Administrația Trump punctează decisiv împotriva Chinei în problema Taiwanului

Etichete:

Statele Unite câstigă competiția cu China în cursa pentru supremație în Asia, dar totodată e asigurat și un viitor mai sigur țării pe care China vrea sa o înghită cu totul.

Într-o miscare gândită să schimbe percepția taiwanezilor față de China, dar și sa îi apropie de țara cu care sunt practic în conflict, mișcând lucrurile peste capacitatea de reacție a guvernului de la Taipei, Oficiul pentru Taiwan al Chinei a anunțat o serie de măsuri care ar trebui să ușureze mult posibilitatea taiwanezilor de a face afaceri ori de a studia in China.

Doisprezece dintre măsurile anunțate oferă afaceriștilor taiwanezi drepturi egale cu cele ale celor care sunt cetățeni chinezi. Mai mult, Oficiul declară că pachetul întreg va ajuta firmele taiwaneze să își reducă cheltuielile de producție și operare dacă vor veni în China, în timp ce bunurile produse și serviciile oferite vor putea avea un acces mai ușor pe imensa piață chineză care este în dezvoltare constantă, într-o economie în crestere de 7% pe an.

Noăsprezece măsuri vor face mai ușor, pentru taiwanezi, să studieze, să își porneasca afaceri, ori să se angajeze în China. De altfel, guvernul de la Beijing stabilise de anul trecut câteva măsuri ca să faciliteze angajarea și munca taiwanezilor în China.

Alte măsuri anunțate zilele trecute în acest pachet oferă avantaje și în ceea ce privește taxarea, închirierea terenurilor și asigurarea medicală.

Pachetul de măsuri a fost văzut ca o mișcare evidentă de atragere a unui număr mare de cetățeni ai Taiwanului în China, într-o formă nouă, inteligentă, de presiune, care anunță schimbarea politicii unice a amenințării militare, care nu a avut nici un efect până acum.

Cu o zi înainte de anunțarea acestor masuri, Taiwanul ceruse ajutor extern pentru păstrarea autonomiei, după ce, la ultimul cutremur din 2017, au fost primiți experți din Japonia și Singapore să ajute la salvarea victimelor, iar ajutorul trimis din China a fost refuzat.

Așadar China a conceput o politică mai eficientă pentru influențarea taiwanezilor și a pune presiune pe Taiwan. Numai că Taiwanul are ajutorul Statelor Unite. Iar Statele Unite au putut răspunde la fel de eficient, în aceeași zi – Senatul Statelor Unite a aprobat Taiwan Travel Act, în unanimitate. Actul încurajează, printre altele, afacerile taiwaneze să opereze în Statele Unite, dar facilitează și schimburile culturale la toate nivelurile.

Pe scurt, acum taiwanezii pot merge la studii și afaceri și în China, și în Statele Unite. E clar că ar alege orice om întreg la minte, între o țară a tradiției pieței libere și a liberei inițiative, a marelui consum, și o țară care, orice eforturi ar face să se deschidă, rămâne o țară comunistă, cu reglemantări din cele mai ciudate și cu o justiție care e oricum, numai liberă nu. Iar mâna ieftină de lucru în regiune, dacă nu chiar mai ieftină, oferă și India ori Vietnamul.

Așa că, încă o dată, Statele Unite câstigă competiția cu China în cursa pentru supremație în Asia, dar totodată e asigurat și un viitor mai sigur țării pe care China vrea sa o înghită cu totul.

Alexandru Coman

Alexandru Coman

Comentarii

 1. Gheorghe JescuSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  Douasprezece masuri, nu doisprezece masuri. Iar la „noasprezece” banuiesc ca e vorba doar de un „u” sarit la tastare.
  Apreciez fondul, dar sa fim atenti si la forma. Am pretentii de la ILD.

 2. StefanSpune:

  Răspunde
  martie 2, 2018

  Din cate am citit eu, peste un milion de Taiwanezi s-au expatriat in China, ca manageri si cadre tehnice in intreprinderile infiintate acolo pe capital si know-how taiwanez.
  Orice impiedica o aventura militara chineza contra Taiwanului e binevenit.
  China de mult a incetat sa mai promoveze impunerea comunismului in Taiwan.
  Sper ca status-quo sa se mentina.
  Taiwanul are un rol cheie in economia high-tech mondiala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *