Hristos se naște, slăviți-L!

  0

  Cu peste două mii de ani în urmă, la puțină vreme de când în Iudeea începuse perioada de ocupație romană sub Împăratul Augustus, între evrei era așteptată venirea Fiului Lui Dumnezeu, ce avea să aduca promisa și mult așteptata mântuire a lumii din robia păcatului și a morții. Semnele nu erau știute doar de evrei și venirea Mântuitorului nu era așteptată doar de ei, pentru că lumea întreagă tânjea după salvarea din negura veșnicie morții și a păcatului. Proorociile despre venirea lui Mesia erau știute și de alte neamuri, de vreme ce Vechiul Testament fusese tradus in lingua franca a antichității, în limba greacă clasică și astfel, textul sacru inspirat de Dumnezeu era știut și în afara poporului evreu. Peste asta, poporul evreu era așezat între imperii, loc de trecere la întâlnirea lumilor Orientului și Occidentului greco-roman și proorociile evreilor au ajuns știute și în afara Israelului biblic. Robia Egiptului, cea babiloniană, apoi stapanirea persana, care au precedat stăpânirea romană, nu reusiseră să îi îndepărteze pe evrei de Legea dată de Dumnezeu și de cuvântul profeților care îi ținuseră departe de rătăcire, ba chiar făcuseră cunoscută credința acestora și popoarelor care i-au prigonit. Lumea antică era în apropierea apogeului său – religiile, filozofia, artele, științele, comerțul, sistemele legale sofisticate, erau toate cunoscute popoarelor mari ale acelui timp. Și atunci, din acel popor mic, puternic și luminat prin credința sa, a venit semnul schimbării întregii lumi, a întregului univers, a materiei întregi. Poporul acesta mic, încercat de prea multe ori, fusese ales ca prin el să intre în lume Fiul lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu, Creator al lumii împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Împărat și Judecător al lumii acesteia. Și iată ce spune Sfânta Scriptură despre venirea în lume a Mântuitorului Iisus Hristos:

  1.
  În zilele acelea a ieşit poruncă de la Cezarul August să se înscrie toată lumea.
  2.
  Această înscriere s-a făcut întâi pe când Quirinius ocârmuia Siria.
  3.
  Şi se duceau toţi să se înscrie, fiecare în cetatea sa.
  4.
  Şi s-a suit şi Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, în Iudeea, în cetatea lui David care se numeşte Betleem, pentru că el era din casa şi din neamul lui David.
  5.
  Ca să se înscrie împreună cu Maria, cea logodită cu el, care era însărcinată.
  6.
  Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască,
  7.
  Şi a născut pe Fiul său, Cel Unul-Născut şi L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle, căci nu mai era loc de găzduire pentru ei.
  8.
  Şi în ţinutul acela erau păstori, stând pe câmp şi făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor.
  9.
  Şi iată îngerul Domnului a stătut lângă ei şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor, şi ei s-au înfricoşat cu frică mare.
  10.
  Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.
  11.
  Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David.
  12.
  Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle.
  13.
  Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând:
  14.
  Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!
  15.
  Iar după ce îngerii au plecat de la ei, la cer, păstorii vorbeau unii către alţii: Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut.
  16.
  Şi, grăbindu-se, au venit şi au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc, culcat în iesle.

  (Sfânta Evanghelie după Luca, Cap. 2)

  Așa a intrat în lume Fiul lui Dumnezeu.
  Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!

  Crăciun fericit tuturor!

  Print Friendly, PDF & Email
  Cititi si

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here