Denia Prohodului, slujba făcută vineri seară în toate bisericile ortodoxe, este slujba îngropării Mântuitorului Hristos. E slujba făcută Fiului lui Dumnezeu care, după ce fusese judecat strâmb, chiar și după legile lumii acesteia, fusese trimis la moarte. Cel care era mort acum, după trup, fusese condamnat nu numai de tribunalul grăbit al celor care vroiau explicit să-l scoată din lumea asta pe El, pe Fiul lui Dumnezeu, dar și de prea puțina păsare a celui care putea opri totul, de guvernatorul Pilat.

Cel care fusese primit cu bucurie în Ierusalim de Florii, știut că înmulțise hrana, că vindecase multi și că inviase chiar pe câțiva, era dus acum la groapă. Cel care fusese primit în Ierusalim ca Fiu al lui Dumnezeu, cu câteva zile înainte, cu mare bucurie, trimis apoi la moarte în urletele mulțimii, era mort acum, plâns de câțiva apropiați de ai Săi.

Textul din Evanghelia după Matei spune cum au fost pornite mulțimile, de oameni platiti, să ceară moartea lui Iisus Hristos. Iar când Pilat, văzând strigarea din mulțimea însetată de sânge, a întrebat ce rău a făcut de Îl vroiau răstignit, au strigat mai mulți, mai tare: să fie răstignit! Mulțimea ajunsese la punctul de fierbere și guvernatorul roman a făcut pasul înapoi – nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia, a spus Pilat! Și mulțimea întărâtată a strigat: sângele Lui asupra noastră și asupra copiilor noștri!

Erau în mulțime oameni care îl văzuseră pe Hristos Domnul, care știau de minunile Lui, care primiseră ajutor de la El, care aveau nădejde la ajutorul Lui… Cu puțin timp înainte, Mântuitorul Hristos le spusese: “Trimit la voi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni;…Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ.” Și sângele Mântuitorului Hristos stropise picături peste mulțimea care asista la chinuirea Lui. Și apoi, dus pe Dealul Golgotei, Fiul lui Dumnezeu a fost ucis pe Cruce.

“Iată, casă voastră se lasă pustie”.

Ofițerul roman care condusese execuția, văzând pe Fiul lui Dumnezeu mort, pe cruce, a zis: cu adevărat, omul acesta Drept a fost. A fost Fiul lui Dumnezeu! Și mulți din mulțime, speriați de sângele pe care îl văzuseră vărsat, îngroziți acum de ce făcuseră, își plângeau acum păcatul, bătându-și piepturile. Nu mai rămăsese nimic de făcut. Acum chiar erau singuri, acum chiar alungaseră pe Dumnezeu, după ce îl omorâseră pe Fiul Său, trimis să aducă viață veșnică, după cum înțelegeau acum că le fusese descoperit de prooroci. Erau singuri. Întuneric mare se lăsase peste lume.

Acum Mântuitorul lumii, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, era dus la groapă. Iosif din Arimateea cel bogat a luat trupul Mântuitorului de la guvernatorul Pilat din Pont. Nicodim a adus amestec de smirnă și aloe, și trupul Mântuitorului Iisus Hristos a fost înfășurat în giulgiul de in înmiresmat. Apoi L-au dus într-un mormânt nou, săpat în piatră, din grădina apropiată locului răstignirii. Și toți, cu femeile care veniseră cu El din Galileea, au privit cum a fost pus în groapă trupul Domnului. Îl plângeau, prohodul se sfârșise. Fiul lui Dumnezeu era acum în mormânt.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPakistanul suferă din greu abuzurile Chinei aliate
Articolul următorLa Învierea Domnului
Preot Alexandru Coman
Hirotonit preot în anul 1994, Parintele Alexandru Coman este și absolvent de Psihologie, specializat cu Master în Logopedie (Terapii și compensare în tulburările de comunicare), membru în Colegiul Psihologilor, având și cursuri post-universitare de Jurnalism/Publicitate (anul 2001), timp în care a slujit neîntrerupt în Biserică.

1 COMENTARIU

  1. Lui Pilat i-a pasat. Ba chiar i-a pasat si mai mult cand Iisus i-a matrurisit personal ca El este Imparat dar nu din lumea asta si ca asupra Lui, Pilat nu ar avea nici o putere. Pilat a incercat diferite metode de a-L salva pe Iisus de la moarte, in final insa, Iisus l-a absolvit de vina cand i-a spus ca pacatul judecatii cade asupra celor care L-au dat pe mana lui. Cu asta, Iisus i-a dat Cezarului ce-i al Cezarului si nu a s-a asteptat de la Pilat sa faca mai multe pentru El.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here