FUNDATIA IOAN BARBUS

Cuplul Nicolăescu-Arafat și lupta socialistă contra sistemului privat

Foarte priceput la dat ochii peste cap și la ironii ieftine, ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu joacă așa cum îi cântă Raed Arafat, superbul său adjunct, medic creator al Serviciului SMURD, dar în același timp mare și vigilent dușman al oricărei inițiative private în domeniul pe care-l vede doar arondat clădirii unde își are biroul. Nicolăescu a anunțat ce a vrut și i-a propus adjunctul său, deci că nu se vor mai deconta servicii medicale către operatorii privați.

USL-ul îi este dator lui Raed Arafat pentru îndărătnicia cu care s-a opus în 2011 acelui proiect de Lege al Sănătății care lua în considerare și eventuala apariție a altor servicii de urgență gen SMURD. Atunci doctorul și-a dat demisia și foarte mulți l-au crezut când a spus că se vrea distrugerea SMURD și înlocuirea sa cu servicii private. Era o minciună pe care au susținut-o nu numai USL-așii, ci și revista „22”, de obicei cumpănită și atentă în astfel de situații. Protestele spontane privind proiectul de lege al Sănătății au fost urmate de proteste organizate de Felix-Dan Voiculescu și trupele de securiști, milițieni și ofiteri ai armatei pensionari la comanda cărora se află colonelul Dogaru.

imagesCA71ZBYN

Ultrașii stadioanelor și urlătorii de meserie de pe statele de plată ale Varanului au desăvârșit falsa „revoluție” din ianuarie 2012. Demisia lui Emil Boc și demiterea în Parlament a guvernului lui Mihai Răzvan Ungureanu au fost consecințele pe care nu le putea prevedea Raed Arafat în ziua când a ieșit la luptă și a anunțat că vrea să emigreze. Meritele doctorului în crearea SMURD-ului – serviciu mixt al Ministerului de Interne și al Ministerului Sănătății – sunt de necontestat, ele au fost benefice într-o țară obișnuită cu improvizația și docilă la condusul de sus. În același timp, trebuie să spunem că Raed Arafat nu vede nimic bun în structurile private de sănătate, pe care le acuză acum de sifonarea banului public din fondurile aflate la dispoziția CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate). Iată ce spune ministrul-adjunct:

„Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice. Din finanțarea alocată prin fondul asigurărilor sociale de sănătate spitalelor dintr-un județ, între 6 și 17% merg către spitalele private. Aceste unități ar trebui finanțate prin asigurări private sau complementare și nu din fondul asigurărilor sociale de sănătate.”

imagesCAOH128T

Nici Nicolăescu nu se dă îndărăt de la afirmarea concepțiilor socialiste în privința finanțării serviciilor de sănătate:

„Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă – sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat.”

Mai clar nici că se putea, lecții despre capitalism cu ideile stângii, asta face ministrul! Cuplul Nicolăescu-Arafat repetă ceea ce a spus Marx cu mai bine de o sută cinzeci de ani în urmă, aceea că proprietatea e un furt și că trăiește și se dezvoltă prin furt. Concepțiile comunist-socialiste ale celor doi sunt generale în USL, grupare politică cu istorie și caracter stângist. Furtul și traficul de influență se combat prin măsuri punctuale, în spiritul și litera legii, nu prin desființare și prin incriminare generalizată, dar acest lucru nu îi atinge pe cei care sunt cuprinși de febra roșie și de spaime capitaliste.

CriticSpanacul lui Rogozen exultă, Costi face apecieri pozitive la adresa lui Arafat, are și de ce, o altă revoluție comunistă are loc de la centru, din condeiul de ministru. În loc să se ocupe de administrația spitalelor publice și să acționeze pentru lărgirea bazei de impozitare prin includerea la contributori a tuturor pensionarilor, cuplul Arafat-Nicolăescu pune banii CNAS la dispoziția unui sistem ce s-a dovedit a fi insuficient, leneș și limitat.

Asaltul USL-aș socialist asupra sistemului de sănătate nu se oprește însă aici. După scoaterea finanțării serviciilor medicale pentru operatorii privați, cuplul Nicolăescu-Arafat își dorește ca în curând spitalele de urgență să treacă din administrarea municipalităților în directă subordonare față de Ministerul Sănătății.

