ILD https://inliniedreapta.net conservatori români - știri, politică, societate, cultură Fri, 22 Apr 2022 17:44:10 +0000 ro-RO hourly 1 Rusia respinge armitițiul de Paște pentru evacuarea civililor din Mariupol: Al șaptelea protest în fața Ambasadei Rusiei https://inliniedreapta.net/stire/rusia-respinge-armititiul-de-paste-pentru-evacuarea-civililor-din-mariupol-al-saptelea-protest-in-fata-ambasadei-rusiei/ https://inliniedreapta.net/stire/rusia-respinge-armititiul-de-paste-pentru-evacuarea-civililor-din-mariupol-al-saptelea-protest-in-fata-ambasadei-rusiei/#respond Fri, 22 Apr 2022 17:29:06 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=stire&p=200047

Asociația 21 Decembrie 1989 anunță al șaptelea protest în fața Ambasadei Rusiei, sâmbăta 23 aprilie 2022, începând ora 18.00, împotriva genocidului săvârșit de armata rusă și mercenarii acesteia în Ucraina. Cererile adresate Rusiei de încetare a focului pe perioada sărbătorilor Pascale au fost refuzate de Kremlin, iar civilii vor continua să fie, și în aceste zile de sărbătoare pentru creștini, victimele cruzimii invadatorilor ruși.  

Protestul este sprijinit de Fundația Ioan Bărbuș

Ieri, 21 aprilie, mitropolitul Onufrie al Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova a cerut  Rusiei o încetare a focului în zilele dintre Vinerea Mare și Învierea lui Hristos pentru a organiza o procesiune de rugăciune la Mariupol și Azovstal și pentru a evacua civilii și soldații răniți.

Textul cererii Mitropolitului Onufrie:

"Sunt profund întristat de ceea ce se întâmplă zilele acestea în orașul Mariupol. Sentimentul de durere în inimă ne îndeamnă în ajunul principalei sărbători creștine - Învierea lui Hristos - să acordăm atenție nevoii de mântuire a celor care, rămânând în îndelung suferindul Mariupol, s-au trezit într-o catastrofă umanitară. Chiar și astăzi există un număr mare de civili rămân în oraș, inclusiv mulți copii și bătrâni. Militarii răniți au nevoie de îngrijiri medicale urgente. Trupurile morților trebuie să fie predate familiilor lor pentru înmormântare corectă. 

În acest sens, Biserica Ortodoxă Ucraineană, cu ajutorul episcopiei, clerului, călugărilor și credincioșilor, este pregătită să organizeze o procesiune de rugăciune de la Orikhiv, regiunea Zaporizhia, până la uzina Azovstal din Mariupol, pentru a acorda asistență de urgență și pentru a evacua civilii. Marșul poate de asemenea, să scoată soldați răniți și să ia trupurile morților. 

Facem un apel către toți cei de care depinde și cerem în perioada de la Vinerea Mare (22 aprilie 2022) până la Învierea lui Hristos (24 aprilie 2022) în orașul Mariupol și împrejurimile acestuia să ofere încetarea focului și să asigure un coridor umanitar pentru a procesiunea de rugăciune să poată avea loc."

Cererea mitropolitului a fost ignorată de Kremlin.

Ucraina este înecată în sânge la ordinul criminalului de război Vladimir Putin, batalioane de criminali ruși și mercenari cazaci continuă să aducă iadul împotriva ucrainenilor, cei combatanți, dar mai ales împotriva civililor neajutorați.

La protestul de mâine, 23 aprilie, sunt așteptați atât cetățeni români, cât și ucraineni care s-au refugiat în România în fuga lor din calea răbzoiului barbar pornit în urmă cu două luni de Rusia împotriva Ucrainei.

Veniți să susținem cauză dreaptă și să apărăm demnitatea vecinilor noștri din Ucraina.
Mulțumim personalităților și organizațiilor care au sprijinit, participat și sunt alături de noi în continuare: Asociația Forumul Civic Românesc, Fundația Ioan Bărbuș, Federaţia „Inițiativa Timișoara”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și RePatriot.

Vă aşteptăm!
Glorie Ucrainei! Слава Україні!
Glorie României! Слава Румунії!

Protestele precedente organizate la Ambasada Rusiei de Asociația 21 Decembrie 1989 au avut lor pe 5 martie, 20 martie, 27 martie, 3 aprilie, 9 aprilie și 16 aprilie. Pentru imagini și relatări, puteți consulta acest link.

Mai jos, puteți vedea imagini de la protestul din 16 aprilie:

Puteți urmări filmă și de pe pagina de Facebook a Asociației 21 Decembrie 1989, aici și aici.

 

The post Rusia respinge armitițiul de Paște pentru evacuarea civililor din Mariupol: Al șaptelea protest în fața Ambasadei Rusiei appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/stire/rusia-respinge-armititiul-de-paste-pentru-evacuarea-civililor-din-mariupol-al-saptelea-protest-in-fata-ambasadei-rusiei/feed/ 0
Alecu Reniță, scrisoare de la Chișinău: Propaganda rusească se împrăştie ca o boală invizibilă în tot spaţiul românesc https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/alecu-renita-scrisoare-de-la-chisinau-propaganda-ruseasca-se-imprastie-ca-o-boala-invizibila-tot-spatiul-romanesc/ https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/alecu-renita-scrisoare-de-la-chisinau-propaganda-ruseasca-se-imprastie-ca-o-boala-invizibila-tot-spatiul-romanesc/#respond Thu, 21 Apr 2022 19:12:31 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=monitorul_neoficial&p=200035

Răspuns unei „savante” îndrăgostită de Putin

Ne îndemnaţi, din capitala Ţării, din Bucureşti, să-i lăsăm pe ruşi în pace şi să scriem despre ce se întâmplă în Palestina. La Chişinău cunoaştem foarte bine narativele şi tezele propagandei ruseşti: le simţim mirosul urât de la mare distanţă, fiindcă le auzim zilnic de peste 200 de ani, din mai 1812, când Rusia a rupt Moldova istorică în două, obligându-ne să declarăm în cor că ne-au „eliberat şi ne-au făcut oameni”.

Dacă v-aş descrie ce monstruozităţi se ascund în spatele „eliberării” ruseşti, o să vă ia groaza şi o să credeţi că vă aduc blestemul şi nenorocirea în casă. O mare parte din poporul român, aproape patru milioane de suflete din stânga Prutului, au cunoscut pe propria piele ce înseamnă „lucoarea de la Răsărit”, iar peste un milion au plătit cu viaţa lor experimentele Moscovei pe pământurile Basarabiei româneşti. Alte trei milioane s-au ales cu destinele mutilate, iar spaima, băgată până în măduva oaselor, i-a forţat să accepte rusificarea impusă.

Moldoivanii, ahtiaţi după Putin, fac parte din categoria mutanţilor, a victimelor otrăvite timp îndelungat, care îşi elogiază călăii şi nu pot fără ei. Însă nu despre soarta nedreaptă a basarabenilor doream să vă spun, nici despre Palestina, ci despre unii români din dreapta Prutului, care bat la poarta iadului şi se roagă ca Ivan Turbincă să-i ducă în paradisul rusesc.

Observ destul de des, îndeosebi pe reţelele de socializare şi mass-media, că propaganda rusească se împrăştie ca o boală invizibilă în tot spaţiul românesc. Din păcate, fără voia noastră, R.Moldova mai face parte din „ruskii mir” (lumea rusă), dar întreb -- românilor din dreapta Prutului li s-a făcut dor de ruşi, de „sovromuri”, de Stalin, Vâşinschi şi Putin? Să fi dispărut în câteva decenii memoria istorică şi simţul autoconservării în mentalul colectiv? Refrenul omniprezent după capitularea din 23 august 1944 – „Stalin şi poporul rus / Libertatea ne-au adus!” – nu se mai aude din gropile comune, în care zac elitele României interbelice?

[caption id="attachment_199881" align="alignnone" width="962"] Borodeanka, sat din Ucraina bombardat de ruși[/caption]

Fraţilor, din câte văd şi aud, pe unii începe să-i plictisească Europa, SUA şi NATO? Chiar nu zăriţi că dincolo de ele se află „ruskii mir”, Rusia sufletelor moarte arătată de Gogol; Rusia Marelui Inchizitor şi a Antihristului din profeţiile apocaliptice ale lui Dostoevski, Soloviov, Leontiev sau Rozanov; Rusia şovină, asupritoare şi barbară, denumită de idolul lor din mausoleu – „închisoarea popoarelor”; Rusia imperialistă, militaristă şi teroristă, cea care distruge pacea pe continent şi urzeşte să arunce în aer temeliile lumii libere? Nu vă mai amintiţi cum criminalul de război Putin îi oferea liliputanului de la Chişinău harta Moldovei Mari, dându-i dezlegare să submineze unitatea poporului român de pe ambele maluri ale Prutului? Nu Palestina se află între noi, stimată doamnă „savant”, ci o frontieră artificială trasă de Rusia prin sufletul poporului român şi prin trupul viu al României noastre. Dar, cu cât este mai întunecată şi incultă persoana, cu atât este mai putinistă în gândire şi mesaje.

Mă sperie faptul că anumite partide şi feţe bisericeşti din Ţară privesc cu multă speranţă spre Moscova, confundând credinţa ortodoxă cu antihriştii de la Kremlin şi politica imperială. E sminteală curată să se creadă că Europa este mai ateistă şi mai putredă în moravuri decât Rusia lui Putin, Lavrov, Şoigu şi Kiril.

Vă scriu, iar la 70 km de Chişinău, fiarele înarmate de la Tiraspol aşteaptă ordinul de la Kremlin să treacă Nistrul, să măcelărească băştinaşii. Probabil vă este indiferentă soarta Basarabiei, ca şi a întregii Românii. Alături, toată Ucraina e scăldată în sânge nevinovat. Sunt ucişi sute de copii, femei, bătrâni neputincioşi, sunt bombardate zilnic sate şi oraşe cu populaţie civilă, paşnică. Peste patru milioane de ucraineni au fugit de urgia războiului, declanşat de Rusia. Ei şi-au lăsat casele, baştina, ţara. 90% din cei refugiaţi sunt femei şi copii. Ştiu că adorându-l pe Putin, nu vă pasă de durerea altora, dar ajutaţi-mă să înţeleg: ruşilor nu le ajunge cât pământ au de la Marea Neagră până la Oceanul Pacific, până la Insulele Curile, furate de la japonezi?

[caption id="attachment_200039" align="alignnone" width="1000"] Soldați ruși în Transnistria[/caption]

Vă supără că publicăm documente despre crimele odioase ale Rusiei ţariste şi sovietice împotriva neamului românesc? Poate nu vă interesează, dar noi punem mare preţ pe limbă, istorie şi memorie, făcându-ne, în condiţii nefaste, datoria faţă de înaintaşi, bunici, părinţi şi neam. Chiar dacă îl idolatrizaţi pe Putin, ar fi bine să cunoaşteţi că în anii de ocupaţie, nu puţini basarabeni sfidau interdicţiile impuse de Moscova şi cu preţul libertăţii, îşi apărau limba, cultura şi identitatea românească. Oricât se supărau călăii roşii, organizând asasinate în masă, foamete şi deportări, basarabenii şi-au păstrat fiinţa naţională, neascunzându-şi iubirea faţă de România, pe care totdeauna am considerat-o Ţara noastră.

Ne sfătuiţi să uităm trecutul, să umblăm cu capul plecat, să nu aducem în spaţiul public atrocităţile comise de barbarii de la Răsărit. Vă rugăm, totuşi, dacă aveţi măcar puţin respect faţă de sacrificiile poporului român de pe ambele maluri ale Prutului, nu aruncaţi cuvinte nesăbuite peste istoria românilor, care e plină de răni sângerânde făcute de ruşi de la 1711 încoace. Până şi minunea lui Dumnezeu – România întreagă de la 1 decembrie 1918 – a fost sfârtecată şi dezmembrată de aceeaşi Rusie imperială la 28 iunie 1940.

Îmi închei răspunsul cu încrederea că o să faceţi cale întoarsă de pe drumul pierzaniei. Oamenii, care au respirat măcar o singură dată aerul libertăţii, când ajung în împărăţia lui Putin, îşi pierd iluziile şi se sufocă. De altfel, ca să ştiţi de la un basarabean, de nicăieri, din altă parte a lumii, nu se vede România atât de frumoasă şi de a noastră, ca din Siberia.

[caption id="attachment_200036" align="alignnone" width="675"] Foto: Prutul, frontiera artificială trasă de Rusia imperială prin trupul viu al României.[/caption]

Alecu Reniţă

SURSA   Profilul de Fb al autorului

The post Alecu Reniță, scrisoare de la Chișinău: Propaganda rusească se împrăştie ca o boală invizibilă în tot spaţiul românesc appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/alecu-renita-scrisoare-de-la-chisinau-propaganda-ruseasca-se-imprastie-ca-o-boala-invizibila-tot-spatiul-romanesc/feed/ 0
A treia rătăcire a Germaniei (Petre M. Iancu) https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/treia-ratacire-germaniei-petre-m-iancu/ https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/treia-ratacire-germaniei-petre-m-iancu/#respond Thu, 21 Apr 2022 18:29:44 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=monitorul_neoficial&p=200026

Germania, Rusia, Ucraina: cui îi bat clopotele în Donbass?

Marea ofensivă din Donbass a început. Iar timpul ar curge împotriva Ucrainei, aprecia miercuri un observator german, mirându-se de liniștea bizară afișată de cancelarul Scholz față cu trepidația secundelor care marchează rapida, accelerata, vibranta aprofundare a crizei ucrainene și scurgerea inexorabilă și nemiloasă a minutelor, a orelor și zilelor în orașele atacate de invadatorii ruși.

Ce e cu acest stoicism la vârful executivului berlinez? Liniște? Calm? Suveranitate? Sau mai degrabă o nouă desprindere de realități a social-democrației germane și a figurii ei de proră din cancelariatul federal? Încă una, după cele care, în timpul ultimelor două decenii, au marcat a treia rătăcire a Germaniei pe un ”Sonderweg”, drumul ei special, o aberație națională, pe care nemții s-au despărțit repetat de Vest și de civilizație în secolul al XX-lea și au căzut în barbarie.

Cea mai gravă cădere s-a consumat sub Hitler. După cel de-al Doilea Război Mondial, nemții și-au jurat să nu mai permită niciodată o astfel de prăbușire. Sub Adenauer, rațiunea de stat a Germaniei apusene a inclus decizia sacrosancată, consensuală, ca Republica Federală să nu se mai disocieze niciodată de paertenerii ei occidentali și, mai ales, de Statele Unite.

Rătăciri politice externe berlineze

Cât a avut capitala la Bonn, lucrurile au mers bine. Consensul a continuat să fie protejat. Germania a rămas alături de americani. Dar, de cum s-a mutat la Berlin și, mai ales, de cum s-a consolidat la putere cancelarul social-democrat Schröder, actualul lacheu de la Gazprom al lui Putin, au început să-i dea târcoale Germaniei vechiul hybris, aceleași vechi fumuri imperiale de mare putere frustrată de împărțeala nedreaptă nu atât la masa posesiunilor coloniale, cât la cea a influenței globale.

De atunci, Germania social-democrată, la care a aderat din 2011 și creștin-democrata Angela Merkel, cu tot cu miniștrii ei de externe de la SPD Steinmeier, (actualul președinte și fost șef al cancelariatului lui Gerhard Schröder și al serviciilor secrete), apoi Sigmar Gabriel și Heiko Maas n-a încetat să derapeze pe parchetul diplomatic, navigând sistematic din dezastru în dezastru.

Toți patru au contribuit mai mult decât oricine la crearea și consolidarea dependenței energetice a Germaniei și a Europei de Rusia, la minimalizarea constantă a pericolului rusesc, la subminarea eforturile de apărare adecvată a Germaniei și a Europei centrale și răsăritene și la consolidarea sentimentului de impunitate al tiranului. Deloc de mirare că relațiile lor excepționale cu Putin au pus umărul substanțial la stimularea pretențiilor neoimperialiste ale Kremlinului, la abandonarea și vulnerabilizarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei, la refuzul majorării bugetelor militare europene și la redivizarea Europei între țări amenințate de Rusia și cele care se iluzionau a fi la adăpost.

Un rol cheie în această progresivă abatere de la drumul rațiunii l-au jucat persistentele iluzii și erori ale politicii externe germane, centrate pe Ostpolitik și pe ideea social-democrată de ”Wandel durch Handel”, amăgirea liberalizării dictaturii totalitare comuniste, prin comerț și ”ungeri de osii” ale coruptei funcționărimi sovietice.

Ghidată de aceste erori, diplomația berlineză s-a smintit, a intrat în putrefacție, a făcut cangrenă. Deși predictibilă de mult și, în orice caz, din 2014, social-democrații au observat necrozarea rusofilei lor politici externe abia la 24 februarie 2022, odată cu a doua invazie rusă în Ucraina.

Moment în care, potrivit economistului suedez, Anders Åslund, un reputat expert în Rusia și Ucraina, întreaga diplomație germană ”a intrat în colaps”.

