Avertisment SUA: Slăbirea legislației anticorupție expune România amenințărilor Rusiei!

Etichete:

„Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent.” Slăbirea legislației anticorupție expune România.

Ambasadorul SUA la București a răspuns ieri întrebărilor jurnaliștilor din Târgu Mureș. În opinia lui Hans Klemm, slăbirea legislației anticorupție aduce după sine o rezistență scăzută în fața amenințărilor ruse, de care opt profita actori ostili.

Este foarte îngrijorător, avem îngrijorări profunde atunci când vedem eforturi, acum în Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea acestor instituţii. (…) Noi credem că slăbirea legislaţiei care vă permite să aveţi un sistem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent.

Ambasadorul american a avertizat și cu privire la retorica PSD contra multinaționalelor, precum și la schimbările controversate ale legislației fiscale.

Mai mulţi politicieni au vorbit făţiş despre faptul că multinaţionalele profită cumva de prezenţa în România într-un mod incorect faţă de români. Să nu uităm că acest discurs şi aceste mesaje, direcţionate poate doar către publicul din România, sunt auzite în întreaga lume şi subminează celălalt discurs extrem de pozitiv al României despre oportunităţile existente în România pentru investitori: forţă de muncă bine pregătită, apartenenţa la Uniunea Europeană, resursele naturale. Există multe lucruri atractive pentru potenţiali investitori în România, dar ei s-ar putea gândi să nu ia în considerare serios România dacă văd această discuţie negativă despre companiile multinaţionale. Este aşadar un aspect pe care îl urmărim foarte atent şi cu îngrijorare.

În ce priveşte modificările fiscale făcute luna trecută şi care vor intra în vigoare în luna ianuarie, ceea ce încercăm noi de mulţi ani, pe parcursul multor guverne să încurajăm este: predictibilitatea, stabilitatea, transparenţa, dorinţa de consultare reală cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu mediul de afaceri şi cu oamenii de afaceri străini, precum şi dorinţa de efectuare a unor analize de bază ale raportului costuri-beneficii sau analize ale impactului reglementărilor atunci când se au în vedere modificări ale politicilor fiscale, ale taxelor şi reglementărilor. Nu sunt sigur că toate acestea au avut loc înainte de efectuarea schimbărilor la Codul Fiscal.

Ştiţi şi vă pot confirma că în prezent, companiile fac eforturi să înţeleagă schimbările făcute şi cum vor afecta acestea salariile plătite angajaţilor. Şi nu doar companiile fac acest lucru, ci şi Ambasada SUA. Noi suntem foarte dezorientaţi cu privire la modul exact în care va trebui să schimbăm pachetul salarial şi de beneficii de la 1 ianuarie şi la costul acestor schimbări. Vă pot spune şi cu siguranţă aţi auzit şi dumneavoastră acest lucru, că companiile sunt îngrijorate că guvernul ar putea face şi alte schimbări anul viitor şi se întreabă ce trebuie să facă să se pregătească pentru potenţiale noi surprize.

Hans Klemm a subliniat și rolul României în consolidarea securității energetice în Europa prin exloatarea resurselor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră:

Companiile americane sunt foarte interesate de o colaborare cu România pentru modernizarea sistemelor de apărare. Contractul pentru sistemele Patriot cu Raytheon este un exemplu, dar aţi menţionat şi General Dynamics, Lockheed Martin. Există mai multe companii, iar ele cunosc şi răspund foarte bine la dorinţa ţărilor precum România care doresc să cheltuiască sumele alocate aici, acasă şi caută parteneri români pentru a face acest lucru şi pentru a contribui la revitalizarea industriei române a apărării.

În sectorul energetic, s-au descoperit foarte semnificative resurse de gaze naturale atât de mare, cât şi de mică adâncime, în Marea Neagră, pe care companiile americane se gândesc să le comercializeze, dar şi resurse pe uscat. Sunt surprins cât de des mă întâlnesc cu companii americane interesate să îşi extindă operaţiunile şi în zone de uscat. Acest lucru va conduce nu doar la creşterea producţiei de petrol şi gaze naturale în România, ci şi a contribuţiei României la securitatea energetică în Europa.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

  1. Costin AndrieşSpune:

    Răspunde
    decembrie 10, 2017

    Sputnikaliotul Capsali reactioneaza la declaratiile lui Klemm in stilul caracteristic:

    Băbăieți, și voi și oficinele voastre de propagandă globalistă bucșite de acoperiții din servicii (Hotnews, ziare.com, Adevărul, UMDigi 24, ProTV, ILD șamd) aveți același discurs propagandistic pe care doar masa turbată a #rezist îl mai halește ca pelicanii, pe nemestecate. Restul țării deja a început să arate, momentan, doar marea lehamite.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *