Cu desenele enigmatice ale lui Devis Grebu m-am întîlnit pentru prima oară la începutul anilor 2000 și mi-au devenit familiare prin revista “Idei în Dialog”, lansată de Horia Roman Patapievici în 2004. Îmi este greu sa scriu acest text despre un om pe care îl admir, deci voi fi foarte scurt.

În ultimii doi ani, prin interacțiunile sporadice de pe facebook cu dl Devis Grebu, am observat, spre suprinderea mea, că îi împărtășesc mai multe puncte de vedere decît aș fi crezut. Asta e perioada în care am aflat că, de fapt, Devis Grebu este un artist plastic mai apreciat în străinătate decât în România (cum de prea multe ori e cazul cu românii valoroși), cu expoziții în SUA, Germania, Elveția, China, Spania, Franța, Israel, Romania, Italia, Belgia Japonia și Iran; cu lucrări publicate în The New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, Time Magazine, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz, etc. Devis Grebu a predat în Columbia University, Parson’s School of Design (New York), The National Design and Technology Institute (Holon, Israel), Facultatea de Arhitectură (București).

Puteți afla mai multe informații în revista franceză, Levure littéraire (http://levurelitteraire.com/devis-grebu/), sau de pe situl personal, http://www.devisgrebu.com/en/

Inițial am ales ca titlu “Lumea vazuta de Devis Grebu”, dar am realizat că desenele alese de mine reprezintă doar o mică parte din universul artistului plastic și a apărut nevoia acelui “Din”. Creativitatea pictorului se manifestă nu doar în domeniul graficii “comerciale”, ca ilustrator/editorialist (exemplele de mai jos), sau ca Director Artistic în presă și Edituri, există și o latură mult mai personală. Despre ea, în cadrul vernisajului “Une philosophie visuelle de la vie”, ce va avea loc pe 24 mai în La Mairie du 7e arrondissement, la Paris. Vom reveni cu detalii despre expoziție.

Fără alte cuvinte, voi încheia reproducînd cîteva dintre lucrările “comerciale” cu care am rezonat cel mai mult, unele dintre cele mai “incorecte politic” desene ale dlui Devis Grebu, ordonate oarecum tematic.

(imagini publicate prin amabilitatea autorului)

Mult mai multe desene pe http://www.devisgrebu.com

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here