Greșeli în cascadă

Potrivit lui Åslund, scandaloasele greșeli comise de nemți și, mai ales, de social-democrați vizează nu doar politica lor militară, care a lăsat Bundeswehr în izmenele lui Mihalache, ori rușinea politicii lor energetice, agravată de hotărârea populistă a Angelei Merkel de a renunța la rectoare nucleare. Ci și toleranța manifestată de ea și de colegii ei din SPD față de agentul de influență al lui Putin care a precedat-o la cancelariat și, fapt intolerabil, n-a fost încă dat afară din partidul său, deși e tatăl revoltătoarelor gazoducte Nordstream 1 și 2, a căror validare, de către președintele SUA, Biden, a contribuit copios, în opinia întemeiată a lui Åslund, la atacul lui Putin asupra Ucrainei.

Părea ca acest curs catastrofal spre permanente noi naufragii securitare și politice să se fi întrerupt când, șocat de debutul războiului de agresiune provocat de Putin în Ucraina, cancelarul Scholz a anunțat o schimbare epocală în diplomația și politica militară a Germaniei.

Dar impresia bună făcută de acest discurs s-a evaporat de mult. În loc să-și cunune vorbele cu faptele, Scholz a început să dea din colț în colț. În inconturnabila sa ipocrizie, liderul executivului german se preface a ajuta Kievul. Ba chiar și-a sporit asistența financiară, sperând să iasă, politic, basma curată intern și extern, în condițiile în care, în fața crimelor și violurilor în masă ale invadatorilor ruși, îi refuză Ucrainei ajutorul necesar supraviețuirii, în speță armele mari, ofensive, ca tancurile, avioanele și artileria, în stare să-i împingă pe cotropitori înapoi. Ca și cum n-ar ști că Ucraina se apără și că orice înfrângere a ei ar fi catastrofală și pentru țările NATO.

Ezitările și persistența lui încăpățânată în eroare sunt cu atât mai inadmisibile, cu cât nu doar opoziția creștin-democrată, ci și partenerii coaliției sale socialist-ecologist-liberale îi explică de săptămâni că a adoptat o poziție intenabilă. Și de ce. Dar cancelarul, care a dat semne de megalomanie când a sugerat, nu de mult, că ar fi prevăzut, chipurile, toate evenimentele, inclusiv războiul din Rusia și Ucraina și s-ar fi pregătit temeinic și ireproșabil să le facă față, crede că știe mai bine decât toți. Și că se poate baza pe pacifismul și rusofilia, sau pe frica de război cu Rusia ale multora. În special ale unei prese în care domină copios progresismul și stângismul extremist de extracție marxist-leninistă, sau troțkistă și maoistă, controlată de aceeași 68-iști care i-au fost lui Scholz patrie politică și i-au mâncat Moscovei din palmă cuminți, decenii la rând.

[caption id="attachment_200030" align="alignnone" width="1000"] DER SPIEGEL: "Cancelarul german Olaf Scholz: Nemulțumirea se amplifică din cauza ezitării sale în livrările de arme către Ucraina". Foto: Andreas Chudowski / DER SPIEGEL[/caption]

În loc de firești îndreptări și compensări? Noi inadecvări

Or, mulți germani văd lucrurile cu totul altfel. Întrucât realizează că la Berlin s-a greșit rău, nu puțini cer compensarea vechilor metehne, lacune și inadvertențe printr-un ajutor consistent dat Kievului și înțeleg că șeful guvernului de la Berlin s-a angajat într-un joc cinic, total nedemn de o țară având pretenția de a conduce Europa. Scholz i-a promis Ucrainei, culmea, niște miliarde, cândva, în viitor, după ce Bundestagul le va aproba (sau nu), deși cancelarul știe bine că țara atacată ar avea nevoie de ele chiar acum, sub asalt, iar Germania i le-ar fi putut da pe loc, fără probleme, așa cum i-ar fi putut acorda instantaneu ajutor în sfera arsenalului ofensiv. Dacă ar fi vrut.

Nu mai puțin problematică e promisiunea germană avansată Ucrainei, potrivit căreia Berlinul îi va acorda ajutor militar pe termen mediu și lung. Or e limpede pentru oricine că supraviețuirea țării atacate se dispută chiar acum și îl face deci stringent pe loc, ca și pe termen scurt.

O atare duplicitară atitudine germană, agravată de sugestiile și pretențiile complet false, avansate demagogic și insolent de cancelar, potrivit cărora Germania ar fi în deplin consens cu partenerii ei, iar armata federală n-ar mai avea de unde da arme, constituie o simplă operațiune de aruncare de praf în ochii tuturor, favorizând clar, voluntar sau nu, Moscova și interesele lui Putin.

Nu întâmplător, Scholz e, în reacție, izolat în propriul său guvern și în propria sa coaliție. Și liberalii, și ecologiștii îi bat de săptămâni în șir obrazul. Și e de imaginat că liderul de la Berlin iscă nedumeriri și între partenerii și vecinii Germaniei. Cehia și Olanda au trimis ori mai trimit arme grele Rusiei. Iar Estonia îi acordase până mai ieri Ucrainei un ajutor militar de exact două sute de ori mai mare decât cel minim, simbolic, aproape nul, dat Kievului în materie de armament de către România.

Cauzele profunde ale rătăcirii germane

M-am întrebat și am fost adesea întrebat cum se explică obstinația unor țări de a refuza un ajutor militar real și concret? Frica de Rusia? Frica de al treilea război mondial? De un atac nuclear? De o intempestivă atragere în război? Nici pomeneală. Două luni de război și livrările de arme ofensive ale altora le-au devoalat acestor temeri caracterul irațional. Și-atunci?

Am atribuit o parte din incapacitatea Germaniei de a se adecva rapid greutății desprinderii de vechi reflexe, de o veche școală politică, de vechi deprinderi pacifiste, de interdependențe economice, de lașitate, de propriile năravuri, de extremism (de stânga, dar și de dreapta), de obișnuința de a considera Rusia invincibilă, precum și de alte neghiobii, prejudecăți și preversități.

Dar poate mai e ceva.

Poate că se manifestă încă, în anumite cancelarii, ranchiuna pe un om de stat de anvergură istorică, de felul lui Zelenski, nutrită de lideri incomparabili. Sunt șmecheri, abili politic, dar fie netrebnici, fie incompetenți, întrucât par să confunde prudența cu lașitatea și cred că le-ar merge să-i înșele la nesfârșit și pretutindeni pe toți ceilalți, așa cum dau semne să se amăgească și pe ei.

[caption id="attachment_200027" align="alignnone" width="1000"] Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (C) se plimbă în orașul Bucea, pe 4 aprilie 2022. (Ronaldo Schemidt/AFP)[/caption]

Întrucât însă poziția cancelarului contravine flagrant intereselor și valorilor germane și europene, ca și bunului simț, iar ucrainenii ar putea invalida iar socoteala de acasă a unora din liderii europeni care mizează și de această dată pe o rapidă victorie rusă în Donbass, ”timpul”, vorba lui Marin Preda, s-ar putea ”să nu mai aibă răbdare” nici cu Scholz, nici cu rusofilia berlineză sau europeană.

În acest caz, știut fiind că în acest război nu se joacă doar soarta regimului Putin, ci și a prietenilor săi, s-ar putea ca timpul să nu curgă defel împotriva Ucrainei. Expirați riscă să fie, în schimb, liderii europeni care mai fac greșeala de a conta iarăși, dimpreună cu Putin și ai lui, pe căderea ei. Căci lui și lor le bat clopotele în Donbass.

Patre M. Iancu

SURSA   Petre M. Iancu Blog

The post A treia rătăcire a Germaniei (Petre M. Iancu) appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/treia-ratacire-germaniei-petre-m-iancu/feed/ 0
Complicitatea Bisericii Ortodoxe Ruse la genocidul împotriva ucrainenilor https://inliniedreapta.net/complicitatea-bisericii-ortodoxe-ruse-la-genocidul-impotriva-ucrainenilor/ https://inliniedreapta.net/complicitatea-bisericii-ortodoxe-ruse-la-genocidul-impotriva-ucrainenilor/#respond Wed, 20 Apr 2022 18:27:14 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=stire&p=199859

De-a lungul secolelor, Biserica Ortodoxă Rusă a fost un promotor activ al ideologiei imperiale ruse. Situația nu este mai puțin gravă în prezent, când BORu este condusă de foștii KGB-iști. Reprezentanții Patriarhiei Ruse promovează ortodoxismul rus, belicos și șovin, care nu este același lucru cu creștinismul ortodox autentic. Din acest punct de vedere, ierarhii ruși sunt pe aceeași linie cu Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin.

Cunoaștem din istorie că este specific statului moscal să utilizeze religia, sau mai exact, propria interpretare a creștinismului pentru a-și justifica imperialismul. Ortodoxismul rus este ideologie de stat. În realitate, creștinismul promovează iubirea și pacea. Din punct de vedere teologic, numai războiul de apărare este acceptabil.

Susținerea războiului din Ucraina de către reprezentanții Bisericii Ruse este o formă de erezie, consideră mitropolitul georgian Iosif de Șemokmedi. Menționăm că în Rusia, doar 5% din populație frecventează regulat biserica.

Etnologul român Gheorghiță Ciocioi invocă următorul citat biblic ca argument împotriva anexării Basarabiei de către Rusia:

„Blestemat să fie cel care va muta hotarul aproapelui său!” (Deuteronom 27:17)

 

[caption id="attachment_200010" align="alignnone" width="550"] O biserică avariată în urma unui atac rusesc în orașul Makarov, regiunea Kiev, Ucraina, duminică, 10 aprilie 2022. (Foto de PETROS GIANNAKOURIS / AP)[/caption]

Patriarhia Moscovei susține fățiș invazia Ucrainei

„Din declarațiile mai multor ierarhi ruși rezultă limpede că regimul Putin are drept obiectiv ocuparea Ucrainei și incorporarea ei în Federația Rusă. Acest stat nu are dreptul de a fi independent, „neexistând o națiune ucraineană”. Ideologia oficială, exprimată tot mai vădit astăzi prin mass-media rusă și Patriarhia Moscovei, după constatările mai multor jurnaliști din Rusia și Ucraina, are în vedere restaurarea Uniunii Sovietice și introducerea represiunii pentru reeducarea dizidenților, inclusiv în lagăre și închisori. Acest regim ar trebui să fie o „alternativă” la democrațiile care s-au „compromis”. Biserica Rusă oferă o justificare teologică pentru scopul dat prin declararea statelor democratice drept imorale, Rusia fiind dată ca exemplu de stat cu o „înaltă moralitate”, fiind ortodoxă. Potrivit discursului oficial al Patriarhiei Moscovei, acesta este un război pentru „apărarea (răspândirea) Ortodoxiei” (cf. dveri.bg, interfax. ru, patriachia.ru etc.)”, scrie Gheorghiță Ciocioi într-o postare pe Facebook.

Gheorghiță Ciocioi este etnolog, publicist și traducător român, doctor în spațiul etnologic și religios românesc, balcanic și slav. Dl Ciocioi a publicat mai multe cărți, articole și traduceri (120 de titluri - din bulgară, medio-bulgară, rusă, franceză).

 

Pe 23 februarie, când Rusia a sărbătorit Ziua Armatei, Patriarhul Kiril (Gundiaev) al Bisericii Ortodoxe Ruse a spus că armata rusă „a ales calea cea bună”. (sursa: risu.ua)Prezentăm mai jos o parte din informațiile prezentate de Ciocioi.

Pe 9 martie, Patriarhul Kiril a susținut declarativ teza puterii de la Moscova potrivit căreia rușii și ucrainenii sunt unul și același popor. Mai mult, în legătură cu războiul din Ucraina, a afirmat într-o predică că „am intrat într-o luptă care nu are o semnificație fizică, ci metafizică.” „Iertarea fără dreptate înseamnă capitulare și slăbiciune”, a zis patriarhul rus.

„Apreciem contribuția dumneavoastră la viața politică a țării”, îi spunea pe 30 noiembrie 2021 patriarhul Kiril lui Jirinovski, cunoscut politician rus cu viziuni belicoase și extremiste, în timpul unei vizite a acestuia la reședința patriarhală din incinta Mănăstirii Sf. Daniel din Moscova. Vizita avea loc cu ocazia  aniversării implinirii  de Jirinovski a vârstei de 75 de ani scrie df.news.

În urmă cu un an, Jirinovski amenința că va scălda R. Moldova "într-o baie de sânge".

Kiril a participat la înmormântarea lui Vladimir Jirinovski împreună cu Putin.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, etnologul Gheorghiță Ciocioi a publicat pe pagina sa Facebook mai multe exemple de afirmații belicoase ale ierarhilor și clericilor ruși cu privire la războiul din Ucraina. Cu persmisiuena dumnealui, reproducem mai jos câteva dintre cele mai "neortodoxe" declarații.

În ciuda atitudinii belicoase, patriarhul Rusiei a susținut că „trebuie să ne rugăm, în primul rând, pentru păstrarea păcii pe pământ ucrainean, pentru păstrarea unității Bisericii noastre, pentru ca Biserica Ortodoxă să nu sufere nici un prejudiciu și, întâi de toate, pentru ca învățăturile false să nu întineze sfinţenia Bisericii. Rugăciunea noastră de astăzi este ca unitatea spirituală a pământului rus să fie păstrată”. În acest afirmații, Kiril sugerează că Ucraina este parte a „lumii ruse” și teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pe 10 aprilie, patriarhul a cerut rușilor să sprijine Kremlinul și să fie uniți în jurul autorităților în ce privește războiul, pentru a fi „respinși inamicii. Atât cei din afară, cât și cei din interior.”

[caption id="attachment_200045" align="alignnone" width="900"] Orașul Mariupol bombardat de armata rusă[/caption]

Gheorghiță Ciocioi aduce un argument biblic împotriva ereziei filetist-belicoase a patriarhiei de la Moscova: „Dumnezeu voia să cruțe Sodoma pentru 50 de credincioși. Ba s-a învoit chiar cu 40, 30, 20, ori 10 suflete. Patriarhul Kiril a îndreptățit „operațiunea specială“ în Ucraina, motivând că pe Nipru s-ar afla o mână de „păcătoși“. Punând pe drumuri milioane de creștini, rămași fără un acoperiș, loc de muncă, ori biserica lor parohială. Mai neîndurător decât Divinitatea, puțin spus!”

În legătură cu războiul din Ucraina, Gari Kasparov, mare maestru internațional la șah și unul dintre principalii opozanți ai lui Putin, a declarat că patriarhul Kiril „este și el un criminal de război și nici un ritual bisericesc nu-l absolvă de vreo răspundere, deoarece face parte din angrenaj (regimul lui Putin).” „Scurt: de pe vremea lui Stalin, Biserica Rusă face parte din KGB. Kiril Gundeaev trebuie să poarte și el responsabilitate directă, la fel ca liderii militari și propagandiști”, a mai zis Kasparov citat de dl. Gheorghiță Ciocioi.

Mitropolitul Tihon de Pskov, considerat duhovnicul lui Putin, a făcut la rândul său declarații pro-război, justificându-l cu un potențial atac al Ucrainei asupra Rusiei: „Dacă nu ar fi făcut-o acum, după un timp, ar fi avut loc un atac asupra Rusiei cu milioane de victime.” Îi numește pe ucraineni „schismatici ticăloși” și afirmă că „nu există Ucraina și Rusia – luate separat – există o singură Sfântă Rusie. Iar dușmanii au decis să ne despartă, distrugând Ortodoxia în Malorusia.” Mitropolitul îi acuză pe ucraineni de nazism și xenofobie: „paradele naziste de mii de oameni de la Kiev. Ororile din ultimii ani în Donbas. Copiii scandând pe străzile Ucrainei: «Trosniți-i pe muscali, adunați-le cadavrele» . «Suntem copiii Ucrainei» . «Moscova să zacă în ruine!» «Ce te vei face când vei fi mare?» «Măcelar de muscali»... Torturări îngrozitoare ale soldaților noștri. Ești uimit de cum pot ajunge oamenii la o asemenea ură.”

[caption id="attachment_199994" align="alignnone" width="490"] Mitropolitul Tihon de Pskov, considerat "duhovnicul" lui Putin[/caption]

„Nu vrem să învingem Ucraina, ci ca acolo să domnească pacea lui Dumnezeu", a conchis mitropolitul Tihon de Pskov, în predia duminicală din 10 aprilie, notează Gheorghiță Ciocioi.

Mitropolitul Lev de Novgorod, într-o adresare video, acordă susținere „operațiunii speciale” din Ucraina și a citat din Vladimir Putin: „Este mai bine să luptăm pe un teritoriu străin decât să avem teroriști pe pământul nostru.”

