Jurnal Rapid

Le Figaro: Moscova spionează la fel de mult ca în Războiul Rece. Câte ceva despre mancurți și cozile de topor

Cu câteva zile în urmă, publicam un articol despre implicarea Rusiei în protestele împotriva gazelor de șist de la Pungești. După ce a fost rostogolit la TV și pe siturile mainstream (Evz, R22 etc), au început să apară și reacțile celor vizați, printre care:

 • Iurie Muntean, deputat dughinist din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (pe facebook);
 • Nicolae Pascaru pe vox.publika.ro, “moldovenist”, ecologist și apropiat al partidului fascistoid rusofil/dughinist din Ungaria, Jobbik;
 • Octavian Racu, legionar înflăcărat și la fel de dughinist, apropiat sau membru al Partidului Popular Creștin Democrat Moldovenesc (pe facebook);

Fără legătura directă cu cei de mai sus, promotori (conștienți) ai intereselor rusești în R. Moldova și România, Mircea Kivu a simțit nevoia să răspundă în același stil. Dacă pentru dughiniști ILD sunt o mână de lunatici plătiți de imperialiștii americani și Chevron, pentru Mircea Kivu ILD sunt o mână de lunatici care fac jocurile lui iliescu – compară ILD cu iliescu în România Liberă. Asta după ce anul trecut a fost pe baricadele oengistice ale protestelor USL ce au dus la căderea guvernelor Boc și MRU, și preluarea puterii de urmașii direcți ai iliescu. Același iliescu în fața căruia pozează acum în disident — nu am motive să nu cred că e sincer. Tot Mircea Kivu îl premia anul trecut pe Ponta ca “Tânără speranță ecologistă” (detalii aici).

Dar mă îndepărtez prea tare de subiect pierzând timpul cu dl sociolog, prototipul idiotului util care acționează cu entuziasm și inconștiență în direcții ce converg cu interesele mafiei USL (cel puțin tot anul trecut), dar și ale Rusiei, vara trecută fiind mult mai evident. Mă simt generos și leneș în seara asta, așa că mă voi mulțumi cu explicația facilă că Mircea Kivu e un prostanac.

Mult mai interesant este un articol din Evenimentul Zilei care pune o oarecare lumină asupra cadrului mai larg al evenimentelor de la Pungești:

Le Figaro: Europa, penetrată de spionii ruşi. Moscova spionează la fel de mult ca în Războiul Rece

Paul Ciocoiu

Serviciul rus de informaţii externe (SVR), succesorul direcţiei 1 din fostul KGB, şi-a dublat activitatea de la venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000, nivelul spionajului extern rus în Europa atingându-l pe cel din timpul Războiului Rece, scrie ziarul francez Le Figaro.

Spionajul rus este activ în special în fostul spaţiu sovietic, în special în ţările care au ambiţia de a adera la NATO şi UE. “În Georgia, oamenii KGB-ului au fost plasaţi în structurile de securitate. În Ucraina şi Belarus, penetrarea serviciilor secrete rus eeste profundă: KGB-urile locale sunt controlate de Moscova” a declarat un diplomat oocidental aflat la post în regiune.

Odată cu extinderea NATO şi UE spre est, Rusia şi-a reactivat reţele de spionaj din regiune. În Polonia, biroul SVR a fost insalat chiar în faţa sediului ministerului de Externe, în timp ce în Bulgaria foştii demnitari ai regimului comunist au fost reactivaţi pe fondul crizei politice de la Sofia. În Cehia, serviciile secrete anţionale apreciază că Rusia întreţine cea mai activă reţea de spionaj din ţară.

La Bruxelles, unde se află sediul NATO, UE şi al Agenţiei Europene de Apărare, mai mulţi funcţionari originari din Europa de Est au fost îndepărtaţi sub suspiciunea că furnizează informaţii Rusiei. În Franţa, în 2010, DCRI (Direcţia centrală de informaţii interne) a intrat în panică după apariţia unui proiect de construcţie a unei catedrale ordtodoxe ruse chiar lângă Palatul Elysee. Proiectul a fost ulterior suspendat.

Un oficial din DCRI a dezvăluit pentru Le Figaro că serviciile secrete ruse sunt la fel de active în Franţa precum erau în 1985. Rusia a profitat de faptul că serviciile secrete occidentale şi-au concentrat aproape toate resursele pe lupta împotriva terorismului, fiind mai puţin pregătite să facă faţă acestui val de spioni.

Pe fondul creşterii fondurilor alocate sectorului apărării, serviciile de informaţii de la Moscova sunt interesate în special de achiziţia de tehnică militară şi de tehnologie aerospaţială şi nucleară. De puţin timp, activitatea spionilor ruşi este susţinută de mai multe submarine ruseşti detaşate în Mediterana. SVR monitorizează de asemenea şi mişcările opozanţilor regimului de la Kremlin şi ale extremiştilor din Caucaz şi nu se sfieşte să lichideze duşmanii din exterior, aşa cum a dovedit-o cazul Litvinenko.

Experţii au observat de asemenea o creştere a activităţii SVR în Azerbaijan şi în Kazahstan, dar şi în celălalt capăt al lumii, în Vietnam şi Malaezia.

3 comentarii la “Le Figaro: Moscova spionează la fel de mult ca în Războiul Rece. Câte ceva despre mancurți și cozile de topor”

Citeşte sau adaugă un comentariu...

 1. 1Anca Cernea

  Putin le-a dăruit gadgeturi-spion partcipanților la G20 de la Skt. Petersburg din septembrie trecut – au scris ieri Corriere de la Sera și la Stampa. Cadourile erau instrumente pt captat date din calculator și din celular. Se pare că primul care a intrat la bănuieli a fost Herman van Rompuy, care, la întoarcerea la Bxl, a dat cheia și cablul USB pe care le primise în dar spre verificare angajaților de la pază, care au apelat la consultanța serviciilor germane. Ancheta e în curs.
  http://www.asca.it/news-Dataga.....5-ATT.html

 2. 2Stefan Kranzdorf

  Vad ca Racu va onoreaza pe ILD: si neotrotzkisti, si evrei pe deasupra!

 3. 3Mihaela Bărbuş

  Stefan, terminologia asta ii joaca feste. Uneori suntem neotrotzkisti evrei, alteori secta neo-iudaica.
  @28 http://inliniedreapta.net/inse.....-pungesti/
  Mai incurca si el instructiunile de la centru. Ca reper, ca sa nu se mai fastaceasca, cel mai simplu ar fi sa se raporteze la pdv al lui Stalin.

Comentează

*

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.