Pentru prietenii români

Vă adresez aceste cuvinte de solidaritate şi de sprijin. Cred că exprim atitudinea polonezilor, care își dau seama destul de bine de situaţia internaţională şi ştiu ce se întâmplă astăzi în ţara voastră.

Încercarea oligarhiei de sorginte comunistă de a-l răsturna pe preşedintele ales în mod legal este clară pentru oricine înţelege câtuși de puțin realitatea politică. Este un atac asupra democraţiei şi independenței națiunii române, executat de aceia care nu-și ascund fascinația pentru Vladimir Putin.

Preşedintele Traian Băsescu s-a străduit cu succes să-și ancoreze ţara în lumea occidentală, a încercat să restabilească în ea principiile elementare ale justiţiei şi să condamne trecutul comunist mincinos și criminal. Acest lucru a dus la declanșarea unei campanii de ură împotriva lui, la fel ca aceea pe care ne-o amintim, în Polonia, în privința Preşedintelui Lech Kaczynski, de pioasă amintire. Ceea ce vedem astăzi este o tentativă de restaurare a „sistemului Iliescu”, un sistem oligarhic, mincinos și corupt, care a tras foloase pe seama țării, iar democraţia a redus-o la aparențe nesemnificative.

Am înțeles că, împotrivindu-se acțiunilor ilegale ale taberei guvernamentale, preşedintele a apelat la boicotarea referendumului. Aceasta nu elimină orice posibilitate de manipulare din partea autorităţilor. Se pare că oligarhia, care dispune de mari resurse, și este sigură de sine, va încerca să facă tot ce-i stă în putere pentru a scăpa de preşedintele, care a devenit reprezentantul României independente. Noi, în Polonia, credem totuși că în cele din urmă el va ieși învingător, iar românii vor reuși să-și apere democraţia şi suveranitatea. Acest lucru este important pentru noi, nu numai din pricina simpatiei pe care nu putem să nu o simțim la vederea unor oameni care luptă pentru aceleași idei ca și noi. Este, de asemenea, și un sentiment al comunității de destin care leagă popoarele din Europa Centrală şi de Est. Suntem conştienţi de faptul că depindem unii de alții, şi că împreună ne vom putea atinge țelurile mai repede.

The following two tabs change content below.
Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein e un intelectual polonez reprezentativ, jurnalist și publicist conservator, provenit din rândurile Solidarității și fost președinte al Televiziunii Poloneze, un susținător curajos al lustrației. A studiat filologia polonă la Universitatea Jagielona din Cracovia. Și-a început activitatea în opoziția anticomunistă în timpul studenției, în 1977, a fost unul dintre fondatorii SKS – Comitetul Studențesc al Solidarității – prima formă de opoziție structurată din Cracovia. În septembrie 2006, Wildstein a fost decorat cu Crucea de Ofiţer al Ordinului Renașterii Poloneze, pentru activitatea din opoziția anticomunistă de către preşedintele Lech Kaczynski.

6 gânduri despre “Pentru prietenii români

 1. Traian Băsescu a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Poloniei în amintirea lui Lech Kaczynski

  Președintele Traian Băsescu la ambasada Poloniei, după moartea lui Lech Kaczynski

 2. „”Salutări din București

  Îi transmitem întreaga noastră recunoștință dl-ui Victor Ponta, în special pentru felicitările primite de Ziua noastră națională.

  După cum am informat, dl Victor Ponta ne-a vizitat pe data de 14 iunie, iar pentru noi aceasta a fost o posibilitate importantă de a schimba câteva idei foarte utile. Dl Victor ne-a transmis că întâlnirea cu d-nii M. Kondiakov și V. Komardin a fost foarte productivă și a mulțumit pentru această întâlnire.
  De asemenea, ne-a încredințat că din luna iulie va incepe un proces de „purificare”, cum a fost stabilit, și dânsul, ca și altă dată, contează pe ajutorul nostru. Și că, din momentul începerii „curățeniei” totale, investițiile noastre locale vor fi valorificate. Din motive lesne de înțeles, vom intra din nou în legătură abia după 1 august. Cu respect, Evgheni”, se arată în mesajul respectiv.

  Evgheni Egorov este ministru consilier în Ambasada Rusiei de la București.”

  http://copaculdinpadure.wordpr.....din-iulii/

 3. Da, romanii lupta din nou cu aceleasi forte malefice cu care au luptat si lupta si vor lupta mereu si polonezii! Mai sunt romani care nu au uitat de Katyn! Mai sunt romani care simt rasuflarea ursului aproape de caminul lor! Poate ca impreuna, cu totii, vom scapa de el mai usor!

 4. Multumim pentru imbarbatare si suport. Sper ca lucrurile sa se clarifice in bine in Romania.

  Sper sa se cerceteze temeinic si dezastrul cutremurator ce a bintuit conducerea de dreapta de acolo. Din pacate nu-i mai poate ajuta Preşedintelui Lech Kaczynski si demnatarilor, dar adevarul e important oricum, pentru memoria lor, dar si pentru generatiile din viitor.

 5. @4 macar de-ar fi ele asa de malefice, fortele, dart uite ca, de prin 2000 incoace, maleficii au nesimtirea sa vina la tv si sa isi anunte programul loviturii de stat, ca si cum ar fi o emisiune cu tzatze. Incat eu am o banuiala cu parfum de credibilitate ca au, baietii, niste cartite adanc infiltrate in tabara noastra, poate chiar dl Blaga. Poftim c-am spus si pe cine banuiesc, cu nume. Sigur, poate ca nu e momentul acum, dar poate ca ar fi momentul, imediat dupa referendum, chit ca pierdem sau castigam. Ca totusi Blaga e adanc implicat si in campania asta, implicit si in strategia ei. Stiind ca Basescu nu e nicidecum genul naiv, si ca strategia de „merg la referendum-ba stai ca nu mai merg” a indus in eroare totusi pe multi (cunosc cativa), sunt aproape convins ca, acolo sus, o cartita il abureste intens. Argument:
  http://www.b1.ro/stiri/politic.....34146.html
  Nici o secunda nu zice „ia stai, dle Ponta, nu cumva e putintel ilegal, sa faci campanie chiar in ziua referendumului„? Cam prea politicos, mi se pare mie, dl Blaga, dat fiind „momentul de timp” in care vorbeste.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.