nave de război produse de Franța.

Teribil, nu-i așa? Să fi ajuns militarii francezi față în față, amenințați chiar de două super-nave franțuzești furnizate lui Putin de Sarkozy și Fillon.
Și cum se cuvenea ca astfel de fapte vitejești să fie recunoscute și răsplătite, Fillon a pășit pe urmele veteranului germano-rus Schroeder. Măcar pentru moralul celor care se bat în vest pentru Rusia în războiul cel mare, chiar dacă bătălia livrării Mistral pentru Putin a fost pierdută. Fillon a fost parașutat în această vară la conducerea a două companii rusești – o companie petrolieră și un gigant petrochimic.
Sfâșiat însă de conflicte interioare și de fidelități aflate în conflict, Fillon a ales onoarea: și-a tras un glonț în picior. A demisionat în 26 februarie 2022, după ultimul act al unei lungi campanii declanșate de Vladimir Putin la 1 august 2008, contra Georgiei și Ucrainei, statele suverane care, în 10 mai 2008, primiseră la summitul NATO de la București o perspectivă de a adera în viitor la NATO.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian