Alina Mungiu Pippidi, o instituție

AMP se crede ea însăși o instituție. Fiind lipsită de substanță, nu poate fi sortită decât unui sfârșit lamentabil. Încă din anii ’90 aveam tresăriri la unele ieșiri, unde întrezăream nu numai impostura, dar și țața. Țața care, din varii frustrări, se mândrește cu defecte greu de acceptat de către ceilalți, rigoarea prezentării unor argumente articulate fiind înlocuită cu obstinația. Chiar dacă, uneori, spune lucruri rezonabile, acestea sunt refuzate chiar de limbajul în care sunt prezentate. Sunt texte croite, de cele mai multe ori, în ultima vreme, mai ales, din fraze dezarticulate. Nu mai vorbesc de graba cu care atacă, nu de puține ori, fără discernământ. De vulgaritatea atacului.

Nu a trecut și nici nu se întrevede vreo șansă să treacă pe drumul Damascului. Pentru aceasta îți trebuie o felinitate a gândirii la care, chiar caracterul dumneaei, nu o ajută să acceadă. E caracterizată mai mult de o inteligență practică unde prostia se poate disimula foarte ușor atunci când ești lipsit de capacitatea înțelegerii transcendentalului, dimensiune umană despre care am auzit-o vorbind cu dispreț de negustor ajuns. Am crezut că este doar o bravadă, dar mă înșelasem; și chiar o bravadă să fi fost, parcă nu aranjează un fin intelectual, așa cum dumneaei e convinsă că ar fi. Nu îi doresc, o spun cu toată sinceritatea, să treacă prin țarina Olarului, chiar dacă parcursul pare să fi fost acesta, în ciuda meandrelor lui.

În ceea ce-i privește pe cei care au avut legături cu sistemul – excepție ar face doar cei șantajați, dar nici aceștia toți – ne facem iluzii deșarte. Se știe foarte bine că ei nu o să iasă din sistem decât pe ultimul drum. Și nici atunci! Tupeul, nesimțirea și versatilitatea acestora sunt deja norme valorice în societate, mai ales că sunt ajutați acum mai mult decât atunci, facilitățile fiind altele decât înainte de ’89 și mai ușor de ascuns motivul real al acordării lor.

Doru Clinciu

4 gânduri despre “Alina Mungiu Pippidi, o instituție

  1. Nu e doar prostie. Aici avem si trădare. De vazut rețeaua de la Iasi, legăturile cu agenturile rusești, angajarea in promovarea unor teme putiniste sub acoperire germana. Prepelițele grase nu sunt ceea ce par a fi. Legăturile de alianța, de rudenie cu trădători cu alura intelectuala care au pactizat detestabil cu regimul criminal comunist impus de sovietici au facut mai lesnicioasa Trădarea. Ar fi interesantă o harta a ideilor Anti romanești si folositoare in mod direct regimului Putin emise de aceasta persoana. Eu spre deosebire de autorul articolului nu cred ca e vorba numai de prostie.

  2. Ceea ce mi-a creat o neîntreruptă nedumerire este cum de a putut face parte din GDS cu trecutul ei de activistă pcr de frunte. Chiar și așa, a făcut vreodată, în perioada aceea, un singur gest de minimă împotrivire la ceea ce se petrecea atunci în jurul ei? Zelul și hărnicia de care dă dovadă în acțiunile cu miros de bucătărie și de rufe ale familiei pe care le intreprinde, nu prea îmi permite să cred așa ceva. Și nici expresii care îmi amintesc de limbajul oficialităților anilor ’50. Întrebările pe care i le pune impecabilului Ponta seamănă cu interpelările din ședințele de partid dinainte de 89 care erau pritocite împreună cu conducătorii de ședință, pentru cine nu a prins acele vremuri. Timide, cu concesii de neconceput pentru un cadru universitar în privința doctoratului acestui ipochimen, ba chiar cu părere de rău că trebuie să i le pună. Iar ce o fi făcut-o să-l cadorisească pe acest arlechin gripat cu un atribut pe care nu și-l poate îngădui, nici măcar în intimitate, un om de bun simț, doar dumnezeul ei care sălăsluiește, probabil, în zonele-i inguinale știe. Singura dizidență de care am știință este participarea la mișcarea din Piața Universității. Piața Universității a devenit pentru mulți un fel de apa Iordanului, un loc de purificare. Să fim serioși, cunosc fenomenul, și încă dinainte de apariția balconului care a coagulat această mișcare. Erau sumedenie de înfiltrați, de unde și liniștea tovarășului Iliescu. (Mă rog, Iliescu asta a cerut tot timpul și văd că are și acum din plin.) AMP poate să mai fie credibilă doar pentru cei care-i seamănă. Cu zelul de care dă dovadă cât și cu caracterul dumneaei, dacă nu ar fi existat un ”89 acum ar fi fost un membru marcant al C.C. al PCR și nu e singurul personaj de acest fel în publicistica de pe la noi.

  3. @4 doru
    păi dacă la gds încăpea până și brucan, de ce să nu fi încăput și AMP? spațiul era generos

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.