Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României semnarea Acordului pentru înființarea tribunalului pentru investigarea crimelor comunismului

Etichete:

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul interstatal pentru constituirea tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, o inițiativă din 23 august 2015 a Ministrului eston de Justiție,  Urmas Reinsalu, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Ministrul eston a spus că „lumea trebuie să știe despre suferințele a …

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul interstatal pentru constituirea tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, o inițiativă din 23 august 2015 a Ministrului eston de Justiție,  Urmas Reinsalu, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Ministrul eston a spus că „lumea trebuie să știe despre suferințele a milioane de oameni ca urmare a crimelor naziste și comuniste”, reamintid de faptul cum crimele naziste au fost condamnate public pe plan internațional în Tribunalul de la Nürnberg, dar nu a existat un proces al crimelor regimului comunist. Acordul a fost semnat de Miniștrii Justiției din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia.

Declarația Asociației 21 Decembrie 1989

Asociația 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfacție că Miniștrii Justiției din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia au și semnat un acord în acest sens.

Asociația 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înființarea acestui tribunal internațional, fiind un act de dreptate așteptat încă din secolul trecut, zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice și de agenții Moscovei din statele est-europene și cheamă societatea civilă și toate forțele politice democratice din România, din Uniunea Europeană, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania și Federația Rusă să susțină constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului.

Asociația 21 Decembrie 1989 considera că opinia publică mondială trebuie să știe despre suferințele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului și comunismului. Dacă după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internațional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

După deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul dosarelor Revoluției și Mineriadei, care privesc perioada infracțională Decembrie 1989 — Iunie 1990 și care a constituit începutul căderii regimului comunist în România și, ulterior, al dezmembrării URSS, Asociația 21 Decembrie apreciază că, tratamentele inumane, degradante, cruzimile și crimele comunismului pe plan internațional trebuie să fie condamnate deopotrivă.

Asociația 21 Decembrie 1989 consideră că este profund nedrept și grav ca până în prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt încă de competența tribunalelor internaționale.

Astfel, în consonanță cu inițiativa forțelor democratice și anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia, Asociația 21 Decembrie 1989 susține încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internațional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului făcând necesară o asemenea abordare, iar noua generație de europeni trebuie să-și asume responsabilitatea de a veghea la recunoașterea crimelor comunismului.

PREȘEDINTE,

Teodor MĂRIEȘ

https://www.asociatia21decembrie.ro/2015/08/revista-presei-42/

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Comentarii

 1. StefanSpune:

  Răspunde
  august 28, 2015

  “Crimele naziste au fost condamnate public pe plan internațional în Tribunalul de la Nürnberg, dar nu a existat un proces al crimelor regimului comunist.”

  Greseala factuala: la Nurnberg au fost condamnati criminalii nazisti, nu crimele lor generice.

  Au fost condamnati oameni in carne si oase, unii la spanzuratoare, majoritatea la perioade de inchisoare care nu le-au ispasit decat partial.

  Acesti criminali au putut fi condamnati pentru crimele lor pentru ca regimul criminal in care au activat tocmai au fost infrant si desfiintat.

  La ora aceea regimul criminal comunist al URSS era victorios iar majoritatea crimelor comunismului vor fi comise in anii si deceniile urmatoare.

  Problema azi e ca foarte putini din criminalii comunismului mai sunt in viata si buni de judecat.

  Judecarea lui Visinescu este un exemplu binecuvantat.

  Va trebui gasit un alt cadru adecvat decat un tribunal propriu-zis pentru analiza si judecarea crimelor regimurilor comuniste.

  Un tribunal judeca acuzati in carne si oase, nu in contumacie si nu post-mortem.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *