Am aflat zilele trecute, din presa internațională, o știre preluată rapid și de mare parte din presa românească: în Japonia se intenționează să se treacă la vârsta opțională de pensionare de 65 de ani, ținta fiind 71 de ani, după anul 2020.

Natalitatea scăzută, îmbătrânirea populației dar și încercarea de a-i ține activi pe cei în vârstă au fost motivele care i-au convins pe analiștii Sistemului Național de Pensii din Japonia că asta au de făcut ca să poată ține sistemul în funcțiune.

Shinzo Abe i-a îndemnat explicit pe cei aflați în apropierea vârstei de pensionare să rămână activi, păstrându-și locul de muncă și după vârsta pensionării.

În linii mari, societatea japoneză acceptă fără probleme soluția asta, care de altfel nu e singura idee pentru asigurarea unui viitor economic stabil — este a treia treaptă a unui set radical de reforme, numit Abenomics, după numele premierului Japoniei, cel atât de “bine” primit în România nu cu mult timp în urmă. Trebuie menționat și faptul că japonezii au cea mai mare speranță de viață din lume, lucru care a și impus găsirea unei soluții, câtă vreme sunt mulți ani în care trebuie plătite pensiile, dar a fost și un element esențial în găsirea unei soluții-oamenii aceia pot munci până la vârste mai mari. Situația nu e tocmai disperată, dar trebuiau găsite rapid soluții pentru ca țara să-și poată păstra competitivitatea și nivelul de trai actual.

Vorbind despre îmbătrânirea populație, putem să ne dăm seama ușor că noi suntem într-o situație care ar putea fi comparabilă, dacă nu ar fi infinit mai gravă. Pe lângă natalitatea scăzută și pe lângă numărul mare de pensionări pe caz de boală ori infirmitate, la noi se mai întâmplă și fenomenul depopulării – zeci de mii de români activi, mulți dintre ei calificați, plecând în străinătate la muncă, în fiecare an, cum foarte bine știm. Românii contribuie la sistemele de pensii ale țărilor gazdă unde se duc, în majoritatea cazurilor, dar și la creșterea economică a acelor țări.

Cinică ușurare, și dealtfel singura, pentru sistemul de pensii de la noi, e faptul că românii care chiar au muncit nu trăiesc prea mult după ce ajung la pensie.

Mai departe, pe lângă toate relele, există la noi o clasă “specială” care primește pensii, logic, “speciale”, care nu a tras prea mult, dar care beneficiază de cele mai mari pensii din sistem. Nu sunt puțini cei care ies la pensie de tineri, după ce au avut sinecuri zdravene, sau posturi mult prea bine plătite pentru munca depusă, transformate în timp în pensii gigantești, care vor trebui plătite zeci de ani… Asta în timp ce sistemul este practic falimentar și economia nu îl mai poate ajuta prea mult, iar când o face, intervine doar cu bani luați pe datorie din afara țării. Tinerii pensionari se adaugă miilor de securiști ieșiți la pensie după ’89, cu pensii foarte bune, a activului PCR, acelor pe care, fără să fie în niaci una din categoriile amintite, erau favorizați ai regimului Ceaușescu. Am zis și de “revoluționari”?

Așadar, avem un sistem absolut ineficient și profund imoral, alimentat cu bani de o economie pe curs sigur de coliziune cu realitatea, care-i va arăta neputința la prima umbră de criză economică. Falimentar pe toate coordonatele, sistemul de pensii din România poate fi salvat doar parțial, doar pe câteva segmente și, da, categoric, doar pe participarea din ce în ce mai mare a firmelor private în administrarea fondurilor de pensii. Și de intervenția sine qua non a unor oameni politici conștienți, care să oprească nedreptatea asta strigătoare la cer – cei care au făcut cel mai mare rău țării, sunt răsplătiți cu asupra de măsură, sunt câstigatorii premiați ai sistemului ăstuia…

Ioan Ficior, torționarul din lagărul de la Periprava, lua o pensie de peste 5.000 de lei lunar

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

  1. Este absolut revoltator ceea ce si-au …daruit si la pensie toti penalii si agramatii si chiulangiii din fruntea tarii dupa …revolutie.Pana cand ii vom rabda si tolera ..??? Raspunsul doar noi,marea masa umilita si nedreptatia,il putem da.Cum ??? Revoltandu-ne si iesind in strada TOTI,nu stand pasivi la tot ce se intampla si asteptand ca altii sa lupte pt ca sa ni se faca dreptate.Totul depinde de fiecare din noi si de implicarea noastra reala.Daca vom ramane …tot asa,vom intari spusele de acum muuuulte decenii ,” FIECARE POPOR ARE CONDUCATORII PE CARE II MERITA ” !

  2. Nu mai au intreaga putere, dar au mai multe avantaje decat aveau cand erau doar ei la conducerea tarii. Li s-a permis. Si noi insine am permis, pana la urma, sa se intample asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here