[caption id="attachment_199898" align="alignnone" width="700"] Mitropolitul Lev de Novgorod[/caption]

 

Arhiepiscopul Pitirim Volocikov a declarat că „soldații ruși care mor în Ucraina merg în rai”, notează teologul Gheorghiță Ciocioi. Ierarhul susține că Putin trebuie încoronat țar și că ar fi avut o viziune profetică în care i s-ar fi arătat Sfântul Iov de la Poceaev: „A venit la mine, m-a îmbrățișat, m-a sărutat de trei ori și, zâmbind, mi-a confirmat gândurile. M-am trezit: Oh, a început operațiunea specială! Și m-am bucurat: președintele Rusiei face totul bine, după știința militară. M-am gândit: Iov de la Poceaev și moaștele lui se află pe teritoriul Ucrainei de astăzi. Iar aceasta arată că sunt orthodox în gândirea mea. (…) Dacă patriarhul nu vrea să-l încoroneze – și eu, și patriarhul avem același har – voi pune eu coroana pe capul lui Putin." Ierarhul susține că Ucraina este o „periferie a Rusiei”, nefiind prima oară când această țară este ocupată, prinții ruși atacând întotdeauna Kievul când cetatea „devia de la calea cea dreaptă“. Criteriul pentru sfințenia soldaților, în opinia sa, nu este Evanghelia, ci „știința militară”. 

[caption id="attachment_199899" align="alignnone" width="705"] Arhiepiscopul rus Pitirim Volocikov[/caption]

 

[caption id="attachment_199902" align="alignright" width="221"] Egumenul Teodosie Nesterov[/caption]

Așa-zisa „eliberare” a Ucrainei este susținută și de egumenul Teodosie Nesterov: „Acum, că mulți din Ucraina au îmbrățișat vădit ideea nebună că ar fi posibil și de trebuință un război cu Rusia, limita a fost, în mod evident, atinsă, iar președintele nostru a luat decizia deloc ușoară de a riposta... Luptele continuă, suntem într-o situație în care retragerea și capitularea nu pot reprezenta o opțiune, pentru că ar conduce la și mai multe distrugeri și jertfe.”

 

La rândul său, mitropolitul Mitrofan al Murmanskului a afirmat că „Rusia este ultima redută, împreună suntem ultimii care ne opunem .. Suntem ultimii care putem îndeplini această misiune istorică, ajunsă pe umerii noștri; a muri pentru adevăr, pentru dreptate, pentru credință. Toți rușii trebuie să plătească acum pentru victoria militară din Ucraina. Destinul nostru este să luăm armele și să luptăm.”

[caption id="attachment_199903" align="alignnone" width="960"] Mitropolitul Mitrofan al Murmanskului[/caption]

Episcopul Pitirim Tvogorov al Zvenigorodului a recurs la idei mistico-belicoase, demonizând Occidentul și preamărind Rusia: „Domnul iubește pe cel pe care îl pedepsește... Și acum, Dumnezeu, iubind Ucraina, o pedepsește... Rușii sunt doar o unealtă a lui Dumnezeu, precum o curea cu care tatăl își pedepsește copilul. Dar copiii, proști, se mânie pe curea... Ucraina și-a dorit în chip maniacal să adere la Uniunea Europeană – și-a dorit prosperitate europeană, civilizație, ca să aibă parte de o bucată de slănină și pâine. Însă Uniunea Europeană de acum e Sodoma și Gomora din vechime. Occidentul colectiv de astăzi este un desfrânat pe care Tatăl Ceresc nu îl iubește și, prin urmare, nu îl pedepsește, așa că aceste țări trăiesc bine... La sfârșit, ele vor fi pedepsite... Statele Unite și Occidentul colectiv, pe viitor – împărăția lui antihrist. Statele Unite sunt desfrânata babiloniană care se desfată în sângele creștinilor... Războiul trebuie să se încheie cu unificarea popoarelor rus, ucrainean și belarus într-un singur popor... Împărăția lui antihrist este deja aici – urăște Rusia", spune episcopul Pitirim, citat de Gheorghiță Ciocioi.

[caption id="attachment_199904" align="alignnone" width="540"] Episcopul Pitirim Tvogorov al Zvenigorodului[/caption]

Protoiereul Artemi Vladimirov din Moscova, a afirmat într-o predică din Duminica iertării: „Iată cum ne pregătim pentru începutul Postului Mare și pentru Paștele ceva mai departe, după cum credem, din 2022 – când întreaga Rusie – Mare și Mică și Albă – se va preface într-un singur regiment Nemuritor de la Vladivostok la Kaliningrad. Să sperăm că Moldova, Kazahstanul și nefericita Ucraină ni se vor alătura în curând. Iar Gruzia e pe drum. Ei bine, puteți ghici singuri ce se va întâmpla cu țările baltice. Astăzi sunt bază militară pentru exterminarea slavilor.”

[caption id="attachment_199905" align="alignnone" width="290"] Protoiereul Artemi Vladimirov din Moscova[/caption]

Preotul Andrei Tkacev, misionar al Bisericii Ruse, portavocea ortodoxiei ruse de azi: „În Ucraina sunt frații noștri. Oamenii noștri sunt acolo, prinși în dinții unui câine satanicesc... Dacă n-am fi făcut nimic, ei (ucrainenii) ar fi aterizat aici peste doi ani, fără milă și fără să dea de veste cuiva. Iar dacă ar veni aici, ne-ar tăia în bucăți și ar înroși acoperișurile cu sângele nostru.”

[caption id="attachment_199906" align="alignnone" width="253"] Preotul Andrei Tkacev[/caption]

Arhidiaconul Vladimir Vasilik, membru al Comisiei liturgice sinodale a Patriarhiei Moscovei: „Putem considera că cei în curs de eliberare din Ucraina, lejer spus, nu sunt foarte fericiți de a fi eliberați. Desigur, mai ales acum, când trebuie să stea în subsoluri, așteptându-se la rachete și bombe (din fericire, în cea mai mare parte, acestea nu ajung la civili), să sufere privațiuni și felurite suferințe, moartea celor dragi. Este firesc ca oamenii să-și dorească pacea și să nu se gândească la marea politică și la viitor. Dar nici o intervenție chirurgicală nu e lipsită de sânge și de durere. Pacientul poate cârti împotriva medicului: „Îmi era mai bine înainte cu tumoarea.” Însă după aceea va înțelege că i-a fost salvată viața...”

[caption id="attachment_199995" align="alignnone" width="900"] Arhidiaconul Vladimir Vasilik, membru al Comisiei liturgice sinodale a Patriarhiei Moscovei[/caption]

"Dovezi zilnice ale faptului că BO Rusă este CLAR Și DELIBERAT complice la genocidul din Ucraina", scrie Teodor Bachonschi pe Facebook referindu-se la declarațiile lui Vladimir Vasilik.

[caption id="attachment_200003" align="alignright" width="230"] Mitropolitul Leonid Gorbaciov, "Exarhul Africii"[/caption]

Mitropolitul Leonid Gorbaciov, "Exarh al Africii", scria pe canalul să de Telegram, pe 8 aprilie, că „După anii '90, încercând să fim cuminți și ascultători, după învățăturile magilor din Apus, ne-am tot integrat în «lumea civilizată» , care (...) s-a dovedit a fi cu totul diferită de ceea ce părea“. „Cea mai mare țară din lume («s-au ocupat de asta Domnul și înaintașii noștri» ) nu trebuie să îngenuncheze în fața nimănui, să ceară iertare cuiva pentru cele nesăvârșite“, în opinia exarhului, citat de Gheorghiță Ciocioi.

 

Mtropolitul Serghi de Voroneji justifică la rândul așa-zisa „operațiune specială” și victimizează Rusia, acuzând ucrainenii de naționalism. Spune că „trebuie să-l sprijinim cu toții pe președintele nostru și munca pe care acesta o depune. Această sarcină nu poate fi făcută fără vărsare de sânge”, a spus mitropolitul rus.

[caption id="attachment_200005" align="alignnone" width="899"] Mtropolitul Serghi de Voroneji[/caption]

Predica împotriva războiului din Ucraina - o confruntare directă cu „miliția bisericească“

În ciuda atitudinii belicoase a administrației Patriarhiei Moscovei, care a binecuvântat războiul, există clerici ruși care se poziționează împotriva invaziei. Un exemplu este cunoscutul teolog Andrei Kuraev. Pe 6 martie, Kuraev a declarat că „patriarhul Kiril a rostit astăzi cea mai rușinoasă predică a sa”, potrivit traducerii lui Gheorghiță Ciocioi. "Ea va rămâne în istorie ca un exemplu al unei manipulări de cea mai joasă speță", a adăugat Kuraev. Este vorba de o predica în care patriarhul a susținut că armata rusă luptă în Ucraina împotriva homosexualilor și că războiul din Ucraina are o dimensiune metafizică.

„În 2014, am spus că primul soldat rus care va trece granița în Ucraina va deveni groparul Bisericii Ortodoxe Ruse din această țară... Astăzi, la slujba de duminică, preoții au refuzat să-l mai pomenească pe Patriarhul Kiril în rugăciunile lor. Căci nu a aflat nici un cuvânt prin care să condamne această intervenție... Ceea ce înainte clerul își permitea la nivel individual, intrând în conflict cu conducerea bisericii, capătă acum un caracter de masă. Era de așteptat... Acei oameni care cred că restaurează "lumea" rusă sunt cei care o îngroapă cu succes”, a spus Kuraev în primele zile de război, citat de Gheorghiță Ciocioi.

Teologului Andrei Kuraev, protodiacon al Bisericii Ortodoxe Ruse, i s-a interzis să slujească în urmă cu doi ani datorită pozițiilor sale contrare celor oficiale ale BORu. Kuraev a studiat teologie la București în 1988 și a vizitat de mai multe ori România.

[caption id="attachment_200006" align="alignnone" width="1000"] Andrei Kuraev[/caption]

Clericii ruși care condamnă războiul riscă persecuții. De exemplu, un preot care în Duminica Iertării a predicat împotriva războiului a primit o amendă în valoare de 200 de euro. „ N-ar părea mult. Doar că un preot de țară în Rusia are un salariu de 12-14 mii de ruble lunar. Bani pentru întreaga familie cel mai adesea. Vladica de care aparține nu l-a apărat. Așa s-ar fi cuvenit. Doar predica Evanghelia... În Rusia, nu e greu de priceput de ce”, remarcă Ciocioi.

Mitropolitul Ferapont de Kostroma a comentat recent predicile împotriva războiului a doi preoți din eparhia sa - protoiereul Gheorghi Edelstein și preotul Ioan Burdin, scrie Gheorghită Ciocioi într-o postare pe Facebook. "Ambii, preoți de țară. Cei dintâi clerici ruși care și-au ridicat glasul împotriva războiului din Ucraina. Preotul Burdin (mai tânăr) a fost chiar arestat și amendat pentru atitudinea sa. Potrivit mitropolitului, declarațiile celor doi slujitori ai Bisericii „miros a mândrie”, aceștia părând să-i considere pe ceilalți clerici din eparhie drept „lași”, „ca fiindu-le teamă de putere și, vezi Doamne!, ei ar fi gata de martiriu”. Ierarhul rus crede că preotul ar trebui să exprime „nu părerea sa, ci opinia Bisericii”, „politica rusă sau internațională ținând de patriarh și Patriarhia Rusă, aceasta nefiind o prerogativă a unui preot de țară."

Convingerea mitropolitului este că Biserica a fost întotdeauna „patriotică” și nu poate fi altfel. Astfel, enoriașii preotului Burdin au strâns semnături și l-au destituit pe acesta din îndatoririle lui de paroh, martirii neluptând niciodată împotriva regimului.
A predica împotriva războiului din Ucraina, conform presei independente religioase din Rusia, înseamnă, pur și simplu, astăzi o confruntare directă cu noua  „miliție bisericească“ din această țară”, remarcă Ciocioi.

Preotul Fernando Vera, parohul bisericii catolice „Sf. Petru și Pavel” din Moscova, a fost expulzat din Rusia. "Cum i s-a impus ca în 24 de ore să părăsească teritoriul rus, parohienii săi au rămas fără slujba de Paști. Părintelui Fernando Ii plăcea să spună lucrurilor pe nume. Deloc o virtute civică astăzi", scrie Gheorgiță Ciocioiu.

În urmă cu o lună, 285 de preoți și diaconi din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse au semnat un apel prin care cheamă la încetarea războiului. „Noi respectăm libertatea dată de Dumnezeu omului și credem că poporul ucrainean ar trebui să facă alegerea singur, nu sub amenințarea armei (...) suntem îndurerați de încercarea grea la care au fost supuși nemeritat frații și surorile noastre din Ucraina”, scrie în apel, potrivit traducerii lui Ion Andronache. „Din cei 285 de clerici ortodocși din cadrul Patriarhiei Ruse care au semnat acest apel nu este niciun preot, diacon sau episcop din Republica Moldova”, potrivit lui Ion Andronache.

„Au început să apară parohii ortodoxe ruse în Vest care refuză să mai facă parte din Patriarhia Moscovei din cauza Patriarhului Kirill, care susține deschis războiul din Ucraina. În curând vor fi foarte multe! Stimate mitropolit Vladimir, stimați membri ai sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, întoarceți și voi spatele patriarhului criminal”, scrie Ion Andronache, fost student la Teologie, într-o postare pe Facebook. În privința Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse, Andronache crede că aceasta trebuie să se despartă de Patriarhia Moscovei, iar o soluție în această privință este să se alăture Patriarhiei Române prin fuziunea cu Mitropolia Basarabiei.

În istorie, clerul rus a mai avut personalități luminate care nu s-au raliat ideologiei imperialiste. Un exemplu în acest sens este Sfântul Nicolae Kasatkin, călugăr care a făcut misionariat în Japonia alături de Anatolie Tihai, călugăr de origine basarabeană. Acesta a criticat cu asprime politica belicoasă a Rusiei și orgoliul său național, fiind de părere că din propria ei vină este urâtă de „toate popoarele”.

Reacții în mediul clerical din Ucraina

Dacă în Rusia reprezentanții cei mai de seamă ai ortodoxiei au un discurs pro-război, o atitudine diferită manifestă, de exemplu, mitropolia Kievului, subordonată Patriarhiei Moscovei. Onufrie Berezovski, întâistătător al Bisericii Ucrainene subordonată BORu, a condamnat invazia rusească.

După masacrul de la Bucea, mai mulți ierarhi din Mitropolia Kievului subordonată Patriarhiei Ruse au condamnat atrocitățile făcute de ruși și au transmis condoleanțe familiilor îndoliate. De menționat că în cuvântarea mitropolitului Onufrie despre tragedia de la Bucea, nu s-a făcută nici o referire la Rusia, ruși și armata rusă, remarcă Gheorghiță Ciocioi.

Biserica Autocefală a Kievului: Tiranul rus, cei care îl susțin și armata lor sunt moștenitorii crimelor lui Stalin; conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse le sunt complici 

[caption id="attachment_200008" align="alignnone" width="1000"] Mitropolitul Onufrie, șeful Bisericii Autocefale a Kievului[/caption]

Totuși, Mitropolitul Onufrie, Întâistătătorul Bisericii Autocefale a Kievului a condamnat la începutul lunii. „Ideologia «lumii ruse» este totuna cu ideologia nazistă!... Kiril Gundeaev (Patriarhul BORu m.ed.) și-a făcut deja alegerea în favoarea faptelor lui Antihrist.”

"Rușii nu au venit să-i elibereze pe ucraineni. Tot ce se poate vedea acum în regiunea Kiev, în Mariopol, în orașele și satele din regiunea Cernihiv, în regiunile Sumi, Harkov, Donbas, în sudul Ucrainei, mărturisește următoarele: tiranul rus, cei care îl susțin și armata lor au venit în pământul nostru pentru a „elibera” Ucraina de ucraineni. Ei continuă lucrarea întunecată, diavolească a trupelor țarului Petru, care au măcelărit și ars Baturin.

Fac la fel ca bandele ruso-bolșevice, care au vărsat râuri de sânge în vremea „terorii roșii”. Sunt moștenitorii crimelor lui Stalin, autorii represiunii și genocidului – Holodomor –, care au fost planificate în același Kremlin roșu-sângeriu pentru a nimici poporul ucrainean. (...) Ideologia lumii ruse este totuna cu ideologia nazistă. Ea justifică violența, crima, războiul și genocidul și, prin urmare, trebuie respinsă și condamnată în același mod ca nazismul, ideologii ei și crimele sale. Complici și conducători ai acestei ideologii criminale sunt conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril Gundeaev și asociații săi. (...)

A condamna aceste crime, a condamna încălcarea legilor omenești și dumnezeiești nu este doar un drept, ci o datorie morală a fiecăruia, dar mai ales a creștinilor ortodocși. La urma urmei, nu este vorba aici de subtilități ale dreptului canonic, de dispute teologice ori chestiuni istorice. E vorba despre bine și rău ca atare și despre alegerea fiecărui om: cu Dumnezeu ori cu Diavolul? Kiril Gundeaev și-a făcut deja alegerea în favoarea faptelor lui Antihrist. Îi chem pe cei care încă îl mai consideră păstor al lor - deschideți ochii, priviți roadele otrăvitoare ale învățăturilor sale, stați departe de fărădelege și nu fiți complicii lui!””, a declarat mitropolitul Onufrie, în traducerea lui Gheorghiță Ciocioi.

Mitropolia Cernăuților și Bucovinei nu-l mai pomenește pe Patriarhul Rusiei la liturghie, iar „clerul Mitropoliei Lvov cere deja declararea unilaterală a autocefaliei”, scrie Ciocioi. Întâistătătorul BORu nu mai este pomenit nici de eparhiile Sumî, Rivne, Mukacevo, Vladimir Volînia și Jitomir. Toate sunt „eparhii ucrainene din cadrul Patriarhiei Moscovei care au avut de suferit de pe urma agresiunii ruse. Se presupune că aceasta se face cu acordul mitropolitului Onufrie de la Kiev”, informează Gheorghiță Cicioi.