În acest fel frica lui Arafat că statul își pierde din pârghiile de administrare nu va mai avea obiect. Nu este însă nevoie să mai așteptăm să treacă ani pentru a se dovedi că măsurile de acum sunt cârpeli fără viziune și că vom fi din nou robii cozilor și a listelor unde, – nu-i așa? – există priorități. Nu spun că sistemul privat este perfect și fără pată, el s-a născut cu greu în România și este viciat de conjunctură și de influențe socio-culturale, dar limitându-l și incriminându-l se face o mare greșeală care ne va costă scump, iar Moartea Domnului Lăzărescu va fi urmată de alte nenumărate episoade de același fel. La fel ca și personajul din film, românul nu va avea de ales, primind asistență medicală nu cum vrea și unde cere, ci unde, când și cum a hotărât sa-i dea cuplul Arafat-Nicolăescu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

8 comentarii

  1. Vlad M.
    15 ianuarie 2013

    Francesco, uite cat au inteles liberalii:

    Ministrul Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu este de câteva zile în centrul atenţiei publice datorită planurilor sale măreţe de a resuscita Sănătatea. Una dintre principalele sale intenţii este aceea de a sista orice formă de colaborare între CNAS şi spitalele private. Principial vorbind, ideea în sine nu este neapărat rea şi pare una de dreapta întrucât se încadrează în teoria statului minimal.

    […]

    Aici apare problema cea mare. Măsura propusă de Nicolăescu i-ar obliga practic pe foarte mulţi cetăţeni să folosească spitalele private. Şi iată cum o măsură aparent de dreapta devine una de-a dreptul socialistă.

    Tine cont ca ignorantul asta este Dan Patrascu Baba.

    Dan Pătraşcu-Baba este licenţiat în filosofie şi teologie, amândouă facultăţi fiind absolvite la Roma. A colaborat cu diferite reviste de profil şi publicaţii culturale precum Vatra şi Cultura Creştină. Traducător de cărţi în domeniul filosofiei şi al teologiei. Locuieşte în Timişoara şi pe lânga interesul pentru cultură şi politică este antreprenor în domeniul comerţului online şi al relaţiilor publice.

    ????

  2. Daniel Francesco
    15 ianuarie 2013

    Cornelia Gafiu i-a scris ministrului Nicolaescu:

    5300 de RON este suma pe care am platit-o astazi pentru asigurarile de sanatate. Acopera, e drept, 2 ani plus cateva luni din 2008 cand, desi nu eram in tara si nu aveam venituri impozabile, se pare ca trebuia sa platesc. E mult, e putin?

    Mie mi se pare enorm fata de ceea ce primesc de acesti bani. Adica fix nimic. Sau, nu. Primesc dreptul de a intra intr-un spital de stat pentru ca, o data intrata, buzunarele incep sa ti se goleasca cu repeziciune. Din experienta mea recenta – pe care o regret si pentru care mi-am facut milioane de procese de constiinta – o nastere intr-o maternitate de stat te duce undeva la 2800, 3000 de ron.

    Nimeni nu cere explicit, insa toti asteapta si in niciun caz nu refuza. De la doctori, moasa, anestezist si pana la asistente, infirmiere, brancardieri si chiar portar, toti iti sugereaza ca ar trebui sa nu le ignori buzunarele larg deschise.

    Restul aici:
    http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14008851-mama-care-nascut-intr-spital-stat-scrie-ministrului-eugen-nicolaescu.htm

  3. ioana h
    15 ianuarie 2013

    Istoria se repeta in varii forme. Ce e ingrijorator, e ca se repeta la intervale prea scurte. Pentru ca suntem amnezici. Si suntem amnezici pentru ca nu intelegem semnificatia evenimentelor. Ce nu pricepi, uiti usor. Si nu pricepem semficatia diferitelor comportamente si evenimente, pentru ca n-avem principii – din alea simple, clare, care sa ne ajute sa distingem intre bine si rau – si pentru ca nu ne folosim mintea destul si nu mai gandim cu capul nostru, logic, simplu, coerent.
    La principii trbuie lucrat la capul oamenilor, mai mult decat la detalii si persoane. Fara principii, detaliile ii obosesc, si persoanele ii manipuleaza cu talent ( more or less). Cu principii bine infipte in cap, oamenii pot discerne singuri.
    In principiu, cu sistemul national de sanatate, lucrurile stau la fel ( poate un pic mai rau) ca anul trecut. Because…oamenii obisnuiti n-au inteles ( ca nu li s-a prea explicat) principiul. Care asta e:
    http://www.blogary.ro/editorial/inainte-spre-trecut/

  4. Vova
    15 ianuarie 2013

    Lobby pe fata pentru spitalele private patronate oare de cine ? ;))))

  5. Daniel Francesco
    15 ianuarie 2013

    M-ai prins Vova, esti tare!

  6. Bogdan Calehari
    15 ianuarie 2013

    @4″ …patronate oare de cine ?” Patronate de dusmanii poporului!

  7. Daniel Francesco
    15 ianuarie 2013

    Astazi s-a prezentat in sedinta guvernului o informare a Ministerului Sanatatii in care se spun urmatoarele:

    “Finanţând din FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) spitalele private, se reduc şansele celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate. În România, 80% dintre cetăţeni au venituri mici, care nu le permit să apeleze la servicii medicale private, iar doar 20% au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private. Ministerul Sănătăţii trebuie să implementeze măsuri care să poată să răspundă la întrebarea: Pentru cine trebuie să finanţăm servicii medicale de calitate, pentru cei 20% care pot apela la asistenţa medicală spitalicească cu plată sau pentru cei care trebuie susţinuţi financiar pentru că, fără acest ajutor, sunt condamnaţi la moarte?”,

    http://www.mediafax.ro/social/raport-ministerul-sanatatii-doar-20-dintre-romani-au-veniturile-necesare-pentru-a-folosi-serviciile-medicale-private-10476781
    Acesta este tonul bolsevic in care este abordata problema de catre ministrul Nicolaescu si adjunctul sau Raed Arafat. Dupa cum se poate vedea, cei doi introduc sintagma “finantare din FNUASS a spitalelor private” cand de fapt este vorba despre plata unor servicii catre populatie facute de catre unitatile spitalicesti private. Stilul halucinant-latrator-antena3 ca vezi doamne ar fi condamnati unii la moarte dovedeste ca aceasta putere USL-asa este decisa sa isi duca la indeplinire visul sau de a demoniza si demola orice initiativa privata in domeniul ingrijirii sanatatii.

    Mutenia si paralizia “marilor” conducatori ai opozitiei Vasile Blaga, Mihai-Razvan Ungureanu, Adrian Papahagi etc in privinta acestei probleme extrem de importante imi intareste convingerea ca respectivii reprezinta pariuri ratate ale dreptei romanesti.

  8. Marius
    15 ianuarie 2013

    Buna ziua tuturor.
    Daca-mi permiteti, as dori sa spun cateva cuvinte. Sunt direct implicat in problematica: sunt medic, iar sotia este medic primar medicina de urgenta, intr-un spital public.
    Imi exprim totalul dezacord cu onor pamfletarul ministru al sanatatii. Este dincolo de orice banuiala, omul n-are habar nici de medicina, nici de management. In schimb Arafat stie ce spune, dincolo de nefericita asociere cu USL.
    In primul rand cifrele sunt seci: 3 milioane de la privat trebuie sa tina in spate 18 milioane, sau cati om mai fi. USL-ul, in ipocrizia lui, arata “prostimii” ca va lua de la “bogati” (spitalele private) si va da la “saraci” (spitalele publice).
    Din pacate, Arafat are dreptate cand spune ca pacientii cu afectiuni grave ajung in cele din urma tot la stat. Cunosc mii de cazuri in care spitalele private au preferat sa nu se complice, trimitand bolnavii cu “risc” inapoi la spitalul de stat.
    Spitalul privat in Romania este excelent numai in 3 situatii:
    – analize efectuate rapid, 24/24 (am apelat personal !)
    – consultatie la ora “X”, la specialistul “Y”, fara a sta la coada (am apelat personal !)
    – interventii chirurgicale de mica amploare, la care riscul pre-, intra- si post-operator sa fie cat mai redus
    Altfel spus, privatul are interesul ca rata de succes raportata sa tinda spre 100%.
    Ati auzit de vreun pacient decedat intr-un spital privat ? Nu, pentru ca nu-si permit acest “lux”. Cum se ingroasa gluma, cheama ambulanta (de stat, in cele mai multe cazuri !) si repede cu pacientul la un spital public.
    Nu neg importanta covarsitoare a celor 3 situatii descrise mai sus pe care doar privatul le poate oferi. Dar mi-ar placea ca un spital privat sa-si aume raspunderea pentru un caz complicat, de la inceput pana la sfarsit.
    Zeci de alti domni Lazarescu vor muri in continuare la stat, dar o parte din ei vor ajunge acolo trimisi de privat…
    Solutii nu ma pricep sa propun. Singura chestie care este fara dubiu e ca ce vrea Nicolaescu este o tampenie. Nu asa se rezolva problemele din sectorul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian