ICR, Mircea Dinescu, cultura rusa si nostalgia pentru URSS

  2

  dinescu secera si ciocanul Institutul Cultural Roman organizeaza, pe 6 octombrie 2014, impreuna cu Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“ si alte doua fundatii, evenimentul “Civilizatia europeana si cultura rusa”.

  Evenimentul e dedicat, conform ICR, orasului Bucuresti, poetului si pictorului Mihail Lermontov, sederii lui Lev Tolstoi in Romania, precum si operei scriitorului Feodor M. Dostoievski; si este moderat de socrii lui Mircea Dinescu, Elena Loghinovschi si Albert Kovacs.

  Faptul ca evenimentul dedicat de ICR culturii ruse este moderat de Elena Loghinovschi, cunoscuta si ca Elena Loghinovskaia-Kovac, si de Alber Kovacs, nu este tocmai intamplator. Ambii sunt cunoscuti drept infocati nostalgici ai Uniunii Sovietice.

  Nu este pentru prima data cand, sub egida ICR, se organizeaza evenimente in care nostalgicii Uniunii Sovietice sunt promovati ca personaje centrale.

  In luna mai, ICR l-a desemnat pe Vasile Ernu drept “reprezentantul Romaniei in cadrul programului Europe at 16”, la Targul international de carte de la Torino.

  8 dintre participantii la eveniment vor veni din Rusia. Consultati pe site-ul ICR lista completa.

  Implicarea ICR este cu atat mai bizara cu cat menirea ICR este sa promoveze cultura romana inafara tarii, nu sa promoveze cultura straina in tara.

  Astazi, cand in Ucraina, la granita Romaniei, tancurile rusesti isi fac din nou de cap, cand Rusia ameninta in mod direct Romania, Institutul Cultural Roman gaseste de cuviinta sa promoveze cultura rusa. Vorba unui cunoscut, “ce-aveti cu ei, bai fratilor, de ce ii denuntati si le dati sanctiuni, n-ati auzit de marea cultura rusa? Adica, din moment ce Lev Tolstoi a scris “Razboi si pace”, atunci Putin are tot dreptul sa dea cu tancul prin vecini”.

  detalii eveniment:

  Venit de la Universitatea din Lódz, Andrzej de Lazari a prezentat cu vervă lucrarea „Rusia în Europa unită: imaginea «ursului rus» în culturile europene“, elaborată în colaborare cu Oleg Riabov. După un excurs asupra semnificaţiilor metaforei „ursul rus“ şi asupra contextelor ironice în care ea a fost folosită de-a lungul timpului, autorii au urmărit resuscitarea acesteia în discursul politic actual şi în publicistica de pe toate meridianele. Momentul care a prilejuit fenomenul este considerat a fi proaspătul conflict din zona Caucazului, comentat în media – de toate genurile – americană, franceză, canadiană, germană, cehă, poloneză etc. tocmai sub semnul acestei metafore care, în prezent, îşi încorporează imagini şi sensuri heraldice şi astrologice. Expresia plastică a acestei metafore (caricaturi, fotografii, colaje) a fost şi ea prezentată pe un ecran, iar vizionarea imaginilor din publicaţii cunoscute ca The Independent, The Times, New York Times sau Le Figaro şi Corriere della Sera nu a făcut decît să sugereze subtil o unitate europeană, dar şi mondială, ce se conturează ca reacţie comună politică, artistică şi umanistă.

  Cea de-a treia surpriză a fost sosirea de la Sibiu a gazdelor, Maria şi Mircea Dinescu, pregătite să ne încînte cu prezenţa lor, cu un spectacol plănuit atît de fericit şi cu o cină ca-n poveşti, pentru care a fost sacrificat un crap de 20 de kilograme şi s-a cheltuit mult din geniul gastronomic al poetului.
  Rememorînd toate acestea, poţi spune că e mai mult decît suficient. Dar iată că ziua de 5 octombrie a mai adăugat ceva la bucuriile acestui simpozion, vegheat de Elena Loghinovski şi de Albert Kovacs, care au ştiut să facă faţă tuturor dificultăţilor ce apar (sigur, nu numai în România) atunci cînd vrei să organizezi ceva de o asemenea anvergură şi complexitate. 

  https://www.observatorcultural.ro/articol/simpozionul-international-civilizatia-europeana-unitate-unicitate-deschidere-2/

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email

  2 COMENTARII

  1. Ce 2 moderatori nu sint cumva si socrii lui Dinescu ? Iar ICR finanteaza “reintregirea familiei “. L-au dat afara pe Patapievici dar duhul lui bintuie inca pe la ICR : la londra , la Horniman Museum , alaturi de expozitia de vesminte populare , ne trezim cu formatia Paprika . Nu mai pot bre cu ferentarienii astia ! Cine vrea cu tot dinadinsul sa tiganizeze folclorul romanesc ?
   http://www.horniman.ac.uk/visit/exhibitions/revisiting-romania-dress-and-identity#image-0
   si
   http://www.horniman.ac.uk/visit/events/paprika-concert

  2. Rusii ne dau kultura, Lukoil, Mekel, cianuri la Baia Mare, agenti acoperiti, proteste si peste 1500 de functionari la ambasada lor la Chisinau. Ne dau de toate.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here