Reacții în Georgia: Militarismul Bisericii Ruse – o formă de erezie

Într-o declarație de pe 25 martie, cu ocazia aniversării a 105 ani de la obținerea autocefaliei de către biserica georgiană, președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a declarat: „Ucrainenii trebuie să aibă propria Biserică autocefală. Biserica Rusă nu are ce să caute în Ucraina. De ce ar trebui să fie astfel? Pentru că Rusia și-a pierdut orice drept moral de a mai fi o țară ortodoxă, iar Biserica sa nu mai poate fi soră cu o altă biserică ortodoxă locală.”

Mitropolitul georgian Iosif de Șemokmedi, din Patriarhia Georgiei, a acuzat ierarhii ruși de erezie:

„Unii, clerici chiar, de care îmi este sincer rușine, vin și spun că Ucraina este pedepsită pentru că ar fi o țară păcătoasă și că Rusia nu este pedepsită pentru că nu ar fi păcătoasă... Poate un cleric să justifice uciderea unui om?! Se vorbește despre "Sfânta Rusie". Este Rusia sfântă dacă a invadat Ucraina?! Vedem că orașele sunt făcute una cu pământul. Sunt lucruri sfinte unele ca acestea?! False profeții! Ucraina a fost foarte păcătoasă, iar Rusia a mers să împlinească voia lui Dumnezeu... Ca ucrainenii să nu mai trăiască în păcat. Nu este oare o erezie?!... Poate că nu ar trebui să o spun, dar cum să nu o spun: dacă patriarhul și ierarhii susțin aceasta, sunt cu adevărat eretici și nu au vreo legătură cu ortodoxia...”

Atitudini în Mitropolia Chișinăului, subordonată Rusiei

[caption id="" align="alignnone" width="800"] Patriarhul rus împreună cu șeful Mitropoliei Chișinăului, Vladimir Cantarean[/caption]

Deși este subordonată Patriarhiei Moscovei, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a făcut recent o declarație prin care a condamnat crimele de război ale rușilor din Ucraina. Menționăm că mitropolitul Chișinăului, Vladimir Cantarean, este etnic român originar din nordul Basarabiei, în prezent parte a Ucrainei.

Mitropolia s-a implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina, pe care i-a primit la cantinele bisericilor sale. Aparent, reiese că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nu este de acord cu poziția oficială a Bisericii Ruse. Pe de altă parte, mitropolia a condamnat războiul abia în a 40-a zi, ceea ce denotă fariseism, este de părere istoricul și analistul politic Ion Mischevca. În plus, în adresarea în care a fost condamnat războiul, mitropolitul Vladimir nu a menționat vinovăția Rusiei pentru crimele de război din Ucraina.

Menționăm că nu toți clericii din eparhia Chișinăului subordonată Patriarhiei Moscovei sunt filoruși. Mitropolia Chișinăului este prinsă în capcana unei situații în care face un joc dublu, mulți preoți au făcut studii în România, așadar s-au format acolo. Mitropolia organizează pelerinaje la bisericile României.

Cunoscutul protoiereu Pavel Borșevschi, parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, din cadrul Mitropoliei Chișinăului, l-a criticat, într-un interviu, pe patriarhul rus pentru susținerea războiului: „Păcatul Patriarhului Kiril constă în faptul că el a binecuvântat războiul fratricid... Iată păcatul lui Kiril constă în așa-numit „filetism” condamnat în 1872... ceea ce face astăzi patriarhul Kiril este nu numai un mare păcat, ci e și mai grav. El a binecuvântat vărsarea de sânge între frați.”

Borșevschi susține că nu-l mai pomenește pe Kiril la liturghie. Întrebat dacă mai sunt clerici în Mitropolia Chișinăului care procedează la fel, a mai dat numele a doi preoți.

Preotul Vasile Eșanu, din aceeași Mitropolie, a menționat într-o postare de pe Facebook din 21 martie că „ierarhii noștri tac. Nu spun nimic referitor la războiul din Ucraina. A veni doar cu un îndemn, o circulară de a ne ruga pentru pace, eu cred că nu-i de-ajuns. Pentru pace, oricum, ne rugăm dintotdeauna, la toate slujbele bisericii.”

Pe de altă parte, unii clerici din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove justifică războiul din Ucraina. Spre exemplu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, Ioan Grigoraș a declarat în cadrul emisiunii „Cuvântul preotului”, difuzată la 13 martie 2022 de Drochia TV, că războiul din Ucraina a pornit din cauza păcatului, pentru că în această țară au fost organizate marșuri ale minorităților sexuale, scrie stiri.md.

Preoții moldoveni care justifică războiul din Ucraina: Porunca lui Dumnezeu

„Dumnezeu l-a trimis pe Saul, prin Samuil, ca să-i nimicească pe amalviți (amoniți). Și i-au ucis până la unul. Era criminal Samuil? Nu, porunca lui Dumnezeu a fost. (...) Dumnezeu i-a poruncit lui Saul să nimicească. A nimicit Sodoma de la mic la mare”, a zis preotul.

Victor Gangan, paroh al bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din satul Izbiște, Criuleni, a distribuit pe pagina sa de Facebook un video în care se spune că în Ucraina ar exista naziști și sunt rulate imagini cu tineri înarmați, purtând simbolul nazismului. Este transmis mesajul că în țara vecină Euromaidanul ar fi fost organizat tot de naziști, potrivit stiri.md.

În alt video publicat de acest preot la 28 februarie 2022, la patru zile de la invazia armatei ruse în Ucraina, un preot spune că războiul nu a început acum, dar cu opt ani în urmă, dar în prezent el se termină. Și că vinovat de acest război este Maidanul.

Un alt exemplu de cleric care răspândește mesajele propagandei rusești în rețelele sociale despre războiul din Ucraina este Sergiu Ivanov, parohul bisericii din Vărzărești.  În urmă cu o lună, același preot a publicat un video în care o persoană ce vorbește în slovacă susține că armata ucraineană ar omorî civili și că Ucraina ar minți în privința războiului. Preotul Sergiu Ivanov este cunoscut ca un adept înflăcărat al teoriilor conspirației despre pandemia covid și despre vaccinare, scrie stiri.md citand stopfals.md.

Sergiu Ivanov a fost și invitatul lui Iurie Roșca, într-un material video în acesta spunea că preotul ar fi „cea mai vocală personalitate din Mitropolia Moldovei, simbolul răzvrătirii și al nesupunerii”. Iurie Roșca, politician și activist pro-rus de la Chișinău, a fost gazda lui Alexandru Dughin la București în urmă cu cinci ani.

"Decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a cataloga ca fiind nelegitimă anexarea Mitropoliei de la Kiev în secolul al XVII-lea de către Patriarhatul de la Moscova are valoarea unui precedent care trimite în ilegalitate și Mitropolia Chișinăului afiliată Bisericii Ruse. Cum BORu a pus mâna pe teritoriul canonic al Basarabiei cu sila, profitând de conjunctura politică, dominația ei în Republica Moldova constituie o infracțiune, scria fostul jurnalist basarabean Petru Bogatu, în octombrie 2018.

Între cele doua mitropolii din R. Moldova, Mitropolia Chișinăului, subordonată Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, parte din Biserica Ortodoxă Română, există de mulți ani un conflict mocnit, care ocazional se transformă în unul ce include violența fizică. În aprilie 2018, Mitropolia Basarabiei acuza mitropolia subodonată Moscovei că a trimis "infractori" să atace biserica din Dereneu. Preotul din localitate a primit amenințări cu moartea după trecerea bisericii la BOR.

Patriarhul Bartolomeu: Ne pare nespus de rău pentru atitudinea Patriarhului Kiril

„Rușii au făcut o mare greșeală invadând Ucraina. Poate că au avut unele temeri legate de viitor, în privința NATO, dar nu a existat nici un fel de amenințare concretă, ori intervenție a Ucrainei, care să-l forțeze pe președintele Federației Ruse să ia armele și să atace civili, oameni nevinovați, să distrugă școli, spitale, teatre, biserici" a declarat Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului pe 7 aprilie, în traducere lui Gheorghiță Ciocioi.

Acum unii vor să spună că din cauza acestei autocefalii a izbucnit războiul. Cum este posibil așa ceva! Ei caută un alibi care să justifice ceea ce nu poate fi justificat [... ]

Ne pare nespus de rău pentru atitudinea Preafericitului Patriarh  Kiril al Rusiei. Nu trebuia să se identifice atât de mult cu președintele Putin și să caracterizeze războiul pe care l-a început Rusia împotriva Ucrainei drept «sfânt»“,

Biserica Rusă – instrument ideologic al puterii de la Kremlin

Susținerea ideologiei belicoase a „lumii ruse” a Kremlinului de către Biserica Ortodoxă Rusă denotă gravitatea bolii de care suferă societatea rusă, care necesită un proces profund de schimbare de mentalitate. În epoca sovietică, Biserica rusă a fost condusă de KGB și nici un proces de decomunizare nu a avut loc în epoca post-sovietică.  Cu alte cuvinte, în prezent, stăpânii Patriarhiei Moscovei sunt foștii KGB-iști. Chiar și așa, biserica Rusiei a fost subordonată statului și în timpul țarilor, încă de pe vremea lui Petru cel Mare. Susținerea ideologiei oficiale a statului este o caracteristică a bisericii ruse cu o istorie veche.

Biserica este unul din instrumentele prin care Kremlinul încearcă să-și păstreze sfera de influență, atât înăuntrul cât și în afara țării. Pe plan intern, ierarhii ruși susțin acțiunile regimului putinist și promovează propaganda puterii. Pe plan extern, se urmărește ca eparhiile ortodoxe din țările ex-sovietice să rămână în subordinea BORu, în ciuda faptul că ele reprezintă alte națiuni și țări decât Rusia.

Combinarea religiei cu politica externă agresivă constituie, din punct de vedere teologic, o erezie numită filetism. Biserica Ortodoxă Rusă justifică sau, mai rău, binecuvântează crimele armatei rusești din Ucraina, săvârșite la ordinului lui Vladimir Putin.

Nici una dintre celelalte biserici ortodoxe nu aprobă războiul ca mijloc de rezolvare a problemelor, nici nu încuviințează ideologia celei de-A Treia Rome.

The post Complicitatea Bisericii Ortodoxe Ruse la genocidul împotriva ucrainenilor appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/complicitatea-bisericii-ortodoxe-ruse-la-genocidul-impotriva-ucrainenilor/feed/ 0
Săptămâna Patimilor în Ucraina. „În acest moment tragic și eroic – să nu dormim, să nu renunțăm, să priveghem!” îndeamnă arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Șevciuc https://inliniedreapta.net/saptamana-patimilor-ucraina-acest-moment-tragic-si-eroic-sa-nu-dormim-sa-nu-renuntam-sa-priveghem-indeamna-arhiepiscopul-greco-catolic-sviatoslav-sevciuc/ https://inliniedreapta.net/saptamana-patimilor-ucraina-acest-moment-tragic-si-eroic-sa-nu-dormim-sa-nu-renuntam-sa-priveghem-indeamna-arhiepiscopul-greco-catolic-sviatoslav-sevciuc/#respond Tue, 19 Apr 2022 19:28:21 +0000 https://inliniedreapta.net/?p=199998

În Săptămâna Patimilor, de la Kiev, arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Șevciuc îndeamnă poporul și lumea să se roage „energic și neobosit pentru armata ucraineană pentru că astăzi se decide viitorul, soarta Ucrainei și a lumii” și își cheamă poporul la priveghere.

„Lăudat să fie Isus! Dragi frați și surori în Hristos! Astăzi este marți, 19 aprilie 2022, iar poporul ucrainean trăiește deja cea de-a 55-a zi de rezistență națională, de agresiune ucigătoare a Rusiei împotriva statului ucrainean.

În ultima zi, ne-am confruntat cu o creștere puternică a acțiunilor agresive ale invadatorilor. Președintele Ucrainei și conducerea armatei vorbesc despre o nouă ofensivă a trupelor rusești, în special în estul Ucrainei. Lupta s-a intensificat.

Numărul de arme folosite în aceste zile nu are egal în deceniile scurse de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Rachetele continuă să cadă asupra orașelor și satelor noastre în ceea ce lumea a numit deja „terorismul rachetelor”. Rachetele rusești au fost lansate împotriva orașelor Mykolaiv, Harkov și a altor localități din Ucraina. Și Liovul a fost lovit ieri de rachete; cel puțin șapte oameni au murit, numărul răniților este foarte mare, inclusiv un copilaș, un băiețel refugiat din Harkiv...

Dar Ucraina luptă. Ucraina rezistă. Vă pot vorbi azi mulțumită eforturilor eroice ale armatei ucrainene. Suntem recunoscători forțelor noastre armate pentru că datorită lor putem vedea această dimineață a lui Dumnezeu, ne putem înălța rugăciunile dimineții către Domnul și Mântuitorul nostru.

Ucraina a intrat în Săptămâna Patimilor. Astăzi suntem în Marțea Mare. Liturghia Bisericii, în ritul bizantin, ne atrage atenția asupra privegherii. În aceste zile cântăm un imn străvechi: „Iată, Mirele vine în miezul nopții. Și fericită e sluga pe care o va afla priveghind." Aceasta înseamnă că Biserica ne îndeamnă să priveghem.

Ce înseamnă să priveghem? Înseamnă să fim asemenea unui paznic sau unui oștean care stă de veghe ca dușmanul să nu-l prindă pe neașteptate în timp ce doarme.

În sens spiritual, să priveghem înseamnă să așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, să fim pregătiți să ne întâlnim anume cu Mântuitorul nostru, care va pătimi de bunăvoie.

În aceste zile trebuie să cercetăm cât suntem de pregătiți pentru sărbătoarea Paștelui, în ce măsură atenția noastră, mintea noastră, inima noastră, voința noastră și chiar sufletul și trupul nostru sunt pregătite pentru întâlnirea cu Hristos cel înviat.

A fi vigilenți în aceste zile înseamnă a veghea în rugăciune, a veghea în relația noastră cu Domnul Dumnezeu și în relația cu aproapele în a cărui persoană vine astăzi la noi însuși Domnul și Mântuitorul.

Aceste zile de priveghere, de rugăciuni și de așteptare oglindesc vechea percepție creștină a Paștelui ca pe un timp în care primii creștini așteaptau cea de-a doua și glorioasa venire a lui Isus Hristos și sfârșitul istoriei omenirii.

Cine știe, poate că în acest Paște tu și cu mine vom cânta pentru ultima oară „Hristos a înviat!”...

Așadar, ca și când ne-am pregăti pentru ultimele noastre sărbători pascale, să fim acum veghetori, să fim prevăzători. Până la urmă, a fi veghetor înseamnă a veghea la curăția inimii tale.

Cei care nu au apucat încă să se spovedească sau să se împărtășească, să se grăbească la Sfintele Taine ale lui Dumnezeu. Căci fericită e sluga pe Domnul care o va afla priveghind, iar nevrednică-i aceea pe care o va afla lenevindu-se.

Așadar, în acest moment tragic și eroic al Ucrainei - să nu dormim, să nu renunțăm, să priveghem!

În aceste zile, pe măsură ce războiul se intensifică, pe măsură ce inamicul își intensifică ofensiva împotriva Ucrainei, vă chem pe toți să vă rugați energic și neobosit pentru armata ucraineană. Pentru că astăzi se decide viitorul, soarta Ucrainei și a lumii.

Îndemn la această priveghere în întreaga națiune pe toți cei care mă ascultă astăzi în Ucraina și în străinătate. Le mulțumesc tuturor acelora care astăzi vor priveghea împreună cu Ucraina în diferite colțuri ale lumii, din diferite Biserici și popoare.

Dumnezeule, mântuiește poporul nostru ucrainean! Dumnezeule, vino și ne salvează Tu însuți! Susține-i pe cei care pătimesc pentru adevărul Tău și cred în Învierea Ta glorioasă de a treia zi!”

The post Săptămâna Patimilor în Ucraina. „În acest moment tragic și eroic – să nu dormim, să nu renunțăm, să priveghem!” îndeamnă arhiepiscopul greco-catolic Sviatoslav Șevciuc appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/saptamana-patimilor-ucraina-acest-moment-tragic-si-eroic-sa-nu-dormim-sa-nu-renuntam-sa-priveghem-indeamna-arhiepiscopul-greco-catolic-sviatoslav-sevciuc/feed/ 0
Un nou protest la Ambasada Rusiei împotriva genocidul dezlănțuit asupra poporului ucrainean de către armata rusă https://inliniedreapta.net/stire/un-nou-protest-la-ambasada-rusiei-impotriva-genocidul-dezlantuit-asupra-poporului-ucrainean-de-catre-armata-rusa/ https://inliniedreapta.net/stire/un-nou-protest-la-ambasada-rusiei-impotriva-genocidul-dezlantuit-asupra-poporului-ucrainean-de-catre-armata-rusa/#respond Fri, 15 Apr 2022 14:12:56 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=stire&p=199985

Sâmbăta 16 aprilie 2022, încăpând ora 18.00, continuă protestele Asociației 21 Decembrie 1989 în fața Ambasadei Federației Ruse la București - împotriva genocidul dezlănțuit asupra poporului ucrainean de către armata rusă împreună cu complicii lor ceceni și bieloruși. Acesta e al șaselea protest împotriva crimelor Rusiei, de la începutul invaziei.

