Dreapta, stânga și moderația

  15

  Dacă aș da pe stradă peste vreunul dintre politicienii noștri așa-numiți de „dreapta”, i-aș pune următoarea întrebare: „Vrei dumneata să distrugi stânga, s-o distrugi politic, social, cultural, astfel încât ea să nu se mai ridice vreodată în picioare, și însuși faptul de a fi stângist să devină o rușine pe care nimeni să nu îndrăznească să o mărturisească în public?”

  Sunt sigur că răspunsul nefericitului va fi „Nu” și va fi, probabil, însoțit de grimasele obișnuite de pretins dezgust cu care băieții buni de dreapta se distanțează de orice fel de „extremism”.

  Ei bine, faptul este că ceea ce dreapta nu vrea să facă stângii este ceea ce stânga deja i-a făcut dreptei.

  La urma urmei, nevoia de a-și etala moderația o simte numai acela care se rușinează de propria sa opinie într-atât încât recunoaște, cu capul în jos și cu umilință, că ea are o oarecare valoare numai când este utilizată în doze moderate. În doze moderate, fiule, până și stricnina are o valoare. Doar că ceea ce este fără îndoială bun, cum ar fi inteligența, frumusețea, sfințenia sau de sănătatea, valorează cu atât mai mult cu cât este mai mare doza. Stânga a reușit să-i convingă chiar și pe oamenii de dreapta că nicio doză de stângism nu este excesivă, așa încât dl. Luis Inacio Lula, vânzându-și o imagine de moderat, nu se jena să prezideze Forumul de la Sao Paulo de mânuță cu un notoriu extremist, asasin și traficant de droguri, dl. Manuel Marulanda (șef al grupării narco-teroriste FARC, din Columbia n.t.), și cu atât mai puțin s-a sfiit vreodată să-i fie partener d-lui Fidel Castro, care este extremismul de stânga întrupat.

  Deja bărbații „dreptei” – spun „bărbați” cum grano salis („nu chiar în serios”, n.t.)- ar prefera să moară, mai curând decât să fie văzuți alături de cineva care le pare a fi mai de dreapta decât ei.

  Diário do Comércio, 8 ianuarie 2013

  (traducere de Anca Cernea)

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  15 COMENTARII

  1. Sa nu cadem in „extremisme„, nu? 🙂

   Extremismul in apararea libertatii nu e viciu. Moderatia in infaptuirea justitiei nu e o virtute (Goldwater 1964). Cand e vorba despre dreptul la proprietate, la viata, libertate si cautarea fericirii, NU MAI E LOC DE NICI UN COMPROMIS.

  2. Valery Giscard d’Estaing – politician de „dreapta” – isi etala, si el, moderatia spunand despre macelarul comunist MAO( la moartea acestuia) ca a fost „Farul gandirii umane”! Ar fi preferat sa moara decat sa spuna, despre alt macelar, Hitler, aceleasi cuvinte.

  3. Prin anii ’50, in plin avant al luptei pecere impotriva misticismului, un tigan ajuns instructor de partid intr-un sat, pentru a-i determina pe cat mai multi sateni, mai ales pe cei tineri sa nu sarbatoreasca Pastile, organiza in acea zi un concurs de porumbei. Intr-un an, unui hatru din sat i-a venit ideea sa antreneze o cioara pentru a o baga in concurs. A daramat usor opozitia tovului : ” Nu e si ea pasare, tovarase ? Si ce daca-i neagra ? Ce-i discriminarea asta, ce suntem in USA ?”
   In timpul caoncursului, cand era in frunte porumbita alba a tovului, care castiga intotdeauna, cand i-o lua inainte cioara.
   Iar tovul le incuraja astfel: „Aide porumbita mea, … , ai si dumneata !”

  4. Dreapta ?!
   Care dreapta?
   E vreunu dintre voi ptr Patrie, Onoare , Drapel ? Ptr Neam, tara si Sange?! Unu care sa nu fi fentat serviciul militar ? Unu care sa zica ca Datoria este temeiul libertatii ?!?

  5. VladM – da tu ce cauti pe criticatac ?!
   Poate chiar tu ai fost ala care a indicat un subect pe aici …Insa ramane : crezi in Patrie, Onoare si Drapel? In datoria ta fata de Neam, Tara si Sange?! Ai facut armata ? Esti dispus sa mori ptr eternitatea neamului tau ?! Daca nu inseamna ca esti oprice latceva da nu de dreapta.

  6. Bizonule, eu am făcut armata, dacă de asta e vorba.
   În plus, aş spune că am o oarece idee cum e cu Patria Onoarea Drapelul. Dacă tu zici că ideea ta despre aceste lucruri e mai clară decât a mea, mă rog, poţi să zici ce vrei, dar nu ştiu cum vei face să o dovedeşti aici. Pt că asta nu e doar chestie de vorbe, şi nu e uşor de măsurat până nu vine încercarea. (La vorbe sforăitoare sunt buni stângiştii, noi aici enunţăm principii, nu ne dăm mari).
   Dar altceva vreau să te rog, explică-ne tu cum e cu sângele şi ce are dreapta cu asta. Fă-o cu argumente, logic şi cuviincios, ca să nu fim nevoiţi să te dăm afară.
   Fă-o amintindu-ţi, printre altele, că nazismul şi diferitele fascisme, care aveau drept criteriu rasa, gena, etc, sunt variante de socialism, adică de stângism, de cel mai revoluţionar soi posibil, inspirate din acelaşi darwinism, care a zămislit şi comunismul.

   PS Şi vezi că te-ai luat cu sângele şi ai uitat ceva criterii importante în definirea dreptei.

  7. Lasa, il dau eu afara de pe acum. E un criticatacator nitel sarit. N-are sens, sa abereze linistit pe prispa lui Ernu, impreuna cu vanatorul de khazari Diocletian si alti ratati.

  8. Trebuia sa-l mai lasati, era amuzant.

   Ghita, doar cand esti PROPRIETAR iti vine sa iesi cu o pusca si sa-ti aperi familia de hoti. Atunci da, poti sa-ti dai viata. Pentru neam..

   Daca vrei, evident..

  9. Anca Cernea Incearca sa nu mai faci faci asemanari intre stanga si dreapta in comentarii de doua randuri cu idei imprumutate. „Fă-o amintindu-ţi, printre altele, că nazismul şi diferitele fascisme, care aveau drept criteriu rasa, gena, etc, sunt variante de socialism, adică de stângism, de cel mai revoluţionar soi posibil, inspirate din acelaşi darwinism, care a zămislit şi comunismul. ” Comunismul nu a fost zamislit de darwinism , n-are-a face nici cu rasa nici cu gena si cu atat mai putin cu nazismul. Ca unul sau altul au purtat numele de socialism n-are nimic a face, cum „liberalii” n-au nimic a face cu partidul liberal adevarat desi se numesc…. Una din tacticile de manipulare de stanga este sa starnesti confuzie printre persoanele care n-au cunostinte suficiente ca sa-si puna informatiile in ordine. Cand comunistii aseamana stanga cu dreapta si invers, n-o fac sa incrimineze stanga ci sa niveleze opiniile sa distraga atentia si sa dea senzatia ca se face dreptate. Diferenta consta in faptul ca nazismul a fost condamnat intr-un lung proces in care s-au dat sentinte capitale, in timp ce comunismul este , scuzat, victimizat, si pastrat „in functie”. Intr-un caz s-a subliniat si se subliniaza la infinit ca nazistii au facut un genocid , in celalalt caz (al comunismului) exista numai victime dar genocidul la scara mondiala nu se stie cine l-a facut…

  10. @14 Ei, uite, ca sa agit un pic mai mult in balta si sa fac si eu o asemanare „de doua randuri si cu idei imprumutate”, gasesc ca Anca Cernea are dreptate. Bazele teoretice ale marxismului au fost puse intr-o epoca in care abordarea mecanicista a mai tot ce erau stiinte ale naturii fizice si umane predomina. Ma gandesc aici la principiul ca „progresul” apare prin confruntarea dintre entitati contrarii cu rezultatul aparitiei unei sinteze de calitate superioara. Intr-un fel, vestita dialectica, enuntata la origine de Hegel. Asta i-a dat lui Darwin selectia naturala, lui Marx lupta de clasa, iar lui Freud confruntarea dintre principiul placerii si principiul realitatii, Ego si Id, mai tarziu dintre Eros si Thanatos.
   Sa luam acum o zeama – baza de materialism si gregaritate economica la care se adauga o lingurita suplimentara de Darwin si vreo doua-trei polonice de Marx si obtinem comunism. Daca se condimenteaza cu ceva Freud, dupa gust, dai in Scoala de la Frankfurt, Herbert Marcuse etc.
   Aceasi zeama-baza, cu mai putin marxism dar cu mult darwinism, „neam, tara si sange” (@4), te duce binisor inspre fascism. „Patria, onoarea si drapelul” merg la fel de bine in ambele ciorbe.
   Ambele amestecuri au mare valoare nutritionala pentru bizoni (bourii nationali): le stimuleaza libidoul de grup si le fac tropaitul mai adanc. Ii si vad cum gonesc thanatic pe campiile isoriei inspre progres.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here