Protestul este sprijinit de Fundația Ioan Bărbus.

Romani și ucraineni ne adunăm la Ambasada Rusiei. Am fost și rămânem solidari cu poporul ucrainean îl lupta să pentru libertate și suveranitate.

Ucraina va învinge!

Veniți să susținem cauza dreaptă și să apărăm demnitatea vecinilor noștri din Ucraina!

 

Mulțumim personalităților și organizațiilor care au sprijinit, participat și sunt alături de noi: Asociația Forumul Civic Românesc, Fundația Ioan Bărbuș, Federaţia „Inițiativa Timișoara”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și RePatriot.

Recomandați prietenilor evenimentul creat pe Facebook.

The post Un nou protest la Ambasada Rusiei împotriva genocidul dezlănțuit asupra poporului ucrainean de către armata rusă appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/stire/un-nou-protest-la-ambasada-rusiei-impotriva-genocidul-dezlantuit-asupra-poporului-ucrainean-de-catre-armata-rusa/feed/ 0
Adrian Papahagi: Ce-ar fi zis pseudo-conservatorii noștri dacă rușii bombardau România, dacă gropile comune erau la Otopeni, nu la Bucea? https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi-ce-ar-fi-zis-pseudo-conservatorii-nostri-daca-rusii-bombardau-romania-daca-gropile-comune-erau-la-otopeni/ https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi-ce-ar-fi-zis-pseudo-conservatorii-nostri-daca-rusii-bombardau-romania-daca-gropile-comune-erau-la-otopeni/#respond Thu, 14 Apr 2022 15:53:30 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=monitorul_neoficial&p=199981

Mi-e și frică să mă gândesc ce-ar fi zis toți imparțialii, AURarii și pseudo-conservatorii noștri dacă rușii bombardau România, dacă gropile comune erau la Otopeni, nu la Bucea, dacă rădeau de pe fața pământului Constanța în loc de Mariupol, dacă violau mame în fața copiilor la Iași și puneau pe fugă milioane de bravi români. 

Ne vorbeau ei despre vina egal împărțită între Rusia și SUA, despre cum i-a provocat NATO pe bieții ruși, primindu-ne sub umbrelă, făceau glumițe, ne puneau muzică clasică, socotind că e prea visceral sau nedemn de intelectuali să se preocupe de realitate, se bucurau că în sfârșit Putler pune capăt decadenței occidentale care amenința sfânta noastră tradiție, argumentau isteț și documentat că totul e o conspirație a lui Schwob cu fiul lui Biden, și că de fapt ne autobombardăm, considerau că nu-i chiar frumos ce face Putin, dar Trudeau e mai rău etc.?

Împingeau abjecția pe care le-o vedem azi până la trădarea de țară, sau, puși în fața suferinței propriei națiuni, își recăpătau rațiunea și decența?

Adrian Papahagi

The post Adrian Papahagi: Ce-ar fi zis pseudo-conservatorii noștri dacă rușii bombardau România, dacă gropile comune erau la Otopeni, nu la Bucea? appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/adrian-papahagi-ce-ar-fi-zis-pseudo-conservatorii-nostri-daca-rusii-bombardau-romania-daca-gropile-comune-erau-la-otopeni/feed/ 0
Valorile tradiționale, Stânga globalistă și Putin https://inliniedreapta.net/valorile-traditionale-stanga-globalista-putin/ https://inliniedreapta.net/valorile-traditionale-stanga-globalista-putin/#respond Thu, 14 Apr 2022 13:18:33 +0000 https://inliniedreapta.net/?p=199974

În acest moment, civilizația de tip european este amenințată de două pericole majore: Putin, ca exponent al totalitarismului revanșard rus, respectiv Stânga globalistă, nume generic pentru mișcarea care își propune distrugerea valorilor tradiționale: Familia, Biserica, Școala, Cultura, Statul național prin promovarea LGBTQ, BLM, Cancel Culture etc. Cum e greu, dacă nu imposibil, să lupți simultan cu doi inamici, ei trebuie să fie abordați succesiv, în funcție de urgența lichidării pericolelor pe care ei le reprezintă.

Acum, în primăvara lui 2022, războiul din Ucraina ne dovedește că urgența o reprezintă amenințarea numită Rusia lui Putin, împotriva căreia este necesar să ne concentrăm cu toții, indiferent de poziția noastră față de Stânga globalistă. Pentru că Putin acționează militar, deci brutal și rapid. Orice șovăială în rândurile noastre ar putea duce la înfrângere. De aceea, abia după lichidarea acestui pericol ne putem întoarce la lupta împotriva Stângii globaliste.

Ca să fie mai clar, eu cred că în acest moment există TREI CURENTE POLITICE IMPORTANTE aflate într-o competiție acerbă: Conservatorismul, care apără valorile tradiționale de tip european, Stânga globalistă, care vrea să instaureze niște valori noi (și pericuolase, aș adăuga) și Totalitarismul cu rădăcini comuniste (reprezentat în principal de Putin), care dorește să-și extindă influența, pas cu pas, la întreaga planetă. Este posibil (nu am date să afirm asta, dar nu e deloc exclus) ca Stânga globalistă și Totalitarismul să își dea mâna într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, în ciuda opoziției lor actuale.

Acest text se adresează în principal adepților Conservatorismului, deoarece unii dintre ei cred în mod eronat că ar exista doar două tabere în competiție, pentru că singurul lor inamic este Stânga globalistă, iar Totalitarismul le este aliat. Încerc să le demonstrez că nu este așa!

Nu vă lăsați păcăliți!

Trebuie să spun că există un element care îi poate deruta pe unii conservatori (din România și de oriunde). Preceptele Stângii globaliste sunt promovate chiar de Uniunea Europeană și de conducerea actuală a SUA. Adică de organizațiile statale care luptă cu Putin. O logică simplistă spune că dușmanul dușmanului meu e prietenul meu! Cum Stânga globalistă ne amenință de ani buni, în ultima perioadă chiar din ce în ce mai vehement, Putin este privit de mulți ca un cavaler al luptei cu Stânga globalistă, ca un apărător al valorilor tradiționale. Nimic mai fals! E suficient să cercetezi un pic ce tip de societate a construit Putin în Rusia ca să înțelegi că el reprezintă Totalitarismul, în buna tradiție a lui Stalin, Hitler, Mao etc. Capitalismul rus e doar o formă fără fond (oamenii de afaceri sunt doar cei acceptați de Putin, ceilalți sunt exilați sau închiși), presa permisă în Rusia e doar cea putinistă, partidele de opoziție sunt interzise, opozanții politici sau ziariștii de investigație sunt amenințați, ba chiar omorâți (există multe cazuri cunoscute). Rusia de azi nu trebuie să fie considerată un stat democratic, în rând cu celalalte state democratice ale lumii.

Noi, cei din Estul Europei, care am trăit sub Dej și Ceaușescu, nu putem fi păcăliți de Putin! Trebuie doar să fim bine informați, din surse credibile. Și să avem discernământ. Să separăm cu atenție grâul de neghină! Chiar dacă, în buna tradiție comunistă (întotdeauna comunismul una a spus și alta a făcut!), Putin își ascunde adevăratele intenții sub masca luptei anti-globaliste, păcălind pe mulți adepți ai valorilor tradiționale.

Rolul Bisericii

Cred că elementul determinant care ne poate păcăli este sprijinul total pe care el l-a primit din partea Bisericii Ortodoxe Ruse. Dar asta dacă ne rezumăm la poziția acestei biserici ortodoxe. Pentru că aproape toate celelalte, începând cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol (Istanbul) s-au poziționat clar împotriva invaziei ruse din Ucraina. Iar Biserica Ortodoxă Română (BOR), prin vocea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhului României, a avut repetate luări de poziție critice la adresa lui Putin. Sigur, sunt și unii ierarhi ai BOR care susțin invazia rusă, dar, din fericire, sunt doar cazuri izolate.

De fapt, orice cetățean, creștin sau nu, poate gândi cu capul lui. De exemplu, se poate întreba cum se face că Rusia așa zis pravoslavnică pornește un război chiar în Postul Mare împotriva unui alt stat creștin. Ba chiar o face folosind musulmani ceceni sau soldați ruși asiatici drept trupe de asalt!

Sigur că în Rusia, unde există un blocaj total al vocilor anti-Putin din media, informația disponibilă marelui public este exclusiv cea oficială: războiul e o doar o operație militară pentru denazificarea Ucrainei (aberație mai mare greu de găsit, mai degrabă ar trebui să fie denazificată Rusia; dar uite că pentru ruși merge!), ororile săvărșite de armata rusă sunt doar înscenări ale Occidentului ș.a.m.d. Dar România nu e Rusia, din fericire! Posturile TV și ziarele au, în general, reflectări corecte al războiului.

România intimidată?! 

Așa cum au remarcat multe agenții de presă străine sau oficiali ucraineni, populația României i-a primit cu brațele deschise pe refugiații ucrainieni, ceea ce arată că românii au înțeles perfect situația și s-au comportat exemplar.

Din păcate, în această situație de criză România are o conducere care se comportă destul de timid față de Rusia lui Putin. Noroc cu vizitele care vor avea loc în Ucraina ale președinților celor două camere (o nouă notă bună pentru Marcel Ciolacu, după altele câteva pe care le-am tot observat deja!), pentru că până acum nici prim-ministrul (deși e fost militar), nici președintele nu au făcut acest gest. În plus, România e printre țările europene care nu au trimis ajutoare militare ucrainienilor. Iar sancțiunile împotriva Rusiei cam sunt ocolite la noi, în condițiile în care avem multe întreprinderi controlate de oligarhi ruși. Vești îngrijorătoare privind nerespectarea sancțiunilor au fost aduse pe 13 aprilie de Cătălin Drulă. Ce-or face organele noastre ”de specialitate”, ca să zic așa?

De fapt, în conflictul din Ucraina, România pare că se poziționează mai degrabă alături de Bulgaria și Ungaria! Cu chiu cu vai, după ce am văzut că până și bulgarii au expulzat niște diplomați ruși, am făcut-o pentru 10 dintre ei. Asta în timp ce ambasadorul rus la București emite mereu texte provocatoare. Care să fie explicația? Ce așteaptă conducerea noastră? Lumină de la Vest sau de la Est? Pentru că lumină proprie nu pare să existe! Întuneric total! Și totuși, ar exista și alte opțiuni!

[caption id="attachment_199977" align="alignnone" width="800"] Președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă la o conferință de presă comună cu președintele lituanian Gitanas Nauseda, președintele polonez Andrzej Duda și președintele leton Egils Levits și președintele estoniei Alar Karis (nu este imagine), în timp ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, la Kiev, Ucraina, 13 aprilie 2022, REUTERS. /Valentyn Ogirenko[/caption]

De ce nu suntem alături de Polonia?

Este clar, Stânga globalistă nu este bine receptată în România, asta arată toate sondajele. Același rezultat și pentru Rusia invadatoare a Ucrainei. Aș că, în mod natural, noi ar fi trebuit să ne poziționăm alături de Polonia, un stat care nu acceptă nici preceptele Stângii globaliste, nici totalitarismul putinist. Polonia și România sunt cele mai mari state est-europene. O alianță a lor, la care e posibil să adere și alte state din regiune, ar putea reprezenta în Uniunea Europeană acel pol conservator care să se opună cu succes exceselor Stângii globaliste, deocamdată atotputernică la Bruxelles. Evident, după înlăturarea amenințării ruse care planează asupra estului Europei.

Da, dar cu condiția ca aleșii noștri să facă ce trebuie și ce vrea poporul, nu să-și urmeze doar agendele lor personale. Actuala coaliție nu ne dă mari speranțe în acest sens.

The post Valorile tradiționale, Stânga globalistă și Putin appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/valorile-traditionale-stanga-globalista-putin/feed/ 0
Barbaria rusească la Mariupol: 20.000 de civili au fost uciși, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați în Rusia https://inliniedreapta.net/stire/barbaria-ruseasca-la-mariupol-22000-de-civili-au-fost-ucisi-33000-de-locuitori-ai-orasului-au-fost-deportati-in-rusia/ https://inliniedreapta.net/stire/barbaria-ruseasca-la-mariupol-22000-de-civili-au-fost-ucisi-33000-de-locuitori-ai-orasului-au-fost-deportati-in-rusia/#respond Wed, 13 Apr 2022 19:36:04 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=stire&p=199961

Peste 20.000 de civili din Mariupol, orașul port de la Marea Azov, au fost uciși de armata rusă, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați de armata rusă în Siberia și în alte locuri îndepărtate din Rusia, conform autorităților ucrainene. În total, 700.000 de ucraineni au fost duși în Rusia, spune ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova.

Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavel Kirilenko, a declarat pentru CNN la 12 aprilie că, potrivit datelor preliminare, în Mariupol au murit până la 22.000 de persoane: „Acum vorbim de 20-22 de mii de morți în Mariupol”, a spus Kirilenko. El a adăugat că situația dificilă din oraș, aflat sub asediu și blocaj, nu permite evaluarea exactă cu privire la numărul victimelor, scrie Meduza.

[caption id="attachment_199965" align="alignnone" width="800"] Un membru al trupelor pro-ruse se plimbă în apropierea unui bloc de apartamente distrus de bombardamentele ruseși din Mariupol, Ucraina, 28 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko[/caption]

Viceprimarul Mariupolului, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că „rușii au ocupat temporar o parte din oraș” și că „soldații ucraineni continuă să apere centrul și sudul orașului, precum și zonele industriale”.

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, afirmă că peste 10.000 de civili au fost uciși în urma invaziei orașului. „Cadavrele stau înşirate pe străzi”, mai spune primarul, acuzând forțele ruse că au blocat săptămâni la rând convoaiele umanitare care voiau să intre în oraș, parțial pentru a ascunde masacrul. Boicenko crede că numărul morților din Mariupol ar putea depăși chiar 20.000, scrie Podul.

[caption id="attachment_199971" align="alignnone" width="1000"] Spațiile verzi din Mariupol au fost transformate în cimitire[/caption]

Anterior, primarul Mariupolului a declarat că peste 50 de persoane au fost arse de vii într-un spital din oraș de către armata rusă.

În plus, oficiali ucraineni acuză Rusia că deține civili, inclusiv jurnaliști, în închisorile rusești. „Avem mulți preoți, jurnaliști, activiști, primari și, în general, civili care sunt în închisori (...) în Kursk, Briansk, Rostov. Sunt ținuți cu forța”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, într-o apariție televizată.

Directorul Biroului pentru programe de urgență al UNICEF, Manuel Fontaine, avertizează că peste un milion de copii ucraineni riscă să nu aibă ce mânca, transmite BBC, citat de news.ro. „Situația este și mai gravă în orașe precum Mariupol și Kerson, unde copiii și familiile lor au rămas, săptămâni întregi, fără apă curentă și servicii de canalizare, fără o aprovizionare regulată cu alimente și fără îngrijiri medicale”, a transmis oficialul.

Un hectar de teren în Siberia pentru locuitorii din Mariupol 

Ocupanții ruși distribuie pliante propagandistice locuitorilor deportați din Mariupol și le promit câte un hectar de pământ în Siberia. Asemenea materiale erau distribuite de naziști în anii 1940, când oamenii erau duși la muncă în Germania, „Dar sute de mii au găsit acolo nu munți de aur, ci umilință, abuz inuman sau moarte.

[caption id="attachment_199962" align="alignright" width="319"] Pliante propagandistice date de ruși locuitorilor deportați din Mariupol[/caption]

Istoria se repetă", informează RBK Ucraina cu referire la Consiliul Local Mariupol. Se remarcă faptul că logica urâtă a lui Vladimir Putin este de înțeles: „în primul rând, ocupanții distrug un oraș cald și prosper de la Marea Azov. Și conduc oamenii în Siberia și Sahalin. Au nevoie de noi muncitori în persoana lor”.

Potrivit deputatului ucrainean Ludmila Denisova, comisar pentru drepturile omului în Parlamentul de la Kiev, peste 33.000 de locuitori ai Mariupolului au fost deportați de către armata rusă de la începutul războiului până acum, informează RBK Ucraina. Aproximativ 4 350 de civili au fost evacuați luni, 12 aprilie, din zonele disputate din Ucraina, dintre care 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk.

Pe 18 martie, prezentatorul TV Dmitri Gordon a publicat un mesaj video către ucrainenii din teritoriile ocupate sau blocate de trupele ruse. El a afirmat că există „două tipuri de coridoare umanitare” – organizate de Ucraina și organizate de Rusia, și a îndemnat să nu le folosească pe acestea din urmă, scrie timpul.md.

„După informațiile noastre, ucrainenii care trec prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse trec, majoritatea trec prin procese grele. Și ajung în așa-numitele lagăre de filtrare, care au fost create exact ca celebrele lagăre NKVD din vremea sovietică. Avem o mulțime de informații că locuitorii din Mariupol, în special, ieșind prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse, au ajuns în număr mare în aceste tabere de filtrare, unde sunt torturați, batjocoriți, iar soarta lor ulterioară este învăluit în întuneric, spuse el.

Autoritățile ucrainene au raportat în mod repetat îndepărtarea forțată a ucraineanilor, inclusiv a minorilor, în Rusia și lagăre de filtrare, unde ar încerca să identifice persoane cu convingeri pro-ucrainene, militari, veterani ATO și așa mai departe.

„Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare. Cei care sunt de acord primesc documente care interzic părăsirea regiunilor rusești timp de doi ani”, au susținut ofițerii de informații.

Nu este clar ce fel de documente restricționează plecarea din regiune timp de doi ani. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii sunt distribuiți în toată Rusia nu este un secret – încă din 12 martie, guvernul rus a adoptat o rezoluție privind distribuirea a aproape 100.000 de oameni în toate districtele federale.

[caption id="attachment_199963" align="alignnone" width="760"] Civilii care părăsesc Mariupolul aparent sub controlul militarilor ruși și al separatiștilor pro-ruși (Foto de Stringer/Agenția Anadolu prin Getty Images)[/caption]

Acum, conform declarațiilor ambelor părți, în Rusia există peste 700.000 de oameni care trăiau până de curând în teritorii controlate de autoritățile ucrainene și separatiști. Aproape zilnic, Rusia raportează încă 10.000-20.000 de „evacuări” de oameni. Potrivit datelor oficiale rusești din 11 aprilie, în „centre de cazare temporară” se află aproximativ 31.000 de persoane. Restul (adică aproximativ 700.000 de oameni), potrivit unei surse TASS din structurile de putere, „au fost cazați la rude și prieteni”, scrie Timpul.

Ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova spune că 700.000 de ucraineni au fost duși în Rusia, în timp ce o sursă TASS consideră că peste 200.000 de persoane sunt cetățeni ai Federației Ruse, peste 400.000 sunt cetățeni ai RPD și LPR și 117.000 să fie „cetățeni ai altor țări” (în mod evident, inclusiv Ucraina), relatează Radio Svoboda.

Publicația TASS spune că 141.000 de evacuați sunt copii. În martie, Vladimir Putin a anunțat necesitatea modificării legii, astfel încât rușii să poată adopta orfani din Donbass care nu au cetățenie rusă.

Site-ul britanic inews susține că refugiaților din Maruipol li se dau să semneze documente care susțin că orașul este bombardat de armata ucraineană, și nu rusă, după care li se spune că nu se mai pot întoarce în patria lor din cauza amenințării de persecuție (autenticitatea acestor documente jurnaliştii nu au putut confirma).

Imagini din Mariupol din urmă publicate în urmă cu aproape o luna, pe 18 martie:

Deficit de armament în zonele fierbinți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că țara sa nu are armele necesare pentru a elibera orașul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forțele ruse, relatează DPA, citat de Agerpres.

„Dacă am primi avioane și suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară. „Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd și vieți ale ucrainenilor. Vieți care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski. „Este și responsabilitatea celor care încă țin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el.

Sâmbătă, 9 aprilie, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că nu vede aproape nicio posibilitate de a furniza Ucrainei armament și materiale direct din stocurile Armatei Germane, Bundeswehr, deoarece Germania ”a atins o limită”, însă va continua să sprijine Ucraina, relatează cotidianul Augsburger Allgemeine, potrivit news.ro.

În schimb, Washingtonul a promis să livreze armele necesare Ucrainei pentru a pune capăt invaziei ruse. Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a precizat că administrația Biden va trimite arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să cucerească noi teritorii și să vizeze ținte civile, catalogând drept crime de război atacurile comise de forțele ruse la adresa civililor, informează Podul.

De asemenea, Ministrul Apărării al Regatului Unit, James Heappey, a declarat marți că toate opțiunile vor fi pe masă pentru un răspuns la orice utilizare de arme chimice de către Rusia în Ucraina, potrivit Agerpres. „Acestea sunt niște lucruri care depășesc orice limită și utilizarea de arme chimice va avea parte de un răspuns, iar pe masă se află toate opțiunile în ceea ce privește forma pe care o va lua acest răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News.

Pe de altă parte, ziarul britanic The Guardian susține că Rusia a început să cumpere arme din Iran pentru a-și reface stocurile de armament, deoarece a pierdut cantități impresionante în timpul agresiunii militare pe care o desfășoară asupra Ucrainei, potrivit Defense Romania.

The post Barbaria rusească la Mariupol: 20.000 de civili au fost uciși, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați în Rusia appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/stire/barbaria-ruseasca-la-mariupol-22000-de-civili-au-fost-ucisi-33000-de-locuitori-ai-orasului-au-fost-deportati-in-rusia/feed/ 0
Atlantic Council: Europa trebuie să înceteze finanțarea crimelor de război ale lui Putin din Ucraina https://inliniedreapta.net/traducere/atlantic-council-europa-trebuie-sa-inceteze-finantarea-crimelor-de-razboi-ale-lui-putin-din-ucraina/ https://inliniedreapta.net/traducere/atlantic-council-europa-trebuie-sa-inceteze-finantarea-crimelor-de-razboi-ale-lui-putin-din-ucraina/#respond Wed, 13 Apr 2022 18:14:04 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=traducere&p=199956

În timp ce războiul dă în clocot în Ucraina, țările UE continuă să trimită aproximativ un miliard de euro pe zi Rusiei ca plată pentru importurile de petrol și gaze. Banii europeni sunt forța motrice a mașinii de război a lui Putin, scrie Basil Kalymon, profesor de finanțe la Ivey Bussiness School de la Western University din Canada, într-un articol pentru Atlantic Council.

Aproximativ 60% din exporturile rusești de petrol și 75% din exporturile rusești de gaz se duc în Europa, potrivit datelor Agenției Internaționale de Energie. Veniturile din petrol și gaze sunt cruciale pentru continuarea efortului de război rusesc și constituie, potrivit estimărilor, 45% din bugetul de stat al țării. Fără aceste fonduri, economia Rusiei s-ar prăbuși și capacitatea lui Putin de a continua invazia Ucrainei s-ar reduce dramatic.

Din păcate, până acum UE s-a opus apelurilor de a interzice importurile de gaz și petrol din Rusia. Oficialii UE au împiedicat impunerea unui embargo pe energie în ciuda indignării masive legate de invazia ilegală a lui Putin și a faptului evident că rușii comit crime de război împotriva civililor ucraineni.

Această reticență oglindește nivelul de dependență al Europei de energia rusească. Europa se bazează pe Rusia pentru 20% din petrol și 32% din aprovizionarea sa cu gaz. Una dintre cele mai expuse economii este Germania, a cărei dependență de gazul rusesc era de circa 55% înainte de război.

Potrivit unui studiu elaborat de Goldman Sacks, o interdicție totală a importurilor de gaze rusești în Uniunea Europeană pentru restul anului 2022 ar duce la încetinirea creșterii economice în zona euro cu 2,2% și la o scădere cu 3,4% în Germania. Deși aceste cifre sunt destul de semnificative, poate pretinde Europa la modul serios că nu-și poate permite un asemenea efort pe timp de război pentru a-l opri pe Putin?

Precauția economică a Europei pare destul de greu de justificat când este privită din Ucraina, care se confruntă cu distrugerea sistematică a economiei și infrastructurii naționale ca parte a efortului de război al Rusiei. Potrivit Băncii Mondiale, economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022.

[caption id="attachment_199959" align="alignnone" width="770"] Blocuri de locuințe din Mariupol, bombardate de ruși[/caption]

Cu toate că o interdicție imediată asupra importurilor de petrol rusesc va avea consecințe negative asupra economiilor UE, tehnic ea este posibilă. Piața internațională de petrol este enormă, iar surse alternative de aprovizionare pot fi găsite relativ repede. Desigur, va trebui să se facă față prețurilor crescute la petrol, deși producătorii OPEC au o capacitate în exces și motive să evite o piață haotică.

Creșterile prețurilor la țiței ar avea un impact imediat, va reduce atât cererea UE, cât și cererea cea globală de petrol. În același timp, prețurile mai mari vor încuraja creșterea producției din diferite surse secundare, în special din SUA. Rusia ar putea găsi alți clienți, dar probabil va vinde la un preț și volum redus. Ajustările tiparului comercial rusesc va cere timp și va avea parte de piedici cauzate de multiplele sancțiuni care au fost impuse deja de SUA și alte țări.

Oprirea imediată a importurilor de gaze rusești se arată a fi o provocare mai mare, întrucât UE este dependentă considerabil de livrările prin conducte și nu are suficientă capacitate de înlocuire în ceea ce privește terminalele LNG (gaz lichefiat). Dintre măsurile pe termen scurt ar putea fi reducerea depozitelor de gaze existente.

Există un anumit potențial pentru creșterea cantității de gaz lichefiat având ca sursă vasta piață internațională. În particular, SUA lucrează la extinderea disponibilității gazului natural lichefiat american pentru exportul în UE. De asemenea, UE va fi capabilă să concureze pentru aprovizionări din alte surse importante precum Qatarul.

În interiorul UE, sistemele generatoare de electricitate vor beneficia de o mai mare integrare peste frontierele naționale alături de capacitățile alternative de exploatare, precum centralele nucleare și cele pe cărbune. Alte măsuri similare pot reduce nivelul de utilizare a gazului natural în țările cele mai afectate. Din nou, prețurile la gaz natural vor crește, ceea ce va rezulta în reducerea cererii per ansamblu, în special în ce privește domeniile neesențiale.

Pe termen lung, nevoile energetice ale UE pot fi satisfăcute prin schimbarea politicii energetice. UE a făcut deja pași în dezvoltarea unei politici energetice care va reduce dependența de livrările rusești. Un mai mare accent pe generarea electricității din energie nucleară a fost propusă atât de Franța, cât și de Regatul Unit. Ca reacție la actuala criză de securitate, Germania și-ar putea suspenda programul de închidere a centralelor nucleare.

Berlinul plănuiește deja să sporească capacitatea de terminale LNG. Acest lucru ar putea fi reprodus în alte țări. Zăcămintele de gaz de șist ale Europei ar putea fi de asemenea exploatate. În cele din urmă, evoluția tehnologei ar putea debloca potențialul pentru utilizarea de surse regenerabile și a hidrogenului.

Se înmulțesc apelurile pentru o abordare europeană mai dură. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat hotărât pentru oprirea imediată a importurilor de energie din Rusia către UE. Între timp, experți ruși precum fostul consilier economic al Kremlinului, Andrei Ilarionov, au susținut că este destul de probabil ca un embargo asupra petrolului și gazului rusesc va forța Rusia să oprească războiul împotriva Ucrainei în cel mult câteva luni.

Refuzul Uniunii Europene de a interzice importurile de energie din Rusia este echivalentul contemporan al comerțului cu Germania nazistă în timp ce trupele lui Hitler invadau țările vecine și comiteau genocid. Este nejustificat din punct de vedere moral și neprevăzător din punct de vedere strategic. Dacă Putin nu va fi oprit, problema Ucrainei va deveni curând problema Europei.

An embargo on Russian oil and gas would result in significant costs that would be felt throughout Europe. However, the damage inflicted on the Russian economy would be far greater and could succeed in stopping the largest European conflict since World War II. At a time when millions of Ukrainian lives are in danger and the future security of the entire continent is under threat, Europe must accept the limited economic pain of an immediate Russian energy ban and end the shameful financing of Putin’s war.

Un embargo asupra petrolului și gazului rusesc va avea ca rezultat costuri semnificative care vor fi simțite în toată Europa. Pe de altă parte, daunele pe care le va suferi economia rusă vor fi mult mai mari și vor putea opri cel mai mare conflict european de la Al Doilea Război Mondial încoace. Într-un moment în care viețile a milioane de ucraineni sunt în pericol și viitorul securității întregului continent este amenințat, Europa trebuie să accepte suferința economică limitată a interzicerii imediat a energiei rusești și să oprească finanțarea rușinoasă a războiului lui Putin, încheie Basil Kalymon pentru Atlantic Council.

The post Atlantic Council: Europa trebuie să înceteze finanțarea crimelor de război ale lui Putin din Ucraina appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/traducere/atlantic-council-europa-trebuie-sa-inceteze-finantarea-crimelor-de-razboi-ale-lui-putin-din-ucraina/feed/ 0
Peter Zeihan: Cum va muri Rusia (după ce va distruge Ucraina și va ataca NATO și nord-estul României) https://inliniedreapta.net/traducere/peter-zeihan-cum-va-muri-rusia/ https://inliniedreapta.net/traducere/peter-zeihan-cum-va-muri-rusia/#respond Tue, 12 Apr 2022 22:29:20 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=traducere&p=199865

Există nouă așa-zise porți de acces prin care Rusia a fost invadată de-a lungul istoriei sale. Opt dintre ele au fost pierdute de Rusia în urma prăbușirii imperiului sovietic. Prin cuceririle teritoriale, Kremlinul caută să redobândească controlul asupra acestor porți. Rusia suferă un declin din mai multe puncte de vedere și riscă să intre în colaps. Din acest motiv, dacă nu ar fi atacat Ucraina acum, ulterior ar fi fost prea târziu. În cazul în care Ucraina va fi cucerită, urmează Republica Moldova și țările baltice, apoi Polonia și România. Occidentul trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni aceasta, susține Peter Zeihan, analist american de geopolitică, într-un interviu cu Jordan Harbinger.

Peter Zeihan este un geopolitician american, autor al mai multor cărți și fost analist de geopolitică la Stratfor, agenția inființată de George Friedman. În analizele sale, examinează tendințele din domeniile politic, economic și social, pe baza cărora face predicții.

Ce vrea Rusia în Ucraina

Trebuie să aruncăm o privire asupra hărții topografice a spațiului rusesc în Europa ca să avem idee despre ce urmăresc rușii. Rusia a fost invadată de aproximativ 50 de ori în istoria sa și toate invaziile au venit prin una din cele nouă teritorii de acces (gateway teritories), care leagă fostul spațiu sovietic de restul lumii: poarta poloneză, poarta basarabeană – acestea sunt două din cele mai mari și sunt, din nefericire pentru ucraineni, în capătul celălalt al Ucrainei față de Rusia. Scopul final al lui Putin este să astupe toate aceste nouă porți. Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, controlul rușilor a scăzut de la nouă porți de acces la una singură, și puțin câte puțin, cu conflictul kazah, cu Nagorno-Karabah, cu războiul din Georgia și cel din Crimeea, rușii au adunat fragmente din aceste teritorii pentru a bloca porțile de acces.

Dacă vor obține Ucraina în întregime, vor acoperi doar încă două porți de acces. Aceasta înseamnă că povestea nu se termină cu Ucraina, este doar mijlocul poveștii. Va fi un alt război după acesta.

Așadar, geografia ne explică mobilul războiului. Acum, cauza este demografia. În Rusia, clima este teribilă, ceea ce îngreunează considerabil viața pentru că râurile nu circulă în direcția potrivită, iernile sunt lungi și aspre, civilizația așa cum o gândim noi este foarte scumpă și rușii nu au modalități naturale de a genera capital propriu. Au folosit mereu forța brută și a fost nevoie de Stalin pentru a industrializa ceea ce a era atunci Uniunea Sovietică. Dar aceasta a avut o consecință. Dacă muți oamenii de la sate în orașe, copiii se transformă din forță de muncă ieftină în piese de mobilier mobile, zgomotoase și scumpe, iar nașterile de copii se împuținează.

Astfel, Rusia, de-a lungul a două generații, a ajuns de la șapte copii per familie la sub doi în prezent. Iar asta era înaintea de declinul maxim, atins în perioada post-sovietică. Acum natalitatea este la aproximativ 1,4 (copii per femeie). Generația care s-a prăbușit demografic în anii ’90 este acum atât de redusă numeric, încât atunci când vine rândul lor să aibă copii, nu se vor întâmpla prea multe lucruri.

Așadar, acesta este ultimul an în care Rusia are la dispoziție un segment destul de numeros de populație între 20 și 30 de ani, ca să poată avea o armată pe bază de înrolare obligatorie. Dacă mai așteaptă, rușii vor avea dificultăți în controla propriile teritorii, darămite să lupte cu vreun agresor extern. Deși nimeni nu se așteaptă la un război în viitorul apropiat în sensul invadării Rusiei de altă țară, rușii știu că dacă nu întreprind o invazie acum, în viitor vor fi de partea perdantă, indiferent ce balanțe de putere vor fi.

Noi (americanii) avem practic o întreagă emisferă la dispoziția noastră. Cei mai buni prieteni ai noștri sunt canadienii, la nord, cea mai integrată economie cu a noastră este Mexic, acum cel mai mare partener economic și al doilea cel mai mare partener al nostru din punct de vedere demografic. Rusia n-a fost niciodată așa. Rusia are graniță cu o duzină de țări care, toate, au atacat Rusia, la un moment dat, în trecut. (....)

Sănătatea rușilor: nu toți sunt alcoolici

Rușii, nu vreau să spun că sunt toți alcoolici, dar poți cumpăra vodca dimineața la metrou ca să te încălzești. Ideea că vodca rezolvă toate problemele este puternic înrădăcinată în societatea rusă. Într-o zonă cu climă cu ierni lungi și puțin soare ca Rusia, dieta lor nu conține multe fructe și legume, în schimb, consumă multe grăsimi saturate și o mulțime de heroină.

În termeni per capita, Rusia este a doua cea mai dependentă de droguri țară din lume. Din cauză că sistemul de sănătate nu mai acoperă pătura săracă, rușii au și una dintre cele mai mari rate de tuberculoză din lume. Probabil, unul din patru ruși poartă bacteria TB, sub formă de bacil. Nu este vorba de tuberculoza pe care o cunoaștem în Statele Unite, este o formă rezistentă la medicamente. Vorbim despre nevoia de doi ani de antibiotice la costul de câteva mii de dolari per persoană pentru a scăpa de ea, iar oamenii pur și simplu nu au bani pentru asta.

În ce privește HIV-ul, Rusia era una dintre cele mai infectate țări din lume, după care s-a încetat colectarea datelor. Prin urmare, nu avem o aducere la zi a situației despre infectarea cu HIV de 15 ani, dar pe atunci, părea că o cincime din populația de vârstă reproductivă era expusă, însă nu știm datele exacte.

Distrugerea educației

În anii 1980, în special după 1983, rușii se confruntau cu o criză strategică și cu una financiară, simultan. Prin urmare, pentru a rezolva problema strategică, era nevoie să facă un fel de pace cu Statele Unite. Au cheltuit peste măsură timp de 30 de ani și au rămas fără bani. Nu au putut tăia banii de la armată deoarece nu au vrut cu adevărat pace, n-au tăiat de la facilitățile nucleare deoarece nu voiau pace, n-au putut tăia producția de petrol și gaze naturale deoarece era singura lor sursă de venit, așadar au tăiat bugetul pentru educație.

În Rusia, sistemul educațional este diferit de cel din SUA. Aici (în SUA) te duci la liceu, faci facultate, începi să muncești și câștigi bani din prima zi, cu puțin noroc. Dar în Rusia se practica o instruire tehnică la nivel de liceu, apoi devii ucenic și ai o perioadă de noviciat de de 5-6 ani înainte de a-ți lua o slujbă de adult, fie vorba de contabil, inginer sau altceva.

Instruirea tehnică la nivel de liceu s-a prăbușit în jurul anului 1985, ceea ce înseamna că nu aveai pe cine să iei ca ucenic, direct din liceu, era nevoie să îi instruiești suplimentar. Așadar, forța de muncă s-a împuținat foarte mult, iar sistemul educațional n-a fost niciodată reparat. În timpul colapsului post-sovietic, aproape totul a fost anulat în eduație, iar acum cel mai tânăr grup de oameni care a beneficiat de acea instruire tehnică și a făcut ucenicie și efectiv a avut locuri de muncă pentru adulți, se apropie acum de 60 de ani. În acest punct este mult prea târziu pentru a repara lucrurile. (...)

De asemenea, două milioane de muncitori s-au mutat în afara țării după colapsul sovietic. Toți erau tineri și instruiți. Și probabil au fost în jur de un sfert de milion de ruși care au plecat în timpul războiului din Ucraina, care, iarăși, sunt tineri și instruiți și sunt în mod categoric de neînlocuit. Peste 1-3 ani și rușii vor fi nevoiâi să facă niște alegeri foarte concrete cu privire la ce să renunțe. Petrol, gaze naturale, producția de alimente, componenta militară, forțele de artilerie, ei nu pot să le mențină pe toate acestea în stare de funcționare. (...)

În ciuda eșecurilor de până acum, Rusia poate câștiga războiul

Problemele din armata rusă nu sunt neapărat legate de logistică. Este vorba de o incompetență pe partea de gândire strategică. Aspectul este de eșecul catastrofal de a performa a întregului sistem. Nu avem destulă informație, dar avem motive să credem că rușii au renunțat la instruirea comandorilor lor militari.  Până acum, am văzut un nivel foarte scăzut al coordonării militare și al logisticii în războiul din Ucraina. E abisal, a performat mai slab decât au putut anticipa toți analiștii pe care îi cunosc. (...) Peste 1000 de vehicule, într-un singur șir, lung de 65 de km... îmi pare rău, e stupid.

[caption id="attachment_199928" align="alignnone" width="810"] Imagine din satelit furnizată de Maxar Technologies cu convoiul militar rusesc la est de aeroportul Antonov, Ucraina (Imagine: Imagine din satelit ©2022 Maxar Technologies via AP)[/caption]

Astfel, arată ca un eșec catrastofal în întregul sistem. Totuși, în ciuda acestor factori, rușii vor câștiga războiul. Îi depășesc numeric pe ucraineni, au echipament mai bun, au linii de aprovizionare mai scurte, nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la controlul frontierelor lor pentru a continua să primească resurse, pot suporta un număr uriaș de pierderi omenești, iar societatea rusă nu se va răzvrăti. Să luăm aminte, până nu s-a ajuns la aproape un milion de decedați în Primul Război Mondial, n-au fost tulburări politice considerabile în Rusia. Nu suntem nici măcar aproape de asta. O mulțime de ruși sunt de acord cu ce face Putin fie din motive naționaliste, fie din motive strategice.

Așadar, știrile care spun că oamenii fug din Rusia sunt adevărate, există disidenți. Dar ei nu vor prelua puterea. La toate protestele luate împreună au participat mai puțin de o zecime de procent din populație, insuficient pentru influența cât de puțin o dictatură.

Prin urmare, Rusia va câștiga în Ucraina, după care va trebui să pacifice țara. Iar întrebarea e ce nivel de violență internă și sabotaj este dispusă să tolereze pentru a trece la următoarea etapă a războiului.

Rusia ar fi zdrobită într-un război cu SUA

Ideea care a conturat cel mai mult deciziile Americii cu privire la Rusia e că ei erau o putere dacă nu egală ca forță, aproape egală, și trebuie să fim foarte atenți la cum operăm, trebuie să fim călare pe situație, altfel vom suferi pierderi cumplite. Subit, această logică a s-a evaporat și acum știm că dacă forțele americane și forțele ruse s-ar întâlni pe câmpul de luptă, forțele rusești ar fi zdrobite. Iar dacă acest lucru se întâmplă, rușii vor avea de ales între o retragere strategică umilitoare, de pe urma căreia vor fi nevoiți să facă tot ce le cer americani, sau să utilizeze armelor nucleare.

Din punctul de vedere american, al Casei Albe, al Departamentului Apărării (DoD), situația a devenit mult mai înfricoșătoare decât am crezut vreodată că va fi. Dacă nu vom fi în stare să blocăm Rusia în Ucraina, dacă nu-i putem face pe ruși să sângereze acolo până mor, dacă nu-i putem opri din acțiunile lor, iar ei vor merge mai departe pentru a-și atinge următoarele ținte, atunci va avea loc o confruntare directă americano-rusă pe care nu o vom putea evita, pentru că este vorba de aliații din NATO.

Așadar, în prezent, strategia NATO și a Casei Albe este de a trimite orice echipament militar disponibil, care nu necesită o reaprovizionare fizică statică sau un punct de lansare, ca în cazul avioanelor. Dronele sunt bune, proiectilele antitanc sunt bune, stingerele sunt bune. Toate acestea sunt importante și trebuie trimise, pentru că atâta timp cât Rusia este împotmolită într-o baie de sânge în Ucraina, nu poate trece la următorul pas, acolo unde sunt trupele americane. Trebuie să prevenim aceasta, deoarece rușii par acum atât de slabi, că gradul de disperare care ar putea fi în gândirea lor strategică este ceva ce nu s-a luat în calcul anterior.

[caption id="attachment_199945" align="alignnone" width="1000"] În această imagine publicată de Serviciul de presă al Ministerului Ucrainean al Apărării, soldații ucraineni folosesc un lansator cu rachete americane Javelin în timpul exercițiilor militare din regiunea Donețk, Ucraina, 23 decembrie 2021. (Serviciul de presă al Ministerului Ucrainean al Apărării prin AP)[/caption]

Putin, ultimul președinte al Rusiei?

Ultima generație de oameni care au trecut prin întregul proces de instruire tehnică de la liceu a avut parte de această instruire la mijlocul anilor ’80. În cazul celor din administrație vorbim, în special, despre toți oamenii din KGB. Când Iuri Andropov a preluat puterea la începutul anilor 1980, s-a produs un fel de lovitură de stat internă, unde o facțiune care a fost parte a guvernului a preluat controlul deoarece a crezut că cei doi lideri anteriori, Hrușciov și Brejnev, au gestionat sistemul atât de prost încât chiar, să ne exprimă așa, aveau nevoie de adulți, oameni care aveau înțelegerea a tot ce se întâmplă, iar într-o dictatură totalitară cu foarte multă cenzură, asta însemna serviciile de spionaj.

Așadar, KGB-ul l-a produs pe Iuri Andropov, pe Cernenko și, în cele din urmă, pe Gorbaciov, toți din KGB, pentru a conduce sistemul. Acești oameni au stat în..., n-aș spune în fundal, nu erau oficial la conducere, dar erau mereu influenți și prezenți în anii 1990, iar când Elțîn s-a îmbolnăvit, ei sunt cei care au preluat puterea de la Elțîn.

Prin urmare, a exisat o revoluție rapidă care a durat câțiva ani și Elțîn a ajuns înlăturat din cauza problemelor sale dificile de sănătate, iar succesorul KGB-ului – FSB –, este de atunci la putere. Evident că Putin provine din acest grup, precum și toți cei din jurul lui. Alexei Miller de la Gazprom este probabil cel mai bun exemplu. Dar patronii tuturor companiilor mari, oligarhii din serviciile de securitate, care au preluat domenii mari din economia rusă din 1999 încoace, sunt toți îndatorați personal lui Putin. Sunt toți din acelașii cerc intern și toți au peste 50 de ani. Nu a existat o generație care să fi fost instruită și care așteaptă să îți facă intrarea în scenă. Putin a fost foarte eficient în a elimina pe orice potențial adversar al său.

Așadar, el va fi ultimul președinte apt al Federației Ruse. Are deja 70 de ani. Din când în când, apare o facțiune în cadrul grupului care devine proeminentă, dornică să preia puterea, iar când Putin sesizează că este pe cale să-l succeadă, o nimicește. Și așa, n-a mai fost nimeni de acest fel de câțiva ani.

Dacă ne uităm la fenomenul demografic, este perfect rezonabil să credem că Putin este ultimul lider al Rusiei, oricum. Dacă rămâne la putere știind că este ultimul lider al Rusiei... am auzit lucruri mai prostești decât asta. În cel mai bun scenariu, va fi ceva de genul cum s-a întâmplat după ce Mao a lăsat China cu o bandă formată din patru facțiuni diferite care conduceau ca un comitet, iar apoi una dintre ele le dă la o parte pe celelalte trei și se instalează la conducere. Acesta ar fi cel mai bun scenariu acum. Cred că este mai probabil ca Putin să-i elimine pe toți cei cu capacități de conducere și că se va produce mai mult decât un colaps organizatoric.

Igor Secin de la Rosneft, o companie petrolieră de stat, este probabil cel mai capabil dintre cei rămași, dar toți ceilalți 150 de membri KGB care mai există îl detestă, deci e îndoielnic că va putea să aducă de partea lui pe cineva; deci chiar nu există nimeni. Noi (americanii) privim actul conducerii altfel decât rușii. Conducători autoritari conduc Rusia, mereu a fost așa. Terenul nu permite apariția unor economii locale separate.

Texas, New York, California etc, acestea sunt entități economice distincte. Avem (în SUA) un sistem federal, în care statele își aleg propria conducere și trimit alegerile lor la Washington, prin reprezentanți. Așa ceva nu ar funcționa niciodată în Federația Rusă. În federație au Moscova, ai Sankt Petersburg și apoi toate acele orașe secundare care sunt dependente într-o oarecare măsură de unul dintre acele două, și toate au fost cucerite de Rusia, de-a lungul existenței lor. Fiecare dintre ele.

Rusia nu e o republică, cu siguranță nu este o democrație, este un imperiu multietnic. Iar cu această configurație politică și economică, cineva controlează frâiele puterii. Iar dacă nu e cineva care să controleze puterea, atunci nimeni nu controlează nimic. Iar viitorul Rusiei, în opinia mea, se îndreată probabil spre al doilea scenariu. Acum ai un conducător autoritar ("strongman") la centru, care numește lideri regionali asemenea, cum e Kadîrov, pentru avea grijă de lucruri în numele lui. Nu e vorba de creștere, sau locuri de muncă, nu e vorba de popularitate, ci despre control. Cecenia nu mai e parte din Federația Rusă din punct de vedere economic, dar mișcarea de independență a fost strivită. Iar Kadîrov participă frecvent la chestiuni legate de securitate alături de Moscova, Putin se bazează pe ceceni pentru a asasina oameni din Rusia pe care îi consideră incomozi din punct de vedere politic.

[caption id="attachment_199946" align="alignnone" width="640"] Putin și Kadîrov[/caption]

Dacă nu va fi oprită în Ucraina, Rusia va ataca și R. Moldova, apoi nord-estul României

Invazia din Ucraina este războiul din mijlocul unui șir de războaie, Nagorno-Karabah, Georgia, Crimeea, Kazahstan, sunt toate controlate de Rusia acum. Dar nici controlul a întregii Ucraine nu rezovlă problema de pe frontul occidental. Rușii vor dori, de asemenea, Republica Moldova, nord-estul României – aceasta e poarta de acces basarabeană, pe acolo turcii au invadat adesea; vor avea nevoie de Polonia de Est, până în centrul Varșoviei, la fluviul Vistula – aceasta e poarta de acces poloneză, pe unde invadau naziștii; apoi vor avea nevoie de Estonia, Letonia și Lituania în întregime, pentru că pe acolo au invadat suedezi. Așadar, este vorba de alte șase țări, dintre care cinci sunt membre NATO.

Evident, aici lucrurile devin imprevizibile și riscante. Probabil că rușii pot captura Republica Moldova într-un weekend lung, dacă luăm în calcul eficacitatea armatei ruse probabil ar trebui să extind perioada la o lună. Dar pentru celelalte cinci țări, dacă Ucraina reușește să reziste, atunci Rusia nu va avea destul forțe convenționale pentru a face asta. Și singurul lucru mai rău decât să ai o Rusie care nu ar încerca să facă asta și care se stinge încet, ar fi o Rusie asertivă, care a lansat războiul, a suferit toate pierderile de război, dar rămâne încă neasigurată strategic.

Este un moment la care vom ajunge în câteva luni, probabil mai târziu în acest an, cu siguranță cel târziu la anul, când rușii probabil vor fi digerat Ucraina și Republica Moldova așa cum își doresc, iar apoi va se va avea acea ciocnire cu NATO. Iar în acest punct se va pune la modul serios problema armelor nucleare.

Gândește-te la ce au făcut rușii în Crimeea. Au adus soldați, părea că populația a fost îndeajuns rusificată și nu vor opune rezistență, iar când s-a pus în Occident problema susținerii forțelor disidente precum tătarii crimeeni, rușii au mormăit că asta va însemna încetarea tuturor exporturilor de energie din Rusia în Europa.

Atunci, Angela Merkel, în unul dintre cele mai rușinoase momente ale sale, a spus: Crimeea este a Rusiei, vom avea un nivel de sancțiuni care nu vor atinge nimic care să cauzeze suferință economică vreunei dintre părți. Aceasta nu mai este o opțiune.

Rusia va trebui să bombardeze toată Ucraina

Așadar, armele strategice sunt acum pe masă pentru a contracara amenințarea. Istoria Germaniei și Rusiei a fost mereu despre încercrea de a găsi căi de a colabora, ca să nu se lupte între ele, apoi asta nu funcționează și se luptă. Apoi asta nu funcționează, deci încearcă să găsească moduri de colaborare ca să nu se lupte. Acesta este cam a nou iterație. Dus-întors, dus-întors, dus-întors, de aceea, țările aflate între ruși și germani urăsc istoria atât de mult.â

Ucraina, la începutul războiului era o țară de 45 milioane de oameni. Până acum, a scăzut la 42.5 milioane de oameni. Este cea mai mare deplasare de oameni înregistrată vreodată în istorie. Au plecat 2,5 milioane de oameni în numai trei săptămâni. (analiza a fost publicată de Peter Zeihan pe 22 martie, la data publicării traducerii, peste 4,5 milioane de ucraineni au fugit din calrea rușilor nota.trad.) 

Este ceva fără precedent și este departe de a se fi terminat, deoarece astăzi luptele au loc pe numai o cincime din teritoriul ucrainean. Nu s-a ajuns nici măcar la partea din Ucraina pe care înainte de acum trei săptămâni o consideram pro-occidentală.(...)

Ce au reușit rușii în acești ultimi opt ani, cu războiul de mică intensitate în Ucraina a făcut ca toată populația ucrainei să se considere ucraineană și înafara televiziunilor rusești, nu există nimeni în Ucraina care să nu se opună în vreun fel. Este un viraj major din punctul de vedere al identității naționale.

Cel cel puțin încă 10 milioane de refugiați

Așadar, Rusia va trebui să pună la pământ întreaga țară, va trebui să bombardeze în continuu pentru a obține controlul. Asta va genera cel cel puțin încă 10 milioane de refugiați. Iar pentru asta va fi nevoie de câteva milioane de soldați ruși care să ocupe țara, iar asta reprezintă cea mai mare parte din armata rusească, inclusiv recruții. Nu vorbim doar că cei mai buni soldați ruși vor fi blocați în Ucraina, dar aproape toți vor fi blocați, dacă Rusia nu declară starea de urgență și să înceapă să recruteze toți adulții cu vârsta sub 50 de ani. Este probabil ca lucrurile să se îndrepte în această direcție, deoarece economia Rusiei e oricum în cădere liberă, așa că de ce nu.

Nu știm ce va face Putin, pentru că el nu știe ce va face, deoarece nu primește informație de calitate. Oamenii spun că Putin vorbește cu vocile din capul lui. Este oarecum adevărat, dar în cea mai mare parte, există cadru de oameni inteligenți, doar că nu sunt foarte mulți. (...)

Ce va face China?

A prezice ce vor face chinezii este un exercițiu inutil. Rușii nu au nimic altceva de oferit chinezilor. Chinezii deja le-au copiat rușilor toate armele, conductele de gaz spre China merg deja la capacitate maximă, sistemul feroviar funcționează și el la capacitate maximă. (...) Volumul de bunuri care merg din Rusia în China poate fi crescut doar foarte puțin, deci tot ce rămâne din punctul de vedere al chinezilor este perioada în care Rusia servește drept o distragere a atenției Occidentului de la China. Pentru că în prima zi a acestui război, chinezii erau foarte-foarte entuziasmați, "Dumnezeule, asta va arăta cât de slab e Occidentul, va arăta că Rusia poate ocupa o țară întreagă fără consecințe. Iar asta s-a dovedit a fi atât de neadevărat.

Chinezii știu că dacă încearcă ceva cu Taiwanul, sunt mult mai vulnerabili în fața pachetelor de sancțiuni inițiat de SUA decât rușii. Pentru că la sfârșitul zilei, chinezii încă importă aproximativ 80% din energie de la ruși și 80% din alimentele care le permit să-și hrănească populația. Reiese că dacă acționăm împotriva Chinei tot așa cum am acționat împotriva Rusiei, nu numai că sistemul chinez se va prăbuși în câteva luni, dar chinezii pierd 500 de milioane de oameni din cauza foametei într-un singur an. Și acum știu asta. Bătutul naționalist cu pumnii în piept al chinezilor, pe care l-am văzut tot mai mult în ultimii ani, a devenit foar ezitant. Ei doar caută să amplifice propaganda rusă la stațiile de televiziune chineze, deoarece nu știu ce altceva să facă. Pentru că văd 50 de ani de planificări strategice pe care rușii le-au anihilat într-o lună, iar asta trebuie să doară foarte tare.

Traducere: Cristian Bogatu și Costin Andrieș

Puteți citi și:

The post Peter Zeihan: Cum va muri Rusia (după ce va distruge Ucraina și va ataca NATO și nord-estul României) appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/traducere/peter-zeihan-cum-va-muri-rusia/feed/ 0
Andrei Ilarionov: Tancurile din Ucraina nu pot fi oprite cu sancțiuni. Cedarea în fața șantajului nuclear al lui Putin este echivalent cu capitularea https://inliniedreapta.net/traducere/andrei-ilarionov-tancurile-din-ucraina-nu-pot-fi-oprite-cu-sanctiuni-cedarea-in-fata-santajului-nuclear-al-lui-putin-este-echivalent-cu-capitularea/ https://inliniedreapta.net/traducere/andrei-ilarionov-tancurile-din-ucraina-nu-pot-fi-oprite-cu-sanctiuni-cedarea-in-fata-santajului-nuclear-al-lui-putin-este-echivalent-cu-capitularea/#comments Fri, 08 Apr 2022 16:44:02 +0000 https://inliniedreapta.net/?post_type=traducere&p=199891

Dacă războiul are loc deja, nu mai ajută nici sancțiunile, nici eliminarea din organizațiile internaționale. Singura soluție este ajutorul și intervenția militară. Un exemplu în acest sens este războiul din Coreea. Dacă nu ne împotrivim ferm din frică că Rusia va utiliza armele nucleare înseamnă că suntem gata de înfrângere. Aceste idei au fost expuse de Andrei Ilarionov, economist, fost consilier economic al lui Vladimir Putin (2000-2005), în cadrul unui interviu dat celor de la Triggernometry.

De ce sancțiunile nu vor opri războiul

Triggernometry: Credeți că Occidentul a făcut suficient pentru a susține Ucraina sau credeți că ar trebui să impună mai multe sancțiuni sau să întreprindă altceva în plus? Pentru că Putin ar putea să avanseze și să încerce să cucerească alte națiuni.

Andrei Ilarionov: Răspunsul scurt este cu siguranță nu. Putem discuta despre ce Occidentul ar mai putea să facă. Un principiu fundamental este că dacă tancurile sunt în acțiune deja, ele nu pot fi oprite de sancțiuni. Este o lecție foarte simplă și nu foarte plăcută pentru lideri, pentru opinia publică, pentru oamenii de rând. Dacă războiul are loc deja, dacă sunt bombardiere zboară, dacă proiectilele bombardează orașe și ucid oameni, iar tancurile se deplasează, războiul nu-l poți opri prin rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite. Nu-l poți opri cu sancțiuni, orice sancțiuni ar fi.

Țin să amintesc că în 1939 Uniunea Sovietică a pornit războiul împotriva Finlandei, așa-numitul război sovieto-finlandez sau Războiul de Iarnă, după cum este cunoscut în Finlanda. Câteva săptămâni mai târziu, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Națiunilor. Întrebarea este: excluderea din Liga Națiunilor – sau din Națiunile Unite, dacă ar avea loc azi – l-ar fi oprit pe Stalin să continue atacul asupra Finlandei? Nu. El a continuat războiul încă o sută de zile. L-a oprit această eliminare din Liga Națiunilor pe Stalin din a ocupa țările baltice în 1940? Nu. L-a oprit pe Stalin de la ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Nord în 1940? Nu. Și de fapt excluderea din Liga Națiunilor este o sancțiune foarte serioasă. Reiese că aceste acțiuni foarte serioase care au avut loc în trecut nu l-au oprit pe Stalin sau pe Hitler, care, de fapt, singur a ieșit din Liga Națiunilor.

[caption id="attachment_199894" align="alignnone" width="1000"] Luptători finlandezi în timpul Războiului de Iarnă.[/caption]

Așadar, dacă agresorul decide să-și atace vecinii, nici calitatea de membru în orice organizație internațională, nici sancțiunile economice sau legate de transport, nici sancțiunile individuale nu joacă niciun rol. Va continua agresiunea. Vor continua atacurile. De aceea, este necesar să le schimbi schimbi părerea celor care preferă să gândească, iarăși și iarăși, în termeni de sancțiuni sau de eliminare din organizațiile internaționale ș.a..

Pentru politici duse cu echipamente militare ("hardware policy" n.trad.), pentru atacuri cu echipamente militare, trebuie răspuns cu echipamente militare ("hardware response n.trad.). Doar așa va funcționa.

Ce înțelegeți prin răspuns "hardware"?

Rezistență, rezistență puternică. Când am adus vorba de acest război sovieto-finlandez din 1939-1940, știți când Stalin a încetat războiul? Când a primit informații că trupele britanice și franceze se îmbarcă pe nave și urmează să fie trimiși spre Finlanda, pentru a lupta de partea finlandezilor. Când Stalin a primit această informație, a început imediat așa-numitele negocieri pentru pace și a oprit războiul.

Știți când Putin și-a oprit atacul asupra Georgiei în 2008? Nu este vorba de zile, este vorba de ore și minute. Pe 11 august 2008, George Bush Jr. a ieșit în fața Casei Albe, alături de ministrul Apărării și vice-ministrul Apărării, și a declarat că trimite trupele americane în regiune. Imediat, Marina SUA a pornit din Marea Mediterană spre Marea Neagră, iar Forțele Aeriene ale SUA au fost dislocate în România și Turcia, la bazele militare. După 12 ore, Putin a oprit atacul asupra Georgiei. Aceasta e o consecință puternică a unei  acțiuni de rezistență puternică întreprinsă de o țară foarte puternică în această lume, Statele Unite, în fața agresiunii.

Ce le spuneți celor care gândesc că dacă se începe o împotrivire dură riscăm să ajungem la al treilea război mondial? Ați folosit exemplul lui Stalin, care este un detaliu bun, dar să fim sinceri, Stalin n-a avut arme nucleare, nu-i așa?

În primul rând, Stalin a avut arme nucleare.

Dar nu în 1939.

Dar în 1949. Ok, în 1949 avea deja arme nucleare, iar după asta a avut loc războiul din Coreea. Și cum a fost salvată Coreea? O parte din Coreea a fost salvată prin rezistență, prin împotrivirea din partea Statelor Unite, Regatului Unit și a altor țări occidentale, care au susținut și au apărat Coreea de Sud. Este singura cale de a o face. Și de fapt, nici Stalin n-a utilizat armele nucleare în războiul din Coreea.

Ce să spunem despre domnul Putin? În 2008, în timpul războiului ruso-georgian, Putin avea arme nucleare. Le-a utilizat când americanii și-au deplasat trupele în regiune? Nu. Ce s-a întâmplat în 2015, când un bombardier rusesc a violat spațiul aerian al Turciei timp de 40 de secunde? Un avion turc a doborât bombardierul rusesc și două persoane, între care și pilotul, au fost ucise. Care a fost reacția domnului Putin la acțiunea Turciei? N-a fost implicată SUA, Turcia a făcut-o singură. Care a fost reacția? Domnul Putin a promis să „pedepsească” roșiile turcești. Dar n-a făcut nici măcar asta. După aceea, niciunul dintre bombardierele rusești n-a mai violat spațiul aerian turcesc.

În 2018, un grup de mercenari ruși au încercat să captureze o rafinărie de gaze din Deir ez-Zor, Siria. Ce s-a întâmplat după? Americanii, împreună cu kurzii, au distrus acest grup și 200 de mercenari ruși au fost uciși. Care a fost reacția domnului Putin? Niciuna. Tăcere totală timp de patru ani, care continuă și azi. Putin niciodată n-a adus vorba despre asta. Nu numai că n-a utilizat armele nucleare, niciodată nu s-a referit la ele. Nu s-a referit deloc la acest caz.

[caption id="attachment_199893" align="alignnone" width="956"] ©novayagazeta.ru | Mercenari Wagner în Siria[/caption]

Ce se întâmplă acum, în timpul acestui război împotriva Ucrainei? Ce a făcut Turcia? Turcia a făcut ceva ce n-a făcut nicio altă țară. În esență, Turcia a participat la acest război de partea Ucrainei. A închis strâmtorile Bosfor și Dardanele, iar marina rusă a rămas în Marea Mediterană și Marea Egee. Acele nave care pot bombarda Odessa, Nikolaev și alte orașe ucrainene. Așadar, Turcia a închis căile de transport. Ce auzim de la domnul Putin? Amenință să utilizeze armele nucleare împotriva Turciei? Nu. N-a vorbit nimic despre așa ceva în public.

Deci, iarăși, putem observa nu doar ce a fost în 1939 cu Stalin sau în 2008 cu Putin versus Georgia, ci și situația de acum, de astăzi. Unele țări și unii lideri preferă să nu se teamă să se împotrivească. Care este reacția domnului Putin? Zero. Dar acei lideri care de fapt joacă pentru domnul Putin pretind că le e frică, pretind că sunt speriați, și uite așa se joacă acest joc cu MiG-29 de la Polonia, Slovacia și Bulgaria. A fost decizia domnului Biden să nu se acorde aceste avioane cu reacție ucrainenilor, din cauza armelor nucleare, din cauza unei atare amenințări. Ok. Este un joc la patru mâini, cum spunem în Rusia, un joc a doi oameni, unde o persoană joacă rolul polițistului rău și alta – a polițistului bun. Dar ambii joacă împreună împotriva Ucrainei.

Războiul psihologic și șantajul nuclear

Știu că mulți oameni sunt interesați de perspectiva dvs. și eu sunt foarte interesat pe perspectiva dvs. Este un argument pe care nu l-am prea auzit cel puțin în mainstream media din Occident. Dar este un argument care oarecum induce frică pentru că, în esență, cereți să întrăm într-un joc al provocării cu armele nucleare în epoca modernă în care utilizarea armelor nucleare va duce la sfârșitul întregii vieți pe Pământ. Este într-adevăr acesta un risc pe care Statele Unite trebuie să și-l asume?

Este foarte bizar. Domnul Putin a amenințat cu utilizarea armelor nucleare, deci se joacă cel puțin cu aceste amenințări de atât de multe ori, că cei care preferă să nu audă ce face domnul Putin... cine e realist, cine înțelege ce se întâmplă? Domnul Putin deja le folosește ca șantaj, ca amenințare. Așa că dacă refuzi să aplici cele necesare înseamnă că deja te predai.

În această bătălie, indiferent cum o numești – război real, bătălie psihologică sau oricum altfel, dacă numai o parte refuză deschis să utilizeze un anumit instrument sau anumite arme, înseamnă că deja s-a predat, deoarece partea adversă este gata să escaladeze și dacă nu ești gata să escaladezi, înseamnă că ești gata de înfrângere.

Să ne detașăm de geopolitică și să ne imaginăm că ți se întâmplă să fii seara sau noaptea într-un loc retras și întunecos și niște bătăuși te abordează cu intenții foarte clare cu privire la ce vor să facă cu tine, cu prietenii tăi sau cu familia ta. Cum vei reacționa? Reacția ta este să te aperi pe tine și pe cei apropiați sau să fugi. Dacă te apuci să citești Biblia persoanei sau persoanelor respective, probabil că nu vei câștiga această bătălie. Dacă vei lupta, nu este garantat că vei câștiga, dar cel puțin vei încerca, vei avea o șansă. Sau, dacă spui nu-mi voi folosi forța, voi citi o carte bună acelei persoane, ce urmează să se întâmple? Vei fi într-o poziție foarte proastă.

Cred că este o suprasimplificare, dar nu contează.

Este aceeași poveste, apropo. Sunt exact aceleași povești. Acesta este războiul psihologic. Dacă liderii țării refuză să utilizeze instrumentele și armele pe care le au la dispoziție, înseamnă că nu le au. Dacă nu folosești armele nucleare, înseamnă că nu le ai, înseamnă că ai rămas în urmă. Nu ești Statele Unite, nu ești Regatul Unit, ești doar Luxemburg, Elveția sau Finlanda.

Dar faptul că armele nucleare pot duce la sfârșitul vieții pe Pământ cred că joacă foarte mult în a face din asta o problemă mai mare decât să fii jefuit de bani de un infractor pe stradă.

Este exact avantajul pe care domnul Putin îl folosește, deoarece te gândești la această abordare. Exact asta e problema. Ești gata să fii înfrânt.


 

Andrei Ilarionov e cel care a reformat sistemul de impozitare din Rusia, în perioada în care a fost consilierul lui Putin, introducând la începutul anilor 2000 cota unică. Ilarionov, un om informat și curajos, a demisionat la sfârșitul lui 2005 acuzându-l pe Putin că suferă de „sindromul Venezueala” când președintele rus a oprit gazele către Ucraina.

Traducerea pasajului de la minutul 22:52, la minutul 36:05 -

"Nu avem de-a face cu un „război rece”. În timpul războiului rece nu au existat sancțiuni personale, anexări de teritorii ale statelor europene, acțiuni de război cu peste 4 000 victime", spunea Andrei Ilarionov încă din noiembrie 2014, în cadrul unui interviu dat la o televiziune poloneză.

"Nu avem de-a face cu un „război rece”. În timpul războiului rece nu au existat sancțiuni personale, anexări de teritorii ale statelor europene, acțiuni de război cu peste 4 000 victime. Este un război cald.

Chiar oamenii lui Putin îl numesc „cel de-al IV-lea Război Mondial”. Războiul rece dinainte îl numesc „cel de-al III-lea Război Mondial”.

E un război declarat de Rusia restului lumii, aproape întregii lumi. Războiul pentru așa-numitele „valori tradiționale rusești”, pentru crearea unei „lumi rusești”, a unei entități neo-imperiale pe fostul teritoriu al imperiului sovietic sau al imperiului rusesc.

În logica lor, fără să discutăm dacă e bine sau rău, doar ca să înțelegem ce fac, Ucraina nu are dreptul la un viitor propriu. Ucraina nu are dreptul să-și aleagă aliații, ca orice altă țară. Ei consideră că Ucraina, ca și alte țări ale fostului imperiu, ar trebui să-și construiască viitorul conform planurilor și dorințelor Kremlinului."

Puteți accesa de mai jos traducerea în limba română a interviului, realizată în urmă cu șapte ani:

The post Andrei Ilarionov: Tancurile din Ucraina nu pot fi oprite cu sancțiuni. Cedarea în fața șantajului nuclear al lui Putin este echivalent cu capitularea appeared first on ILD.

]]>
https://inliniedreapta.net/traducere/andrei-ilarionov-tancurile-din-ucraina-nu-pot-fi-oprite-cu-sanctiuni-cedarea-in-fata-santajului-nuclear-al-lui-putin-este-echivalent-cu-capitularea/feed/ 1